Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πατριωτική Ενωση | Η εγκατάλειψη της Αμυντικής Βιομηχανίας εκθέτει τη χώρα σε Εθνικό κίνδυνο

Η χώρα έζησε, κατά την προηγούμενη περίοδο, μια απίστευτη κατάσταση μονομερούς εξοπλιστικής αδράνειας και απραξίας, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία και την ασφάλεια της χώρας. Είναι ευτύχημα από την άποψη αυτή οτι η Τουρκία δεν πήρε τελικά τα αεροσκάφη F-35 και απεκλείσθη από το σχετικό πρόγραμμα. 

Η επιστροφή της χώρας σε μια εξοπλιστική πολιτική είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη. Παρατηρείται όμως το παράδοξο η Κυβέρνηση να μην αποδίδει τη δέουσα σημασία στην εθνική αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος της οποίας είναι καθοριστικός για μια ολοκληρωμένη εθνική αμυντική πολιτική και στρατηγική.

Μετά την ιδιωτικοποίηση, αντί πινακίου φακής, της σύγχρονης βιομηχανίας οχημάτων ΕΛΒΟ, ακολούθησε η πλήρης αδιαφορία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που είναι η μόνη ουσιαστικά Ελληνική βιομηχανία πυρομαχικών και ελαφρών όπλων, με ιστορία άνω των 150 ετών. Εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση η μεταφορά στο Λαύριο του κυριοτέρου εργοστασίου της στον Υμηττό και η μετατροπή του εκεί χώρου σε Κυβερνητικό Πάρκο, με τη μεταφορά εννέα Υπουργείων.

Το περίεργο και ανησυχητικό είναι οτι η υποτιθέμενη μεταφορά του εργοστασίου στο Λαύριο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα, με τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής. Αντί δηλαδή η μεταφορά του εργοστασίου ν’ αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των γραμμών παραγωγής, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, γίνεται το αντίθετο. Εγκαταλείπονται σιωπηρά και οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής και απαξιώνεται μια βασική αμυντική βιομηχανία, που είναι απαραίτητη πηγή ασφαλούς εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων σε βασικά πυρομαχικά.

Η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας προβληματικής πολιτικής στο χωρο της αμυντικής βιομηχανίας. Εξαγγέλθηκε η είσοδος στην ΕΑΒ στρατηγικού επενδυτή και προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Στον στρατηγικό επενδυτή θα δοθεί το 49% της εταιρείας, η οποία θα διασπασθεί σε τμήμα υποδομών και παγίων κεφαλαίων και σε εμπορικό τμήμα. Στον στρατηγικό επενδυτή θα δοθεί επίσης ο ρόλος του διευθύνοντοε συμβούλου.

Προφανώς , οι διεθνείς συνεργασίες είναι  απαραίτητες και στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος για τις συνεργασίες αυτές, παρά μόνο η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της  ΕΑΒ σε ξένες εταιρείες;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, για πρώτη φορά από τη δημιουργία της, προωθεί την ανάπτυξη κοινών Ευρωπαϊκών αμυντικών πολιτικών, διαθέτοντας πολύ σημαντικούς πόρους και εκπονώντας διάφορα κοινά αμυντικά προγράμματα. Είναι μια ευκαιρία, από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Ελλάδα σημαντικά. Πως θα το κάνει όμως, όταν υποβαθμίζει τη δική της εθνική αμυντική βιομηχανία και παραδίδει σε ξένες εταιρείες τον έλεγχο και των λίγων αμυντικών βιομηχανιών, που διαθέτει;

Στον αντίποδα της πολιτικής αυτής των Ελληνικών Κυβερνήσεων, η Άγκυρα αναπτύσσει, με ταχύτατους ρυθμούς, την εθνική της αμυντική βιομηχανία, που καλύπτει ήδη το 73% των Τουρκικών αμυντικών αναγκών. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να καλύψει  το κενό, που υπάρχει ήδη με την Τουρκία, σε μια σειρά τομείς, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι βαλλιστικοί πύραυλοι και κάθε είδους πυραυλικά συστήματα, τα σύγχρονα πυρομαχικά, ο ηλεκτρονικός πόλεμος.

Η κάλυψη των αναγκών αυτών, παράλληλα με βασικές άλλες, απαιτούν μια ισχυρή και πρωτοπόρα εθνική αμυντική βιομηχανία.

Η Πατριωτική Ενωση καλεί την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας  και ν ‘ αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό απαιτεί η ανάγκη εξισορροπήσεως των Τουρκικών εξοπλισμών, ο ανταγωνισμός στην ερευνά και ανάπτυξη και στην τεχνολογία και η διασφάλιση , σε βάθος χρόνου , της ισορροπίας δυνάμεων, που είναι καθοριστική για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σεισμός 4,4 ρίχτερ έγινε αισθητός σε Καβάλα και Θάσο

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε, πριν λίγο, στην Χαλκιδική με τον σεισμό να γίνεται αισθητός και στην Καβάλα.

Ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,3 Ρίχτερ.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Καβάλας | Συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης σε Τουρκία και Συρία

Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει εμπράκτως τους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίοι δοκιμάζονται μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που θα αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές.

Οι πολίτες των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, έχουν ανάγκη από τα εξής είδη:

►Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια

►Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες

►Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα

►Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας

►Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)

►Είδη ατομικής υγιεινής

►Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)

Η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, από την Τρίτη 7 έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 (09:00-14:00).

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2513 500305

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δραματικές σχολές | Προσφεύγουν στο ΣτΕ για το ΠΔ που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια Λυκείου

Στην αίτηση γίνεται λόγος για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Αίτηση ακύρωσης υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και φοιτητές των Σχολών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, ως προς την πρόσληψη και την σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

Με αίτηση που υπέβαλαν 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών αυτών, ζητούν την ακύρωση 4 εκ των 5 άρθρων του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Στην αίτηση γίνεται λόγος για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Κατά τους προσφεύγοντες, το επίμαχο Διάταγμα παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρο 4), καθώς αντιμετωπίζει όμοιες περιστάσεις που όμως είναι καθ΄ όλα ανόμοιες, ως προς την σταδιοδρομία των αποφοίτων των Δραματικών Σχολών στο Δημόσιο τομέα και ως προς την προσωπική αξία και ικανότητα του κάθε αποφοίτου.

Σύμφωνα με την αίτηση, το προσβαλλόμενο διάταγμα προσκρούει στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά και στην Ευρωπαϊκό οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εξής Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές:

1. Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη,
2. Νέο Ελληνικό Θέατρο,
3. Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης- Αρχή,
4. Καλλιτεχνική, Μορφωτική και Πολιτιστική Εταιρεία Βεάκη,
5. Δήλος Δήμητρας Χατούπη,
6. Έκτη Τέχνη,
7. Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν,
8. Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη,
9. Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου,
10. Μοντέρνοι Καιροί,
11. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης Νότος,
12. Πειραϊκός Σύνδεσμος,
13. Πράξη Επτά,
14. Η Πρόβα,
15. Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης,
16. Δ. Δερπάνης Τεχνών Εκατό,
17. Ωδείο Αθηνών
18. Σύγχρονο Θέατρο Ανδρέας Βουτσινάς

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: