Connect with us

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παύλος Παυλίδης: «Το Μαύρο Κουτί»

*Γράφει ο Θάνος Μαντζάνας

Ίσως να μην το είχαμε συνειδητοποιήσει αλλά έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από το προηγούμενο album του Παύλου Παυλίδη, το «Μια Πυρκαγιά Σ’ Ένα Σπιρτόκουτο» του ’16, έχοντας στο ενδιάμεσο υπάρξει μόνον ένα single to ’18 και άλλο ένα το ’20. Μεσολάβησε επίσης η αλλαγή της δισκογραφικής εταιρείας του, από την Inner Ear πήγε σε μιαν άλλη ανεξάρτητη, την United We Fly του Theodore.

Ξαφνικά όμως πέρυσι υπήρξε μια έκρηξη δημιουργικότητας με τρία singles με τέσσερα συνολικά τραγούδια που μαζί με άλλα πέντε αποτελούν το περιεχόμενο του «Το Μαύρο Κουτί» το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ίδιο διάστημα υπήρξε και μια άλλη πολύ σημαντική αλλαγή για τον Παύλο Παυλίδη, μετά από περίπου δώδεκα χρόνια οι B-Movies, η μπάντα που τον συνόδευε, έπαψε να υπάρχει και την θέση της πήρε μια εντελώς νέα, οι Hotel Alaska. Θεωρώ καθοριστικής σημασίας το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον δεύτερος κιθαρίστας αλλά ο εξαίρετος εκτελεστής του βιολιού (και συνθέτης και ερμηνευτής στις προσωπικές του εργασίες) Φώτης Σιώτας που επίσης χειρίζεται και λούπες με τον κιμπορντίστα Γιώργο Θεοδωρόπουλο, τον κοντραμπασίστα (ο οποίος παίζει βέβαια και ηλεκτρικό μπάσο όταν είναι απαραίτητο) Δημήτρη Τσεκούρα και τον ντράμερ Θάνο Μιχαηλίδη να συμπληρώνουν την σύνθεση των Hotel Alaska που ήταν και η βασική ομάδα μουσικών για την ηχογράφηση του «Το Μαύρο Κουτί».

Στους δύο τελευταίους δίσκους του Παυλίδη, κυρίως στο «Στον Διπλανό Ουρανό» του ’15 και λιγότερο στο «Μια Πυρκαγιά Σ’ Ένα Σπιρτόκουτο», ήταν η παραγωγή του Coti K. που ανανέωσε αποφασιστικά τον ήχο του. Τον ίδιο ρόλο αυτή τη φορά ανέλαβε ο Βασίλης Ντοκάκης – ηγετική φυσιογνωμία των No Clear Mind – που είναι παρών σε περισσότερα από τα μισά τραγούδια του δίσκου, έχει ενορχηστρώσει τρία από αυτά και επίσης παίζει διάφορα όργανα. Η πολύ ιδιαίτερη ισορροπία ακουστικών/ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ήχων που χαρακτηρίζει τις παραγωγές του υπάρχει και εδώ αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό από όσο στο εφετινό «Anime» του Φοίβου Δελγβοριά καθώς εκείνος εμπιστεύεται απόλυτα τον εκάστοτε συνεργάτη του και του παραδίδει όλο τον έλεγχο της παραγωγής ενώ αντίθετα ο Παυλίδης ήταν και είναι πολύ πιο «συγκεντρωτικός» ως προς αυτό, βασικός παραγωγός όλων των τραγουδιών είναι ο ίδιος.

Η διαφορετική όμως προσέγγιση αυτής της φοράς φαίνεται ίσως περισσότερο από όλα στο ότι, μαζί με την κιθάρα του ή και χωρίς αυτήν, σε πέντε τραγούδια ο Παυλίδης παίζει synthesizer, σε ένα μάλιστα επιπλέον και πιάνο. Είναι ορατή ήδη από το εναρκτήριο τραγούδι, το «Τώρα Που Χάνεται Το Φως» στο οποίο ο Βασίλης Ντοκάκης έχει στήσει τον πιο «πλούσιο» ήχο του album. Το «Αννα» που ακολουθεί είναι ίσως το πιο τυπικό «Παυλιδικό» τραγούδι του δίσκου ενώ αντίθετα τα «Το Φάντασμα Της Εθνικής Οδού», «Ανοιξη» και «Το Μαύρο Σύννεφο» σπάνε περισσότερο ή λιγότερο αυτή την φόρμα.

Οι εκπλήξεις αρχίζουν με το «Στο Μάτι Του Κυκλώνα» στο οποίο παίζουν μόνον ο Παυλίδης και ο Β. Ντοκάκης και ο ήχος του είναι σχεδόν απόλυτα ηλεκτρονικός και συνεχίζονται με το «Στην Ακρη Της Πόλης», ένας παράξενο, «κρυπτικό» τραγούδι – μάλλον έχει να κάνει με την Θεσσαλονίκη ως πολυεθνική και πολυπολιτισμική πόλη χωρίς όμως να είναι και απόλυτα σίγουρο – που συνδυάζει μια «ανήσυχη» rock δομή με τα εσκεμμένα σχεδόν «παιδικά» φωνητικά της Νεφέλης Λιούτα που έχουν ένα έντονα «ελληνικό» και μάλιστα…ανατολικό «χρώμα».

Κορυφαία στιγμή του album για εμένα είναι το «Το Παιδί Με Το Πατίνι», ένα ρυθμικό και ταυτόχρονα σχεδόν«ρευστό» τραγούδι που τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά καταφέρνει να αποτυπώσει με γλαφυρότατο τρόπο την αίσθηση και την ατμόσφαιρα της άδειας Αθήνας στην διάρκεια της καραντίνας. Η μεγαλύτερη όμως ανατροπή έρχεται με το τελευταίο τραγούδι, το «Όταν Πέφτει Το Σκοτάδι», όπου η Ειρήνη Σκυλακάκη, για πρώτη φορά ίσως, δεν μας δείχνει το ταλέντο της ως ερμηνεύτρια ή και τραγουδοποιός αλλά ως μουσικός προγραμματίζοντας τα ηλεκτρονικά και παίζοντας synthesizer και στην κυριολεξία «μεταμορφώνοντας» έτσι μια σχεδόν αρχετυπική για το ύφος του μπαλάντα του Παυλίδη.

Συνοπτικά θα μπορούσα να πω ότι, μετά από μια αρκετά μεγάλη απουσία, το «Το Μαύρο Κουτί» καταφέρνει να είναι, περισσότερο μουσικά και λιγότερο στιχουργικά, μια νέα αρχή για τον Παύλο Παυλίδη. Θέλω να πιστεύω μάλιστα ότι η καινούρια μπάντα του, οι Hotel Alaska, θα του επιτρέψουν να το αναδείξει αυτό όλο και περισσότερο καθώς από ένα σημείο και μετά οι B-Movies είχαν εκπέσει σε μια εκτελεστική «ρουτίνα» που δεν ευνοούσε τα τραγούδια του, αν δεν τα «αδρανοποιούσε» ακόμα κάποιες φορές. Αρα λογικά η συνέχεια προβλέπεται να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα…

Πηγή: ogdoo.gr

Click to comment

Απάντηση

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Lorde κατηγορήθηκε ότι παραβίασε την εκλογική νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας

Η Lorde ανάρτησε στο Instagram το συμπληρωμένο ψηφοδέλτιό της.

Η Lorde αποκάλυψε ότι της έγινε παρατήρηση από την Εκλογική Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας επειδή δημοσίευσε στο Instagram το συμπληρωμένο ψηφοδέλτιο της για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα.

Η Νεοζηλανδή τραγουδίστρια δημοσίευσε σήμερα (04/10) το συμπληρωμένο ψηφοδέλτιό της στις ιστορίες του λογαριασμού της στο Instagram, με το όνομα ενός υποψηφίου σημειωμένο για δήμαρχο του Όκλαντ.

«Είμαι υπερήφανη που ψηφίζω τον Efeso Collins για δήμαρχο του Όκλαντ», έγραψε η Lorde στη λεζάντα της φωτογραφίας, αποκαλύπτοντας το όνομα του υποψηφίου.

«Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές είναι χαμηλή όπως πάντα – βγείτε έξω – η κοινότητά σας σας χρειάζεται», πρόσθεσε η τραγουδίστρια.

Η φωτογραφία φαίνεται να προήλθε από διαφορετικό λογαριασμό, ο οποίος φαίνεται να έχει διαγραφεί από το Instagram.

Η Lorde ασχολήθηκε αργότερα με το περιστατικό σε ένα βίντεο που ανάρτησε στις ιστορίες του λογαριασμού της στο Instagram.

«Εντάξει, λοιπόν, η εκλογική επιτροπή μου έκανε παρατήρηση γιατί δεν επιτρέπεται να δημοσιεύεις τίποτα για το ποιον θα ψηφίσεις ή να δείχνεις ψηφοδέλτια. Οπότε, ε, ξέρετε – η ανάρτηση εξακολουθεί να ισχύει… βγείτε έξω», είπε.

Στο νέο βίντεο αναγραφόταν επίσης πέντε φορές η λέξη με κεφαλαία γράμματα «Ψηφίστε».

Όπως αναφέρουν οι οδηγίες της Εκλογικής Επιτροπής της Νέας Ζηλανδίας ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, η ανάρτηση μιας εικόνας ενός συμπληρωμένου ψηφοδελτίου στο διαδίκτυο «θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανόνες για την ημέρα των εκλογών, επειδή ο εκλογικός νόμος απαγορεύει τη δημοσίευση μιας δήλωσης την ημέρα των εκλογών που είναι πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσει κάποιος άλλος ψηφοφόρος».

Σύμφωνα με τον τοπικό εκλογικό νόμο της Νέας Ζηλανδίας, δύναται να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα έως και 5.000 δολάρια σε όσους δημοσιεύουν έγγραφα «που είναι ή υποτίθεται ότι είναι απομίμηση οποιουδήποτε ψηφοδελτίου», τα οποία «περιλαμβάνουν το όνομα υποψηφίου ή υποψηφίων, μαζί με οποιαδήποτε οδηγία ή ένδειξη σχετικά με τον υποψήφιο ή τους υποψηφίους για τους οποίους πρέπει να ψηφίσει οποιοδήποτε πρόσωπο».

Η 4η Οκτωβρίου είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για όσους πολίτες επιθυμούσαν να ασκήσουν τα εκλογικά δικαιώματά τους μέσω επιστολικής ψήφου.

Πηγή: simpleradio.gr

 

Continue Reading

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Mariah Carey γιορτάζει τα 27 χρόνια του «Daydream»: «Το πιο γλυκόπικρο άλμπουμ μου»

Το «Daydream» είναι ένα από τα δύο άλμπουμ της Mariah Carey που έχουν γίνει διαμαντένια.

Η Mariah Carey γιόρτασε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στην καριέρα της, καθώς τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από την κυκλοφορία του πέμπτου άλμπουμ της, «Daydream».

Η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στην επέτειο με μία ανάρτησή της στο Twitter, όπου έγραψε: «Χρόνια πολλά για την επέτειο του “Daydream”. Το πιο γλυκόπικρο άλμπουμ μου».

Η Mariah Carey ενθάρρυνε στη συνέχεια τους θαυμαστές της να διαβάσουν το βιβλίο της «The Meaning of Mariah Carey», που κυκλοφόρησε το 2020, για να μάθουν γιατί το πιστεύει αυτό.

«Α, και πιστεύω ότι είναι 11 φορές πλατινένιο παρεμπιπτόντως, αλλά μας αρέσει ο ήχος της λέξης “διαμαντένιο”!», πρόσθεσε η τραγουδίστρια για το «Daydream».

Η Ένωση της Αμερικανικής Δισκογραφικής Βιομηχανίας (RIAA) επιβεβαίωσε ότι το άλμπουμ είναι διαμαντένιο (ή δέκα φορές πλατινένια). Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι το «Daydream» έγινε 11 φορές πλατινένιο τον Μάρτιο του 2022.

Το «Daydream» είναι μαζί με το «Music Box» του 1993 τα δύο μοναδικά άλμπουμ της Mariah Carey που έχουν γίνει διαμαντένια μέχρι σήμερα.

Το «Daydream» ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία Grammy, μεταξύ των οποίων και για το βραβείο για το Άλμπουμ της Χρονιάς και ανέδειξε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Mariah Carey, όπως τη συνεργασία της με τους Boys II Men στο «One Sweet Day».

Για 23 χρόνια, το «One Sweet Day» διατηρούσε το ρεκόρ για το τραγούδι με τις περισσότερες εβδομάδες στο No. 1 του Billboard Hot 100 μέχρι που εκθρονίστηκε το 2019 από το «Old Town Road» του Lil Nas X και του Billy Ray Cyrus.

Άλλα τραγούδια του «Daydream» που ξεχώρισαν είναι το «Fantasy» – το οποίο απέκτησε νέα ζωή χάρη στο «Big Energy» της Latto και το soundtrack της κωμικής ταινίας «Free Guy» του Ryan Reynolds – το «Always Be My Baby» και το «Forever».

Η Mariah Carey ξεκίνησε επίσης με το «Daydream» την εξερεύνηση της hip-hop και της R&B μουσικής, η οποία συνεχίστηκε και στην επόμενη δουλειά της, το «Butterfly» του 1997, ένα άλμπουμ που σήμανε μία νέα περίοδο ανεξαρτησίας τόσο στην καλλιτεχνική όσο και στην προσωπική ζωή της.

Το «Daydream» έχει σημειώσει πάνω από 20 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως από τότε που κυκλοφόρησε το 1995 και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Τον Σεπτέμβριο, η Mariah Carey εμφανίστηκε ως επικεφαλής στο Global Citizen Festival στο Central Park της Νέας Υόρκης και αποκάλυψε σε μία νέα συνέντευξη ότι πέρασε την πανδημία ηχογραφώντας νέα μουσική, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου «θεματικού άλμπουμ».

Πηγή: simpleradio.gr

Continue Reading

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Ringo Starr αναστέλλει την περιοδεία του – Βρέθηκε θετικός στον COVID-19

Ο θρυλικός ντράμερ είχε αναλάβει ήδη δύο από τις τελευταίες συναυλίες του πριν βρεθεί θετικός στον COVID-19

Ο Ringo Starr και η All Starr Band ανέστειλαν το υπόλοιπο της περιοδείας τους στη Βόρεια Αμερική αφού ο 82χρονος καλλιτέχνης βρέθηκε θετικός στον COVID-19 τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν αναβάλει δύο συναυλίες.

Παρόλο που στην ανακοίνωση του Σαββατοκύριακου για την αναβολή των δύο τελευταίων συναυλιών τονίστηκε ότι ο Ringo Starr δεν είχε προσβληθεί από κορονοϊό, τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό και κατά συνέπεια, προχώρησε στην ακύρωση των επόμενων πέντε συναυλιών της περιοδείας του με την All Starr Band του.

«Επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι ο Ringo έχει Covid και η περιοδεία θα ανασταλεί όσο ο Ringo αναρρώνει», αναφέρεται στη νεότερη ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

«Ο Ringo ελπίζει να συνεχίσει το συντομότερο δυνατό και αναρρώνει στο σπίτι του. Όπως πάντα, ο ίδιος και οι All Starrs στέλνουν ειρήνη και αγάπη στους θαυμαστές τους και ελπίζουν να τους δουν ξανά στην περιοδεία σύντομα. Θα κρατάμε τους θαυμαστές μας ενήμερους για οποιαδήποτε περαιτέρω νέα ή αλλαγές», σημειώνεται.

Εκπρόσωπος του Ringo Starr δήλωσε στο People ότι ο θρυλικός ντράμερ των Beatles «αρχίζει ήδη να αισθάνεται καλύτερα» και ελπίζει να συνεχίσει την περιοδεία του από το Σιάτλ στις 11 Οκτωβρίου.

Ο Ringo Starr και η All Starr Band του – που αποτελείται από τον Steve Lukather των Toto, τον Colin Hay των Men at Work, τον Hamish Stuart και τον Edgar Winter των Average White Band – αναγκάστηκαν αρχικά να ακυρώσουν τις πρόσφατες συναυλίες τους στο Four Winds Casino στο Νιου Μπάφαλο του Μίσιγκαν και στο Mystic Lake Casino στο Prior Lake της Μινεσότα.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Ringo Starr, οι ανακοινώσεις από τους χώρους διεξαγωγής των δύο πρώτων ακυρωμένων συναυλιών τόνιζαν ότι δεν είχε COVID-19.

«Ο Ringo αρρώστησε και έλπιζε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει, εξ ου και η καθυστερημένη ανακοίνωση, αλλά έχει επηρεαστεί η φωνή του, οπότε η αποψινή συναυλία, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σε λίγες ώρες, ακυρώνεται. Ο Ringo δεν έχει Covid», ανέφερε το Mystic Lake Casino σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook.

Τον Ιούνιο, ο Ringo Starr είχε αναβάλει δώδεκα από τις συναυλίες του στη Βόρεια Αμερική επειδή είχαν βρεθεί στον COVID-19 τόσο ο Edgar Winter όσο και ο Steve Lukather.

Πηγή: simpleradio.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: