Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ | Δύο νεκροί από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων

Ηαστυνομία της Μιανμάρ πυροβόλησε και σκότωσε σήμερα δύο διαδηλωτές και τραυμάτισε άλλους κατά τη διάρκεια της επιχείρησής της καταστολής των διαδηλώσεων που γίνονται εδώ και εβδομάδες κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου στη χώρα, σύμφωνα με έναν γιατρό και έναν πολιτικό.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ στην πόλη Νταουέι, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους, δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός Κιάου Μιν Χτίκε από την πόλη αυτή στη νότια Μιανμάρ. Το μέσο The Dawei Watch μετέδωσε επίσης ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ότι περισσότεροι από δώδεκα τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία άνοιξε επίσης πυρ στην κύρια πόλη της χώρας, την Ρανγκούν, και ένας άνδρας που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα στο στήθος πέθανε, δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το μέσο ενημέρωσης The Mizzima μετέδωσε επίσης την είδηση για τον θάνατο του ανθρώπου αυτού.

Η αστυνομία και εκπρόσωπος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό της είδησης.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.

Το πραξικόπημα, το οποίο σταμάτησε την πρόοδο της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον στρατό, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα και την καταδίκη δυτικών χωρών, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη επιβάλλει στο στρατιωτικό καθεστώς της χώρας περιορισμένες κυρώσεις.

Στην Ρανγκούν, διαδηλωτές βοηθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή στην οποία πραγματοποιείτο διαδήλωση κάποιοι άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους αιμορραγούσαν πολύ, δείχνουν εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί από τι τραυματίστηκαν αυτοί, αλλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγινε χρήση πραγματικών σφαιρών. Ο όμιλος μέσων ενημέρωσης The Myanmar Now μετέδωσε ότι κάποιοι άνθρωποι «πυροβολήθηκαν», αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Η αστυνομία προέβη επίσης στη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έχει δηλώσει ότι οι αρχές χρησιμοποιούν την ελάχιστη δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.

Ωστόσο τουλάχιστον 5 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης.

Η καταστολή των διαδηλώσεων δείχνει να υποδηλώνει μια αποφασιστικότητα από τον στρατό να επιβάλλει την εξουσία του απέναντι στην εκτεταμένη αμφισβήτησή της στη χώρα, όχι μόνον στους δρόμους, αλλά και ευρύτερα, σε τομείς, όπως αυτός των δημόσιων υπηρεσιών, της δημοτικής διοίκησης, της εκπαίδευσης, της υγείας και των μέσων ενημέρωσης.

«Έτρεχαν» για να διαφύγουν

Η αστυνομία είχε ξεκινήσει από νωρίς σήμερα να λαμβάνει θέση σε κύρια σημεία διαμαρτυρίας στην Ρανγκούν καθώς διαδηλωτές, πολλοί φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό, άρχιζαν να συγκεντρώνονται.

Οι αστυνομικοί κινήθηκαν γρήγορα για να διαλύσουν τα πλήθη.

«Αστυνομικοί έβγαιναν από τα οχήματά τους και άρχιζαν να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Χάιμαν Μάι Χνίνσι, ο οποίος βρισκόταν μαζί με ομάδα συναδέλφων του εκπαιδευτικών στην Ρανγκούν. Αυτοί διέφυγαν στα γύρω κτίρια.

Την ίδια ώρα γιατροί και φοιτητές με λευκές στολές εργαστηρίου έτρεχαν για να διαφύγουν καθώς η αστυνομία πετούσε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης έξω από Ιατρική Σχολή σε άλλο σημείο της πόλης, δείχνει βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία στην πόλη Μανταλάι πυροβολούσε στον αέρα, παγιδεύοντας ιατρικό προσωπικό που διαμαρτυρόταν σε νοσοκομείο της πόλης, δήλωσε τηλεφωνικώς γιατρός που βρισκόταν εκεί.

Χθες Σάββατο σημειώθηκαν ταραχές σε πόλεις σε όλη τη χώρα καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες κάνοντας χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πυροβολώντας στον αέρα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV μετέδωσε ότι περισσότεροι από 470 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες. Η αστυνομία πρόσθεσε ότι εξέδιδε προειδοποιήσεις προτού κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσει το πλήθος.

«Ενσταλάζοντας τον φόβο»

Η ακτιβίστρια Έσθερ Ζε Νάου δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Μιανμάρ προσπαθούν να ξεπεράσουν τον φόβο με τον οποίο ζούσαν για πολύ καιρό.

«Αυτός ο φόβος μόνον θα μεγαλώσει αν συνεχίσουμε να ζούμε με αυτόν και οι άνθρωποι που δημιουργούν τον φόβο το ξέρουν αυτό. Είναι προφανές ότι προσπαθούν να μας ενσταλάξουν τον φόβο κάνοντάς μας να τρέχουμε και να κρυβόμαστε», σημείωσε. «Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε», τόνισε.

Η δράση αυτή της αστυνομίας ακολουθεί της ανακοίνωσης από την κρατική τηλεόραση ότι ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ απολύθηκε επειδή πρόδωσε τη χώρα, μετά την έκκλησή του προς τα Ηνωμένα Έθνη να επιστρατεύσουν «κάθε μέσο» για να λήξει το πραξικόπημα.

Το MRTV μετέδωσε ότι αυτός απολύθηκε βάσει των κανονισμών για τη δημόσια διοίκηση διότι «πρόδωσε τη χώρα» και έκανε «κατάχρηση των εξουσιών και των υποχρεώσεων ενός πρεσβευτή».

Ο ίδιος, ο Κιάου Μόε Τουν, αψήφησε την ενέργεια αυτή. «Αποφάσισα να αντισταθώ για όσο καιρό μπορώ», δήλωσε στο Reuters από τη Νέα Υόρκη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Τομ Άντριους δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι συγκλονίστηκε από αυτήν την «πράξη θάρρους» του πρεσβευτή της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη και σημείωσε: «Είναι καιρός ο κόσμος να απαντήσει σε αυτό το θαρραλέο αίτημα με δράση».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Φόβοι για σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκφράζονται μετά τη σύγκρουση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με γέφυρα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Το πλοίο Dali προσέκρουσε σε κολόνα στήριξης της γέφυρας Francis Scott Key τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Η γέφυρα κάλυπτε την είσοδο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και το ένατο πιο πολυσύχναστο συνολικά.

Έξι άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέστειλε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ξεκίνησε αποστολή ανέλκυσης. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην έρευνα για το τι πήγε στραβά, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των μεταφορών να ελπίζει να επιβιβαστεί στο πλοίο και να ανακτήσει τον καταγραφέα δεδομένων του, σύμφωνα με το BBC.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού – η οποία πέρυσι ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου – θα ανασταλεί «μέχρι νεωτέρας».

Μιλώντας στο BBC, ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί βρετανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ότι η αναστολή θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

«Πάνω από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα μεταφέρθηκαν μέσω της Βαλτιμόρης τον περασμένο χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή The World Tonight του Radio 4.

«Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές μάρκες και του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, από τη General Motors και τη Ford έως την Jaguar Land Rover, τη Nissan, τη Fiat και την Audi.

«Επιπρόσθετα, η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αυτό θα προκαλέσει επιπλοκές και στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 500.000 τόνοι LNG διακινούνται σε μηνιαία βάση από την Βαλτιμόρη οπότε οι επιπλοκές από αυτό που έχει συμβεί είναι σημαντικές και θα κλιμακωθούν πριν να επανέλθει η κανονική λειτουργία του λιμανιού».

Παράλληλα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης εργάζονται 15.000 άτομα, ενώ όσοι επηρεάζονται από τη διακοπή της λειτουργίας του υπολογίζονται σε επιπλέον 140.000.

Μετά την κατάρρευση, η δανέζικη εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Maersk, φορτίο της οποίας μετέφερε το Dali που έπεσε πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key τα ξημερώματα της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι «θα αφαιρέσουμε τη Βαλτιμόρη από όλες τις υπηρεσίες μας για το προσεχές διάστημα».

Παράλληλα, εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο άνθρακα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για διαταραχή στις εξαγωγές.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πλησιάζει η θερινή | Μία ώρα μπροστά οι δείκτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή της ώρας και το πέρασμα στη θερινή ώρα. Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή 31 του μηνός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα οι δείκτες θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά, άρα θα χάσουμε μία ώρα… ύπνου. Ωστόσο, θα κερδίσουμε περισσότερες ώρες με το φως του ήλιου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κέρκυρα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Οθωνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι χθες και σήμερα έχουν προηγηθεί κι άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en