Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλάκα Λήμνου | Το παραδοσιακό ψαροχώρι στην άκρη της χερσονήσου

Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η Λήμνος, το πανέμορφο ηφαιστειογενές νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αγαπημένος προορισμός ήρεμων διακοπών και επαφής με τη φύση, θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά.

Επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί∙ μοναδικά τοπία με ηφαιστειογενή πετρώματα∙ καμπυλόγραμμοι κατάφυτοι λόφοι∙ εκτεταμένες εύφορες πεδινές εκτάσεις∙ τεράστιες αμμοθίνες (παχιές αμμουδιές, όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι)∙ φιλόξενοι υγροβιότοπο. Η πολυσχιδής, δαντελωτή ακτογραμμή των 259 χλμ. φιλοξενεί απάνεμους όρμους, γραφικά λιμανάκια, κρυστάλλινα νερά και αμμουδερές, χρυσαφένιες παραλίες, πραγματικά στολίδια που συνθέτουν το εντυπωσιακό γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού.

ΠΛΑΚΑ

Η Πλάκα είναι το χωριό στην άκρη της χερσονήσου στην βορειοανατολική Λήμνο και οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο αυτό ακρωτήριο που συνθέτουν μοναδικές, πιθανότατα ηφαιστειογενείς σκούρες πλάκες, σε αποχρώσεις του γκρίζου, ακόμα και του μαύρου. Παραδοσιακό ψαροχώρι στην άκρη της χερσονήσου στην βορειοανατολική Λήμνο. Η Πλάκα, που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Mύρινας, διαθέτει θαλάσσια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ένας πλούσιος ψαρότοπος. Ο οικισμός της Πλάκας συγκροτήθηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ σήμερα διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόχτιστα καλντερίμια.

ΙΜΒΡΙΩΤΕΣ

Η θέα από το σημείο αυτό προς την Ίμβρο, που απέχει μόλις 12 ναυτικά μίλια είναι ανεμπόδιστη, γεγονός που έκανε τους εκδιωγμένους Ίμβριους να ορίσουν την Πλάκα για το ετήσιο αντάμωμά τους. Από το 2003 και μετά η ετήσια συνάντησή τους γίνεται στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας, που θεμελιώθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σήμερα η Πλάκα θεωρείται ένα από τα πιο «ζωντανά» χωριά της Λήμνου.

ΡΟΥΣΟΥΝΙΑ

Λίγο έξω από την Πλάκα βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 22 Αυγούστου. Κοντά στο εκκλησάκι στη θέση «Ρουσσούνια», απέναντι από την χερσόνησο του Άθω, βρίσκεται το Αγίασμα. Πρόκειται για πηγή γλυκού νερού, που ρέει άφθονο και θεωρείται θαυματουργό.

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο κεντρικός ναός στην Πλάκα, όπως και σε αρκετά άλλα χωριά της Λήμνου, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο και χτίστηκε το 1896. Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας, που θεωρείται ρυθμού μπαρόκ και είναι παλαιότερο του ναού, καθώς χρονολογείται από τα τέλη 18ου αιώνα και πιστεύεται ότι προέρχεται από μοναστήρι της γειτονικής Λέσβου.

ΦΑΡΟΣ

Ο φάρος της Πλάκας είναι ένα ακόμα από τα αξιοθέατα του χωριού, ενώ σύμφωνα με ιστορικές πηγές, γύρω από την Πλάκα εντοπίζονται οι θέσεις τριών αρχαίων και μεσαιωνικών οικισμών. Σήμερα στο σημείο μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού Αξά ή Νάξα, κοντά στην ομώνυμη παραλία. Στο παλιό λιμάνι της Πλάκας υπάρχει το Βριόκαστρο ή Παλαιόκαστρο, μεσαιωνικό οχυρό, ενώ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίας βυθισμένης πόλης, που ταυτίζεται από τους μελετητές με την ομηρική νησίδα Χρύση και η οποία καταβυθίστηκε το 197 πΧ.

ΠΛΑΚΙΑ

Απόκοσμα τοπία, ιδιαίτερα αξιοθέατα και άγνωστες αλλά ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όλα όσα μπορεί να συναντήσεις στα ελληνικά νησιά και ίσως δεν τα έχεις ακούσει ποτέ. Ένα από αυτά βρίσκεται σε ένα μακρινό νησί του Αιγαίου που όμως κρύβει τα δικά του διαμάντια. Η Λήμνος είναι το νησί των αντιθέσεων που κρύβει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ελλάδας κι ας μην είναι τόσο γνωστά. Ένα από αυτά είναι η τοποθεσία με τα απόκοσμα και σεληνιακά γλυπτά από… λάβα στην περιοχή πλακιά. Ένα συναρπαστικό σκηνικό που προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρίζει από κοντά. Ακόμη, ωστόσο, και οι φωτογραφίες μπορούν να σου δώσουν μια γεύση από αυτό που θα συναντήσεις.

ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ

Στη χερσόνησο «Σωτήρα» όπου βρίσκεται το εξωκκλήσι της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» όπου λέγεται ότι υπήρχε το λιμάνι του Ξέρξη με το φυσικο τοπίο η θάλασσα και το φυσικό λιμανάκι δίνουν μια εξαιρετική ομορφιά στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα!

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Καβάλας

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται αρκετές περιοχές της Καβάλας μετά από διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου λόγω μίας βλάβης που αναζητούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα είναι :

Άγιος Λουκάς

Κηπούπολη

Νεάπολη

Βύρωνας

Καλαμίτσα

Χρυσοστόμου Σμύρνης – Ραψάνη

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδρίαση των Επιμελητηρίων για τα πνευματικά δικαιώματα

Συνάντηση των Επιμελητηρίων πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα γύρω από το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στα καταστήματα, θέλοντας να δοθούν λύσεις σε διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους μουσικούς.

 

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en