Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Περιφερειακή Σύνθεση | Ενέργειες της Περιφέρειας σχετικά με τα εύλογα αιτήματα των γεωργών απέναντι στον ΕΛΓΑ

Ακολουθεί η ανακοίνωση :

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/2) στην Καβάλα συγκέντρωση και πορεία γεωργών και κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας με μία σειρά αιτημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική στενότητα του κλάδου, τις διαρκείς ανατιμήσεις όλων των εισροών που εμπλέκονται στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και την λειτουργία του ΕΛΓΑ κ.α.

Επισημαίνουμε το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος της ΑΜΘ λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αλλά και το έλλειμμα της διοίκησης της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη, το οποίο αφορά όλα τα γενικά και ειδικά ζητήματα του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα και το οποίο έχει αναδειχθεί κι άλλες φορές.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ σημαντικό αίτημα των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής (αλλά και όλης της χώρας) είναι να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός ασφάλισης του οργανισμού ώστε να καλύπτονται όλες οι πραγματικές αιτίες ζημιών (όπως αυτές εξελίσσονται και υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής) και να χορηγούνται εύλογες αποζημιώσεις, οι οποίες να καλύπτουν το πραγματικό ύψος των ζημιών το οποίο υφίσταται ο ασφαλισμένος και το οποίο βρίσκεται πέραν των δυνατοτήτων του να το αποτρέψει με δικές του ενέργειες.

Επιπλέον ένα εύλογο αίτημα των γεωργών της Περιφέρειας και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων από εντατικές καλλιέργειες είναι η εξασφάλιση εφαρμογής από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας ώστε τουλάχιστον να αποτρέπεται η πρόκληση ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις.

Είναι γνωστό, μάλιστα ότι σχεδόν όλη η Π.Ε. Καβάλας και ένα μικρό μέρος της Π.Ε. Δράμας «καλύπτεται» από το ραντάρ του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οπότε δεν απαιτούνται (για την περιοχή αυτή) επιπλέον υποδομές και επενδύσεις.

Στα παραπάνω πλαίσια ερωτάται ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ:

  1. Εάν αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα, των αιτημάτων αυτών κι αν συμφωνεί με αυτά;

  2. Τι ενέργειες έχει κάνει ως τώρα για την προώθηση και υλοποίηση των δύο αυτών θεμάτων;

  3. Με την ευκαιρία αιτούμαστε αντίγραφα εγγράφων της αλληλογραφίας του με τον παραπάνω σκοπό μεταξύ της Περιφέρειας και των Υπουργών ή / και του ΕΛΓΑ.

  4. Εάν προτίθεται να εισαγάγει τα θέματα αυτά που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο Π.Σ.;

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναφορές ότι αγρότης έλαβε ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάνω από 14 εκατ. ευρώ! – Διαψεύδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια περίεργη ιστορία σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς στις λίστες του εμφανίστηκε αγρότης από την Ηλεία να έχει λάβει επιδοτήσεις που έφταναν 14 εκατ. ευρώ.

Ως «μη υπαρκτό θέμα, που δυστυχώς αδίκως διογκώθηκε» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης σχετικά με δημοσιεύματα που ήθελαν δικαιούχο να εισπράττει ενίσχυση περί τα 14 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία πληρωμή του Οργανισμού.

Όπως τόνισε με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα 13.999.196,83 ευρώ «δεν αφορά σε πραγματικό χρηματικό ποσό ενίσχυσης, αλλά σε αντιλογιστικές κινήσεις μεταξύ εθνικής και κοινοτικής συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο οικονομικό έτος 2023 στο ΑΦΜ του Οργανισμού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κοινοτικές διατάξεις, χωρίς να μεταβάλουν το τελικό ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων».

Κάτι που, όπως σημειώνει ο κ. Μπαμπασίδης, το συγκεκριμένο ποσό «αφορά και εμφανίζεται στο ΑΦΜ του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι σε κάποιο άλλο ΑΦΜ και δη φυσικού προσώπου» επισημαίνοντας πως «το παραπάνω ποσό αφορά στην προσαρμογή της κοινοτικής συμμετοχής της δράσης «Βιολογικής μελισσοκομίας» έτους 2022, καταβλήθηκε στο οικονομικό έτος 2023 με τελικό ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής 100% και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καν. (ΕΕ) 2094/2020 & Καν. (ΕΕ) 2220/2020)».

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η αρμόδια διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο δήθεν δικαιούχος από το 2006 και μετά, «δεν έχει ουδέποτε εισπράξει κάποιο ποσό ενίσχυσης», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ συμπληρώνοντας πως «η τελευταία φορά που εισέπραξε κάποιο ποσό ενίσχυσης το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, αφορά, σύμφωνα τόσο με τα μηχανογραφικά στοιχεία του Οργανισμού όσο και την «Βεβαίωσή Εφορίας» που τηρείται στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το έτος 2006 όταν και εισέπραξε 67,56 ευρώ».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνάντηση Γ.Πασχαλίδη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης πραγματοποίησε  συνάντηση  με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τον οποίο συζήτησε τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε Καβάλας.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στον Δήμο Νέστου τον περασμένο Αύγουστο. Συνέπεια αυτής ήταν να καούν ολοσχερώς 12.500 στρέμματα στις περιοχές Διαλεκτού, Δαμασκηνίας, Αβραμηλιάς, και Γέροντα και να υποστούν εκτεταμένες ζημίες οι καλλιέργειες ελιάς, σταφυλιών και οπωροφόρων.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το σοβαρό πρόβλημα που είχε προκύψει αναφορικά με την μείωση του φυτικού κεφαλαίου εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Π.Ε. Καβάλας το καλοκαίρι του 2022. Ο Δήμος Παγγαίου ήταν από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο από τις έντονες χαλαζοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες, μεταξύ άλλων, στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η παραγωγή μειώθηκε σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70%.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φράγμα Μαρμαρά: Η νέα πολιτική διοίκηση του ΥΠΑΑΤ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση του έργου

Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για την ολοκλήρωση των έργων στο Φράγμα Μαρμαρά, τόνισε ο νέος υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο που τον επισκέφτηκαν, την Τρίτη 2 Ιουλίου, για να τον ενημερώσουν για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κατασκευή, μετά από μια θητεία (2019 – 2023) απραξίας, αλλά και για τη ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η ταχύτερη ολοκλήρωση και λειτουργία του, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων για την άρδευση, υδάτων.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η πολιτική δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύει και θα τηρηθεί και από τη νέα, καθώς είναι αντιληπτό το ειδικό βάρος και η σημασία του έργου για την αγροτική παραγωγή της δυτικής πλευράς της Π.Ε. Καβάλας. Στην συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός που έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνει την προκήρυξη ενός νέου έργου, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με ευθύνη της εκεί αρμόδιας υπηρεσίας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει, εξαιτίας της ολιγωρίας της προηγούμενης διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση διαμορφώνει ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον, με ελάχιστα χρονικά περιθώρια προσαρμογής και στον αγροτικό τομέα, οπότε εκ των πραγμάτων οφείλουμε να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην χαθεί χρόνος και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Το φράγμα του Μαρμαρά είναι ένα κομβικό έργο στην κατεύθυνση αυτή». Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Τσιάρα για την θετική του στάση απέναντι σε αυτό το σημαντικό για την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη, έργο της Π.Ε. Καβάλας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι «η διοίκηση του Χριστόδουλου Τοψίδη δεν περιμένει τις εκλογές για να ασχοληθεί με τα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Συνεχώς παρακολουθεί την εξέλιξη τους, παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται και βρίσκεται σε μια διαρκή ετοιμότητα για την αξιοποίηση του χρόνου και κάθε δυνατού χρηματοδοτικού πόρου προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτή είναι η συνταγή για να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en