Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

«Πράσινο φως» από τον FDA σε θεραπεία για την εφηβική παχυσαρκία

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη σεμαγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε εφήβους 12 ετών και άνω. 

Η έγκριση του FDA στην εβδομαδιαία υποδόρια χορήγηση σεμαγλουτίδης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε εφήβους 12 ετών και άνω, ήρθε πριν από μερικές ημέρες. Το φάρμακο είχε λάβει έγκριση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε ενήλικες από τον FDA τον Ιούνιο 2021. Η νέα έγκριση στηρίζεται σε μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η νέα έγκριση είναι σημαντική, καθώς η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους, όπως και στους ενήλικες, έχει φτάσει παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες σε επίπεδα πανδημίας. Η Ελλάδα μάλιστα κατέχει τα θλιβερά πρωτεία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ως προς τον επιπολασμό της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Το πρόβλημα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι 25% των παιδιών και 75% των εφήβων με παχυσαρκία θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Κυριακή Καραβανάκη (Kαθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας), Χριστίνα Κανακά-Gantenbein (Kαθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Πρόκειται για τη STEP TEENS, μια διπλά τυφλή, παράλληλης ομάδας, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, που συμπεριέλαβε εφήβους (ηλικίας 12 ως 18 ετών) με παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος, ΔΜΣ στο 95ο εκατοστημόριο ή υψηλότερο) ή υπέρβαρους (ΔΜΣ στο 85ο εκατοστημόριο ή υψηλότερο) και τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα πάθηση που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε αναλογία 2:1 για να λάβουν υποδόρια ένεση σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα σε δόση 2,4 mg ή εικονικό φάρμακο για 68 εβδομάδες, παράλληλα με υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η ποσοστιαία μεταβολή του ΔΜΣ από την αρχική τιμή την εβδομάδα 68. Το δευτερεύον καταληκτικό σημείο ήταν απώλεια σωματικού βάρους τουλάχιστον 5% την εβδομάδα 68.

Συνολικά, 201 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν και 180 (90%) ολοκλήρωσαν τη θεραπεία. Όλοι οι συμμετέχοντες, εκτός από έναν, είχαν παχυσαρκία. Η μέση μεταβολή του ΔΜΣ από την έναρξη ως την εβδομάδα 68 ήταν -16,1% με τη σεμαγλουτίδη και 0,6% με το εικονικό φάρμακο. Την εβδομάδα 68, συνολικά 95 από τους 131 συμμετέχοντες (73%) στην ομάδα της σεμαγλουτίδης είχαν απώλεια βάρους 5% ή μεγαλύτερη, σε σύγκριση με 11 από τους 62 συμμετέχοντες (18%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου. Οι μειώσεις στο σωματικό βάρος και η βελτίωση σχετικά με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου (περίμετρος μέσης, επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, λιπίδια και αμινοτρανσφεράση αλανίνης) ήταν μεγαλύτερες με τη σεμαγλουτίδη συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από το γαστρεντερικό ήταν μεγαλύτερη με τη σεμαγλουτίδη συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (62% έναντι 42%). Πέντε συμμετέχοντες (4%) στην ομάδα της σεμαγλουτίδης παρουσίασαν χολολιθίαση, ενώ κανένας στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν σε 15 από τους 133 συμμετέχοντες (11%) στην ομάδα της σεμαγλουτίδης και σε 6 από τους 67 συμμετέχοντες (9%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Συμπερασματικά, η μελέτη STEP TEENS κατέδειξε ότι μεταξύ εφήβων με παχυσαρκία η θεραπεία μία φορά την εβδομάδα με υποδόρια δόση σεμαγλουτίδης 2,4 mg παράλληλα με υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του ΔΜΣ από ό,τι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις μόνο, με ασφάλεια.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Ανατρέπονται τα δεδομένα για την «καλή χοληστερίνη» | Συνδέεται με την άνοια

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με την «καλή» χοληστερίνη. Κι ενώ τα στοιχεία για την «κακή» χοληστερόλη, την LDL – Low Density Lipoproteins, δεν αλλάζουν, τα πάνω-κάτω έρχονται σε ό,τι αφορά την HDL – High Density Lipoprotein, την «καλή χοληστερόλη».

Η συσσώρευση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζει αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες επιβραδύνουν ή εμποδίζουν τη ροή του αίματος, ενώ σε περίπτωση που αποκκοληθούν σχηματίζουν θρόμβους που ενδέχεται να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Από την άλλη, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) θεωρείται ότι μεταφέρει την περίσσεια χοληστερόλης στο συκώτι, το οποίο εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Ωστόσο, νέα ιατρικά δεδομένα συνδέουν τα υψηλά επίπεδα HDL με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Το εύρος της HDL είναι 40 έως 60 mg/dL για τους άνδρες και 50 έως 60 mg/dL για τις γυναίκες. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 18.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έδειξαν ότι όσοι είχαν μέτρηση HDL 80 mg/dL είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Ο λόγος μπορεί να είναι ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL δυνητικά επιβραδύνουν τη διαδικασία καθαρισμού της LDL χοληστερόλης από τις αρτηρίες.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δ. Προσοτσάνης | Πρόσκληση σε ενημερωτική ομιλία με θέμα “Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων”

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 08/12 και ώρα 17:00 στην ενημερωτική ομιλία με θέμα “Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων” που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και να προλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Την εισήγηση θα κάνει ο άρτια καταρτισμένος στο εν λόγω θέμα ιατρός κος Ανδρέας Ξάνθης τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερως!

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λίπος στο συκώτι: Τροφές που εμποδίζουν τη συσσώρευση του

Tο λίπος στο συκώτι (ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ενώ αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπισή του, ολοένα περισσότερες μελέτες προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Το λίπος στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί το λίπος στο συκώτι προέρχεται από την τροφή που καταναλώνουμε και μεταφέρεται από το πεπτικό σύστημα στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια ή αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν το λίπος αυξάνεται υπερβολικά στο συκώτι, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών τροφών και η έλλειψη άσκησης.

Για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές, είναι σημαντικό να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ και να ασκείτε τακτικά.

Λίπος στο συκώτι: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιθυμούν να θέσουν υπό έλεγχο το λίπος στο συκώτι.

Οι τροφές που συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνουν:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, θα προσφέρετε στο σώμα σας πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια λίπους από το συκώτι.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το κύριο λιπαρό που χρησιμοποιείται στη μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, και έχει συνδεθεί με την προστασία του ήπατος.

Ψάρι και πουλερικά

Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με ψάρι, όπως σολομό και σαρδέλες που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Φιστίκια και αμύγδαλα

Τα αποκεντρωμένα λιπαρά τρόφιμα όπως τα φιστίκια και οι αμύγδαλα παρέχουν υγιεινά λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες που μπορούν να ωφελήσουν το συκώτι.

Aλκοόλ

Η μεσογειακή διατροφή συνήθως συνοδεύεται από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Άλλωστε η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Αντιοξειδωτικά τρόφιμα

Τρόφιμα όπως η σκούρα σοκολάτα, τα μπαχαρικά (όπως η κουρκουμίνη), και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: