Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι στρίμωξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις και κονόμησαν τρελά

Από το «παράθυρο» των ομολογιακών δανείων μπαίνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις τα ξένα funds που διαβλέποντας από καιρό την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια ακόμα και τους καλύτερους μεταξύ των μεγάλων παικτών στήνουν χοντρό κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Δανείζουν ακριβά μέσω της ομολογιακής αγοράς και ποντάρουν στην μεταπώληση των χρεογράφων τους σε θεσμικούς με πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Και μέχρι τώρα το παιχνίδι όχι μόνον τους βγαίνει αλλά σε περιπτώσεις αποκτούν και στρατηγική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών επιχειρήσεων όταν το «εργαλείο» είναι μετατρέψιμες ομολογίες. Ελλοχεύει έτσι ακόμα και το ενδεχόμενο αφελληνισμού ορισμένων εξ’ αυτών, σημειώνουν παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν προσφεύγουν όμως στις ομολογιακές αγορές ακόμα και αν αυτές είναι «ακριβές» δεδομένης της απουσίας εύρωστου τραπεζικού δανεισμού.

Ενδεικτικά αναφέρονται ο όμιλος Κανελλόπουλου-Παπαλεξοπουλου με τον Τιτάνα, ο όμιλος Κόκκαλη με την Intralot, ο όμιλος των αδελφών Φιλίππου με την ΦΑΓΕ, ο όμιλος Ιωάννου-Δαβίδ με την Coca Cola 3E, ο όμιλος Κυριακόπουλου με την S&B (πρωην Βαρυτίνης) ο όμιλος Λάτσης με τα ΕΛ.ΠΕ, ο όμιλος Δαυίδ με την Frigoglass και ο όμιλος Μελισσανίδη με την Emma Delta που εχουν ήδη αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω ομολόγων. Στην λίστα πρέπει να προστεθούν ο γερμανικών συμφερόντων ΟΤΕ και η ΔΕΗ που βγαίνει επίσης αυτές τις ημέρες.

Τα ποσά είναι εντυπωσιακά. Η S&B προέβη προ στα τέλη του 2013 στην έκδοση ομολόγου αξίας της τάξης των 275 εκατομμυρίων ευρώ ενώ και η Intralot βγήκε την ίδια περίοδο στις αγορές με ομολογιακή έκδοση της τάξης των 325 εκατομμυρίων ευρώ. Νωρίτερα το 2013 η Frigoglass είχε αντλήσει 250 εκατομμύρια. Όμως το επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε υψηλά. Ειδικά η Intralot βγήκε στο 9,75% και η S&B κοντά στο 10%. Στις αρχές του 2013 σημαντικότατα κεφάλαια απο τις ομολογιακές αγορές άντλησαν με χαμηλότερο κόστος και ο ΟΤΕ (700 εκατ.), ο Τιτάν (200 εκατ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (500 εκατ.).

Τα λεφτά αυτά καλύπτουν τις περισσότερες φορές προηγούμενα δάνεια ή ομόλογα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις χρηματοδοτούν επενδύσεις ή εξαγορές. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Emma Delta που κάλυψε με ομολογιακή έκδοση το ποσοστό της συμμετοχής της στο τίμημα που καταβλήθηκε για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος του χρέους προς τους ξένους και σε ένα βαθμό τις ελληνικές μονάδες asset management που συμμετείχαν (μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων τους που μπαίνουν σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα). Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους Financial Times ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν μεσούσης της κρίσης ποσά-ρεκόρ ύψους 4 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους.

Συγκεκριμένα περίπου 15 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 3,97 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες εξ’ αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων είδαν πάντως τα ομόλογα τους να ανατιμώνται κατά την διαπραγμάτευση τους στην δευτερογενή αγορά (το χρέος αυτό διαπραγματεύεται όπως περίπου και οι μετοχές) κάτι που περιορίζει το θεωρητικό κόστος δανεισμού τους ( η τιμή με την απόδοση των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα). Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος των ξένων που συμμετέχουν σε αυτό το “αγοραίο παιχνίδι”: να μεταπουλήσουν τα χρεόγραφα με κέρδος καθώς οι προοπτικές της οικονομίας ή και των επιχειρήσεων βελτιώνονται προσελκύοντας νέους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλης μορφής κινήσεις των ξένων σε ελληνικές επιχειρήσεις που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο χρηματοδοτούν ελληνικούς ομίλους. Ενδεικτικά αναφέρονται το Rhone Group που απέκτησε τον έλεγχο της S&B (πρώην Βαρυτίνη), η York Capital Management που μέσω κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα συμφερόντων Γ. Περιστέρη και η Fairfax Financial που είσελθε με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος και απέκτησε τον έλεγχο της Eurobank Properties.

Υψηλές αποδόσεις για τα ξένα ταμεία

Εκτός από επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τις ασφαλιστικές εταιρείες που επενδύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους, τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές, και επιθετικά hedge funds είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Οι ποιο ενεργοί επενδυτές στα ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα είναι τα ξένα ταμεία. Το 58% των αγοραστών ελληνικών ομολόγων είναι fund managers, ασφαλιστικές εταιρείες και Pension Funds (ιδιωτικά και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία). Στις ομολογιακές εκδόσεις της Frigoglass (250 εκατ. ευρώ) και της Intralot (325 εκατ. ευρώ) κάλυψαν μάλιστα το 70% σύμφωνα με πληροφορίες από έναν εκ των αναδόχων, την HSBC.

Με βάση τα ίδια στοιχεία χρέος ελληνικό επιχειρήσεων που εκδόθηκε το προηγούμενο 12μηνο διακρατούν μεταξύ άλλων οι Fidelity, Deutsche Bank, Robeco, HSBC Private Bank, Credit Suisse, Moore Capital, BTG Pactual, Threadneedle Investments, Julius Baer, Pictet, Obserervatory Capital Management, LLP, Brigade Capital Management, Blue Crest, Ashmore, Aviva, UBS, Pioneer Investments, Blue Mountain, ING. Παντως στις εκδόσεις μπήκαν με μικρότερο ποσοστό και οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Εθνική Asset Management, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Asset Management, Εμπορική Τράπεζα και Millenium Partners. Κάτι που τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων τους σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά όμως και το γεγονός ότι η αγορά που φαίνεται πως είναι πλέον έτοιμοι να προσφύγουν Έλληνες επιχειρηματίες με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι Γερμανική. Όπως επεσήμανε μιλώντας στα μέλη του ΣΕΒ προ εβδομάδος ο Russell Schofield-Bezer, επικεφαλής της μονάδας αγοράς χρέους της HSBC, το «εναλλακτικό εργαλείο» των γερμανικών Schuldschein (εκδόσεις έως 500 εκατ. ευρώ που καλύπτονται από εξειδικευμένους επενδυτές της γερμανικής αγοράς) αποτελεί αυτή τη στιγμή την καλύτερη «ευκαιρία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που διψούν για κεφάλαια. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ξένο έλεγχο των ελληνικών ομίλων…

H Πειραιώς καλύπτει το κενό με Δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων

Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τη γενικότερη τάση αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης των μη-χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού συστήματος αρχίζει να παρατηρείται μια ανοδική τάση έκδοσης εταιρικών ομολόγων από μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό. Οπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Λεκκός Group Chief Economist της τράπεζας, εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξέδωσαν 6 νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους €2,85δισεκ.

Παρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει έως τώρα ένας δείκτης που να αντανακλά τις συνολικές μεταβολές και αποδόσεις σε αυτό το εκκολαπτόμενο τμήμα της αγοράς. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Δείκτης Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων ο οποίος αντανακλά τις τιμές 12 βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από 8 ελληνικές εταιρείες.

Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloomberg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και για την διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν ελληνικό ρίσκο. Ο δείκτης από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του Ευρωπαϊκού δείκτη. Η συνδιακύμανση των δύο δεικτών είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας ότι παρά τη περιορισμένη ρευστότητά της η ελληνική ομολογιακή αγορά ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις. Αντίθετα οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία είναι συνέπεια της μείωσης του ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου. Πέρα από τα κεφαλαιακά κέρδη των επενδυτών, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων ακόμα πιο ελκυστική. Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Άνοιξε τις πύλες της η Kavala Expo 2023 – Δηλώσεις φορέων

“Παρέλαση” φαίνεται πως έκαναν οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι στα εγκαίνια της μεγάλης εμπορικής έκθεσης Kavala Expo 2023.

H Έκθεση KAVALA EXPO 2023 θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, ενώ παράλληλα, για πρώτη φορά, αναμένεται να διοργανωθεί και το Food Truck Festival, το οποίο, εκτός από γεύσεις, θα «φιλοξενήσει» και συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – Σανίδα σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

Σε αδιανόητα ύψη η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης. Πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του, ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι 15 Οκτωβρίου είναι Κυριακή, η διάθεση θα ξεκινήσει είτε 16 Οκτωβρίου, είτε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζιπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, πέρσι είχε οριστεί ημερομηνία που ήταν Σάββατο και η διάθεση ξεκίνησε Παρασκευή, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και φέτος, ωστόσο, αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης.

Όσο για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οι προβλέψεις είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες. Η τιμή θα πλησιάσει το 1,68 ευρώ όπως είπε η κ. Ζάγκα. Πέρσι η τιμή ξεκίνησε στο 1,40 με 1,42 ευρώ ενώ έφτασε μέχρι το 1,20 ευρώ μετά από την επιδότηση που δόθηκε από τα διυλιστήρια. «Θα πρέπει να γίνει και φέτος το ίδιο. Να πούμε κάτι, και ας τους στεναχωρήσουμε. Παρουσιάζουν υπερκέρδη. Θα πρέπει να κάνουν κάτι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η πρόταση που έκανε ο κ. Κασσελάκης έχει γίνει και το έχουμε πει και στη Βουλή. Πιλοτικά να μειωθεί ο ειδικός φόρος, να δούμε πώς θα κινηθούν τα πράγματα. Ή θα κοπούν τα επιδόματα και θα μειωθεί ο ειδικός φόρος, ή θα μείνει ο φόρος και θα δίνουμε επιδόματα», ανέφερε στη συνέχεια για την πρόταση να μειωθεί πιλοτικά ο ειδικός φόρος έστω στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες.

«Αν μειωθεί ο ειδικός φόρος, θα πουλήσεις περισσότερο. Ο κόσμος θα αγοράσει και θα εισπράξεις και από τον φόρο και το ΦΠΑ», εξήγησε ενώ για την τιμή της βενζίνης ανέφερε πως υπήρξε μία μικρή πτώση στα όρια των 2 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης, όπως ανέφερε, είναι στο 1,80 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα δοθεί

Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, τα πράγματα εφέτος θα είναι ακόμη δυσκολότερα και οι περισσότεροι θα περιμένουν το επίδομα θέρμανσης για να πάρουν μια μικρή ανάσα.

Σε σύγκριση με πέρυσι, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με τη ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Τα κριτήρια

Με τα ίδια διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καταβληθεί σε περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης τη νέα χειμερινή περίοδο.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 23.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε και σε ποιους θα αυξηθεί – Αναλυτικά τα ποσά

Επίδομα παιδιού: Σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της 4ης τριμηνιαίας δόσης στους 635.103 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος για το παιδί.

Συγκεκριμένα:

Το επίδομα για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ.

Για δύο παιδιά από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ

Για τρία παιδιά το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ

Για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ που εισέπραξαν φέτος.

Να σημειωθεί πως η τέταρτη δόση για το επίδομα παιδιού 2023 θα καταβληθεί σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2023, σε όσους υποβάλλουν αίτηση Α21.

Βήμα-βήμα πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση (όταν ανοίξει ξανά η πλατφόρμα)

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος

Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις και Δικαιολογητικά

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή

Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.

Ακύρωση Αίτησης

Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού. Όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της, πρέπει να υποβληθεί οριστικά.

Τέσσερις χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση

Με στόχο την διευκόλυνση των πολιτών στη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης, ο ΟΠΕΚΑ αναδεικνύει τέσσερις χρήσιμες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους:

  1. Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

  1. Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;

Σας εφιστούμε την προσοχή πως όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

  1. Από την εφαρμογή ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να τον εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ. Τι πρέπει να κάνω;

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα από το 2004 και μετά δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Για τα παιδιά που είναι γεννημένα περιν το 2003 ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο ΑΦΜ του παιδιού έχει ήδη καταχωρηθεί στον ΑΜΚΑ, απλά ακυρώστε την αίτηση Α21 και υποβάλετε οριστικά νέα.

  1. Ενώ ο ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα στο μητρώο του ΑΜΚΑ, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και αναφέρεται στο σύστημα ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλετε οριστικά μία νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας».

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την σελίδα που περιλαμβάνει το σύνολο των συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το Επίδομα Παιδιού στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ που είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: