Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περικλής Νεάρχου | Η υπογραφή της Συμφωνίας ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου

Την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, υπεγράφη στο Κάϊρο η αναμενόμενη Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση. Λαμβάνονται σ’ αυτήν ως αναφορά τα όρια του FIR Αθηνών και Καϊρου. 

Το «Μνημόνιο Κατανοήσεως Σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς της Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διασώσεως», όπως, συγκεκριμένα, αναφέρεται, υπεγράφη από τους υπουργούς Αμύνης Ελλάδος και Αιγύπτου Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μωχάμεντ Ζάκρι, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι.

Η υπογραφή της Συμφωνίας ενισχύει, προφανώς, τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου, όπως και την εφαρμογή του διεθνούς θαλασσίου δικαίου, αγνοώντας το αυθαίρετο και παράνομο Τουρκο – Λιβυκό Μνημόνιο.

Η νέα Ελληνο – Αιγυπτιακή Συμφωνία για την Έρευνα και Διάσωση δεν καλύπτει, όπως και η προηγούμενη για την ΑΟΖ, το σύνολο των Ελληνικών θαλασσίων περιοχών, που γειτνιάζουν με τις αντίστοιχες Αιγυπτιακές. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει, σε εύθετο χρόνο, να ρυθμισθεί.

Παραμένει επίσης σ’ εκκρεμότητα  ακόμη από την Ελληνική πλευρά η επιβεβλημένη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, κατά πρώτη προτεραιότητα στην περιοχή της Κρήτης.

Η Άγκυρα, μετά ιδίως την υπογραφή της δεύτερης Συμφωνίας με την Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης για την αξιοποίηση των Λιβυκών υδρογονανθράκων, αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία προβλημάτων στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν πρέπει ν’ αφήσει κανένα κενό στην άσκηση των δικαιωμάτων της, με βάση το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο στην περιοχή, ούτε σε  ότι αφορά τα χωρικά της ύδατα ούτε σε ότι αφορά την Αποκλειστική  Οικονομική της Ζώνη ( ΑΟΖ)

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en