Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι στρίμωξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις και κονόμησαν τρελά

Από το «παράθυρο» των ομολογιακών δανείων μπαίνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις τα ξένα funds που διαβλέποντας από καιρό την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια ακόμα και τους καλύτερους μεταξύ των μεγάλων παικτών στήνουν χοντρό κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Δανείζουν ακριβά μέσω της ομολογιακής αγοράς και ποντάρουν στην μεταπώληση των χρεογράφων τους σε θεσμικούς με πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Και μέχρι τώρα το παιχνίδι όχι μόνον τους βγαίνει αλλά σε περιπτώσεις αποκτούν και στρατηγική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών επιχειρήσεων όταν το «εργαλείο» είναι μετατρέψιμες ομολογίες. Ελλοχεύει έτσι ακόμα και το ενδεχόμενο αφελληνισμού ορισμένων εξ’ αυτών, σημειώνουν παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν προσφεύγουν όμως στις ομολογιακές αγορές ακόμα και αν αυτές είναι «ακριβές» δεδομένης της απουσίας εύρωστου τραπεζικού δανεισμού.

Ενδεικτικά αναφέρονται ο όμιλος Κανελλόπουλου-Παπαλεξοπουλου με τον Τιτάνα, ο όμιλος Κόκκαλη με την Intralot, ο όμιλος των αδελφών Φιλίππου με την ΦΑΓΕ, ο όμιλος Ιωάννου-Δαβίδ με την Coca Cola 3E, ο όμιλος Κυριακόπουλου με την S&B (πρωην Βαρυτίνης) ο όμιλος Λάτσης με τα ΕΛ.ΠΕ, ο όμιλος Δαυίδ με την Frigoglass και ο όμιλος Μελισσανίδη με την Emma Delta που εχουν ήδη αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω ομολόγων. Στην λίστα πρέπει να προστεθούν ο γερμανικών συμφερόντων ΟΤΕ και η ΔΕΗ που βγαίνει επίσης αυτές τις ημέρες.

Τα ποσά είναι εντυπωσιακά. Η S&B προέβη προ στα τέλη του 2013 στην έκδοση ομολόγου αξίας της τάξης των 275 εκατομμυρίων ευρώ ενώ και η Intralot βγήκε την ίδια περίοδο στις αγορές με ομολογιακή έκδοση της τάξης των 325 εκατομμυρίων ευρώ. Νωρίτερα το 2013 η Frigoglass είχε αντλήσει 250 εκατομμύρια. Όμως το επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε υψηλά. Ειδικά η Intralot βγήκε στο 9,75% και η S&B κοντά στο 10%. Στις αρχές του 2013 σημαντικότατα κεφάλαια απο τις ομολογιακές αγορές άντλησαν με χαμηλότερο κόστος και ο ΟΤΕ (700 εκατ.), ο Τιτάν (200 εκατ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (500 εκατ.).

Τα λεφτά αυτά καλύπτουν τις περισσότερες φορές προηγούμενα δάνεια ή ομόλογα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις χρηματοδοτούν επενδύσεις ή εξαγορές. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Emma Delta που κάλυψε με ομολογιακή έκδοση το ποσοστό της συμμετοχής της στο τίμημα που καταβλήθηκε για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος του χρέους προς τους ξένους και σε ένα βαθμό τις ελληνικές μονάδες asset management που συμμετείχαν (μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων τους που μπαίνουν σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα). Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους Financial Times ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν μεσούσης της κρίσης ποσά-ρεκόρ ύψους 4 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους.

Συγκεκριμένα περίπου 15 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 3,97 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες εξ’ αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων είδαν πάντως τα ομόλογα τους να ανατιμώνται κατά την διαπραγμάτευση τους στην δευτερογενή αγορά (το χρέος αυτό διαπραγματεύεται όπως περίπου και οι μετοχές) κάτι που περιορίζει το θεωρητικό κόστος δανεισμού τους ( η τιμή με την απόδοση των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα). Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος των ξένων που συμμετέχουν σε αυτό το “αγοραίο παιχνίδι”: να μεταπουλήσουν τα χρεόγραφα με κέρδος καθώς οι προοπτικές της οικονομίας ή και των επιχειρήσεων βελτιώνονται προσελκύοντας νέους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλης μορφής κινήσεις των ξένων σε ελληνικές επιχειρήσεις που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο χρηματοδοτούν ελληνικούς ομίλους. Ενδεικτικά αναφέρονται το Rhone Group που απέκτησε τον έλεγχο της S&B (πρώην Βαρυτίνη), η York Capital Management που μέσω κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα συμφερόντων Γ. Περιστέρη και η Fairfax Financial που είσελθε με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος και απέκτησε τον έλεγχο της Eurobank Properties.

Υψηλές αποδόσεις για τα ξένα ταμεία

Εκτός από επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τις ασφαλιστικές εταιρείες που επενδύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους, τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές, και επιθετικά hedge funds είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Οι ποιο ενεργοί επενδυτές στα ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα είναι τα ξένα ταμεία. Το 58% των αγοραστών ελληνικών ομολόγων είναι fund managers, ασφαλιστικές εταιρείες και Pension Funds (ιδιωτικά και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία). Στις ομολογιακές εκδόσεις της Frigoglass (250 εκατ. ευρώ) και της Intralot (325 εκατ. ευρώ) κάλυψαν μάλιστα το 70% σύμφωνα με πληροφορίες από έναν εκ των αναδόχων, την HSBC.

Με βάση τα ίδια στοιχεία χρέος ελληνικό επιχειρήσεων που εκδόθηκε το προηγούμενο 12μηνο διακρατούν μεταξύ άλλων οι Fidelity, Deutsche Bank, Robeco, HSBC Private Bank, Credit Suisse, Moore Capital, BTG Pactual, Threadneedle Investments, Julius Baer, Pictet, Obserervatory Capital Management, LLP, Brigade Capital Management, Blue Crest, Ashmore, Aviva, UBS, Pioneer Investments, Blue Mountain, ING. Παντως στις εκδόσεις μπήκαν με μικρότερο ποσοστό και οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Εθνική Asset Management, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Asset Management, Εμπορική Τράπεζα και Millenium Partners. Κάτι που τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων τους σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά όμως και το γεγονός ότι η αγορά που φαίνεται πως είναι πλέον έτοιμοι να προσφύγουν Έλληνες επιχειρηματίες με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι Γερμανική. Όπως επεσήμανε μιλώντας στα μέλη του ΣΕΒ προ εβδομάδος ο Russell Schofield-Bezer, επικεφαλής της μονάδας αγοράς χρέους της HSBC, το «εναλλακτικό εργαλείο» των γερμανικών Schuldschein (εκδόσεις έως 500 εκατ. ευρώ που καλύπτονται από εξειδικευμένους επενδυτές της γερμανικής αγοράς) αποτελεί αυτή τη στιγμή την καλύτερη «ευκαιρία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που διψούν για κεφάλαια. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ξένο έλεγχο των ελληνικών ομίλων…

H Πειραιώς καλύπτει το κενό με Δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων

Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τη γενικότερη τάση αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης των μη-χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού συστήματος αρχίζει να παρατηρείται μια ανοδική τάση έκδοσης εταιρικών ομολόγων από μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό. Οπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Λεκκός Group Chief Economist της τράπεζας, εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξέδωσαν 6 νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους €2,85δισεκ.

Παρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει έως τώρα ένας δείκτης που να αντανακλά τις συνολικές μεταβολές και αποδόσεις σε αυτό το εκκολαπτόμενο τμήμα της αγοράς. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Δείκτης Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων ο οποίος αντανακλά τις τιμές 12 βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από 8 ελληνικές εταιρείες.

Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloomberg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και για την διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν ελληνικό ρίσκο. Ο δείκτης από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του Ευρωπαϊκού δείκτη. Η συνδιακύμανση των δύο δεικτών είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας ότι παρά τη περιορισμένη ρευστότητά της η ελληνική ομολογιακή αγορά ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις. Αντίθετα οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία είναι συνέπεια της μείωσης του ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου. Πέρα από τα κεφαλαιακά κέρδη των επενδυτών, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων ακόμα πιο ελκυστική. Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παράταση προθεσμίας για την επιδότηση στα λιπάσματα – Ενίσχυση 89 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους

Για μία επιπλέον εβδομάδα, έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα Οι κλάδοι της κτηνοτροφίας που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτά καταστήματα σήμερα 27/11 | Το ωράριο λειτουργίας

α εμπορικά καταστήματα της χώρας θα είναι από τις 11:00 έως τις 20:00, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Επίπλέον τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου (Cyber Monday) τα καταστήματα θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στον καταναλωτή.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, είχε δηλώσει ότι η λειτουργία συγκεκριμένα αυτής της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, έχει ιδιαίτερη σημασία για το εμπόριο καθώς βρίσκεται μεταξύ Black Friday και Cyber Monday και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να κάνουν την έρευνά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022 είναι η Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 (η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα) και η Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 (η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχοινάς | Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει καθώς είναι θωρακισμένη αμυντικά και γεωπολιτικά

Για το φυσικό αέριο αλλά και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει αφού είναι θωρακισμένη αμυντικά και γεωπολιτικά. «Είμαι βαθιά, απόλυτα πεπεισμένος ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, αλλά αντιθέτως η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει αυτό που μάθαμε να λέμε εθνικά δίκαια μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευρωατλαντικών εγγυήσεων, το οποίο είναι ακλόνητο. Είμαστε μέλη της Ευρωζώνης, μέλη της Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ, μέλη του Σένγκεν, έχουμε αμυντικές συμφωνίες με Αμερική, Γαλλία με ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής. Το νόμισμά μας το κόβει η Φρανκφούρτη εξοπλιζόμαστε.

Όλα αυτά κάνουν την Ελλάδα ένα, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη οχυρό, αλλά θα ήθελα να πω ότι κάνουν την Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό μετερίζι και τα μετερίζια ξέρετε, δεν κινδυνεύουν εύκολα. Τώρα μου ζητάτε και μια εκτίμηση για τους γείτονες.

Όντως έχω πολύ χρόνο επενδύσει στην προσπάθεια να βρω κάποιου είδους διευθέτησης με την Τουρκία, κυρίως σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και εκεί λοιπόν διαπιστώνω ότι η τακτική που έχουν επιλέξει οι γείτονες είναι μια τακτική ακορντεόν. Μερικές φορές συνεργάζονται, άλλες φορές δεν συνεργάζονται, μερικές φορές ανοίγουν, άλλες φορές κλείνουν, μερικές φορές εργαλειοποιούν άλλες φορές “είμαστε δίπλα σας”. Αυτές οι συνεχείς καντρίλιες νομίζω ότι όχι απλώς ζαλίζουν όλο τον κόσμο, όχι απλώς καθιστούν την Τουρκία αφερέγγυο συνομιλητή, αλλά στο τέλος έχουν και αδιέξοδο για τους ίδιους τους γείτονες.

Δηλαδή δεν νομίζω ότι αυτή η πολιτική καντρίλιας βοηθάει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, στην επίλυση της τοποθέτησής τους γεωπολιτικά. Ελπίζω, αυτό θα το μάθουμε σύντομα, ότι ο ορίζοντας θα φτάσει στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης και ότι μετά θα υπάρξει λιγότερη καντρίλια και περισσότερη δέσμευση.

Έχω πει σε άλλη ευκαιρία ότι για μένα είναι σχιζοφρενική αυτή η στάση της Τουρκίας, δηλαδή οι συνεχείς ελιγμοί και τακτικισμοί σήμερα με τον έναν, αύριο με τον άλλον, αυτό όλο σίγουρα έχει έναν εκλογικό σχεδιασμό, δεν χωράει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και θέλω να ελπίζω και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος ότι μετά τις τουρκικές εκλογές της άνοιξης θα περάσουμε σε μια φάση σταθεροποίησης και ομαλοποίησης. Οποιαδήποτε άλλη τακτική είναι αδιέξοδη».

«Υψηλή η πρόταση της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο»

Ο κ.Σχοινάς παραδέχθηκε πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι υψηλή και επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των υπουργών θα φέρει το όριο προς τα κάτω και πως υπάρχει πλέον πρόταση στο τραπέζι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Το λέω κι εγώ ότι είναι υψηλό το όριο στη βάση του οποίου γίνεται συζήτηση. Έχει κι άλλες προϋποθέσεις πέρα του ύψους του ορίου. Όλα αυτά όμως γιατί γίνονται; Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών είναι να υπάρχει η πρόταση της Επιτροπής και η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει πρόταση της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένας συγκερασμός των διαφορετικών απόψεων γύρω από αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Κάνουμε λοιπόν εκκίνηση ψηλά γιατί ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των υπουργών θα φέρει το όριο προς τα κάτω, αλλά τουλάχιστον είναι η πρώτη φορά που έχουμε πρόταση στο τραπέζι. Χωρίς υψηλό όριο δεν θα υπήρχε καν πρόταση στο τραπέζι. Καταλαβαίνω ότι αυτά είναι λίγο πιο σύνθετα στην ευρωπαϊκή πολιτική από ότι η εθνική πολιτική ατζέντα πολλές φορές απλοποιεί.

Αλλά εδώ μιλάμε για ένα θέμα που έχει να κάνει και με τους προμηθευτές μας, έχει να κάνει με το κατά πόσο η ύπαρξη του πλαφόν θα βοηθήσει να έχουμε παρόχους ή θα τους διώξει να πάνε σε άλλες περιοχές του κόσμου; Είναι πολύ πιο σύνθετη εξίσωση».

Δύο πολύ δύσκολες στιγμές την τελευταία τριετία

O κ. Σχοινάς έκανε έναν απολογισμό της τελευταίας τριετίας από την στιγμή που ανέλαβε τη θέση του ατιπροέδρου της Κομισιόν αναφερόμενος σε δύο πολύ δύσκολες στιγμές, τα επεισόδια στον Έβρο και τη φωτιά στη Μόρια:

«Προσωπικά, είχα δύο πολύ δύσκολες στιγμές αυτή την τριετία. Και οι δύο ελληνικού ενδιαφέροντος. Η πρώτη ήταν η βραδιά όταν καταλάβαμε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα υφίστανται μια υβριδική απειλή στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση είκοσι χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν με λεωφορεία από τα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης στη μεθόριο. Ήταν μια αχαρτογράφητη περίπτωση πολιτικής κρίσης. Δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε, αλλά καταφέραμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φέρουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία πάνω στο πεδίο, στο πρόβλημα κινητοποιήσαμε δυνάμεις της Frontex.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα των κατοίκων του Έβρου που βγαίνανε από τα σπίτια τους στα χωριά να χειροκροτήσουν όχι την ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά τους συνοριοφύλακες της Frontex που ερχόταν δίπλα τους. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ήταν η στιγμή που η ευρωπαϊκή ηγεσία αντελήφθη ότι κάθε φορά που υφιστάμεθα μια τέτοια υβριδική απειλή, η διαχείρισή της δεν μπορεί να γίνει από τα γραφεία των Βρυξελλών. Η ευρωπαϊκή ηγεσία κατάλαβε στον Έβρο ότι οι λύσεις δίνονται στο πεδίο.

Και η δεύτερη δύσκολη στιγμή ήταν το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Τα ξημερώματα μιας δύσκολης μέρας, όταν πληροφορήθηκα ότι η φωτιά στη Μόρια στη Λέσβο ήταν σε πλήρη εξέλιξη και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για δεκάδες, ίσως και για εκατοντάδες νεκρούς. Φοβήθηκα εκείνη τη στιγμή ότι αυτό ήταν το τέλος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Γιατί αν δεν μπορούσαμε να δώσουμε μια λύση στο πρόβλημα της Μόριας, δεν υπήρχε κανένας λόγος να έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική. Αλλά ήταν πάλι η αρχή, όχι το τέλος.

Μέσα στην τραγωδία της Μόριας, στις στάχτες της Μόριας, χτίσαμε πέντε ευρωπαϊκά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, 100% χρηματοδοτούμενα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Μαζί με την Ελλάδα, τις τοπικές κοινωνίες, τους κοινοτικούς οργανισμούς ξαναχτίσαμε από την αρχή ένα επαρκές ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των ανθρώπων αλλά και των εξωτερικών συνόρων. Και θυμάμαι αυτές τις δύο στιγμές αυτά τα τρία χρόνια και λέω ότι αφού τα καταφέραμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τώρα μάλλον δεν με φοβίζει τίποτα από αυτά τα πολλά δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.

Η Φον ντερ Λάιεν έχει αφήσει το διαβατήριό της στην είσοδο του Μπερλεμόντ

Ερωτώμενος σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ότι «ίσως θα έπρεπε το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Οι πρόεδροι της Επιτροπής, όπως ξέρετε, έχω δουλέψει πολύ στενά με πολλούς από αυτούς, τη στιγμή που γίνονται πρόεδροι της Επιτροπής και επικυρώνονται από το Κοινοβούλιο των Ευρωπαίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνουν στην είσοδο του Μπερλεμόντ, του κτιρίου που τους στεγάζει, το διαβατήριό τους.

Δεν νοείται να είσαι πρόεδρος της Επιτροπής και να παίζεις εθνικά παιχνίδια. Δεν το έκανε κανένας πρόεδρος ποτέ και φυσικά δεν το κάνει και η νυν πρόεδρος. Ύστερα το θέμα της ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλοκο, πολυδιάστατο, δεν προσφέρεται για απλοϊκές προσεγγίσεις, δεν είναι θέμα που μπορεί να ερμηνευθεί με δηλώσεις, ούτε με μαγικό ραβδί και μαγικές συνταγές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: