Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσία ΥΕΘΑ στην Τελετή Εγκαινίων Παραρτήματος Πολεμικού Μουσείου «Οικία Ναπολέοντος Ζέρβα

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, στα εγκαίνια της οικίας του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα στο Μεταξουργείο, ως Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Επιτελάρχης ΔΑΥ Υποπτέραρχος (Μ) Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ.

Παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα της ΝΔ κ. Βασίλειος Σπανάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, οι κόρες του ήρωα Στρατηγού Ευανθία και Βασιλική Ζέρβα, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο δωρητής του έργου κ. Αθανάσιος Μαρτίνος ως εκπρόσωπος της «Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού Κοινωφελούς Έργου», εκπρόσωποι οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και δεκάδες πολίτες.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Να δηλώσω τη χαρά και την τιμή που με διακατέχει, την τιμή που μου δίνεται σήμερα να απευθύνω αυτό το χαιρετισμό στα εγκαίνια λειτουργίας του παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών «Οικία Ναπολέοντα Ζέρβα».

Η υλοποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, από το  2008, υπογεγραμμένο από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σήμερα, εδώ στον ιστορικό χώρο της οικίας του Ναπολέοντα Ζέρβα, λαμβάνει σάρκα και οστά με την έναρξη λειτουργίας της οικίας, ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου.

Αποτελεί τεράστια συλλογική επιτυχία στην οποία συνέδραμαν, ασφαλώς, πολλοί:

  • Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα η οικογένεια του Στρατηγού Ζέρβα, χάρη στην οποία η οικία αλλά και το σχετικό αρχειακό υλικό διατέθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο.
  • Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ» που βλέπει τη δωρεά της να υλοποιείται. Συγχαρητήρια ασφαλώς στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, άλλη μια εξαιρετική χειρονομία, μία ανάμεσα σε πάρα πολλές.
  • Και βέβαια το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου, που εργάστηκε μεθοδικά για το σκοπό αυτό υπό τον συντονισμό του Προέδρου του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου κ. Λιάσκου, που έχει κάνει σπουδαία δουλειά αυτός και η ομάδα του, τα άλλα μέλη του ΔΣ και οι συνεργάτες τους, τους οφείλονται απόλυτα τα εύσημα.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω όλους για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που πετύχατε, το οποίο προσθέτει άλλο ένα σπουδαίο στοιχείο στην πολιτιστική κληρονομιά και πρόκειται να τεθεί στη διάθεση του κοινού, των ερευνητών και κυρίως του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αν σκεφτεί και συγκρίνει κανείς την εικόνα της οικίας μερικά χρόνια πριν σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η οικία Ζέρβα ανοίγει ως μουσειακός χώρος, με τα κειμήλια και το αρχείο που είχε στην κατοχή του το ίδρυμα και τα οποία αφηγούνται την ιστορία του Ζέρβα και του ΕΔΕΣ. Με κορυφαία πράξη Εθνικής Αντίστασης, 80 χρόνια μετά, την επιχείρηση του Γοργοποτάμου, όπου ο ίδιος ο Στρατηγός συμμετείχε και πρωταγωνίστησε με τις δυνάμεις του, αποδεικνύοντας ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι κάνουν θαύματα και γράφουν ένδοξες σελίδες.

Όταν το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει, τότε διαχωριστικές γραμμές πρέπει να παραμερίζονται κι όταν βγάζουμε μπροστά συλλογικά, τον καλό μας εαυτό, τότε επιτυγχάνουμε τις μεγάλες νίκες μας. Όπως και αντιστοίχως, όταν βγάζουμε μπροστά τον κακό μας εαυτό, όπως συνέβη και εν προκειμένω στα χρόνια που ακολούθησαν, τότε καταγράφουμε, θα έλεγα, εθνικές καταστροφές.

Κυρίες και κύριοι,

ας είναι λοιπόν η αναστηλωμένη οικία του Ναπολέοντα Ζέρβα και όλο αυτό το υλικό που αξιοποιείται και αναδεικνύεται σήμερα από το Πολεμικό Μουσείο, ένα ακόμα στοιχείο μνήμης και συμβολισμού.

Μνήμης, πρώτον, γιατί ο Ναπολέων Ζέρβας υπήρξε όντως, σημαντικός παράγοντας της Εθνικής Αντίστασης με δράση και επιτυχίες στον πόλεμο κατά των κατακτητών. Αλλά και συμβολισμού, αφενός γιατί σήμερα αποδίδεται μία μερίδα ιστορικής παρακαταθήκης στον πρωταγωνιστή, μία οφειλόμενη, θα έλεγα, από πολύ καιρό μερίδα, και αφετέρου γιατί το ιστορικό αφήγημα που ξεδιπλώνεται μέσα από αυτό το σπίτι μπορεί και πρέπει να γεφυρώνει διαχωριστικές γραμμές, πάθη και φανατισμούς που η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν.  Μπορεί να γεφυρώνει όταν προτάσσεται το εθνικό συμφέρον, όταν επικρατεί ενότητα και επικρατεί επίσης, συγκέντρωση στον Εθνικό στόχο χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικογένειά του Στρατηγού Ζέρβα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους της Πολιτείας, προς τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ»,  φυσικά τον κ. Αθανάσιο και την κ. Μαρίνα Μαρτίνου, χάρη στη δωρεά των οποίων απολαμβάνουμε σήμερα το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα. Θέλω να σας ευχαριστήσω και να διαβεβαιώσω ότι η προσφορά σας παραμένει διαχρονική παρακαταθήκη για όλους εμάς, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Και κάτι άλλο, κυρίες και κύριοι, δίκην επιλόγου. Αν είναι, ξέρετε, να προχωρήσουμε μέσα σε περίπλοκες και σύνθετες προκλήσεις στη νέα μας εποχή, αν είναι να αφήσουμε πίσω μας όλα, και κυρίως όλα όσα μας πλήγωσαν και μας δίχασαν, τότε θα πρέπει και να τα θυμόμαστε όλα. Να θυμόμαστε όλα και όλους.

Αυτό είναι ένα ζήτημα ιστορικής αλήθειας, ιστορικής ακρίβειας και απόδοσης δικαιοσύνης στον αρχηγό Ναπολέοντα Ζέρβα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Για το βίντεο πατήστε εδώ: https://wetransfer.com/downloads/aa202b5ab7cb547f0b4ee3e78a67634d20221124154119/c2c2132777c5828d8f04c5d92a68f8de20221124154143/b00abc

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας παλιννοστούντων για τα κόκκινα δάνεια στο δημοτικό κήπο Καβάλας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παλιννοστούντων Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημοτικό κήπο Καβάλας. Ο λόγος της διαμαρτυρίας τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η Φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” του Πολεμικού Ναυτικού στην Καβάλα

Με μήκος 130 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14,5 μέτρα, η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στις 19 Νοεμβρίου 2004. Διαθέτει μέγιστο βύθισμα 5,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 3.640 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 32 κόμβους ενώ η μέγιστη ακτίνα ενέργειας τα 4.700 ναυτικά μίλια.

Είναι εφοδιασμένη με τορπίλες ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο στο οποίο προσεγγίζει ελικόπτερο ΑΒ – 212. Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 30 αξιωματικούς και περισσότερους από 150 υπαξιωματικούς.

Η φρεγάτα φέρει το όνομα του στρατηγού και αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Νικηφόρου Φωκά. Ο θυρεός της απεικονίζει έναν δρόμωνα, κορυφαίο πλοίο του Βυζαντινού Ναυτικού. Στο ακρόπωρο του δρόμωνα διακρίνεται ο μηχανισμός που εκτόξευε το «υγρό πυρ». Στο δεξί μέρος του θυρεού παρουσιάζεται ο Νικηφόρος Φωκάς με πανοπλία.

Η φρεγάτα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το Αρχηγείο Στόλου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές από αέρος, αντίπαλα πλοία αλλά και υποβρύχια ενώ θα παραμείνει στο Λιμάνι της Καβάλας μέχρι την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου για τον Εορτασμό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκδηλώσεις για τον Εορτασμό του Πυροβολικού στην Ελευθερούπολη Καβάλας

Παρουσία πλήθους πολιτών, τοπικών και πολιτικών φορέων της Καβάλας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου στο Στρατόπεδο Πυροβολικού και πιο συγκεκριμένα στη μονάδα 193 των MLRS στην Ελευθερούπολη Καβάλας εκδήλωση για τον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας.

Το παρών Μεταξύ άλλων έδωσαν ο εκπρόσωπος του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Άρης Μεντίζης, ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και δημοσιογράφος Κώστας Παπακοσμάς αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης.

Την δοξολογία εντός του στρατοπέδου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ Χρυσόστομος.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: