Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Πικνίκ στα Βαρώσια | Ο Ερντογάν προκαλεί την Ιστορία

Η 15η Νοεμβρίου 2020 και η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, πέρα από ακραία προκλητική ενέργεια, ανατρέπει ντε φάκτο το status quo στην Κύπρο μετά από 46 χρόνια.

BIROL BEBEK VIA GETTY IMAGES
Διαδήλωση εναντίον του «πικνίκ» στην παραλία των Βαρωσίων που σχεδιάζει για σήμερα ο Ερντογάν. 

 

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου.

Του Αντώνη Φουρλή

Ξημερώνει μία εντελώς φθινοπωρινή ημέρα, πιθανόν βροχερή και σίγουρα συννεφιασμένη στην ελεύθερη – αλλά και στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος ξυπνούν μουδιασμένες στη σκιά μίας πανδημίας, μία επίσκεψη με στοιχεία υπερβολής, αποτυχημένης φάρσας αλλά και  τραγωδίας αρχίζει πίσω από την «πράσινη γραμμή» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα υλοποιήσει σήμερα την προεκλογική εξαγγελία του για ένα «πικνίν» στην παραλία των Βαρωσίων. Είναι προεκλογική, γιατί την ανακοίνωσε παρουσία του άρτι εκλεγέντος «Προέδρου» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ακριβώς για να τον ενισχύσει, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο του 2020.

«Την 15η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει; Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν», είχε δηλώσει στις 26 Οκτωβρίου ο Ερντογάν παρουσία του Τατάρ στην Άγκυρα.

Παρέλαση για την «ανεξαρτησία» του ψευδοκράτους

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να αγνοούμε – αδιαφορούμε για τις δήθεν «εθνικές εορτές» που κατά καιρούς οργανώνει η Τουρκία επί των κατεχομένων στην Κύπρο. Ίσως είναι μία συνήθεια που πρέπει να εγκαταλείψουμε στο νέο τοπίο που οικοδομεί ο Ερντογάν.

Η σημερινή ημέρα, Κυριακή και αργία στην Αθήνα, είναι ημέρα πανηγυριών στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο.

Ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι μισοί υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να καταφθάνουν από χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου το αεροδρόμιο είναι κλειστό σήμερα, ώστε να υποδεχθεί αποκλειστικά τον Ταγίπ Ερντογάν. Μία πολυπληθής κουστωδία από αστυνομικούς, παρατρεχάμενους και χειροκροτητές θα απλωθεί για να δώσει τον πανηγυρικό τόνο που επιθυμεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 12:00 το μεσημέρι, όπου στήθηκαν εξέδρες, σημαίες και τα συναφή, ενώ δύο ώρες αργότερα η παράσταση θα μεταφερθεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην παραλία των Βαρωσίων. Εδώ και είκοσι ημέρες, τα προσχήματα έπαψαν να τηρούνται. Παραβιάζοντας – επίτηδες επιδεικτικά – τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανατρέποντας το καθεστώς 46 χρόνων, από την εισβολή του Αττίλα Β′ μέχρι σήμερα, μπουλντόζες και φορτηγά μπήκαν σε παράταξη στην Αμμόχωστο.

Καταπατώντας, γκρεμίζοντας και ανοικοδομώντας πάνω στα συντρίμια της Ιστορίας και πάνω στους τάφους παιδιών, που όπως μου αποκάλυψε χθες μία Αμμοχωστιανή, βρίσκονται ακριβώς πάνω στη διαδρομή που θα ακολουθήσει σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο χρόνος είχε «παγώσει» επί 46 χρόνια στα Βαρώσια. Το πλέον τουριστικό κομμάτι μίας από τις πλέον κοσμοπολίτικες παραθεριστικές ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου είχε μείνει μετέωρο την ώρα της εισβολής. Οι άνθρωποι έφυγαν τρέχοντας κυνηγημένοι για να σωθούν. Σπίτια έμειναν ανοιχτά, ψυγεία γεμάτα με τρόφιμα, φώτα αναμμένα και οικογενειακές φωτογραφίες όρθιες ή κρεμασμένες σε τοίχους. Σε αυτή την πόλη θέλει να κάνει σήμερα πικνίκ ο Τουρκος Πρόεδρος.

Και το σχέδιό του, κυνικό αλλά πολύ πρακτικό, συμπληρώνεται από μία ιδέα που θα δούμε σύντομα να υλοποιείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου: Θα προσκαλέσει τους αληθινούς Αμμοχωστιανούς να προσέλθουν στις τουρκοκυπριακές αρχές για να παραλάβουν τις χαμένες περιουσίες τους ή να αποζημιωθούν. Είναι ένας φθηνός εκβιασμός με στόχο μία πολυπόθητη νομιμοποίηση, ώστε η Τουρκία να μπορεί να δηλώνει μετά ότι δίνει εκείνη λύση στο Κυπριακό, αφού οι διαπραγματεύσεις «δεν βγαίνουν».

Με το πικνίκ στην πόλη – φάντασμα της Αμμοχώστου ο Ερντογάν αποδεικνύει ότι όλη η φασαρία γίνεται για μία λύση – φάντασμα στην Κύπρο, την οποία τουλάχιστον ο ίδιος αποκλείεται να εφαρμόσει με τα μοντέλα της Ομοσπονδίας που συζητάμε από την εποχή του Μακαρίου μέχρι σήμερα.

Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να αντιληφθεί τί έχει στο μυαλό του ο Τούρκος Πρόεδρος, οι δημόσιες δηλώσεις του δεν επιτρέπουν παρανοήσεις. Μιλάει ευθέως για δύο κράτη και για ένα νέο μοντέλο στην Κύπρο, με δύο κράτη.

Η μεγάλη παρτίδα

Πίσω από το πικνίκ και πίσω από το «μοντέλο» των δύο κρατών, είναι η μεγάλη παρτίδα της Ανατολικής Μεσογείου. Για την ακριβεια, η μεγάλη μοιρασιά με όρους Ερντογάν. Μοιρασιά στην Κύπρο, μοιρασιά στο Αιγαίο και μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μοντέλο στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου είναι «η Τουρκία και οι άλλοι». Η Κύπρος και η Ελλάδα, υπό αυτή την έννοια, δεν είναι οι μοναδικοί του αντίπαλοι. Είναι δύο από τους «άλλους».

Οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Η εξέλιξη της παρτίδας δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας – που προφανώς πρέπει να επιταχυνθούν και να συντονιστούν άμεσα – αλλά και από τρίτους παράγοντες. Από την Ευρώπη της απερχόμενης Άγκελα Μέρκελ και του επερχόμενου (;) Εμανουέλ Μακρόν, από την Αμερική του (ευτυχώς) απερχόμενου Τραμπ και του άρτι αφιχθέντος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έρχεται με μία δυναμική που τον καθιστά πολύ ισχυρό, αλλά χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως αυτή η ισχύς θα λειτουργήσει σε όλα τα επιπεδα υπέρ της Ελλάδας ή της Κύπρου. Θέλει την Τουρκία αλλιώς, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρει να την «χάσει».

Η συννεφιασμένη Κυριακή μέσα στην πανδημία, που ανέτειλε σε Αθήνα και Λευκωσία, μας υπενθυμίζει πως σε κάθε ανάλογη συγκυρία – σε κάθε στιγμή μεγάλης κρίσης, στην Κύπρο κάτι παίζεται και ενίοτε κάτι μπορεί να χαθεί οριστικά. «Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί μία ολόκλη πόλη», λένε οι άνθρωποι της Ομάδας Δράσης για την Αμμόχωστο – μια χούφτα άνθρωποι που θα πάνε να σταθούν σε μερικές ώρες σιωπηλοί στο οδόφραγμα της Δερύνειας απέναντι στα κατεχόμενα Βαρώσια. «Θα σταθούμε στη βροχή και ορισμένοι από εμάς θα κλάψουν σήμερα. Αλλά δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να παριστάνει ότι γιορτάζει μέσα στην δική μας πόλη», μου είπαν.

www.huffingtonpost.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Γ. Παπανδρέου | Η στάση της κυβέρνησης έναντι του Ελπιδοφόρου είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής.

Η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής.

Δείχνει πλήρη έλλειψη κατανόησης της θέσης και του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και των βασικών αρχών της θρησκευτικής διπλωματίας.

Ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού στον κόσμο, είναι να οικοδομούν πνεύμα εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων κάθε θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος ή οποίων άλλων επιλογών, λαών και χωρών.

Η παράδοση ενός μέρους του πολιτικού μας συστήματος, σε ακραίες αντιλήψεις, δήθεν πατριωτικές και προφανώς πατριδοκάπηλες, με σκοπό την αντιμετώπιση της προφανούς  αδυναμίας του να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, είναι μια πρακτική που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Πόσο άραγε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού μια εικόνα διαίρεσης και ανασφάλειας; 

Δεν είναι απλώς ο ορθολογισμός που τίθεται σε αμφισβήτηση, είναι και ο ρόλος θεσμών με υπερχιλιετή ιστορία, την ώρα μάλιστα που κάποιοι τους επιβουλεύονται.

Στο πλαίσιο αυτών των αντιλήψεων, ακόμη και οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις ερωτήσεις που αφορούσαν πιθανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στη Νέα Υόρκη, εξέπεμπαν φοβικότητα, αντί να δηλώνουν ευθέως την πρόθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού, να δεχτεί με αυτοπεποίθηση πιθανή πρόταση του Τούρκου Προέδρου για συνάντηση.

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα.  

Η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη.

Ο Ελληνισμός, όπως και ο Χριστιανισμός, δεν νοούνται χωρίς αντίληψη της μεγάλης εικόνας και των οικουμενικών αξιών ακόμη και αν είναι δύσκολος ο δρόμος προς τη φιλία και τη συνεργασία.

Η αντιμετώπιση των δυσκολιών, είναι ο ρόλος και η αποστολή της πολιτικής.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

«Βέτο» Τραμπ στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Με ανάρτησή του στο twitter ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόνατλ Τραμπ ενημερώνει ότι προτίθεται να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό το οποίο προβλέπει και κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά και χρήση των αντιαεροπορικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς S-400.

Όπως αναφέρει θεωρεί ότι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι η Κίνα.

Στις 11 Δεκεμβρίου, η Γερουσία στις ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 με προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια το οποίο περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.

Μετά την έγκριση από τη Γερουσία, ο Τραμπ έχει 10 ημέρες περιθώριο για να αποφασίσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο ή θα το απορρίψει. .Με την προαναγγελθείσα απόρριψή του το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή από όπου προέρχεται.

Το βέτο, ωστόσο, μπορεί να ανατραπεί από τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Αν συμβεί αυτό, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ.

www.zougla.gr

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Κατασκοπεία: Νέες αποκαλύψεις για το θρίλερ στη Ρόδο – Τι προβληματίζει τις αρχές

«Φως» αναμένεται να ρίξουν οι 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του μάγειρα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική αστυνομία και την ΕΥΠ για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που εργάζονται ο ένας στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο και ο δεύτερος μάγειρας σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο Ρόδου – Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με το skai.gr τις αρχές δεν φαίνεται να προβληματίζουν οι φωτογραφίες ή τα βίντεο από τις θέσεις των ελληνικών πλοίων από το κρίσιμο περσινό καλοκαίρι καθώς το πιθανότερο είναι πως ήταν ήδη γνωστά αυτά τα στοιχεία στην τουρκική πλευρά είτε από δορυφόρους είτε από drone.

Τους προβληματίζει αυτά που ομολόγησε ο μάγειρας:  Συγκεκριμένα ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελλόριζο, τον αριθμό τους, ακόμη και στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς. τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.

Επίσης τού ζητούσε, όταν οι στρατιωτικοί ήταν επιβάτες στο πλοίο, να προσπαθεί να κρυφακούει τις συνομιλίες τους και να τους απαθανατίζει με το κινητό του.

Επίσης έδινε στοιχεία για τις επισκέψεις πολιτικών προσώπων στο Καστελόριζο, με την τελευταία φορά μάλιστα να είναι κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι συναντήσεις του μάγειρα με τον γραμματέα του τουρκικού Προξενείου για την ανταλλαγή πληροφοριών, γινόταν σε καφενεία του λιμανιού  της Ρόδου.

Η δράση του 35χρονου, ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές και στην ΕΥΠ από τον Φεβρουάριο του 2017. Η δράση του ξεκίνησε να καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Κομβικό σημείο για την ένταση των ερευνών, φαίνεται πως ήταν το περιστατικό του περασμένου Σεπτέμβριου με τη δολιοφθορά με κόκκινη μπογιά σε ελληνική σημαία σε βραχώδη περιοχή στο Καστελόριζο.

«Φως» αναμένεται να ρίξουν οι 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του και τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.

www.newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: