Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Προσωπικός γιατρός | Έρχεται ηλεκτρονικό «κουτί παραπόνων» για τις καταγγελίες των πολιτών

«Κουτί παραπόνων» για τον προσωπικό γιατρό ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΗΔΙΚΑ. Παράλληλα, ψάχνει και κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να καλυφθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όλοι οι πολίτες.

Το υπουργείο Υγείας θα δώσει μια νέα δυνατότητα στους πολίτες: να διατυπώνουν τις καταγγελίες και τα παράπονά τους, εάν δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού τους.

Το υπουργείο Υγείας, εξετάζει και τη δημιουργία ενός επιπλέον εργαλείου: την αξιολόγηση του έργου των προσωπικών γιατρών. Ένα… ηλεκτρονικό «κουτί παραπόνων» για περιστατικά «παρέκκλισης» του νόμου.

Οι πολίτες, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τα παράπονά τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, εάν δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τον προσωπικό τους γιατρό, ή σε περίπτωση που αυτός δεν θα έχει τηρήσει τους χρόνους του ραντεβού, ή ακόμη κι εάν έχει απαιτήσει παρανόμως αμοιβή για τις υπηρεσίες του.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συμβάλλει και στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των ραντεβού με τους πολίτες, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

«Έχουμε έτοιμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα να μπορούμε να “σηκώνουμε” καλύτερα τα ραντεβού και να τα παρακολουθούμε. Έχουμε ετοιμάσει -και θα βγουν εγκύκλιοι- να μπορεί ο πολίτης να παραπονείται, εάν τυχόν πήγε στον προσωπικό γιατρό και είτε καθυστέρησε να τον δει, είτε δεν τήρησε το ραντεβού, είτε ζητήθηκαν χρήματα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Νέα κίνητρα για την προσέλκυση… προσωπικού γιατρού

Την ίδια στιγμή, αναζητούνται νέα κίνητρα για την προσέλκυση κι άλλων γιατρών, ώστε να καλυφθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όλοι οι πολίτες. Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε πως έχουν ενταχθεί ήδη στο σύστημα 4.700.000 πολίτες.

«Η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη, αλλά θέλουμε μεγαλύτερη προσέλευση γιατρών», τόνισε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής και μέσα στον Νοέμβριο, ολοκληρώθηκαν πάνω από 1 εκατ. ραντεβού πολιτών με τον προσωπικό τους γιατρό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 65% των πολιτών άνω των 60 ετών -που αποτελεί και τον κύριο όγκο των χρηστών των υπηρεσιών υγείας- έχει ήδη καλυφθεί με προσωπικό γιατρό.

Η Πολιτεία, ωστόσο, ενδιαφέρεται να καλυφθούν όλοι οι πολίτες και παράλληλα να υπάρξει και μια ομαλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ώστε όσοι δηλαδή έχουν κάνει την εγγραφή τους να αρχίσουν εξυπηρετούνται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Θα πρέπει να «τρέξουν» τα ραντεβού δηλαδή από το νέο έτος, αλλά και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των προσωπικών ηλεκτρονικών φακέλων με το ιατρικό ιστορικό των πολιτών, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα του εγχειρήματος.

Το «αγκάθι» ωστόσο της χαμηλής διαθεσιμότητας των γιατρών για να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, παραμένει για το υπουργείο Υγείας. Για τον λόγο αυτό, αναζητούνται νέα κίνητρα για την προσέλκυση επιστημόνων.

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.400 γιατροί, χωρίς να υπολογίζονται οι γιατροί των 10 παθολογικών ειδικοτήτων που «για τεχνικούς λόγους» όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, δεν έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη 1,5 εκατ. ελεύθερες θέσεις σε προσωπικούς γιατρούς, που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί από τους πολίτες.

«Οι πολίτες έχουν μεγάλη συμμετοχή, αλλά θέλουμε μεγαλύτερη προσέλευση γιατρών», παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας.

Μία δεύτερη «πηγή» προσέλκυσης γιατρών θα είναι και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», όταν αυτό επεκταθεί στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθεί μέρος των κονδυλίων των αμοιβών των καρδιολόγων-προσωπικών γιατρών, από τα κονδύλια του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Οι επισκέψεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα είναι μέσα στο κόστος του προσωπικού γιατρού, αλλά θα πληρώνει το κράτος επιπλέον χρήματα από τον προσωπικό γιατρό για να παίρνει αυτές τις εξετάσεις», εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης.

Πλεύρης: «Οι γιατροί έχουν δίκαιο»

Μέρος της διαθεσιμότητας των γιατρών αναμένεται να καλυφθεί και μέσω του νέου νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ένας βασικός πυλώνας γιατρών παθολόγων που υπάρχει μέσα στο σύστημα Υγείας και που θα έχουν τη δυνατότητα -και θα υπάρχει ρύθμιση γι’ αυτό- όσοι θα θέλουν να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, να μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί σε περιορισμένο αριθμό πολιτών, αφού θα κάνουν και ιδιωτικό έργο», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στην Αττική με τις παραπάνω παρεμβάσεις, το πρόβλημα της εύρεσης γιατρών θα λυθεί.

«Πιστέψτε με, ειδικά για την Αττική -η οποία είχε κυρίως το θέμα με τους λίγους γιατρούς- κι ένα 15% με 20% των γιατρών παθολόγων να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας θα ανοίξουν πολλές παραπάνω θέσεις».

Ο υπουργός Υγείας δικαιολόγησε τους γιατρούς για την επιφυλακτικότητά τους να εμπλακούν με το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού:

«Είμαστε σε συνεννόηση και με τους ιατρικούς Συλλόγους για τα παραπάνω κίνητρα. Υπάρχει μια ανησυχία, φοβούνται οι γιατροί γιατί υπάρχει μια εμπειρία ΕΟΠΥΥ, σου λέει “μήπως δεν μας πληρώνουν” , άρα είναι πολύ λογικό. Νομίζω, όμως, ότι τελικά θα αυξηθούν και οι ιδιώτες, αλλά και οι γιατροί που θα κάνουν χρήση των επιπλέον δυνατοτήτων που δίνει το νέο νομοσχέδιο», κατέληξε.

 

Πηγή : newsit.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προπονητής κλιμάκιου Ταεκβοντό Β. Ελλάδος ο Χάρης Παλτόγλου στο Διεθνές Πρωτάθλημα στην Σόφια

Το διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Απριλίου 2024 στο Asics Arena της Σόφιας, θα φιλοξενήσει 1100 αθλητές από 12 χώρες. Οι επίλεκτοι αθλητές έχουν επιδείξει  αφοσίωση και εξαιρετικές επιδόσεις στους αγώνες και έχουν καταταγεί στην πρώτη θέση από τα τρία προκριματικά πρωταθλήματα.

Η συμμετοχή των 100 επίλεκτων αθλητών από την Ένωση Τάεκβοντο Βορείου Ελλάδος, υπό τον προπονητή Χάρη Παλτογλου, ενισχύει την Ελληνική αποστολή στο διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia. Μία τιμητική θέση που τιμάει την πόλη μας, την Καβάλα, παρέχοντας σημαντική αναγνώριση στον τομέα του Τάεκβοντο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλλογοι, φορείς και εθελοντές καθάρισαν τμήμα του περιαστικού δάσους

Πολλά είναι τα παράπονα που έχουν γίνει για τα απορρίματα τα οποία πλυμμηρίζουν το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Σίγουρα ένα γεγονός που ιδίως και με τον ερχομό της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Μπορεί πολλοί πολίτες να μην είναι υπεύθυνοι όσο αφορά την ρίψη των απορριμάτων όμως αρκετοί φορείς, σύλλογοι και εθελοντές προέβησαν στον καθαρισμό ενός τμήματός του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en