Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Περιφερειακή Σύνθεση | Ενέργειες της Περιφέρειας σχετικά με τα εύλογα αιτήματα των γεωργών απέναντι στον ΕΛΓΑ

Ακολουθεί η ανακοίνωση :

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/2) στην Καβάλα συγκέντρωση και πορεία γεωργών και κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας με μία σειρά αιτημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική στενότητα του κλάδου, τις διαρκείς ανατιμήσεις όλων των εισροών που εμπλέκονται στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και την λειτουργία του ΕΛΓΑ κ.α.

Επισημαίνουμε το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος της ΑΜΘ λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αλλά και το έλλειμμα της διοίκησης της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη, το οποίο αφορά όλα τα γενικά και ειδικά ζητήματα του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα και το οποίο έχει αναδειχθεί κι άλλες φορές.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ σημαντικό αίτημα των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής (αλλά και όλης της χώρας) είναι να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός ασφάλισης του οργανισμού ώστε να καλύπτονται όλες οι πραγματικές αιτίες ζημιών (όπως αυτές εξελίσσονται και υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής) και να χορηγούνται εύλογες αποζημιώσεις, οι οποίες να καλύπτουν το πραγματικό ύψος των ζημιών το οποίο υφίσταται ο ασφαλισμένος και το οποίο βρίσκεται πέραν των δυνατοτήτων του να το αποτρέψει με δικές του ενέργειες.

Επιπλέον ένα εύλογο αίτημα των γεωργών της Περιφέρειας και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων από εντατικές καλλιέργειες είναι η εξασφάλιση εφαρμογής από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας ώστε τουλάχιστον να αποτρέπεται η πρόκληση ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις.

Είναι γνωστό, μάλιστα ότι σχεδόν όλη η Π.Ε. Καβάλας και ένα μικρό μέρος της Π.Ε. Δράμας «καλύπτεται» από το ραντάρ του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οπότε δεν απαιτούνται (για την περιοχή αυτή) επιπλέον υποδομές και επενδύσεις.

Στα παραπάνω πλαίσια ερωτάται ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ:

  1. Εάν αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα, των αιτημάτων αυτών κι αν συμφωνεί με αυτά;

  2. Τι ενέργειες έχει κάνει ως τώρα για την προώθηση και υλοποίηση των δύο αυτών θεμάτων;

  3. Με την ευκαιρία αιτούμαστε αντίγραφα εγγράφων της αλληλογραφίας του με τον παραπάνω σκοπό μεταξύ της Περιφέρειας και των Υπουργών ή / και του ΕΛΓΑ.

  4. Εάν προτίθεται να εισαγάγει τα θέματα αυτά που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο Π.Σ.;

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Στον Υπουργό απευθύνονται οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι λόγω μη ένταξης στη βιολογική κτηνοτροφία

Τι λένε οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου

Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στέλνουν νέα επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά καθώς όπως καταγγέλλουν «μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώσαμε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης». Ταυτόχρονα κατά τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής μας πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τον ίδιο λόγο. «Οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών της ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, χωρίς καμία λογική κι επιστημονική τεκμηρίωση και μέσω της Τεχνικής Λύσης, έχουν τη μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα. Ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα). Αυτή η άδικη κατανομή που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, κατάφερε να μεταφέρει νομότυπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεων που εξαρτώνται από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών αυτών πριν το 2015, προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας» λένε οι κτηνοτρόφοι.

Σχετικά με τη βιολογική κτηνοτροφία ζητούν «άρση της αδικίας με τα χαμηλά ποσά ένταξης».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Συγκέντρωση αλιευτικών σκαφών στο κεντρικό Λιμάνι της Καβάλας

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν τα ξημερώματα της Παρασκευής αρκετά από τα αλιευτικά σκάφη του Αιγαίου στην Καβάλα.

Σκοπός της δράσης η διαμαρτυρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και η άμεση επικοινωνία με το Αρμόδιο Υπουργείο.

Δείτε ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγροτικός Σύλλογος Νέστου | Οικονομική ζημιά στους σπαραγγοπαραγωγούς

Ζητάμε τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν

Οι κακοί οιωνοί που φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και οι ασυνήθιστες κακές καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν, μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το σπαράγγι.

Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούμε σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό για τους σπαραγγοπαραγωγούς αλλά και το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας. Για τους λόγους που αναφέραμε ζητάμε τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Ειδικά να στηριχθεί η
σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια. Ευελπιστούμε ότι το αίτημά μας θα εισακουστεί και ότι θα πράξετε τα δέοντα.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: