Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς “πάγωμα” εισφορών το 2023

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Στο πάγωμα κάθε μεταβολής των εισφορών για τους μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες) αλλά και τους μισθωτούς προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο για το 2023, σύμφωνα με την εικόνα την οποία έχουν αρμόδια στελέχη των Tαμείων.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως, δεδομένης της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορούσε λάβει απόφαση για αύξηση των εισφορών για πάνω από 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτούς από την 1η Ιανουαρίου 2023, και μάλιστα κατά ποσοστό του πληθωρισμού του 2023, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες, “μπλοκάκια”, τουριστικούς επιχειρηματίες κ.λπ.) και αγρότες.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ‒σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου λίγο πριν αυτό καθαρογράψει το πακέτο των κυβερνητικών ανακοινώσεων της ΔΕΘ‒ δεν φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο άλλης μίας, έστω και μικρής, μείωσης των εισφορών πάνω από 2 εκατομμυρίων μισθωτών τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς αυτό θα έφερνε μια μείωση των δημοσίων εσόδων σε συνθήκες αυξανόμενης “στενότητας” στον Προϋπολογισμό.

Πιο αναλυτικά, ανά κατηγορία ασφαλισμένων εξετάζονται στην κυβέρνηση κατά προτεραιότητα τα ακόλουθα σενάρια:

Μη μισθωτοί

Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση (σε ισχύ από τις αρχές του 2020) προβλέπει την αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020 (σ.σ. αποσύνδεση εισφορών από φορολογητέο εισόδημα κ.λπ.), το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022 και την αύξησή τους το 2023 κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του 2022.

Εφόσον επαληθευτούν οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός φέτος θα ανέλθει στο 8,9%. Συνεπώς, βάσει του νόμου Βρούτση, οι εισφορές των μη μισθωτών θα πρέπει το 2023 να αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό, δηλαδή κατά 8,9%.

Κάτι τέτοιο, όμως, αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση πολύ καλά πως θα αποτελούσε ένα σημαντικό πρόσθετο βάρος για τους επαγγελματίες και τους αγρότες, οι οικονομικές αντοχές των οποίων δοκιμάζονται από την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, και μάλιστα μετά το σοκ που υπέστησαν το 2020-2021 από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Αν και ο e-ΕΦΚΑ έχει ανάγκη από αυξημένα έσοδα από εισφορές, λόγω της επικείμενης μεγάλης αύξησης της τακτικής συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ (λόγω της επικείμενης αύξησης των συντάξεων κατά 6,5% κ.λπ.), δεν φαίνεται να προκρίνεται η εφαρμογή της διάταξης περί αύξησης των εισφορών των μη μισθωτών κατά το ποσοστό του πληθωρισμού (8,9%).

Αντ’ αυτού, ισχυρότερο είναι το σενάριο του παγώματος των εισφορών το 2023 ή, στη χειρότερη περίπτωση, μια αύξηση κατά το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού. Και αυτό όχι μόνο για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον όσοι θα πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές (αν και αυτό θα έχει μελλοντικά αρνητικό αντίκτυπο στις συντάξεις τους, όπως τονίζει στο “Κ” υψηλόβαθμη πηγή στο υπ. Εργασίας), αλλά και για να μην αυξηθεί το πλήθος εκείνων που δεν θα πληρώσουν (ακριβώς λόγω μιας ενδεχόμενης αύξησής τους), την ίδια ώρα που σχεδόν οι μισές ρυθμίσεις έχουν χαθεί στο α’ εξάμηνο του 2022.

Με άλλα λόγια, όπως σχολιάζουν υπηρεσιακά στελέχη των Ταμείων στο “Κ”, μια αύξηση 8,9% στις τακτικές εισφορές των μη μισθωτών θα μπορούσε να φέρει μια παρόμοια μείωση όσων πληρώνουν (δηλαδή στην αύξηση όσων δεν πληρώνουν κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές τους στον e-ΕΦΚΑ), φέρνοντας δηλαδή μηδενικό αποτέλεσμα στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ, αυξάνοντας τα χρέη και τους οφειλέτες των Ταμείων.

Μισθωτοί

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προγραμματικά για μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020-2023. Στο διάστημα 2020-2022 οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες.

Εκκρεμεί δηλαδή μια μείωση 0,6 μονάδων μέχρι την πλήρη υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης. Αν και παραμένει στο τραπέζι η εφαρμογή της μείωσης αυτής, π.χ. την 1η Ιανουαρίου 2023 ή λίγο αργότερα (προκειμένου να πέσει ακόμα περισσότερο το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων), τις τελευταίες μέρες (και καθώς ετοιμάζεται το “πακέτο” το οποίο θα ανακοινώσει αρχές του επόμενου μηνός ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ) ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς θα οδηγούσε σε μια σημαντική μείωση των δημοσίων εσόδων, την ώρα που αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες του κρατικού Προϋπολογισμού για τη στήριξη της κοινωνίας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες (επιδότηση ρεύματος, fuel pass κ.λπ.).

Με άλλα λόγια, υπό αυτές τις συνθήκες, στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr, δεν φαίνεται να κατακτά τις πρώτες θέσεις στη λίστα των νέων μέτρων μέχρι τέλος του χρόνου – αρχές του επόμενου μία νέα, έστω και μικρή, μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς, και έτσι αυτές τελικά ίσως μείνουν παγωμένες. Ακόμα και αν αυτή η μείωση θα οδηγούσε πιθανόν σε μια νέα αύξηση των καθαρών αποδοχών τους (καθώς θα μειώνονταν οι εισφορές τους ως ασφαλισμένων), αυτή θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με εκείνη που εξετάζει η κυβέρνηση για την άνοιξη του 2023, μέσω μιας νέας αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Πηγή: capital.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξετάζεται η μείωση ωραρίου εμπορικών καταστημάτων λόγω ενεργειακής κρίσης

Η απόφαση να ληφθεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΣΑ Στ. Καφούνης.

Το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος και να μπει φρένο στις νέες ανατιμήσεις στην αγορά..

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ, ενώ θα τεθεί σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο.

Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ εμφανιζονται θετικοί στο σενάριο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας, ωστόσο θέτουν ως προϋπόθεση την καθολική και οριζόντια εφαρμογη του μέτρου. Αν και εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο θα αφορά μια ώρα στην αρχή του ωραρίου και μια στη λήξη, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, αντί για 8 το πρωί με 9 το βράδυ που ισχύει σημερα.

Σημειώνεται πως ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος, εξέλιξη που αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι εμπορικοί συλλογοι της χώρας.

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Νωρίτερα μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση, πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Συγκεκριμένα, προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
Τρίτη: 10:00 έως 19:00
Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Έρχονται τα ευχάριστα μέσα στις επόμενες μέρες

Συντάξεις |Δεν θα παγώσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, απόφαση που έχει να κάνει είπε «αφενός με την κοινωνική δικαιοσύνη και με το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν».

«Ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό πληρώνει σήμερα 7% παραπάνω εισφορές απ’ ό,τι ένας ελεύθερος επαγγελματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, ο νόμος Κατρούγκαλου αύξησε «υπέρμετρα, δραματικά» τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και με παρέμβαση του νόμου Βρούτση μειώθηκαν πάρα πολύ οι εισφορές, με τις διαφορετικές ασφαλιστικές κλάσεις.

«Με την αύξηση που έγινε δυο φορές στον κατώτατο μισθό, έχουμε οδηγηθεί ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να πληρώνει περισσότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνει περισσότερα λεφτά για την σύνταξή του από ό,τι δίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός που είναι στην κατώτατη κλάση και στην κατώτατη κλάση είναι το 80% των κατηγοριών αυτών. Επομένως υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και θα ήθελα όποιος υποστηρίζει ότι οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες να βγει και να το πει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένας υπάλληλος πληρώνει πια περισσότερες εισφορές από το αφεντικό του. Από την άλλη, η σύνταξή μας χωρίζεται σε εθνική και αναλογική. Η εθνική είναι ίση για όλους, τώρα με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέβει πάνω από 400 ευρώ. Υπάρχει η αναλογική σύνταξη όμως που είναι επιπλέον της εθνικής. Εκεί αν καταργήσουμε τις προβλέψεις του νόμου Βρούτση, ένας μισθωτός του κατώτατου μισθού θα παίρνει παραπάνω αναλογική σύνταξη από ό,τι ένας γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος. Ρωτώ τους εκπροσώπους τους, θέλουν να παίρνουν κατώτερη σύνταξη από ό,τι παίρνουν οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό; Εάν το θέλουν να μας το πουν» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα βάλετε φωτοβολταϊκά στο σπίτι, τι ισχύει με την επιδότηση

Το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι μεγάλο, ενώ θα υπάρχει μια επιδότηση 40% με 60%, που θα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο αναφέρει ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς.

Χιλιάδες πολίτες ψάχνουν τρόπους για να ζεσταθούν τον χειμώνα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες φαίνεται οτι μπορούν να αποτελέσουν μια μακροπρόθεσμη επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς, η αγορά ενός οικιακού φωτοβολταϊκού για αυτοπαραγωγή των τριών κιλοβάτ μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα να αποσβεστεί σε εννέα χρόνια, ενώ εάν επιδοτηθεί π.χ. με 50% ο χρόνος περιορίζεται σε 4,7 χρόνια. Αντιστοίχως, για έναν εμπορικό καταναλωτή η επένδυση για ένα σύστημα των 10 κιλοβάτ μπορεί σήμερα να αποσβεστεί σε 6,6 έτη, ενώ με επιδότηση 50% ο χρόνος αποπληρωμής περιορίζεται στα 3,5 έτη.

Το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι μεγάλο, ενώ θα υπάρχει μια επιδότηση 40% με 60%, που θα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε επαφή με μια εταιρεία

-Κατάθεση ηλεκτρονικού φακέλου στο ΔΕΔΔΗΕ

-Σε περίπου δύο εβδομάδες θα λάβουμε μια σύμβαση για τις υπογραφές

-Τελευταίο βήμα η επαφή με τον πάροχο για τη σύμβαση συμψηφισμού

Όσον αφορά στις πολυκατοικίες απαιτείται η συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών.

dikaiologitika.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: