Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πατριωτική Ένωση | Η κυβέρνηση να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στη Λιβύη

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις παράνομες «συμφωνίες» που υπέγραψε με την Τουρκία η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης του «Πρωθυπουργού» Ντμπεϊμπά και τη δήλωση, στο ίδιο πνεύμα, του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι εξελίξεις στη Λιβύη παίρνουν μια νέα τροπή, η οποία πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί.

Στοιχεία αυτών των νέων εξελίξεων είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης Φαρχάτ Μπενγκτάρα, ότι η Λιβύη εξετάζει την κατασκευή δυο νέων αγωγών φυσικού αερίου, αντιστοίχως προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο ,οι οποίοι θα προστεθούν στον υπάρχοντα ήδη αγωγό προς την Ιταλία. Δήλωσε επίσης ότι η Λιβύη εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο συμμετέχουν ήδη η Αίγυπτος , η Ελλάδα , η Κύπρος , το Ισραήλ ,η Ιταλία και η Παλαιστίνη.

Οι εξελίξεις αυτές, εάν επιβεβαιωθούν και διευκρινισθούν σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, είναι θετικές για την Ελληνική πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα κατοχυρώσει εν τω μεταξύ τα δικαιώματά της στη δική της ΑΟΖ και θα προχωρήσει, στην πράξη, τις έρευνες και την εκμετάλλευση των Ελληνικών υδρογονανθράκων, θα έχει προχωρήσει επίσης στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, κατά πρώτο λόγο, στην περιοχή της Κρήτης.

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ καλεί την Κυβέρνηση να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στη Λιβύη, να ενισχύσει τους δεσμούς και την κοινή δράση με φιλικές, συμμαχικές χώρες και να καταστήσει ορατή και όσο το δυνατό πιο σημαντική την παρουσία και το ρόλο της στη Λιβύη.

Πηγή: patriotikienosi.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν – “Δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε” -Μία ακόμα αναφορά σε “τουρκική” μειονότητα

Τη φράση «Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ένα 24ωρο πριν την άφιξή του στην Αθήνα. Παρά τους χαμηλούς τόνους, ωστόσο, επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και για προβλήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας για τα οποία οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προσφύγουν στη Χάγη.

«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία» αναφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Στο πνεύμα αυτό συνεχίζει ο κ. Ερντογάν: «Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του περιγράφει, επίσης, ότι για τον ίδιο υπάρχουν «αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» και ότι «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς, δε, για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία….Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε» | Τι λέει ο Ερντογάν για τη δήλωση «Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά»

Ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στους Αλέξη Παπαχελά και Μανώλη Κωστίδη για όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν τονίζει στη συνέντευξή του ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στη βάση της «αρχής win win (καζάν – καζάν)».

«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win win. Η αντίληψη win win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία», τονίζει.

Ο τούρκος πρόεδρος καταφτάνει αύριο το πρωί στη χώρα μας με τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Σημειώνει ακόμη ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Λέει επίσης ότι η δήλωσή του «Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία, που απειλούν την ασφάλεια» της Τουρκίας και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».

«Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας, στην οποία είμαστε μέλη. Επιπλέον, είμαστε γείτονες, θα πρέπει να παραμείνουμε γείτονες. Θα παραμείνουμε γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου. Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε, όταν απλώνουμε το χέρι φιλίας», συνεχίζει.

Ο Ερντογάν απαντά και σε ερώτηση σχετικά με τα αποθέματα ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, λεκάνες. Ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων».

Στην ίδια ερώτηση απαντά ακόμη: «Για τον λόγο αυτό είχα προτείνει δύο φορές τη διοργάνωση ενός περιεκτικού συνεδρίου σχετικά με τις ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, στην αρχή η Ε.Ε. παρέμεινε σιωπηλή ως προς την πρόταση αυτή. Η σιωπή δεν λύνει προβλήματα. Ομοίως, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είχε προτείνει κοινή επεξεργασία αποθεμάτων και κατανομή των εσόδων, έως ότου επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί. … Γιατί οι δύο πλευρές στο νησί να μην μπορούν να συνεργαστούν;».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Σχετικά με την Αγία Σοφία λέει πως δε θα ζημιωθεί ούτε υλικά ούτε δομικά και οι εικονογραφίες θα προστατευθούν: «Η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δε θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά κι ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία της τέχνης δε θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

«Όσο για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όλα τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κρατικοποιηθεί από το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, δεν είχε νομική υπόσταση και οι δραστηριότητες της έχουν σταματήσει. Στην πραγματικότητα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών. Από την άλλη πλευρά, το Πατριαρχείο του Φενέρ (σ.σ. Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν ήταν θετικό για την επανέναρξη της εκπαίδευσης της Σχολής υπό την αιγίδα ενός κρατικού πανεπιστημίου, υπαγόμενου στη νομοθεσία του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σύγκρουση αρχηγών σήμερα στη Βουλή για το φορολογικό | Πυρετός προετοιμασιών για την άφιξη Ερντογάν

Πυρετώδεις ήταν οι συσκέψεις χθες, Τρίτη (5/12), στο κυβερνητικό επιτελείο, που κινήθηκαν σε δύο άξονες: α) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και β) η κορύφωση των προετοιμασιών για την αυριανή έλευση του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα, τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το πρωί στη βουλή, καθώς αναμένεται μια σημαντική κοινοβουλευτική μάχη, η οποία θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αιχμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στις 11:00 να ανέβει στο βήμα, για να μιλήσει για τη φορολογική μεταρρύθμιση, εξηγώντας τον πυρήνα του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται αύριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει την αντιπολίτευση να πάρει θέση, δηλαδή εάν είναι με όσους φοροδιαφεύγουν ή τάσσεται υπέρ της φορολογικής δικαιοσύνης.

Ειδικά, για το μέτωπο που έχει ξεσπάσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο φορολόγησης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις (π.χ. για νέους, έγκυες, νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία), ενώ δίνεται και η δυνατότητα αναδρομικού ελέγχου, προκειμένου να μην πληρώσει ο φορολογούμενος το τεκμήριο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει πάντως στο ότι δεν είναι πλέον ούτε κοινωνικά αλλά ούτε και πολιτικά αποδεκτό ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνει ζημίες ή να εμφανίζεται να βγάζει λιγότερα από τους εργαζόμενους του.

Παράλληλα, θα αναφερθεί σε όλη τη δέσμη των παρεμβάσεων, όπως στους ελέγχους ενάντια στο λαθρεμπόριο των καυσίμων αλλά και την υποχρεωτική χρήση του POS σε κατηγορίες επαγγελμάτων. «Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, άλλα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταδεικνύοντας έτσι ότι –όπως έχει πει επανειλημμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συγκρουστεί με χρόνιες παθογένειες ακόμα και αν αυτό προκαλεί πολιτική φθορά, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν

Οριστικοποιείται το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα. Έτσι σύμφωνα με το πρωτόκολλο και με βάση τα μέτρα ασφαλείας ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης με τη συνοδεία του και 8 υπουργούς. Ο ίδιος θα κατευθυνθεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και στις 11:30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μια συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών, καθώς στη 13:00 οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θετική ατζέντα, που είναι αμοιβαία επωφελής και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις, που αφορούν στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας – τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: