ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχεδιασμένος συμβιβασμός η διαπραγμάτευση ΔΕΗ-Αλουμίνιον;

Σε τρία κρίσιμα σημεία, τα οποία γεννούν προφανή ερωτήματα για το πού οδηγεί η διαπραγμάτευση ΔΕΗ και Αλουμίνιον, αναφέρεται η εφημερίδα Αξία…
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος κάνει λόγο για υποψίες φαινομενικού χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών και προσχεδιασμένης διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα τονίζει ότι: «Μετά τη Χριστουγεννιάτικη ανακοίνωση της ΔΕΗ για την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος της καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον, παρά το ότι είχαν προηγηθεί εκ μέρους της κάποιες πολύ απόλυτες ανακοινώσεις σχετικά με την αδυναμία της να προμηθεύσει με ρεύμα την Αλουμίνιον σε τιμή κάτω του κόστους, αναρωτιόμαστε μήπως τελικά όλη αυτή η ιστορία της διαιτησίας, της εν συνεχεία αντίδρασης από πλευράς ΔΕΗ και τελικά ενός συμβιβασμού (;), είναι προσχεδιασμένα».
Όπως σημειώνει η ΑΞΙΑ, «Πρώτα από όλα, η ΔΕΗ μπήκε σε μια διαιτητική διαδικασία χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχετική υποχρέωση και εν συνεχεία παρέμεινε σε αυτήν χωρίς να έχει κάποιον εμφανή λόγο, πολύ περισσότερο όταν – από ένα σημείο και μετά – φάνηκε ότι το παιχνίδι παιζόταν με σημαδεμένη τράπουλα.
Δεύτερον, η τιμή των 36,6 ευρώ τη μεγαβατώρα, που έβγαλε η διαιτησία της ΡΑΕ, ήταν όχι μόνο τόσο προκλητικά χαμηλή, αλλά και χωρίς να στηρίζεται σε κάποια μεθοδολογία, που να αντέχει σε οποιαδήποτε, έστω και στοιχειώδη, κριτική.
Και τρίτον, παρά το ότι οι απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών, ΔΕΗ και Αλουμίνιον, έχουν χαώδη απόσταση ως προς την τιμή προμήθειας του ρεύματος, εν τούτοις, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς κάποιον προφανή λόγο.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: 36,6 ευρώ τη μεγαβατώρα η απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ, 56,7 ευρώ τη μεγαβατώρα η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ σχετικά με το κόστος της από τις λιγνιτικές μονάδες, και 42 ευρώ τη μεγαβατώρα η προσωρινή τιμή που είχε αποφασίσει η ΡΑΕ πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Μήπως πάμε, λοιπόν, σε έναν κατόπιν «διαπραγμάτευσης» συμβιβασμό εκεί γύρω στα 46 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή κάπου στη μέση μεταξύ των τιμών της ΔΕΗ και της διαιτησίας;
Επικοινωνιακά, ίσως να νομίζουν κάποιοι ότι κάτι τέτοιο θα περνούσε ωραία, αφού η ΔΕΗ θα «κατόρθωνε» να πετύχει τιμή όχι μόνο καλύτερη της διαιτησίας, αλλά και υψηλότερη της προσωρινής τιμής, που είχε θέσει η ΡΑΕ. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ΔΕΗ έχει βγει και έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι το ελάχιστο κόστος της είναι 56,7 ευρώ τη μεγαβατώρα και οτιδήποτε χαμηλότερα από αυτήν την τιμή της προκαλεί ζημιά, την οποία, αν την δεχτεί η διοίκηση της ΔΕΗ, θα φέρει ποινικές ευθύνες.
Από τη στιγμή λοιπόν που η Αλουμίνιον δεν μπορεί να ενταχθεί στους «ευπαθείς και ευάλωτους καταναλωτές» για να τροφοδοτηθεί με «κοινωνικό τιμολόγιο», οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα συγκεντρώσει θύελλα αντιδράσεων από την κοινή γνώμη, τόσο από τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με κομμένο ρεύμα, όσο και από τις υπόλοιπες που πληρώνουν τόσα χρόνια τον λογαριασμό των συνεχόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για να καλύψουν τις τρύπες στα έσοδά της», καταλήγει το δημοσίευμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς γραφειοκρατία
ΚΑΒΑΛΑ
Αντιδράσεις από Λογιστές στην Καβάλα για τη Διάταξη Επιστροφής Ενοικίου

Σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς προκαλεί στους λογιστές και φοροτεχνικούς της Καβάλας η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την επιστροφή ενοικίου ως μορφή ενίσχυσης. Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας εκφράζει με ανακοίνωσή του την έντονη ανησυχία για τις τεχνικές δυσκολίες και τις αδικίες που ενδέχεται να προκαλέσει η σχετική διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη
Συγκεκριμένα, το άρθρο 70 παρ. 62 του σχεδίου νόμου ορίζει ως προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης ενοικίου την καταγραφή του αριθμού δήλωσης μίσθωσης (ΠΣ Μισθώσεων) στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους από τον μισθωτή. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι:
-
Ο κωδικός 081 της φορολογικής δήλωσης όπου πρέπει να αναγραφεί αυτός ο αριθμός δεν είναι υποχρεωτικός
-
Ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια δηλώσεις, εκ των οποίων πολλές δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό μισθωτηρίου
-
Η υποχρέωση θεσπίζεται εκ των υστέρων, εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων, με αναδρομική ισχύ
Τι λένε οι λογιστές
Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάνει λόγο για πρακτική αδυναμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ τονίζει πως η νέα απαίτηση:
«Μεταφέρει την ευθύνη στους φορολογούμενους, χωρίς αυτοί να φέρουν καμία υπαιτιότητα».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την κίνηση αντιδεοντολογική και επιβαρυντική για τον κλάδο των λογιστών, αφού διαμορφώνει διοικητικό βάρος χωρίς προειδοποίηση και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος δικαίου.
Παρέμβαση ΠΟΦΕΕ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ήδη από την πρώτη στιγμή, εντόπισε το πρόβλημα και με επιστολή της στο Υπουργείο πρότεινε εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων:
-
Παράταση και χωρίς κυρώσεις υποβολή δηλώσεων μισθώσεων έως 15 Ιουλίου 2025
-
Επανεξέταση της υποχρεωτικότητας του αριθμού δήλωσης εντός των φορολογικών δηλώσεων
Το κάλεσμα για αναθεώρηση
Ο Σύλλογος καλεί την Πολιτεία σε άμεση αναθεώρηση της διάταξης, τονίζοντας πως η λύση πρέπει να είναι πρακτική, δίκαιη και εφαρμόσιμη, χωρίς να τιμωρούνται οι πολίτες για τυπικές παραλείψεις σε μη υποχρεωτικά πεδία.
«Πρέπει να σταματήσει η πρακτική αιφνιδιασμού εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική πτώση στη Μεταποίηση – Άνοδος στην Ενέργεια

Πτώση κατέγραψε ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία τον Απρίλιο του 2025, σύμφωνα με τα μηνιαία διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές κατέγραψαν 31,86 δισ. ευρώ, έναντι 32,94 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,3%.
Η μεγαλύτερη μείωση: Ο τομέας της Μεταποίησης
Ο τομέας που επλήγη περισσότερο ήταν η Μεταποίηση, σημειώνοντας πτώση 8,6% στον κύκλο εργασιών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το αποτέλεσμα αποδίδεται σε μείωση της ζήτησης, αυξημένο κόστος παραγωγής και γενικότερες πιέσεις στον βιομηχανικό τομέα.
Η μεγαλύτερη αύξηση: Ο τομέας της Ενέργειας
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο τομέας Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, με άνοδο 20,5%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε υψηλότερη κατανάλωση, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και σε ανατιμήσεις τιμολογίων.