Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρωθούν και πότε για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Στην εκκαθάριση 570.000 δηλώσεων ιδιοκτητών, για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, που αφορούν κατά κύριο λόγο μισθώσεις με περισσότερους του ενός εκμισθωτές, που έχουν υποβάλει όλοι δήλωση για το ίδιο ακίνητο, καθώς και μισθώσεις με ελλείψεις στα προσδιοριστικά στοιχεία των ακινήτων, «τρέχει» η φορολογική διοίκηση με στόχο στο τέλος της εβδομάδας να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται και η διπλή πληρωμή για τα μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, η οποία, όπως έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση των ακινήτων με πολλούς συνιδιοκτήτες με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην υπάρξουν λάθη και αδικίες. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν και έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση των στοιχείων στη σελίδα των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων. Από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει τους συνιδιοκτήτες αυτούς ότι, στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωση καταβάλλεται για όλους τους συνεκμισθωτές, με βάση τη δήλωση COVID ενός μόνο συνεκμισθωτή. Δηλαδή, μία δήλωση COVID εκ των συνεκμισθωτών γίνεται αποδεκτή, αλλά όλοι οι συνεκμισθωτές λαμβάνουν την αποζημίωση που τους αναλογεί.

Στους ιδιοκτήτες αυτούς αποστέλλεται e-mail για να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Μια άλλη κατηγορία δηλώσεων σε επεξεργασία είναι οι περιπτώσεις ακινήτων που φαίνονται μισθωμένα ταυτόχρονα με διαφορετικές συμβάσεις μίσθωσης. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή λαθών στις πληρωμές, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο σύστημα τη λύση των μισθώσεων που δεν ισχύουν πλέον. Στις περιπτώσεις που θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των ακινήτων και τυχόν δεν έχουν καταβληθεί ήδη αποζημιώσεις, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε όσες περιπτώσεις δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα καλέσει τηλεφωνικώς τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες.

Το χρονοδιάγραμμα

1. Εκκαθάριση των δηλώσεων ιδιοκτητών που πρέπει να συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι οικειοθελείς μειώσεις για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

• Η προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων λήγει στις 19 Απριλίου.

2. Καταβολή αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά των ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που, ενώ έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τους μήνες αυτούς, παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων COVID από την ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις ανέρχονται στο 50% των απωλειών.

• Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας.

3. Καταβολή αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τον μήνα αυτό αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

• Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός.

4. Ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων για τα μηδενικά ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών στα μέσα Απριλίου.

Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

• Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

• Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

• Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.

• Να έχει υποβληθεί για τις μισθώσεις αυτές δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Υπεκμισθώσεις

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με τις λανθασμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς του σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δώσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης του ακινήτου τους. Στην αρχή άφησε ανοιχτό το θέμα αλλαγών στη σχετική απόφαση και συγκεκριμένα τόσο ο υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν πάρει σήμερα αποζημίωση, ενώ το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% ή 100%. Μετά, το οικονομικό επιτελείο, μέσω δεύτερης απόφασης και αφού προηγουμένως είχε δημιουργήσει αναστάτωση, κάλεσε τους υπεκμισθωτές να πληρώσουν κανονικά το ενοίκιο καθώς έχουν λάβει αποζημίωση από το κράτος. Ωστόσο, ουδείς πλέον συμμορφώνεται, καθώς θα κληθούν σε μια δύσκολη περίοδο να αποδώσουν τα ποσά που είχαν «κουρέψει» από τον Μάρτιο του 2020.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτεθειμένες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κυβερνοεπιθέσεις

H ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών και η ραγδαία εξέλιξη του Διαδικτύου κάνουν ακόμα πιο απαραίτητη την άμυνα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Στην Ελλάδα οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ενώ μόνο οι μισές έχουν σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής κυβερνοεπίθεσης αν και ακόμη το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν δεχτεί κάποια επίθεση είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αυτά δείχνουν οι έρευνες αναφορικά με την κυβερνοασφάλεια των επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί βασικό πρόβλημα στη νέα ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κάθε 10 δευτερόλεπτα συμβαίνει μία επίθεση κακόβουλου λογισμικού (ransomware), ενώ παγκοσμίως το 37% των επιχειρήσεων που δέχτηκαν κυβερνοεκφοβισμό το 2022 ήταν μικρομεσαίες. Μάλιστα κόστος του κυβερνοεγκλήματος το 2025 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 10,5 τρισ. δολάρια. Στην Ελλάδα το 6,9% των ελληνικών επιχειρήσεων (25,5% ΕΕ) προχώρησαν ήδη σε επικαιροποίηση της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας τον περασμένο χρόνο.

Επενδύσεις. Την ίδια στιγμή το 92% των επιχειρήσεων που επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες και τεχνολογία έχουν περισσότερες πιθανότητες εντοπισμού και αντιμετώπισης των κυβερνοαπειλών. Ποιοι όμως είναι οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις που συνδέονται με μια κυβερνοεπίθεση. Εχει αποδειχθεί διεθνώς ότι οι τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υφίστανται απώλεια δεδομένων δεν επαναλειτουργούν.

Παράλληλα δημιουργείται ρήγμα στη φήμη και την εταιρική εικόνα, καθώς 40%-60% είναι η πιθανότητα να επηρεαστούν πελάτες, προμηθευτές και συνεργάτες από ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Επιπλέον σημειώνεται και πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα, καθώς 57% των επιχειρήσεων που δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με στοιχεία διεθνώς, αύξησαν τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών τους για να αντεπεξέλθουν στο κόστος αποκατάστασης.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θετικός ο απολογισμός της έκθεσης “Μοναδικές Γεύσης απο την ΑΜ-Θ” για τις επιχειρήσεις της περιοχής

Θετικός φαίνεται να είναι ο απολογισμός της έκθεσης μοναδικές γεύσης από την περιφέρεια ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο μέτρο του Συντάγματος με χιλιάδες επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό να αγκαλιάζουν τα προϊόντα της περιφέρειας μας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις ξεπούλησαν τα προϊόντα τους προτού κλείσει τις πύλες της η έκθεση, ενώ το μεγαλύτερο αντίκτυπο της έκθεσης ήταν η διαφήμιση αλλά και η προώθηση των προϊόντων τους.Συνφωνα με τους φορείς των επιμελητηρίων ΑΜΘ λίγες ημέρες αφού η έκθεση έκλεισε ξεκίνησε κι ολας η προετοιμασία για την επόμενη χρόνια.

Ενώ επιπροσθέτως , συμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των επιμελητηρίων ΑΜΘ κ. Στέλιος Μωραΐτης, στο ΕΝΑ CHANNEL, η εν λόγω έκθεση έφερε αρκετά οφέλει στις επιχειρήσεις μας καθώς έγινα γνωστές και πλέον υπαρχουν αγορές και σε άλλες περιοχές.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η απόφαση για τα κομμένα δώρα των συνταξιούχων

Σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο κτίριο του ΣτΕ προκειμένου να αποφασίσει για τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης (13η και 14η σύνταξη) των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ):

«Πρόκειται για μία κρίσιμη δίκη, αφού περάσαν 12 ολόκληρα χρόνια μαρτυρικών περικοπών και εμπαιγμών για τους συνταξιούχους. Το εισόδημά τους συρρικνώθηκε κατά πολύ. Στα 12 αυτά χρόνια έχασαν πάνω από 140 δισ. ευρώ και παρόλα αυτά αν και με αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν δικαιωθεί, οι αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν από την εκάστοτε μνημονιακή κυβέρνηση. Φτάνοντας…στο σήμερα.

Οι συνταξιούχοι βιώνουν έντονα την αδικία, αλλά δεν υποχωρούν. Περιμένουν το ΑΕΔ να τους δικαιώσει. Η απόφαση που θα ληφθεί, αν ληφθεί, θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, ο λόγος που συνεδριάζει το ΑΕΔ, είναι οι αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ (2287-2288/2015 και 1439/2020 Ολ.ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου (1509/2023)».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en