Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Περίοδος αστάθειας με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα αμυντικά προγράμματα της Άγκυρας βρίσκονται σε εξέλιξη παρά τα προβλήματα της οικονομίας της, ενώ την ίδια ώρα, η Αθήνα «απαντά» με την έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των 84 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση «Viper».

Η Ανατολική Μεσόγειος, τα σχέδια της Αθήνας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της το ερχόμενο χρονικό διάστημα και η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, με τη νομιμοποιητική παρουσία των ΗΠΑ, αποτελούν εν συντομία τους βασικούς λόγους του ασυνήθιστα έντονου μπαράζ παραβιάσεων και τουρκικών παρενοχλήσεων στο Αιγαίο όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Η τουρκική «νευρικότητα» ήταν υπολογισμένη και στοχευμένη. Ξεκίνησε τη Δευτέρα, αμέσως μετά τη συνέντευξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ στην «Κ», όπου πρακτικά περιέγραψε την Τουρκία ως μειοψηφία του ενός ως προς τις θέσεις της για την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για την απαραβίαστη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται η αξία των αναφορών που έγιναν από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Exxon/Mobil για τη δυναμική των οικοπέδων που βρίσκονται στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ενας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία έχει μεταβάλει τη θέση της ως προς το εύρος του «casus belli», περιλαμβάνοντας την Κρήτη, είναι ακριβώς η αποτροπή μετατροπής ακόμη μιας χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο σε εξαγωγέα ενέργειας.

Η παραίτηση Μάτις

Για την Αθήνα οι αμέσως προηγούμενες ημέρες έκρυβαν μια έκπληξη και μια ψυχρολουσία. Την αρχική αισιοδοξία για τις δηλώσεις του κ. Μίτσελ για την Κύπρο διαδέχθηκε ο σκεπτικισμός για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία. Η προαναγγελία της παραίτησης του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις έχει εν πολλοίς παράπλευρη απώλεια τη διετή προσπάθεια που είχε γίνει από την Αθήνα ώστε να καταστούν κατανοητές ορισμένες σημαντικές ελληνικές θέσεις. Ευλόγως, η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του αντικαταστάτη του κ. Μάτις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, στην Αθήνα υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν δίχως φειδώ ορισμένα κλασικά εργαλεία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Στους πρώτους 11 μήνες του 2018 καταγράφηκαν συνολικά 29 υπερπτήσεις, ενώ μόνο στις δύο ημέρες του μπαράζ παραβιάσεων (17/12 και 20/12) έγιναν 14, μάλιστα πάνω από κατοικημένα νησιά (Καστελλόριζο και Οινούσσες).

Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί ακόμα περισσότερο όσους αντιλαμβάνονται τη γενικότερη ατμόσφαιρα στη γειτονική χώρα είναι το έντονο κλίμα εσωτερικού διχασμού σε πολλά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προφανώς και παραμένει ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν ένα αφήγημα εναντίον του. Ελλείψει άλλων επιχειρημάτων χρησιμοποιούν μια παλιά κεμαλική συνταγή περί έλλειψης αρκετής «εθνικής» ορμής, η οποία και αυτή δεν στέκει για πολύ, όπως φαίνεται από τις εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το είδος του διχασμού που ανησυχεί την Αθήνα είναι λιγότερο ορατό αλλά πολύ πιο επικίνδυνο. Η παρέλευση σχεδόν δυόμισι ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Ερντογάν και η επικράτησή του σε δημοψήφισμα και εθνικές εκλογές δεν έχουν μειώσει τις απηνείς διώξεις εναντίον των αντιφρονούντων. Εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) οι αξιωματικοί καλούνται να ανταποκριθούν σε εντολές οι οποίες ορισμένες φορές είναι έγκυρες, κάποιες άλλες είναι απλά «δολώματα» για να ξεσκεπάσουν πιθανές ομάδες που ενδεχομένως εξακολουθούν να κρύβονται στο στράτευμα. Για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Τουρκία, αυτά τα σημάδια είναι σοβαρά.

Ωστόσο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τη γενικότερη εικόνα. Ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται να κερδίζει νίκες, όπως η πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει ικανοποίηση για τη σταδιακή καρποφόρηση ορισμένων υπερκομματικών στρατηγικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία 8 έως 10 χρόνια και, κυρίως, την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών εμβάθυνσης των σχέσεων με χώρες της Ε.Ε. και, κυρίως, με τη Γαλλία, η οποία διατηρεί συμφέροντα στην περιοχή.

Τροχοπέδη σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η πολιτική περιδίνηση στην οποία έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και οι επερχόμενες ευρωεκλογές οι οποίες έχουν παραλύσει τις κυβερνήσεις των σημαντικότερων κρατών της Ε.Ε., ειδικά για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, μια χώρα που, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για οκτώ συναπτά έτη. Το γαλλικό ενδιαφέρον περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ, όπου η Total δραστηριοποιείται έντονα, αλλά και την Αίγυπτο. Μια σεκάνς, συνεργασίας της Γαλλίας με την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ανάλογη με αυτή της συμμετοχής των ΗΠΑ σε εκείνη με το Ισραήλ, δεν πρέπει να αποκλείεται εν ευθέτω χρόνω.

Η τουρκική οικονομία

Ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει η Αθήνα στην περιοχή εκ των πραγμάτων δημιουργεί ορισμένες πρακτικές ανάγκες που δεν είναι πάντα σαφές πότε και αν μπορούν να ικανοποιηθούν. Πέρα από τον νέο ρόλο της Αθήνας, η ανάγκη ανανέωσης του οπλοστασίου προκύπτει και από τη διαρκώς διευρυνόμενη «ψαλίδα» στην ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. Ακόμη και αν σκάσει η «φούσκα» της τουρκικής οικονομίας, υπολογίζεται ότι τα αμυντικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των 84 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση «Viper». Το πρόγραμμα θα κοστίσει 996 εκατ. δολάρια στην Αθήνα, ενώ 448 παραχωρούνται διακρατικά ως FMS. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 αναμένεται πριν από το τέλος του 2019 και το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2027. Η Αθήνα αναζητεί και άλλες αποδεσμεύσεις από τις ΗΠΑ, τύπου FMS, κατά κύριο λόγο για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Κυρίως για το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων επιφανείας αέρος, που φέρουν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες τύπου Oliver Hazard Perry του αυστραλιανού βασιλικού ναυτικού, για τις οποίες, όπως αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες η «Κ», ενδιαφέρεται ενεργά η Αθήνα. Είναι σαφές ότι μια τέτοια επιλογή θα συνιστούσε λύση ανάγκης, καθώς έχει χαμηλό κόστος (180 εκατ. ευρώ για τα δύο πλοία «Newcastle» και «Melbourne»).

Κατά τα λοιπά, τα δύο βασικά προγράμματα του Π.Ν. αφορούν ένα γαλλικό και ένα αμερικανικό. Το πρώτο αφορά την προμήθεια δύο γαλλικών Belh@rra, ενώ το δεύτερο τη συμπαραγωγή φρεγατών με τους Αμερικανούς και την ανάπτυξη ενός ναυπηγικού ερευνητικού κέντρου. Και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί προϋπόθεση η επίλυση των προβλημάτων που έχει η Ελλάδα και με τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της (Ελευσίνας και Σκαραμαγκά).

«Πακέτο» απειλών από τον Ακάρ

Επανήλθε χθες δριμύτερος ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κάνοντας λόγο για «προκλήσεις» που δέχεται η χώρα του συνολικά σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο. Ο ίδιος έσπευσε να απευθύνει και νουθεσίες με αποδέκτη την Ελλάδα, απαντώντας κατ΄ουσίαν στην πρόσφατη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη «εαν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε». Για βαρύ τίμημα προειδοποίησε ο κ. Ακάρ που θα υποστούν «όσοι δεν μείνουν μακριά από προκλήσεις» αφιερώνοντας αυτή τη φράση του «ως συμβουλή στους γείτονές μας».

Για την (ενδιαφέρουσα) ιστορία σημειώνεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε τη θητεία στο προηγούμενο πόστο του, της ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) τον Αύγουστο του 2015, σχεδόν παράλληλα με την ανάληψη της αντίστοιχης θέσης στην Ελλάδα από τον κ. Αποστολάκη. Οι επαφές των δύο ανδρών πριν από την ανάληψη αυτών των καθηκόντων ήταν μάλλον περιορισμένες, παρότι αμφότεροι είχαν υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα μέσα και έξω από τις χώρες τους. Παρ’ όλα αυτά έκτοτε δημιούργησαν μια πολύ άμεση σχέση, με κύριο χαρακτηριστικό την ευκολία της μεταξύ τους επικοινωνίας, ακόμα και στις πολύ κρίσιμες στιγμές. Στη διάρκεια τριών ετών από τον Αύγουστο του 2015 έως και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο κ. Ακάρ μετακινήθηκε μόνον για να αναλάβει τη θέση του πρώτου υπουργού Αμυνας της σύγχρονης Τουρκίας με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι δύο στρατιωτικοί καλλιέργησαν μια γραμμή επικοινωνίας πολύ αμεσότερη από την πάλαι ποτέ «κόκκινη γραμμή». Αυτό δεν σημαίνει ότι η αμεσότητα της επικοινωνίας αντιστοιχούσε και στην ανάλογη μείωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Τον κ. Ακάρ έχει διαδεχθεί τους τελευταίους μήνες στην ηγεσία των ΤΕΔ ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ένας αξιωματικός με πολύ μικρότερο επικοινωνιακό χάρισμα από τον προκάτοχό του. Ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους κ. Αποστολάκη και Γκιουλέρ είναι μεν ανοικτός, ωστόσο παρότι δεν είθισται ο κ. Ακάρ και ο Ελληνας ΓΕΕΘΑ διατηρούν τη δυνατότητα επικοινωνίας.

kathimerini.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

Το μήνυμα των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα και η στήριξη στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Μάθιου Πάλμερ: Έχουμε εναθρρύνει την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες…

Το στίγμα του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Τουρκία, με φόντο τόσο τη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την παρουσία της στην Κύπρο, έδωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Λευκωσία, ο Πάλμερ σχολίασε πως οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν προκλητικές τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, όπως ανέφερε το sigmalive επικαρούμενο το ΚΥΠΕ.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική αυτή θέση, ο Πάλμερ σημείωσε πως αυτό «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε και σαφές μήνυμα αναφορικά με το Κυπριακό, σχολιάζοντας: «Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που έφυγα, κάποια πράγματα είναι τα ίδια (σ.σ: είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία από το 2003 έως το 2006). Δυστυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε δε, πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της». «Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «υπάρχουν επίσης πολλά θέματα στη διμερή ατζέντα. Συζήτησα αυτά τα θέματα, εν εκτάσει, στις συναντήσεις μου, περιλαμβανομένων αυτών με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων ήταν μια σημαντική εξέλιξη στη διμερή σχέση ΗΠΑ – Κύπρου και εργαζόμαστε για να την εφαρμόσουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτό το πνεύμα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα δράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πάλμερ απάντησε: «Δεν θέλω να εισέλθω σε υποθετικά θέματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούμε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση ως προκλητικές, και την έχουμε ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».

Κληθείς να πει αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική θέση, σημείωσε πως «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Ο Ερντογάν διεκδικεί από Κύπρο μέχρι Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Προκαλεί ο Σουλτάνος που εξαφάνισε το Καστελόριζο, τι αναφέρει η επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ…

Μανιφέστο επιβεβαίωσης της διεκδίκησης της Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η επιστολή την οποία κατέθεσε στον ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού η Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας ανοικτό οι αξιώσεις της να φθάσουν ακόμη και ανοικτά της Κρήτης, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Η αποτύπωση των ακραίων αυτών θέσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς χθες έπειτα από μεγάλο διάστημα συναντήθηκαν στην Αθήνα ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, με αντικείμενο το Κυπριακό. Η διαδικασία έχει ήδη προσκρούσει στη σκληρή γραμμή της Άγκυρας για πρόταξη της πολιτικής ισότητας και διατήρηση των εγγυήσεων, ενώ δύσκολη αναμένεται και η συζήτηση για νέα ΜΟΕ, καθώς η Τουρκία επιδιώκει απλώς να περιορίσει την επικινδυνότητα για τα μαχητικά της, συνεχίζοντας τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας Feridun H.Sinirioglu με ημερομηνία 18 Μαρτίου (δημοσιεύθηκε στις 22 Μαρτίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – Α/73/804), απαντά ουσιαστικά στη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιστολή προς Γ. Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Φεβρουαρίου 2019 – Α/73/753-S/2019/160), που ήγειρε στον ΟΗΕ το θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την αποστολή για έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 1,8,9 και 12. (Οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νότια του νησιού).

Στην επιστολή της η Άγκυρα επικαλείται για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματολογίας της το γεγονός ότι «διαθέτει τη μακρύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1. Ένα θέμα για το οποίο οι δηλώσεις και αναφορές των Ν. Κοτζιά και Γ. Κατρούγκαλου το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων στην Αθήνα.

Η Τουρκία παραπέμπει σε προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις της στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων δηλώνει ότι έχει ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16’ 18”E (που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.).

Η τουρκική επιστολή δηλώνει ακόμη ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί ΔΥΤΙΚΑ του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».

Με την επιχειρηματολογία αυτή η τουρκική επιστολή υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του ειρηνευτικού σκάφους Barbaros για τις οποίες έγινε αναφορά, «εμπίπτουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Στην τουρκική επιστολή αμφισβητείται και πάλι η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρεται ότι «καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο» και παραπέμπει στην παράνομη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011.

Η Άγκυρα καλεί επίσης την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να εστιάσει πρωτίστως στην επίλυση των «μακροχρόνιων προβλημάτων με τον άμεσο γείτονά της, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Και η τουρκική επιστολή καταλήγει:

«Η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως ήταν και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως τη διασφάλιση μιας δίκαιης, έντιμης και ειρηνικής επίλυσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, περιλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις (σ.σ. εξαιρεί δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στόχο την περαιτέρω συμβολή στη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου…».

Και αφού η τουρκική επιστολή απορρίπτει όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητά το έγγραφο αυτό να δημοσιευθεί και στην έκδοση του ΟΗΕ «The Law of the Sea Bullettin».

Με την επιστολή αυτή η Τουρκία:

Δηλώνει ότι ο Μεσημβρινός (28ο 00’ 00”) που τέμνει τη Ρόδο δεν αποτελεί το εξωτερικό όριο των διεκδικήσεών της επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά από εκείνο το σημείο και δυτικά (τουρκοποιώντας δηλαδή όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα) θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες, βάσει των οριοθετήσεων στο Αιγαίο.

Επιχειρεί δηλαδή και πάλι να διαχωρίσει τη διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει στη θεωρία ότι τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Ρόδου (και όχι μόνο του Καστελόριζου), δεν δικαιούνται υφαλοκρηπιδας πέραν των χωρικών υδάτων τους (6 η 12 ν.μ) και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών με τις έναντι ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή την ίδια την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι η τουρκική επιστολή μιλάει για έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ η επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας (στην οποία απαντά η τουρκική) κατήγγειλε τις έρευνες του Barbaros νότια της Κύπρου και θα πρόκειται περί παραλογισμού να εγείρει για λογαριασμό της διεκδικήσεις η Τουρκία.

www.newsbeast.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Mega Deal… (προθέσεων) Ελλάδας Τουρκίας | Ότι πρέπει να ξέρετε

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπαράζ εξελίξεων που υποδηλώνει την ολοκλήρωση παρασκηνιακών διεργασιών και σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες, καθώς η Ελλάδα ανακοίνωσε, αφ’ ενός την ανάληψη της «παγωμένης» πρωτοβουλίας επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ενώ παράλληλα απηύθυνε -υπό όρους- πρόσκληση στην Τουρκία για τον East Med, επανεκκινώντας μάλιστα το Κυπριακό, καθώς και διμερή θέματα εντός και εκτός του πλαισίου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

  • Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, δημιουργούν νομικό προηγούμενο, ενώ η Τουρκία δεν θέτει ζήτημα casus belli
  • Πρόσκληση σε Τουρκία για συζητήσεις για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και τον East Med, αλλά με προϋπόθεση την αναγνώριση όσων απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για την ευρύτερη περιοχή
  • Σύνδεση ΜΟΕ με στήριξη για την επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
  • Κοινό Ταμείο (με ποσοστώσεις) Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων για τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανήμερα της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου για τον East Med, στην οποία παραβρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου».

Η δήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στο Ικόνιο και συμπίπτει με την ανακοίνωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλα στο Ιόνιο, μετά από συμφωνία με Ιταλία και Αλβανία, κίνηση που αποτελούσε casus belli για την Τουρκία.

Χρονικά οι δηλώσεις έρχονται μετά από μια περίοδο αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και τη στιγμή που η επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογαν φαινόταν να μην είναι διαυγής και σε πολλές περιπτώσεις ακατανόητη, όπως σημείωσε σε τελευταίες του ανακοινώσεις το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συνεπώς, οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στο Anadolu, ανήμερα της υπογραφής του East Med και μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, εφόσον δεν αναιρεθούν, εμπεδώνουν το κλίμα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν και αλλάζουν εντελώς το τοπίο τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Για την Τουρκία, η προοπτική τόσο στενής προσέγγισης με την Ελλάδα αποτελεί την μία και μοναδική διέξοδο προς τη Δύση, καθώς είχε βρεθεί πάλι στο περιθώριο τόσο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ, σκηνικό που επέτρεψε στην Αθήνα να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, μιλώντας για τη θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, δήλωσε

 «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ένα ακόμη βήμα και υποστήριξε και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, οι οποίες

«σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση».

Η συνάντηση εργασίας, που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τσαβούσογλου, θα έχει στο επίκεντρό της ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς για τα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων.

«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος».

Αναφερόμενος στον Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές καταλάβουν καλύτερα τις θέσεις του απέναντι.

«Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό»,

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει «μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση της έντασης που έχει αυξηθεί το το τελευταίο διάστημα. Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

«Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ μας».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επέμεινε στην πάγια θέση της Ελλάδας, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θέλουν ένα γείτονα Ευρωπαίο και όχι ένα γείτονα που να είναι εναντίον της Ευρώπης.

«Η πόρτα της Ευρωπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»,

ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το άνοιγμα της Σχολής θα είναι απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες.

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.

Για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 o Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία πολυκατευθυνόμενη εξωτερική πολιτική . Αλλά η δική μας πολιτική φωλιά είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε πολιτικές γέφυρες και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο αραβικός κόσμος”.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Η Ελλάδα «προσαρτά» τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας, «κλειδώνει» εκτός την Τουκρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ευκαιρία που δίδεται από την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις τριβές στις σχέσεις των ΗΠΑ και του NATO με την Τουρκία σπεύδει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την ατζέντα των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Radmila Sekerinsk.

Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της «Βόρειας Μακεδονίας» για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στο ΝΑΤΟ με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι αντικείμενο της συζήτησής του με την ομόλογό του ήταν «η εφαρμογή του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ».

Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική βούληση για την αναβάθμιση του ρόλου της στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να περιορίσει την επιρροή και τις προσβάσεις της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, την οποία είχε πολλάκις χρησιμοποιήσει ως προκεχωρημένο φυλάκιό της, έναντι της Ελλάδας. Επίσης, η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στη Βόρεια Μακεδονία θα αποδυναμώσει προοδευτικά τη δυνατότητα παρέμβασής στο μουσουλμανικό στοιχεία στην ευρύτερη περιοχή, από την Αλβανία και το Κόσοβο, μέχρι την Κροατία και τη Σερβία.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως έχει, το γεγονός ότι όλα αυτά υλοποιούνται τη στιγμή που η Τουρκία αναγκάζεται να συμφωνήσει σε νέο πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη στιγμή που στην ΑΟΖ της Κύπρου ανακαλύπτεται νέο μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου.

crisismonitor.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ