Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προς οριστική η “ρήξη” Σωματείου-Εταιρίας στα Πετρέλαια Καβάλας

Ενώπιον της δικαιοσύνης πρόκειται πλέον να λύσουν τις διαφορές τους τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας και η εταιρία.

Όπως τόνισε πρόσφατα στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ο πρόεδρος των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης :

“Στόχος της εταιρίας είναι να μην υπάρχει το σωματείο για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα κινηθούμε δικαστικά. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά όπως έχουμε συμφωνήσει σαν Σωματείο την επίσχεση εργασίας από 1η Ιανουαρίου.”

Παράλληλα σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο εκπρόσωπος τύπου της Energean Σωτήρης Χιωτάκης τόνισε ότι κανένας δεν είναι χαρούμενος με αυτές τις εξελίξεις ενώ η εταιρία κάλεσε πάρα πολλές φορές το σωματείο για διάλογο ωστόσο έβρισκε έναν “τοίχο”.

“Παρά την επίσχεση εργασίας υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν εντός του εργοστασίου. Υπήρχαν και υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι οι αρμόζουσες προς αυτούς τους εργαζόμενους. Μάλιστα έγιναν και πέντε νέες προσλήψεις, οι οποίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα “μπλοκάρονταν” από το σωματείο. Η Εταιρία ακολούθησε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά της επίσχεσης εργασίας”.

Δείτε τα όσα δήλωσε ο κ. Χιωτάκης στο παρακάτω βίντεο :

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παγώνουν οι έρευνες στην Κρήτη για τον εντοπισμό κοιτασμάτων

Παγώνει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, η κοινοπραξία Total Energies – ExxonMobil – ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Total Energies που είναι και operator της κοινοπραξίας, στην οποία παραχωρήθηκαν με νόμο του 2019 οι δύο θαλάσσιες περιοχές, στο ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών) που απέστειλε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) γνωστοποιεί ότι δεν θα διενεργήσει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες για την καλύτερη αποτύπωση της γεωλογικής δομής του υπεδάφους των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση καθώς έσκασε λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αρης Στεφάτος ερωτηθείς τότε για τις προθέσεις της κοινοπραξίας, είχε σημειώσει πως οι εταιρείες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Από κει και πέρα θα πρέπει οι εταιρείες να αιτηθούν χρονική παράταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ή να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο τις παραχωρήσεις.

«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ ζητώντας του να σχολιάσει την πληροφορία πως η κοινοπραξία δεν θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες το 2022, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση.

Την πληροφόρηση κλήθηκαν, από «ΤΑ ΝΕΑ να σχολιάσουν και πηγές της Total Energies στην Ελλάδα.

Κύκλοι της επιβεβαίωσαν την υποβολή του work plan στην ΕΔΕΥ, ωστόσο παρέπεμψαν την εφημερίδα προς σχολιασμό στην ΕΔΕΥ. Παρόμοια απάντηση έδωσαν και στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» αν προτίθενται να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι προσφυγές

Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr, τρεις οικολογικές εταιρείες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγές της ΕΔΕΥ εξέφρασαν τη βεβαιότητα για την απόρριψη των προσφυγών των οικολογικών οργανώσεων.

Πηγές της Total Energies υπογράμμισαν στα «ΝΕΑ» ότι πρόκειται για μία δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό Δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις.

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι και οι εταιρείες της κοινοπραξίας έχουν ανοικτό το ραντάρ τους για το θέμα.

Πάντως, την ίδια στιγμή που τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα η αμερικανική ExxonMobil με την Qatar Petroleum εκτελούν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο.

Το ίδιο και η Total Energies που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni προγραμματίζει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δήμαρχος Καβάλας για εξελίξεις στα Πετρέλαια | Δεν έχουμε περιθώριο για αύξηση της ανεργίας

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος δήλωσε τα εξής :

“Η έκρυθμη εδώ και καιρό κατάσταση στην επιχείρηση των πετρελαίων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονομερείς ενέργειες, όμως η σημερινή απρόσμενη και απροειδοποίητη απόλυση 24 εργαζομένων της επιχείρησης.

Πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί στην ανεργία και στη φτωχοποίηση δεκάδες Καβαλιώτες και οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα, πολλώ δε μάλλον όταν αποδίδονται στους εργαζόμενους αδικήματα που ακόμη διερευνώνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας.

Η Καβάλα θέλει και χρειάζεται την αδιάκοπη λειτουργία των Πετρελαίων στη Νέα Καρβάλη και υπήρξε, στο σύνολό της ως κοινωνία, αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημα της εργοδότριας εταιρείας, από τη στιγμή που προσφέρει θέσεις εργασίας και αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή μας.

Πλην, όμως, η εργοδότρια εταιρεία οφείλει να γνωρίζει ότι έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία. Η Ελληνική Πολιτεία δεν παραχώρησε, εν λευκώ, με απευθείας ανάθεση το δικαίωμα εκμετάλλευσης του Πρίνου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασιακές σχέσεις αλλά και οι διατυπώσεις για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Κάνουμε για άλλη μια φορά έκκληση για διάλογο.

Καλούμε με αγωνία και τις 2 πλευρές να εξαντλήσουν κάθε μέσο διαλόγου και συζήτησης και δεσμευόμαστε να αναλάβουμε άμεσα σχετική πρωτοβουλία.

Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες απολύσεις και για αύξηση της ανεργίας.

Καλούμε την εργοδότρια εταιρεία σε ένδειξη καλής θέλησης να ανακαλέσει όλες τις απολύσεις”.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Energean | Μήνυση στη διοίκηση του Σωματείου για ποινικά αδικήματα σε βάρος της ασφάλειας εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων

Στην υποβολή μήνυσης κατά του προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στον Πρίνο Μανώλη Κελαϊδάκη, του Γενικού Γραμματέα Στέργιου Τσάγκα καθώς και όλων των μελών της διοίκησης του Σωματείου προχώρησε την Δευτέρα η Energean με αιχμή μία σειρά ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται και με την ασφάλεια εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων.

Η μήνυση αναφέρεται:

-Στο άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα για την έκθεση σε κίνδυνο, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για όλους τους μηνυθέντες.

-Στο άρθρο 229 του Ποινικού Κώδικα για ψευδή καταμήνυση κατά συναυτουργία, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για όλους τους μηνυθέντες.

-Στα άρθρα 362-363 του Ποινικού Κώδικα για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για τον πρόεδρο του Σωματείου.

Στην μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας υποστηρίζεται χαρακτηριστικά ότι η παραβατικότητα των μηνυθέντων έχει, πλέον, λάβει νέες διαστάσεις πρωτοφανούς επικινδυνότητας τις οποίες η διοίκηση του Σωματείου, με το παράνομο τέχνασμα της ψευδούς καταμήνυσης προσπαθούν να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν στην εταιρεία, τα στελέχη και τους εκπροσώπους τους.

Στην μήνυση που υπέβαλε η Energean αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το δόλιο τέχνασμα των εγκαλουμένων συνίσταται στην, εν αγνοία της εγκαλούσας και ενάντια στις εντολές της, σταδιακή αύξηση του ποσοστού περιεκτικότητας τοξικών αερίων (υδροθείου) και της αύξησης της στάθμης των όξινων ρευστών στα δοχεία των εγκαταστάσεων, μέσω εκτόνωσης των γεωτρήσεων πετρελαίου σε επίπεδα βεβαίας, ως οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι ισχυρίζονται, επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία της Καβάλας».

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση σταδιακά επιτυγχάνεται κατά παράβαση των εντολών της εταιρείας αλλά και της ΕΔΕΥ, «με την θέση σε λειτουργία μεγάλου αριθμού γεωτρήσεων (περίπου 10) από τους εγκαλούμενους, στον εξοπλισμό των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων που βρίσκεται εκτός λειτουργίας και δεν μπορεί να επεξεργασθεί αυτά τα υγρά», τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση υπερχείλισης και διαρροής τους.

Η Energean επισημαίνει ότι στόχος του Σωματείου είναι η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος, «να καταναγκασθεί στην επαναλειτουργία της παροχής φυσικού αερίου η οποία, εφ’όσον συμβεί, θα εξασφαλίσει στους εγκαλουμένους τον πλήρη και απερίσπαστο έλεγχο των εγκαταστάσεων, με το Σωματείο εργαζομένων ως οιονεί ανάδοχο», με την εταιρεία να εξακολουθεί βεβαίως να έχει τη νομική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις!

«Με αυτήν την μεθόδευση, οι δήθεν περιφρουρούντες την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων θέτουν αυτές, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία της Καβάλας, σε σαφή και διαρκή κίνδυνο και, γνωρίζοντες ότι ενδεχόμενες συνέπειες της επισφαλούς αυτής καταστάσεως την οποία αυτοί οι «φρουροί» έχουν δημιουργήσει θα βαρύνουν την εγκαλούσα, περιφέρονται από τηλεοπτικά στούντιο έως δικαστικά μέγαρα υποδεικνύοντας ψευδώς τα στελέχη και εκπροσώπους της εγκαλούσας ως δήθεν υπαιτίους» τονίζει η Energean στη μήνυση.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι πρακτικές της διοίκησης του Σωματείου «αναδεικνύουν επαρκείς ενδείξεις ως προς την εκπόνηση και εφαρμογή συγκεκριμένου εγκληματικού σχεδίου» το οποίο πλήττει όχι μόνο το κύρος της εταιρείας αλλά και το ίδιο το δημόσιο συμφέρον.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: