Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ για σεισμό στην Τουρκία | Η χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα

«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό και η αποκατάσταση και η ίαση θα απαιτήσουν χρόνο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε σήμερα τον σεισμό, που κατέστρεψε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία «τη χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα» που έχει πλήξει χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του, με έναν απολογισμό που υπερβαίνει πλέον τους 35.000 νεκρούς.

«Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης σε διάστημα ενός αιώνα και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της» δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κλάδου του οργανισμού Χανς Κλούγκε.

«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό και η αποκατάσταση και η ίαση θα απαιτήσουν χρόνο και τεράστιες προσπάθειες» υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μέσω του Ίντερνετ.

Ο απολογισμός σήμερα το μεσημέρι έφθανε τους 35.662 νεκρούς (31.974 νεκροί στην Τουρκία και 3.688 στη Συρία, σύμφωνα με τις τοπικές πηγές) και «πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω» σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Τουρκία και τη Συρία, υπενθύμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κατεπείγουσα ιατρική ανάπτυξη, με τρία αεροπλάνα και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει στα 75 χρόνια ύπαρξής του ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του οργανισμού περιλαμβάνει 53 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Η Συρία εντάσσεται στη ζώνη ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25η Μαρτίου | Μαγαζί στη Θεσσαλονίκη σερβίρει μπακαλιάρο εδώ και 113 χρόνια

25η Μαρτίου και… μπακαλιάρος πάνε μαζί! Τέτοια ημέρα ένα μαγαζί ξεχωρίζει στη Θεσσαλονίκη. Το κατάστημα της οικογένειας Κερανίδου τηγανίζει μπακαλιάρους εδώ και έναν αιώνα. Μάλιστα, το BBC έκανε ειδικό αφιέρωμα.

Οικογενειακή υπόθεση

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο μπακαλιάρος μπαίνει στα τηγάνια, ικανοποιώντας τους ουρανίσκους όλων όσοι ακολουθούν πιστά το έθιμο της ημέρας. Στα Λαδάδικα, απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οικογένειας Κερανίδη σε πλήρη απαρτία τρέχουν και… δεν φτάνουν για να προλάβουν τις τελευταίες προετοιμασίες.

Ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του κάθε 25η Μαρτίου και οι μετρ του είδους βρίσκονται στη φάση του ξαλμυρίσματος τεράστιων ποσοτήτων μπακαλιάρου, σε τεράστιες γούρνες, ώστε να προσφέρουν το γευστικότερο δυνατό αποτέλεσμα στους πελάτες τους. Ήδη, άλλωστε, τα τηλεφωνήματα «πέφτουν βροχή» εδώ και μια εβδομάδα, με τις προκρατήσεις και τις παραγγελίες να έχουν χτυπήσει ταβάνι εδώ και μέρες.

Έναν αιώνα ζωής και βάλε μετρά το κατάστημα που βρίσκεται στα χέρια της τετάρτης πλέον γενιάς και έχει τηγανίσει εκατομμύρια μπακαλιάρους στη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά κάθε χρονιά, υπάρχει το ίδιο άγχος: Να μη φύγει κανείς με παράπονα, όπως λένε οι ιδιοκτήτες.

Η νεαρότερη της οικογένειας Κερανίδου, που έχει χάσει όλες τις παρελάσεις για να βοηθάει τον παππού και τον μπαμπά της στην οικογενειακή ταβέρνα, εξηγεί ότι η δουλειά της εβδομάδας που διανύουμε δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ολόκληρο τον χρόνο.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησε η προετοιμασία, το καθάρισμα και το κόψιμο του μπακαλιάρου. Αυτή την εβδομάδα κάνουμε το ξαλμύρισμα που γίνεται σε τεράστιες γούρνες, μιας και οι ποσότητες που έχουμε είναι πάρα πολλές και φέτος περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Γίνεται αλλαγή κάθε επτά ώρες του κρύου νερού για να φύγει το αλάτι», σημειώνει η κ. Κερανίδου.

Η εικόνα με τις ουρές αναμονής έξω από το μαγαζί είναι γνώριμη εδώ και χρόνια. Τηλεοπτικά δίκτυα από πολλές χώρες, ανάμεσά τους και το BBC, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και αφιέρωσαν τηλεοπτικό χρόνο στον μπακαλιάρο με το τραγανό περίβλημα -κουρκούτι και τη συνοδευτική σκορδαλιά που πρωταγωνιστεί στο κατάστημα, το οποίο ξεκίνησε από έναν μικρό πάγκο και έγινε σήμερα μια μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση.

Από το… 1910

Η ιστορία ενός από τα μακροβιότερα μπακαλιαράδικα της Θεσσαλονίκης («Τα μπακαλιαράκια του Αρίστου») ξεκινά το 1910, όταν ο πατέρας του Αρίστου, ανοίγει στην οδό Κατούνη ένα κατάστημα τόσο μικρό, που χωρούσε μόλις ο ίδιος μέσα για να ψήνει τα εμπορεύματά του. Κύριοι πελάτες του ήταν οι λιμενεργάτες. Τα πρωινά, ο παππούς έψηνε μπουγάτσα στα κάρβουνα και κατά το μεσημέρι σέρβιρε διάφορες νοστιμιές της μικρασιατικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας κυρίως γαύρο και σαρδέλα. Το 1941, αναλαμβάνει πλέον ο γιος Αρίστος το κατάστημα και αποφασίζει να σερβίρει μπακαλιάρο, ο οποίος ήταν ρωσικής προέλευσης. Αρχικά χρησιμοποιούσε κάρβουνα στο ψήσιμο και δεν υπήρχε δυνατότητα μεγάλης παραγωγής, με αποτέλεσμα το ψήσιμο του μπακαλιάρου να σταματάει στις 9-10 το πρωί και πολλοί ήταν αυτοί που έμεναν νηστικοί.

«Οι πελάτες έτρωγαν σχεδόν στα όρθια και όπου μπορούσαν να στηθούν για να κολατσίσουν στο διάλειμμά τους από την κοπιαστική εργασία. Συνήθως άπλωναν την εφημερίδα, στην οποία σέρβιρε το κατάστημα το ψαράκι, σε καπό αυτοκινήτων και σε άμαξες ή όποιου είδους λαμαρίνα βρισκόταν πρόχειρη μπροστά τους», εξηγεί η νεαρή κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών.

Το 1987, ο παππούς πλέον Αρίστος παραδίδει το φημισμένο κατάστημα στα ανίψια του, Δημήτριο και Νικόλαο Κερανίδη. Ο Δημήτρης ήταν απόφοιτος σχολής Μηχανολόγων και ο Νίκος απόφοιτος Φυσικού. Τα δυο αδέρφια βλέποντας πως η δουλειά αυξανόταν, αλλάζουν μετά από κάποια χρόνια τα παλιά συστήματα ψησίματος του παππού με σύγχρονα, διατηρώντας όμως πιστά την παράδοση που τους δίδαξαν οι πρόγονοί τους.

Η μικρότερη της οικογένειας, που μεγάλωσε όπως τα αδέρφια και τα ξαδέρφια της, με την ένταση στη γεύση και τη μυρωδιά του μπακαλιάρου, δεν γνωρίζει ούτε και αυτή τα μυστικά του, ή τουλάχιστον δεν θέλει να τα δώσει στη δημοσιότητα, κάτι που είναι και το πιο πιθανό. Εξάλλου, όπως λέει και η ίδια, για πάνω από εκατό χρόνια τα στόματα των ελάχιστων εμπλεκομένων παραμένουν ερμητικά κλειστά και κανείς δεν φανέρωσε τίποτα για τα υλικά και τη δοσολογία.

«Όλοι οι πελάτες μας θέλουν να μάθουν τα μυστικά του τηγανητού μπακαλιάρου σκορδαλιά, άλλα αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Για να καταλάβετε πόσο καλά κρατήθηκε έναν αιώνα το μυστικό μας και δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό, ακόμη και το κουρκούτι που έφτιαχνε ο Αρίστος -ό,τι περίσσευε- το πετούσε στο αυλάκι, στον υπόνομο, για να μην μάθει κάνεις τα υλικά της μυστικής συνταγής. Μπορώ να σας πω μόνο ότι η σκορδαλιά μας γίνεται με ψωμί και για όσους θα τηγανίσουν στο σπίτι, ο μπακαλιάρος θέλει πολύ λάδι, πολλή υπομονή και πολύ δυνατή φωτιά για να μην… καθίσει και κολλήσει στο τηγάνι», σημειώνει η Κερανίδου.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε απόσταση αναπνοής από τη Γη το Σάββατο ο αστεροειδής «2023 DZ2»

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν αστρονόμοι από ολόκληρο τον κόσμο το πέρασμα του αστεροειδούς «2023 DZ2», ο οποίος θα περάσει ανάμεσα από την τροχιά Γης και Σελήνης το Σάββατο, σύμφωνα με τη NASA.

Ο αστεροειδής, που ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες μόλις πριν από έναν μήνα, θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τον πλανήτη μας, μόλις 68.000 χιλιομέτρων (τρομερά μικρή απόσταση για τα συμπαντικά δεδομένα), χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.

Το Σάββατο ο αστεροειδής, που εκτιμάται πως η διάμετρός του φτάνει τα 40 με 90 μέτρα, θα περάσει πρώτα κοντά από το φεγγάρι (515.000 χλμ. μακριά) και δύο ώρες μετά θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη.

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το σπάνιο φαινόμενο
Θα μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το πέρασμα του αστεροειδούς σε κοντινή απόσταση από τη Γη στη σελίδα The Virtual Telescope Project.

Επίσης, λόγω των μόλις 68.000 χλμ. που θα τον χωρίζουν από τη Γη, ο αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμα και με κιάλια που μπορούν να ζουμάρουν αρκετά, ή μικρά τηλεσκόπια, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έρευνας ακόμα και σε ερασιτέχνες αστρονόμους.

iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γερμανία και Βρετανία έλυσαν το πρόβλημα με τις κλοπές χαλκού από τις σιδηροτροχιές με το «αόρατο DNA»

Σε μια λύση υψηλής τεχνολογίας έχουν καταφύγει η Βρετανία και η Γερμανία, δύο χώρες με εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, για να λύσουν το πρόβλημα με την κλοπή χαλκού και μετάλλων από τις σιδηροδρομικές τροχιές.

Ουσιαστικά κάθε κομμάτι του δικτύου από τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που διαθέτουν και οι δύο χώρες, έχει μια μοναδική ταυτότητα, όπως το DNA που είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο. Έτσι, αν με οποιοδήποτε τρόπο αφαιρεθεί, είναι εύκολο να το παρακολουθήσουν οι αρχές στη διαδρομή του.

Στη Γερμανία, που πρώτη εφάρμοσε αυτή τη λύση, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) άρχισαν να ψεκάζουν από το 2012 τμήματα του δικτύου, που φτάνει τα 34.000 χιλιόμετρα, σχεδόν 15 φορές περισσότερο από το ελληνικό.

Το πρόβλημα είχε πάρει διαστάσεις και είχε επεκταθεί και σε καλώδια τηλεπικοινωνιών. Το 2011 οι ζημιές για τον γερμανικό σιδηρόδρομο έφτασαν τα 15 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος των καθυστερήσεων.

Το «τεχνητό DNA» είναι σπρέι που περιέχει δείκτες υπεριώδους ακτινοβολίας, συνθετικό DNA και σωματίδια μετάλλου, το οποίο ψεκάζεται σε καλώδια και κάθε άλλο εξοπλισμό στην σιδηροδρομική γραμμή. Αυτός ο κωδικός στα σωματίδια του μετάλλου είναι μοναδικός.

Το σημαντικό είναι ότι μπορεί να διαβαστεί επί τόπου χωρίς να χρειάζεται ανάλυση. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι μπορούν να συγκρίνουν την ένδειξη με μια βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση η αστυνομία.

Η λύση απέδωσε αμέσως: το 2012 εντοπίστηκαν οι δύο πρώτοι κλέφτες υλικού που είχαν προσπαθήσει να πουλήσουν καλώδια σε έμπορο σιδηρικών.

Παρόμοια είναι η λύση στη Βρετανία, με τοπικά δίκτυα να την εφαρμόζουν από το 2012-2013. Μόνο στη γραμμή Anglia της Network Rail η κλοπή υλικών μειώθηκε κατά 82%.

Επιπλέον έχουν τοποθετηθεί και 2.000 πινακίδες κατά μήκος της σχεδιαζόμενης γραμμής υψηλής ταχύτητας HS2 που προειδοποιούν τους επίδοξους κλέφτες ότι τα υλικά -αλλά και οι ίδιοι- θα εντοπιστούν.

protothema.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: