Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο του Πρότυπου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Πρόληψης Υγείας στον Δήμο Παγγαίου

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η δράση της συμβουλευτικής στα σχολεία του Δήμου Παγγαίου, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πρότυπου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Πρόληψης Υγείας, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ 2007-2013.

Πιο συγκεκριμένα από τις 09/12/13 έως και 16/01/14 διενεργήθηκαν 18 ενημερωτικές ημερίδες, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 2000 μαθητές και γονείς των σχολείων της περιοχής.

Το περιεχόμενο των ημερίδων διαμορφώθηκε ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης και ειδικότερα ως εξής:

1)Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 9 Δημοτικά Σχολεία, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκαν στους γονείς και στους μαθητές ζητήματα τα οποία σχετίζονται με:

– Διατροφή και υγεία – μια διαχρονική σχέση

– Ομάδες τροφίμων – ισορροπημένη διατροφή – προτάσεις για απολαυστικά και υγιεινά γεύματα – μικρογεύματα

– Διατροφή και παράδοση – Διατροφικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής

– Ανάπτυξη μεθόδων προσέγγισης των παιδιών οε θέματα ισορροπημένης διατροφής

– Επισήμανση και βασικές αρχές ορθού χειρισμού των τροφίμων

2) Για τα τέσσερα Γυμνάσια της περιοχής πραγματοποιήθηκαν ισάριθμες επισκέψεις επιστημονικών στελεχών και διαδραστικές παρουσιάσεις στους μαθητές σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με:

– τον σχολικό εκφοβισμό και

– την διατροφή και υγεία – γερές βάσεις για την εφηβεία

3) Για τα πέντε Λύκεια της περιοχής στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επιστημονικών στελεχών, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκαν διαδραστικά στους μαθητές ζητήματα τα οποία σχετίζονται με:

– τη διαχείριση του άγχους και

– την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων διανεμήθηκε σε κάθε μαθητή φάκελος ο οποίος περιείχε ανάμεσα στα άλλα και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Όσον αφορά στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα ημερίδες έχουν ως αντικείμενο την ενημέρωση των γυναικών στα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με:

– Τεστ ΠΑΠ – πρόληψη καρκίνου του μαστού με εισηγητή τον κ. Σταύρο Καλφάδη, Επιμελητή Β Γενικό Χειρουργό Ειδικό Ιατρό Μαστού Επιμελητή Β’ ΓΝ Καβάλας

– Πρόληψη κακοήθειας στις γυναίκες με εισηγητή τον κ. Μιχάλη Σοΐλεμετσίδη, Γυναικολόγο Επιμελητή Α” Γυναικολογικής Κλινικής ΓΝ Καβάλας

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενημερωτικές ημερίδες στη Νικήσιανη (Παρασκευή 17/01) και στην Ελευθερούτταλη (Δευτέρα 20/01), ενώ ο κύκλος της ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση αντίστοιχων ημερίδων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παγγαίου και συγκεκριμένα:

-Στο Παλαιοχώρι σήμερα Παρασκευή 24/01 (ΚΑΠΗ Παλαιοχωρίου)

– Στο Ελαιοχώρι Τετάρτη 29/01 (Αίθουσα Δημοτικού Σχολείου)

– Στη Ν. Πέραμο Τετάρτη 05/02 (Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Περάμου πρ. Δημαρχείο)

– Στην Ελευθερούπολη την ερχόμενη Δευτέρα 27/1 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου με θέμα την Κρίση και τα Ψυχικά Νοσήματα με ομιλητή τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, κ Μιχάλη Σωτηρίου

Όλες οι ημερίδες έχουν ώρα έναρξης στις 18.30 και είναι ανοιχτές στο κοινό.

 

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Έναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου

Από την Τετάρτη 17/04/2024 οι κάτοικοι και επισκέπτες του Παρανεστίου θα εξυπηρετούνται καθημερινά για τις μετακινήσεις τους με δύο δρομολόγια.

Μετά την έγκριση λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Αναστάσιου και του Προέδρου του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Χατζόπουλου Θεόδωρου η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Δημοτικής Κοινότητας Παρανεστίου με δυο δρομολόγια καθημερινά. Το πρώτο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 06:00 το πρωί, με επιστροφή στις 07:00 από το Παρανέστι και το δεύτερο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 13:40, το μεσημέρι με επιστροφή στις 14:30 το μεσημέρι από το Παρανέστι.

Η έναρξη των δρομολογίων έχει οριστεί για την Τετάρτη 17/4/2024. Η διαδρομή από την Πλατανιά μέχρι το Παρανέστι και αντίστροφα θα είναι δωρεάν για όλους
τους επιβάτες. Ο Δήμαρχος Παρανεστίου σε δηλώσεις του ανέφερε : «Σήμερα για τον δήμο μας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει η Δημοτική μας
Συγκοινωνία. Είμαστε δίπλα στους πολίτες μας, ακούμε τους προβληματισμούς τους και προσπαθούμε διαρκώς να δίνουμε λύσεις.

Το Παρανέστι δεν άξιζε να είναι εκτός συγκοινωνιακής κάλυψης. Στο Παρανέστι βρίσκεται όλη η αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας και για αυτό εργαζόμαστε και διεκδικούμε καθημερινά».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ροδόπη | 80 χρόνια από την μαύρη επέτειο της θυσίας των 29 Ξυλαγανιωτών

Ηταν 9 Απριλίου 1944 όταν  29 πατριώτες  Ξυλαγανιώτες  συνελήφθησαν από τους Βουλγάρους , βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τα μοναρχοφασιστικά στρατεύματα κατοχής.

Με την κατάληψη της Ελλάδας οι Γερμανοί παραχώρησαν στη Βουλγαρία τη Θράκη (από το Νέστο ποταμό μέχρι ένα σημείο προ του Έβρου ποταμού) και αργότερα την Ανατολική Μακεδονία, μέχρι τον Στρυμόνα ποταμό.

Σήμερα ακριβώς μετά από 80 χρόνια στο σημείο της σφαγής τελέστηκε  μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη  κκΠαντελεήμωνα στη μνήμη των 29 ηρωικά πεσόντων Ξυλαγανιωτών παρουσία του δημάρχου Μαρωνείας Σαπών Απόστολου Ιωάννου , του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά, του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Δρ Τζηχάτ Χαλήλ , δημοτικών συμβούλων, απογόνων των εκτελεσθέντων και κατοίκων του οικισμού.

maronnews.gr

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εστία μόλυνσης αποτελούν για τα κουνούπια τα ακαθάριστα οικόπεδα

Η έξαρση των κουνουπιών κατά τους θερινούς μήνες αποτελεί φλέγον ζήτημα τα τελευταία χρόνια για τους κατοίκους της Καβάλας κι όχι μόνο με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή καθότι δεν ήταν λίγα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έκαναν την εμφάνισή τους στην περυσινή χρονιά.

Ο Νομίατρος Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, εφιστά την προσοχή ενώ δηλώνει πως μεγάλος παράγοντας πρόληψης είναι η αποψίλωση των χόρτων και η αποφυγή προσέλευσης σε χώρους με στάσιμα ύδατα όπου γεννούν τα κουνούπια τους θερινούς μήνες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en