Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου, το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Σωκράτης Μποζούδης, κι ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρής Γκόνης, ανακοίνωσαν όσα θα περιλαμβάνει το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Η φετινή διοργάνωση, στιγματισμένη από τα 100 χρόνια μνήμης για την Μικρασιατικη Καταστροφή, δανείζεται ως τίτλο τα «Έξι γαλάζια μολύβια», που χρησιμοποίησε ο Κοσμάς Πολίτης για να γράψει το περήφημο έργο του «Στου Χατζηφράγκου».

 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
6 γαλάζια μολύβια για την Σμύρνη
2/7 – 30/8/2022
—————————-
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
2 Ιουλίου
GR ENTERTAINMENT WORLD LTD
Διδώς Σωτηρίου
Ματωμένα Χώματα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Θεατρική παράσταση
8 & 9 Ιουλίου
Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Ευριπίδη
Ηλέκτρα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας
Θεατρική παράσταση
16 Ιουλίου
Εθνικό Θέατρο
Μποστ
Μήδεια
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Θεατρική παράσταση
20 Ιουλίου
Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως»
Σοφοκλή
Αντιγόνη
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Θεατρική παράσταση
23 Ιουλίου
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Άκη Δήμου
Αριστοφάνης – Ηρώνδας Contra tempo
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Θεατρική παράσταση
24 Ιουλίου
Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Αριστοφάνη
Θεσμοφοριάζουσες
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Θεατρική παράσταση
27 Ιουλίου
Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης
Αισχύλου
Προμηθέας Δεσμώτης
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Θεατρική παράσταση
29 & 30 Ιουλίου
5η Εποχή Τέχνης – Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου – Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
Ευριπίδη
Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Θεατρική παράσταση
5 & 6 Αυγούστου
Θεατρικά Δρώμενα «Ίασμος»
Σοφοκλή
Φιλοκτήτης
Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκι
Θεατρική παράσταση
12 & 13 Αυγούστου
Θεατροχώρος
Ευριπίδη
Μήδεια
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης
Θεατρική παράσταση
17 Αυγούστου
Ομάδα Σημείο Μηδέν
Αισχύλου
Πέρσες
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Θεατρική παράσταση
28 Αυγούστου
Θέατρο Αυλαία – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Δημήτρη Μπασλάμ
Ο Γαργαληστής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπασλάμ
Παιδική παράσταση
 6ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος
19 & 20 Αυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
Διήμερο σεμινάριο πάνω στους «Βατράχους»
Εισήγηση: Δημοσθένης Παπαμάρκος
21 Αυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Αριστοφάνη
Βάτραχοι
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
 ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
6 Ιουλίου
Τεχνηχώρος
Φιόντορ Μ. Ντοστογιέφσκι
Το όνειρο ενός γελοίου
Σκηνοθεσία: Έφη Μπίρμπα
Θεατρική παράσταση
1 Αυγούστου
Θεατροχώρος
Θανάση Παπαγεωργίου
Ακούω ήχον κώδωνος
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Θεατρική παράσταση

26 Αυγούστου
Θεσσαλικό Θέατρο
Γκέοργκ Μπύχνερ
Βόυτσεκ
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Θεατρική παράσταση
️6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη
21 Ιουλίου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Ν. Πλαστήρας/The Black Rider
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Αναλόγιο
Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι
25 Ιουλίου
Φεστιβάλ Φιλίππων – Περιοδικό Αναγνώστης
Γραφή, μνήμη, δημιουργία – Οι συγγραφείς και το 1922
Ομιλία
Παλιά Μουσική
7 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Γείτονες* ή She did not talk about it (Σμύρνη 1922 – Κάντον, Οχάιο 1981)
Σκηνοθεσία: Άρης Νινίκας
Μουσικό αναλόγιο
7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
10 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Η Διδώ μέσα στον κόσμο της ανατολής και της προσφυγιάς
Θωμάς Κοροβίνης
Μουσικό αναλόγιο
Τελωνείο
11 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Μια ιστορία αποχαιρετισμών
Κώστας Καναβούρης
Ομιλία
Καρνάγιο
12 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Θανάση Πέτρου
1922: Το τέλος ενός ονείρου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ανδρέου
Μουσικό αναλόγιο
7ο Δημοτικό Σχολείο
18 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Αντίστροφη Νέκυια
Κυριάκος Συφιλτζόγλου
Μουσικό αναλόγιο
Παλιά Μουσική
24 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Ηλία Βενέζη
Το νούμερο 31328
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Έκτορας Λυγίζος
Μονόλογος
7ο Δημοτικό Σχολείο
27 & 28 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων
Αγγέλας Καστρινάκη
6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Αναλόγιο

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών | «Πυρά» για τις παρακολουθήσεις και την αφωνία της πλειοψηφίας της ΕνΔΕ

Την «αγωνία» τους για τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) υπογραμμίζουν με νόημα πως σε αρκετές περιπτώσεις η αιτιολόγηση που παραπέμπει  «σε λόγους εθνικής ασφάλειαςδεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη σιωπή της «πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής» αφήνοντας αιχμές για τη σιγή σε ένα «τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Όπως εξηγούν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους «στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η ποιότητα της δημοκρατίας και των συνταγματικών ελευθεριών σε ένα Κράτος Δικαίου δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά ή κυρίως από τους θεσπισμένους κανόνες αλλά και από τον τρόπο εφαρμογής τους.

Οι θεσπισμένοι κανόνες είτε αυτοί που περιβάλλονται το κύρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, είτε του απλού νόμου, δεν αρκούν αφ΄ εαυτού, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η ύπαρξή τους έχει αξιοποιηθεί ως άλλοθι και ως βολική νομιμοποιητική βάση της καταπάτησης των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της εκάστοτε διοίκησης.

Στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική.

Παλαιότερα συζήτηση προκάλεσε η Οδηγία 2006/24/ΕΚ (που μεταφέρθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το ν. 3917/2011) ως προς το ενδεχόμενο de facto κατάργησης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και εν τέλει κρίθηκε ανίσχυρη από το ΔΕΕ με την από 8-4-2014 απόφασή του. Η δε διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών κατοχυρώνεται θεσμικά στα περισσότερα Κράτη του κόσμου ακόμα και στα πιο απολυταρχικά, αφού ακόμα και το ψευδοσύνταγμα της δικτατορίας του 1968 προέβλεπε στο άρθρο 15 το «απόρρητο των επιστολών και της καθ’ οιοδήποτε άλλον τρόπον ανταποκρίσεως».

Το εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο με σειρά διατάξεων (άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος, άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) προστατεύουν κατ΄ αρχήν το απόρρητο της επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα με ένα πλέγμα ρυθμίσεων αποδεσμεύουν τις κρατικές και διεθνείς υπηρεσίες από το καθήκον σεβασμού αυτών των διατάξεων, παραπέμποντας σε λόγους εθνικής ασφάλειας, που όμως δεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Για τον εισαγγελικό λειτουργό όμως στην Ελλάδα, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της Ε.Υ.Π. και υπογράφει σύμφωνα με την έκθεση της Α.Δ.Α.Ε. παραπάνω από 15.000 διατάξεις άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας κάθε χρόνο, στις οποίες σε αντίθεση με εκείνες που αφορούν διακρίβωση εγκλημάτων δεν είναι αναγκαίο να αναγράφεται το όνομα του παρακολουθούμενου (άρθρο 5παρ.1α ν.2225/1994), η δυνατότητα άσκησης ουσιαστικού και όχι απλά «νομιμοποιητικού» ελέγχου συρρικνώνεται επικίνδυνα. Η δε τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού για τον παραπάνω έλεγχο, που εξαγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες, ενόψει του αριθμητικού όγκου των υποθέσεων, δεν φαίνεται ικανή να προσφέρει στο πρόβλημα καθαυτό, ενώ κατ΄ αποτέλεσμα τείνει να επαναλάβει την ίδια διαδρομή ενίσχυσης του κύρους της υπηρεσίας πληροφοριών και της διοίκησης, μέσα από την κατ΄ ουσίαν αδύναμη παρουσία της δικαστικής αρχής και τελικά να λειτουργήσει ως παρέμβαση επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αναμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την επίσημη τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής μας σε ένα ζήτημα τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Μάταια!

Στο όνομα των εκατοντάδων Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκπροσωπούμε, εκφράζουμε την αγωνία μας για τις εξελίξεις και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση. Δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Σημειωτέον δε ότι βάσει της τροπολογίας 826/145/31.3.2021, το άρθρο 87 ν.4790/2021 τροποποίησε το άρθρο 5 ν.2225/1994 και έτσι πλέον ειδικά η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι πλέον δυνατό να κοινοποιηθεί στον παρακολουθούμενο από την ΑΔΑΕ μετά τη λήξη της, ενώ αντίθετα είναι εφικτό αυτό για την άρση απορρήτου για τη διακρίβωση εγκλημάτων.

Υπεύθυνα και χωρίς να αδιαφορούμε για το θεσμικό ρόλο μιας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, θεωρούμε ότι η συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον έλεγχο της πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Μόνο έτσι οι συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, θα λάβουν νόημα και ουσία, ώστε να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Πηγή: avgi.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει ο διακόπτης του ηλεκτρικού | Μείωση κατανάλωσης λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, ενώ και ο χειμώνας διαγράφεται δύσκολος λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που θα πλήξει τον τομέα της θέρμανσης.

Προς το παρόν, εν μέσω καύσωνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κλείνουν τον διακόπτη στις ηλεκτροβόρες συσκευές και κυρίως στα κλιματιστικά.

Η τάση που επικρατεί τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με κάθε τρόπο.

Πηγή: cnn.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ | 449.000 “μαύρες” παραγγελίες αξίας €5,15 εκατ. στην εστίαση μέσω delivery

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε επιχειρήσεις εστίασης, αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων, όταν οι παραγγελίες γίνονται μέσω των πλατφορμών delivery.

Πρόκειται για ελέγχους, οι οποίοι:

 • Είναι στοχευμένοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις, που ελέγχονται, έχουν επιλεχθεί μέσω του ειδικού αλγορίθμου ανάλυσης κινδύνου.
 • Πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των στοιχείων, που λαμβάνει διαρκώς η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας, και τα οποία συγκρίνονται με τις αποδείξεις λιανικής, οι οποίες έχουν κοπεί για τις συγκεκριμένες παραγγελίες.

Με βάση, λοιπόν, αυτά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν 14 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες δεν έκοψαν 449.000 αποδείξεις για παραγγελίες συνολικής αξίας 5,15 εκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις αυτές εισέπραξαν από τους πελάτες τους, αλλά δεν απέδωσαν στην εφορία ΦΠΑ 592.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

 • Καφετέρια στην Κρήτη, για τις χρήσεις 2019 έως 2020, δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας έσοδα συνολικής αξίας 1.440.000Euro.
 • Σε εστιατόριο στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2019 έως 2021, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 91.300 φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 685.000Euro.

 • Σε κρεπερί στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 92.800 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 400.000Euro.

 • Σε κρεπερί στην Θεσσαλία, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 40.400 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 285.000Euro.

 • Πηγή: capital.gr

  Continue Reading

  Κατοικία

  newsletter  Καιρος

  Πρωτοσέλιδα

  Χρήσιμα

  Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

  Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

  el Greek
  X
  Αρέσει σε %d bloggers: