Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Προειδοποιούν οι επιστήμονες για τη χρήση μάσκας | Το «απατηλό» αίσθημα ασφάλειας κι οι έρευνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Η προσφυγή στις προστατευτικές μάσκες ήταν μηχανική και μαζική σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, ενώ δυτικές χώρες, στην αρχή διστακτικές, αρχίζουν να συνιστούν την γενικευμένη τους χρήση. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού προστασίας είναι αμφισβητούμενη.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν ελάχιστα, έως κανένα, στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες, που χρησιμοποιούνται συστηματικά στην Ασία κατά την διάρκεια της επιδημίας της γρίπης τον χειμώνα και την εποχή της αλλεργική ρινίτιδας την άνοιξη, προστατεύουν αποτελεσματικά από τον κορονοϊό.

Οι οπαδοί της μάσκας προβάλλουν πάντως το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί οφείλουν να φορούν μάσκα για να αποφύγουν την μετάδοση του ιού από τους ίδιους στο περιβάλλον τους, με το δεδομένο δε ότι ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό μπορεί να το μεταδώσει πριν εμφανίσει συμπτώματα.

Ο σχετικά περιορισμένος μέχρι σήμερα αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, έχει ενισχύσει τις πεποιθήσεις των οπαδών της μάσκας.

Στα εδάφη αυτά, η χρήση μάσκας ήταν η πρώτη άμεση απάντηση στην υγειονομική κρίση. Η ιαπωνική κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε άλλωστε ότι κάθε νοικοκυριό θα λάβει προσεχώς δύο μάσκες πολλαπλών χρήσεων.

Στο Χονγκ Κονγκ επίσης οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν την χρήση μάσκας «ως το μέσο που έχει ένας άνθρωπος για να προστατεύει τόσο την υπόλοιπη κοινωνία, όσο και τον εαυτό του», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Keiji Fukuda, διευθυντής και καθηγητής του δημόσιου Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Χονγκ Κονγκ.

«Αλλά εκεί όπου μεγάλωσα, στις ΗΠΑ, ορισμένοι θεωρούν την χρήση μάσκας ως επίθεση προς το πρόσωπό τους, μία υποχρέωση επιβεβλημένη, όχι επιθυμητή».

Απατηλό αίσθημα ασφάλειας

Για τον Ben Cowling , επίσης καθηγητή του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, τα εύσημα για τις καλές επιδόσεις των περιοχών αυτών ανήκουν μάλλον στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν εφασμοσθεί από ορισμένες κυβερνήσεις ασιατικών χωρών, παρά στην γενικευμένη χρήση της μάσκας.

Σε αυτά τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνονται «ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η απομόνωσή τους, η επιβολή καραντίνας στους οικείους τους και η εφαρμογή της αρχής της κοινωνικής αποστασιοποίησης», λέει.

Ο Keiji Fukuda από την πλευρά του απευθύνει προειδοποίηση σε όσους πιστεύουν στην μαγική δύναμη προστασίας της μάσκας. «Ορισμένες περιοχές, όπως η Σιγκαπούρη, τα κατάφεραν πολύ καλά χωρίς να επιμείνουν στην χρήση της μάσκας», λέει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Και αυτός αποδίδει την χαμηλού βαθμού εξάπλωση της επιδημίας στις περιοχές αυτές στην λήψη μέτρων όπως ο συστηματικός εντοπισμός των επαφών ενός κρούσματος, ο καλός συντονισμός των αρχών και η τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης- η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί μέρος της τοπικής κουλτούρας, όπως στην Ιαπωνία.

Άλλωστε, οι πληθυσμοί αυτών των περιοχών, που έχουν εγγεγραμμένη στην μνήμη τους την επιδημία του Sars (2002-2004), «είχαν εξ αρχής επίγνωση και ήταν πρόθυμοι να συνεργασθούν με τις υγειονομικές αρχές».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να τάσσεται κατά της χρήσης της μάσκας για το ευρύ κοινό, εστιάζοντας στην παγκόσμια έλλειψη τέτοιων προϊόντων και την απόλυτη ανάγκη διάθεσής τους στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιδημίας.

Αλλά, ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι, ακόμη και αν υπήρχε παγκόσμια επάρκεια, η γενικευμένη χρήση μάσκας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. «Οι μάσκες μπορεί να δώσουν στους ανθρώπους ένα απατηλό αίσθημα ασφάλειας», προειδοποιεί ο Simon Clarke, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικευμένος στην Κυτταρική Μικροβιολογία

Καλύτερο απ’ το τίποτα

Η χρήση μάσκας κινδυνεύει να παρακινήσει ορισμένους να μην τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, για παράδειγμα, τονίζει ο Simon Clarke.

«Γνωρίζουμε όλοι ανθρώπους που δεν τους νοιάζει να έρθουν στην δουλειά με το συνάχι τους και να το μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για τον κορονοϊό».

Παρά τους κινδύνους αυτούς, οι δυτικές χώρες, αναζητώντας κάθε μέσον για να φρενάρουν την επιδημία, αρχίζουν να παραγγέλνουν μάσκες για όλους.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ευρώπη, η Γαλλία παρήγγειλε 1,5 δισεκατομμύριο μάσκες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσανατολίζονται να συστήσουν σε όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα, όταν θα υπάρχουν επαρκώς διαθέσιμα αποθέματα.

Ο καθηγητής Cowling από το Χονγκ Κονγκ θεωρεί ωστόσο ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να διαπιστωθεί η χρησιμότητα τους ενός ή του άλλου τύπου μάσκας κατά της πανδημίας.

«Ακόμη και αν η χρήση μάσκας μπορεί έστω και κατ΄ελάχιστον να περιορίσει την μετάδοση, θα ήταν ένα καλό μέτρο», καταλήγει.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | 342 νέα κρούσματα – 9 θάνατοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα ανακοινώνουμε 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 24/09/2020

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ναι στη δημιουργία αιματολογικής στην Καβάλα – Αντιδράσεις από την Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε

στις

Την αντίδραση του Διευθυντή της αιμοτολογικής Κλινικής του Π.Ν.Αλεξανδρούπολης, προκάλεσε ψήφισμα επιτροπής της Καβάλας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που ζητά την δημιουργία αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρια Σπυρακη | Ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021 ετοιμάζεται να παρασκευάσει η Sanofi Pasteur σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κατά τη διάρκεια ακρόασης που συνδιοργάνωσαν οι επιτροπές  Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Ενέργειας (ITRE)  και Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας (ENVI) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Ο αντιπρόεδρος της  Sanofi Pasteur Thomas Triomphe, απάντησε σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη , δίνοντας έτσι και το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα: 

« Θα στοχεύσουμε στα εμβόλια του ανά-συνδυασμένου RNA. Θα παρασκευάσουμε 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μέχρι το τέλος του 2021. Αλλά φυσικά, ακόμα περισσότερες το 2022. Επομένως, η δέσμευση μας είναι να φτάσουμε τις 1 δισεκατομμύριο δόσεις μέχρι το τέλος του 2021».
 Οι παγκόσμιες ανάγκες για εμβολιασμό είναι ωστόσο πολύ υψηλές. Σύμφωνα με την   Magdalena Rodriguez de Azero, Executive Director, Vaccines Europe, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations , για να εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού χρειάζονται 8 δις δόσεις όταν συνολικά οι δόσεις των εμβολίων που παράγονται επισήμως ανέρχονται σε 5 δις. 

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αποκάλυψαν ότι το εμβόλιο θα είναι ενέσιμο και θα γίνεται σε 2 δόσεις μέχρι την ηλικία των 65. Είναι πιθανό, όπως είπαν ,οι ηλικιωμένοι να χρειαστούν και τρίτη δόση. Ειδικά για το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου ο εκπρόσωπος του European Medical Agency διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην ακρόαση δέχθηκαν κριτική από τους ευρωβουλευτές για την έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια που συνάπτουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί, θα πληρωθούν από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων. Η εταιρεία AstraZeneca ,παρότι εκλήθει από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν συμμετείχε στην ακρόαση. 

Ολόκληρος ο διάλογος που είχε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη με τις εταιρείες που ερευνούν για το εμβόλιο κατά του COVID-19 έχει ως εξής:

Πολλές ερωτήσεις έχουν ήδη τεθεί, ωστόσο θα ήθελα να επιμείνω σε δύο ζητήματα, τα οποία νομίζω πως είναι αναγκαία. 

Το πρώτο ζήτημα είναι φυσικά η διαφάνεια και θα ήθελα να τονίσω πως είναι απολύτως απαραίτητη και ότι φυσικά δεν παραβιάζει το εμπορικό δίκαιο ή τις εμπορικές συμφωνίες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να έχουμε διαφάνεια ώστε να  οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη.

Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε την κατάλληλη ενημέρωση, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τις εκστρατείες της παραπληροφόρησης οι οποίες έχουν ήδη αναφερθεί. 

Το δεύτερο ζήτημα είναι φυσικά, η κλίμακα παραγωγής των δυνητικών εμβολίων και η δυνατότητα απόκτησης τους.

Έχοντας πει λοιπόν αυτά, θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση στον Αντιπρόεδρο Triomphe, σχετικά με το πόσο προετοιμασμένες είναι οι Ευρωπαϊκές εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων προκειμένου να καλύψουν  τη ζήτηση;

Επιπλέον, σχετικά με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορούν να υποστηρίξουν τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής και πόσο προετοιμασμένοι είναι να ζητήσουν την συμβολή της Επιτροπής στο πλαίσιο των υπαρχόντων ή μελλοντικών κονδυλίων ανάκαμψης; 

-Thomas Triomphe, Executive Vice President, Sanofi Pasteur

Έχουμε δεσμευτεί για αυτό. Θα στοχεύσουμε στα εμβόλια του ανάσυνδυασμένου RNA. Θα παρασκευάσουμε 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μέχρι το τέλος του 2021. Αλλά φυσικά, ακόμα περισσότερες το 2022. Επομένως, η δέσμευση μας είναι να φτάσουμε τις 1 δισεκατομμύριο δόσεις μέχρι το τέλος του 2021. Και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το θέμα της παρασκευής των εμβολίων, για να εξασφαλίσω πως κανένα ποσό των χρημάτων δεν θα πάει σε φορολογικό παράδεισο, καθότι αυτά τα χρήματα θα υποστηρίξουν την κατασκευή εμβολίων σε Ευρωπαϊκό έδαφος, όπως αναφέρθηκε πιο πριν.

Εκπρόσωπος Βιομηχανίας Magdalena Rodriguez de Azero, Executive Director, Vaccines Europe, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations

Η άλλη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ, είναι ο επαναπατρισμός των παρασκευαστών εμβολίων. Πράγματι, στην Ευρώπη διαθέτουμε μεγάλες παρασκευαστικές ικανότητες εμβολίων. Περίπου στα 20 χλμ. Νοτιότερα από εσάς στο Κοινοβούλιο, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια παρασκευής  εμβολίων στον κόσμο. Θα χαιρόμασταν πολύ να το επισκεφθείτε και να σας δείξουμε το έργο μας, όταν το επιτρέψει η πανδημία του COVID-19. Είμαστε πολύ ευγνώμονες που ρωτάτε για το πως μπορείτε να συμβάλετε. Πηγαίνοντας στα αρχικά σχόλια σχετικά με την μελλοντική ετοιμότητα για αντιμετώπιση των πανδημιών, νομίζω ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν ξεχνάμε. Μετά τον ιό έμπολα ο κόσμος δεν ξέχασε, μετά την πανδημική γρίπη του 2009 ίσως ξεχάσαμε. Πιστεύω ότι μάλλον δεν θα ξεχάσουμε αυτή τη φορά, καθώς είχε σεισμική επίδραση σε όλο τον κόσμο.

Αλλά αυτό που μπορούμε να εξασφαλίσουμε για την επόμενη φορά που θα χτυπήσει μια πανδημία, είναι να είμαστε όλοι πολύ προετοιμασμένοι. Επομένως, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον τεκμηριωμένο και ισορροπημένο τρόπο των ερωτήσεων σας και αναμφίβολα πιστεύω πως το Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την βιομηχανία. Οι εργαζόμενοι μας δουλεύουν ολημερίς και ολονυχτίς προκειμένου να καταστήσουν τα εμβόλια ως πραγματικότητα και είναι πολύ ελπιδοφόρο που βλέπουμε έμπρακτα την στήριξη σας.  

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο χάρτης των κρουσμάτων Κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα, 22/09/2020 δηλώθηκαν 346 επιπλέον κρούσματα. Από τα 318 εγχώρια κρούσματα, τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:

– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
–  210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6  συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται
με γνωστή συρροή
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
–  6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
–  5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην  Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 3 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε.  Καστοριάς
–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κω
– 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Λασιθίου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών

– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

TAP

Δημοφιλή

Popular posts:

Monopolio Delivery

Mladen Group 25

Mladen Group 19

Mladen Group 24

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 23

Mladen Group 22

PABTEBOY ME GIATRO 1

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ 2

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ