Connect with us

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

“Πιάνει…τετράδα” η Ελλάδα σε επίπεδο εξαθλίωσης των πολιτών της (Video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης του Δείκτη Εξαθλίωσης που καταρτίζει το Bloomberg βρίσκεται η Ελλάδα, όταν στην πρώτη θέση του Δείκτη βρίσκεται η Βενεζουέλα, για τρίτη χρονιά στη σειρά, ενώ ακολουθούν η Νότιος Αφρική αλλά και η Αργεντινή.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η απαξίωση της Αμφίπολης

Δημοσιεύτηκε

στις

«Τι συμβαίνει στην Αμφίπολη;». Τριάμισι χρόνια μετά την ανακάλυψη ενός μνημείου που προσέλκυσε τα φώτα της παγκόσμιας επιστημονικής, και όχι μόνο, κοινότητας, το συγκεκριμένο ερώτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογο. Oι απαντήσεις, ωστόσο, είναι μάλλον δυσάρεστες. Οχι γιατί η αρχαιολογική ανακάλυψη δεν βρίσκεται στη «δημοσιότητα» με τους όρους που μάθαμε τότε. Το γεγονός αυτό υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελεί και θετική εξέλιξη για μια ανασκαφή που λίγο έλειψε, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, να πάρει από την υπερπροβολή των ΜΜΕ απόχρωση reality show.

Οι δυσάρεστες απαντήσεις προκύπτουν από το γεγονός πως σε αυτή την –ομολογουμένως φορτωμένη με πολλή Ιστορία– νοτιοανατολική γωνιά του νομού Σερρών το «πάγωμα» των διεργασιών είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Προς επίρρωσιν αυτής της άποψης έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα. Συγκεκριμένα, η σύμβαση που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Κώστα Τασούλα στο φινάλε της προηγούμενης κυβέρνησης το 2015 και προέβλεπε τη δέσμευση για δύο έτη του ποσού των 236.000 ευρώ για «ανθρωπολογική μελέτη οστών» εξέπνευσε χωρίς να κινηθεί καμία απολύτως διαδικασία. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε τη μελέτη περί των 1.000 οστών της ευρύτερης περιοχής της Αμφιπόλεως, η οποία θα λειτουργούσε «συγκριτικά» με τα οστά των πέντε ατόμων που είχαν βρεθεί στα τέλη του 2014 στον τελευταίο θάλαμο του αποκαλυφθέντος μνημείου.

Οι πέντε σκελετοί

Οι συγκεκριμένοι πέντε σκελετοί είχαν μελετηθεί τότε μόνο μακροσκοπικά, δηλαδή ένας μικρός αριθμός από τα 550 οστά είχε ταυτιστεί με τα σημεία του ανθρώπινου σκελετού από τα οποία προέρχεται. Υπενθυμίζεται πως από τον πρώτο κύκλο έρευνας προέκυψε πως τα οστά ανήκαν σε μία γυναίκα, περίπου 60 ετών, δύο άντρες, περίπου 30 ετών, ένα μωρό και έναν καμένο νεκρό.  Το πρόγραμμα που θα υλοποιείτο θα εξέταζε συγκριτικά τα οστά από τους πέντε σκελετούς που βρέθηκαν εντός του τύμβου με σκελετούς από άλλα πέριξ της περιοχής νεκροταφεία, που «συνδυαστικά» θα ενίσχυαν την ανθρωπολογική εικόνα για την αρχαία Αμφίπολη. Πλέον μετά την παρέλευση της προθεσμίας των δύο ετών –έληξε πέρυσι το καλοκαίρι– η έρευνα που είχαν αναλάβει από κοινού η κ. Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας στο ΑΠΘ, και η Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας στο ΔΠΘ, είναι άγνωστο πότε και αν θα πραγματοποιηθεί, με τα οστά να παραμένουν μέσα στις κούτες τους στο Μουσείο της Αμφίπολης.

Διολίσθηση

Πολλοί είναι αυτοί που στην αλληλουχία των γεγονότων, όπως εξελίχθηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, βλέπουν πως η αλλαγή κυβέρνησης στις αρχές του 2015 άλλαξε μαζί και το status quo στο σπάνιας αξίας αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο άρχισε σταδιακά να διολισθαίνει προς την απαξίωση. Το γεγονός προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για την «πολιτική» της κυβέρνησης έναντι του μνημείου, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο του ΑΕΜΘ, ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας παρουσίασε τα αποτελέσματα της διασκόπησης που είχε διενεργήσει το 2016. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα σημεία εντός του τύμβου και ένα εκτός, τα οποία φαίνεται να έχουν δομές πιθανώς από ανθρώπινη παρέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, την απάντηση μπορεί να δώσει μόνον η ανασκαφή. Αλλά κανείς δεν μοιάζει να «ακούει».

evrospress.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Φοιτήτρια από την Αλεξ/πολη συμμετείχε στην ομάδα που έδωσε νέες ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Καθημερινός αγώνας των επιστημόνων είναι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου. Χιλιάδες επιστήμονες καθημερινά δίνουν “μάχη” με το να βρουν τρόπους ώστε να μπορέσει να θεραπευτεί ο καρκίνος.

Κι ερχόμαστε στην Ελλάδα του 2017. Όπου παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας νεαρά παιδιά δεν παύουν να μελετούν και να ερευνούν.

Τέτοια παιδιά είναι και οι φοιτητές από το ΑΠΘ και μία κοπέλα από την Αλεξανδρούπολη και το ΔΠΘ, όπου ένωσαν τις “δυνάμεις” τους και κατάφεραν αυτό που εδώ και χρόνια ψάχνουν χιλιάδες ερευνητές.

Τι είναι αυτό; Nα βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα απαλλάξουν τον κόσμο από την δεύτερη πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου, αυτή του παχέος εντέρου.

Εμείς, συναντηθήκαμε με τη φοιτήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ, από την Αλεξανδρούπολη, Ελισάβετ Σανδαλτζοπούλου, η οποία μας επισήμανε πως όλα ξεκίνησαν πριν περίπου ένα χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι 11 φοιτητές από την Ελλάδα πριν ένα χρόνο έστειλαν αίτημα συμμετοχής στο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM, ο οποίος είναι παγκόσμιος διαγωνισμός με διοργανωτή το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης που απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Να επισημάνουμε πως η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει άλλη φορά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Έτσι, αφού απέστειλαν την αίτηση, μετά από πολύωρες συγκεντρώσεις οι 11 φοιτητές αποφάσισαν να εστιάσουν στο “σχεδιασμό βακτηρίων που θα περιέχουν ένα γενετικό λογικό κύκλωμα, ούτως ώστε τα βακτήρια αυτά να εισέρχονται στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και να καταστρέφονται τα ογκοκύτταρα”.

“Σίγουρα θα χρειαστούν χρόνια μελετών και δοκιμών προκειμένου να φτάσουμε στο επίπεδο να πούμε ότι μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου αλλά σίγουρα είναι μια πολύ καλή αρχή” μας τόνισε η Ελισάβετ.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό και ελπίζουμε να δώσουμε θάρρος και έμπνευση και σε άλλα παιδιά να ασχοληθούν με την έρευνα”, συνέχισε.

Να τονίσουμε πως στο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη, με περισσότερες από 300 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, οι δικοί μας φοιτητές κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας πίσω πολλά Πανεπιστήμια που παίρνουν κάθε χρόνο συμμετοχή όπως αυτά του  ΜΙΤ και του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Και αν σκεφτεί κανείς πως αυτό το μεγάλο κατόρθωμα έγινε με τη χορηγία ιδιωτών, φανταστείτε τι μπορεί να κάνουν τα “μυαλά” της χώρας μας αν υπάρξουν κρατικές επιχορηγήσεις!

e-evros.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ραγδαία αύξηση των κλοπών στα ΑΤΜ (Video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Μάστιγα έχουν γίνει οι κλοπές στα ΑΤΜ, καθώς οι επιτήδειοι σκαρφίζονται τους πιο… περίεργους και απίθανους τρόπους προκειμένου να αρπάξουν τα χρήματα των ανυποψίαστων πολιτών. Για τον λόγο αυτό, η αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό προκειμένου να προλάβει αλλά και να αποτρέψει τέτοια περιστατικά, εξηγώντας στους πολίτες τι πρέπει να προσέχουν κάθε φορά που πραγματοποιούν μια συναλλαγή.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Φυγή 427.000 “εγκεφάλων” από την χωρα προς το εξωτερικό (Video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε μία περίοδο που ολόκληρη η Ευρώπη κλονίζεται σε επίπεδο οικονομικό η ανεργία των νέων κοστίζει στην αγορά εργασίας 153 δισ. ευρώ με τη νεανική ανεργία να έχει αυξηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 5%, όλο και περισσότεροι νέοι σκέφτονται την “φυγή” τους στο εξωτερικό, κάτι που ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων δεν είναι και πάντα η καλύτερη λύση.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ