Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός | Ακόμη 10 ειδικότητες εντάσσονται στο σύστημα

Στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού υπογραμμίζεται ότι έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες


Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα α) αιματολογίας, β) γαστρεντερολογίας, γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, δ) καρδιολογίας, ε) νευρολογίας, στ) νεφρολογίας, ζ) ρευματολογίας, η) παθολογικής ογκολογίας, θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού υπογραμμίζεται ότι έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες.

 

Πηγή: imerisia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Ανατρέπονται τα δεδομένα για την «καλή χοληστερίνη» | Συνδέεται με την άνοια

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με την «καλή» χοληστερίνη. Κι ενώ τα στοιχεία για την «κακή» χοληστερόλη, την LDL – Low Density Lipoproteins, δεν αλλάζουν, τα πάνω-κάτω έρχονται σε ό,τι αφορά την HDL – High Density Lipoprotein, την «καλή χοληστερόλη».

Η συσσώρευση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζει αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες επιβραδύνουν ή εμποδίζουν τη ροή του αίματος, ενώ σε περίπτωση που αποκκοληθούν σχηματίζουν θρόμβους που ενδέχεται να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Από την άλλη, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) θεωρείται ότι μεταφέρει την περίσσεια χοληστερόλης στο συκώτι, το οποίο εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Ωστόσο, νέα ιατρικά δεδομένα συνδέουν τα υψηλά επίπεδα HDL με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Το εύρος της HDL είναι 40 έως 60 mg/dL για τους άνδρες και 50 έως 60 mg/dL για τις γυναίκες. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 18.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έδειξαν ότι όσοι είχαν μέτρηση HDL 80 mg/dL είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Ο λόγος μπορεί να είναι ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL δυνητικά επιβραδύνουν τη διαδικασία καθαρισμού της LDL χοληστερόλης από τις αρτηρίες.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δ. Προσοτσάνης | Πρόσκληση σε ενημερωτική ομιλία με θέμα “Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων”

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 08/12 και ώρα 17:00 στην ενημερωτική ομιλία με θέμα “Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων” που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και να προλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Την εισήγηση θα κάνει ο άρτια καταρτισμένος στο εν λόγω θέμα ιατρός κος Ανδρέας Ξάνθης τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερως!

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λίπος στο συκώτι: Τροφές που εμποδίζουν τη συσσώρευση του

Tο λίπος στο συκώτι (ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ενώ αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπισή του, ολοένα περισσότερες μελέτες προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Το λίπος στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί το λίπος στο συκώτι προέρχεται από την τροφή που καταναλώνουμε και μεταφέρεται από το πεπτικό σύστημα στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια ή αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν το λίπος αυξάνεται υπερβολικά στο συκώτι, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών τροφών και η έλλειψη άσκησης.

Για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές, είναι σημαντικό να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ και να ασκείτε τακτικά.

Λίπος στο συκώτι: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιθυμούν να θέσουν υπό έλεγχο το λίπος στο συκώτι.

Οι τροφές που συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνουν:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, θα προσφέρετε στο σώμα σας πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια λίπους από το συκώτι.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το κύριο λιπαρό που χρησιμοποιείται στη μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, και έχει συνδεθεί με την προστασία του ήπατος.

Ψάρι και πουλερικά

Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με ψάρι, όπως σολομό και σαρδέλες που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Φιστίκια και αμύγδαλα

Τα αποκεντρωμένα λιπαρά τρόφιμα όπως τα φιστίκια και οι αμύγδαλα παρέχουν υγιεινά λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες που μπορούν να ωφελήσουν το συκώτι.

Aλκοόλ

Η μεσογειακή διατροφή συνήθως συνοδεύεται από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Άλλωστε η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Αντιοξειδωτικά τρόφιμα

Τρόφιμα όπως η σκούρα σοκολάτα, τα μπαχαρικά (όπως η κουρκουμίνη), και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: