Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσία ΥΕΘΑ στην Εκδήλωση για τον Εορτασμό του Προστάτη της Π.Α. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη χθες, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία για τον εορτασμό του Προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ κ αι ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι,

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή με διακατέχει λοιπόν που βρίσκομαι απόψε εδώ στο Μέγαρο Μουσικής, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και πολιτική προϊσταμένη Αρχή των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά, για τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Θα μου επιτρέψετε να αποκλίνω λίγο από το κείμενο και να σας πω την εμπειρία μου πριν από δύο μέρες στο Κίεβο, όπου αισθάνθηκα πώς είναι, να είσαι κοντά εκεί, σε μία χώρα, μία ηγεσία, ένα λαό, πολεμά υπέρ βωμών και εστιών. Μάχεται εναντίον του εισβολέα κάθε μέρα προκειμένου να αποκαταστήσει τη χώρα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και βέβαια το δράμα της καθημερινότητας των απλών και αμάχων μέσα στα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου στη χώρα τους.

Με έκανε να αντιληφθώ ακόμα εντονότερα πόσο τεράστια Εθνική υπόθεση είναι η χώρα να διαθέτει ικανές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις και πόσο πρέπει να συνεχίσουμε συγκεντρωμένοι με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας, τον αγώνα μας για ακόμα καλύτερες, ακόμα ισχυρότερες, ακόμα πιο αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και ότι βέβαια ο αγώνας αυτός, εντέλει, μετράται με έργο και αποτέλεσμα και ότι αν αγωνιζόμαστε ώστε να επέλθει αυτό το έργο και αυτό το αποτέλεσμα, τότε στην ουσία γιορτάζουμε κάθε μέρα την Πολεμική Αεροπορία, κάθε μέρα βέβαια και το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Αυτός είναι ο αγώνας μας. Είναι μία ομαδική προσπάθεια, δεν είναι ενός ανδρός προσπάθεια, ασφαλώς και προς τούτο, θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία τους όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, ιδίως τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τον σχεδιασμό του, στου οποίου την υλοποίηση προχωράμε, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για την άψογη συνεργασία τους στην προτεραιοποίηση των αναγκών και φυσικά τον Πρωθυπουργό, με εντολή του οποίου λειτουργούμε και ενεργούμε διότι είναι συνειδητή απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, αυτή η τεράστια προσπάθεια που γίνεται για ακόμα καλύτερες, ισχυρότερες, πιο αξιόμαχες, πιο αποδοτικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συγκυρία, οι δύσκολοι καιροί που βιώνουμε, η μεγάλη επικινδυνότητα και αστάθεια στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται ήδη σε στάδιο ανάφλεξης, δικαιολογεί απόλυτα το κατεπείγον αυτής της προσπάθειας.

Σήμερα όμως γιορτάζουν η Πολεμική Αεροπορία και τα στελέχη της. Η Πολεμική Αεροπορία που αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες για την υλοποίηση της Εθνικής μας στρατηγικής, τόσο στο τομέα της αποτροπής, όσο και της διπλωματίας μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Έκανα λόγο για το έργο, το οποίο πρέπει να αποτιμάται, πρέπει να προσμετράται και πρέπει βέβαια πάντα να μας διακατέχει στην προσπάθεια επίλυσης του και μία αίσθηση ανικανοποίητου, ότι δεν κάναμε πολλά κι είναι ακόμα περισσότερα αυτά που πρέπει να κάνουμε.

Νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ότι έχει βγει δουλειά. Είναι κι άλλη βέβαια να βγει, και βγαίνει δουλειά, επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή επ’ ωφέλεια της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και εντέλει επ’ ωφελεία της Πατρίδος.

Ξεκινώντας από το τέλος του 2019, όταν ξεκινήσαμε με την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου που επέτρεψε πρώτον να υπάρξει, μετά από αρκετά χρόνια, σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης για τα αεροσκάφη «Μιράζ 2000-5» κι επομένως επανέναρξη της ροής ανταλλακτικών που βελτιώνουν σιγά-σιγά τις διαθεσιμότητες στο απαραίτητο αυτό μαχητικό αεροσκάφος για την Πολεμική μας Αεροπορία και τη συνολική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων μας, καθώς και τις τελικές ρυθμίσεις που επέτρεψαν την έναρξη υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης ενός σημαντικού τμήματος του στόλου των F16 στην εκδοχή “Viper”. Ένα πρόγραμμα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε πορεία εκτέλεσης. Τα πρώτα ήδη όπως ξέρετε έχουν παραδοθεί σε εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία και εκτελείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στις τάξεις της έξι αεροσκάφη αυτού του τύπου, αν δεν κάνω λάθος, κι έπεται συνέχεια για τα επόμενα χρόνια, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και το πρόγραμμα εκεί στην ΕΑΒ.

Δεν μείναμε εκεί όμως. Μέσα στο 2020 προχωρήσαμε στην έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής των Ελλήνων, συμβάσεων Εν Συνεχεία Υποστήριξης για τα περισσότερα πτητικά μέσα. Ακόμα για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα -αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό όπως ξέρετε. Δεν είχαν όμως σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης κι εσείς -μιας που το κοινό θα έλεγα αποτελείται κατά μεγάλη πλειοψηφία από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται- δεν είχαν σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης. Το ίδιο ίσχυε για τα άλλα μεταγωγικά μας τα C-27.

Οι συμβάσεις αυτές είναι ψηφισμένες από την Βουλή των Ελλήνων. Υπάρχει, θα έλεγα, μια μικρή αλλά ορατή πρόοδος και σιγά-σιγά οι ρυθμοί αρχίζουν επιταχύνονται, ιδίως όσον αφορά στα C-27 τα οποία αρχίζουν να αυξάνουν την διαθεσιμότητά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις μεταφορικές δυνατότητες στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά κι όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα μέσα στο 2020, εκτυλίχθηκε η υπόθεση πρόσκτησης των αεροσκαφών “Rafale”. Δεν θέλω να πω περισσότερα για το τι ακριβώς κάνουν ή περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αυτό το υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος. Θα πω μόνο -και είμαι σίγουρος ότι επίσης πολλοί από σας θα καταλάβετε για τι πράγμα ομιλώ- το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης παραλάβαμε τα πρώτα έξι αεροσκάφη.

Τα πρώτα έξι αεροσκάφη ήρθαν στη βάση τους, στην Τανάγρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την 114 Πτέρυγα Μάχης διότι βίωσα από κοντά την ανάταση, τόσο σε μέσα, όσο και στο ηθικό του προσωπικού που επικρατεί εκεί. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο λοιπόν από την υπογραφή, είχαμε αεροπλάνα, τα πρώτα έξι και σύντομα θα παραλάβουμε και την δεύτερη εξάδα, αρχές του νέου έτους, ίσως και λίγο πιο νωρίς, ώστε να έρθουν κι αυτά να ενισχύσουν την Μοίρα των “Rafale” που δημιουργείται στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Έγιναν κι άλλα. Όπως σας είπα, μετά την ομαλή έναρξη και γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των ογδόντα τριών F-16 στην εκδοχή “Viper”, προχωρήσαμε και στην υπερψήφιση του προγράμματος εκσυγχρονισμού άλλων τριάντα οκτώ F-16 κατηγορίας Block 50. Κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει, δεδομένου ότι ξεκίνησε αυτή η αναβάθμιση των “Viper” από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη μας, κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για τα αμέσως λιγότερο σύγχρονα, άρα τα Block 50. Μπήκε στη σειρά και αυτό και συνεχίζει.

Τέλος για να μη μακρηγορώ όσον αφορά στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ήθελα να σταθώ και σε ένα project, το οποίο έχει μεγάλη στρατηγική σημασία γιατί αναφέρεται απευθείας στο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας και ιδίως σε επίπεδα εκπαίδευσης προσωπικού.

Δεν είναι αυτό, κανένα άλλο από το μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σε μια κίνηση στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, άρα και την Ισραηλινή Αεροπορία, μία ακόμα από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες στον κόσμο που έρχεται κι εμπλέκεται σε συνέργειες και στρατηγικού τύπου συνεργασίες με τη δική μας Πολεμική Αεροπορία. Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί αφενός θα έλεγα ότι φτάναμε γρήγορα σε καταστάσεις αδιεξόδων όσον αφορά στην ομαλή διεκπεραίωση της εκπαίδευσης των Ικάρων μας, αναφορικά με το πτητικό αντικείμενο πάντα και αφετέρου διότι το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα διεθνή πόλο έλξης, εκπαίδευσης στο πτητικό αντικείμενο.

Ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από άλλες χώρες προκειμένου να στείλουν τους δικούς τους ιπτάμενος, για να εκπαιδευτούν, όταν με το καλό έχουμε τις δυνατότητες, γιατί προέχει βέβαια να καλυφθούν οι ανάγκες εκπαίδευσης των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας. Στόχος όμως είναι αυτό το κέντρο να μετατραπεί σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης με ό,τι συνεπάγεται για την εξωστρέφεια της Πολεμικής Αεροπορίας, της χώρας μας, θα έλεγα την κατίσχυση μιας πρωτοκαθεδρίας στο αεροπορικό αντικείμενο στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Έχουν γίνει πράγματα λοιπόν. Δεν έχουν γίνει τα πάντα ασφαλώς και απομένουν και άλλα να γίνουν. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να ισχυρίζεται ότι πατά σε γερά πόδια, σε στέρεες βάσεις. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την άλλη μία κίνηση για το μέλλον, που είναι η είσοδος της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και όσο αφορά στον οικονομικό σχεδιασμό , στις απαιτήσεις αυτού του προγράμματος, στην είσοδο για την πρόσκτηση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς των F-35.

Θα έχουμε σύντομα νέα και από αυτό το μέτωπο. Ασφαλώς, όπως σας είπα, το βασικό σε όλα αυτά δεν είναι να παίρνεις αποφάσεις ότι πρέπει να κάνουμε εκείνο και τούτο και το άλλο, αλλά να σχεδιάζεις και να εντάσεις ένα-ένα αυτά τα βήματα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, κομμάτι του οποίου αναπόφευκτα είναι και ο οικονομικός σχεδιασμός. Αυτά λοιπόν έχουν γίνει και νομίζω ότι και σε αυτό το σημείο το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο για την Πολεμική Αεροπορία και τη μετάβαση στο αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Αξίζει τον κόπο όμως να αγωνίζεται κάνεις και να σχεδιάζει και να υλοποιεί με την ομάδα, με την οποία συνεργαζόμαστε άψογα και φέρνουμε αυτά τα αποτελέσματα, διότι εν τέλει αυτό όλο έχει να κάνει με την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας. Και νομίζω ότι ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι Εθνική υπόθεση και δεν εξαντλείται αυτή η προσπάθεια ενίσχυσης στα μέσα, αλλά φυσικά αναφέρεται και στο προσωπικό. Κι εκεί έχουν γίνει κινήσεις ενίσχυσης για το προσωπικό, το οποίο επιστρέψτε μου από αυτό το βήμα να συγχαρώ στο σύνολο του, όχι μόνο τους Ιπταμένους αλλά και τους Τεχνικούς εδάφους, τους ανθρώπους που δουλεύουν με αυτή την ένταση, αυτό το πάθος για να συντηρούν στην καλύτερη κατάσταση τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, όλο το προσωπικό που αγωνίζεται για το καλό του Όπλου και επομένως το καλό της Πατρίδος. Αξίζουν λοιπόν, συγχαρητήρια σε όλους.

Αν μπορούσα να δώσω μία κατεύθυνση, αυτή θα ήταν να συνεχίσουμε όλοι μαζί με αυτό το ζήλο, την αίσθηση καθήκοντος, την αίσθηση φιλοπατρίας, την αφοσίωση, τη συγκρότηση, αυτά τα αποτελέσματα και το έργο, γιατί οι καιροί δεν γίνονται ευκολότεροι. Αντιθέτως θα γίνουν, ήδη γίνονται, δυσκολότεροι και επομένως πρέπει να αρθούμε στο ύψος της περίστασης. Ευχαριστώ λοιπόν όλους συντελεστές αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Πιστεύω πραγματικά στις δυνατότητές της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πίστευα από πριν, θεωρώ ότι τώρα όμως μπορούμε να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο με βάση αυτή τη δουλειά που έχει γίνει αυτό το σχεδιασμό που έχει γίνει και αυτά τα αποτελέσματα που ήδη αρχίζουν και γίνονται ορατά.

Για μία ακόμα φορά συγχαρητήρια και στους συντελεστές αυτής της πολύ ωραίας εκδήλωσης και είθε, κλείνω με αυτή την ευχή, η Πολεμική μας Αεροπορία, οι πιλότοι μας, οι χειριστές, το σύνολο των στελεχών να συνεχίσουν να σκεπάζουν με τα φτερά τους και τα όπλα τους την Εθνική Επικράτεια, υπερασπιζόμενοι την εδαφική μας ακεραιότητα και είθε -και γι’ αυτό είμαι σίγουρος- παράλληλα με αυτό, οι προστάτες Αρχάγγελοι της Πολεμικής Αεροπορίας να τους σκεπάζουν και Αυτοί με τα φτερά τους.

Να είστε καλά ακόμα πιο δυνατά, συγχαρητήρια σε όλους για τις ωραίες εκδηλώσεις του εορτασμού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Προστάτου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σας ευχαριστώ».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Φωτιά σε σπίτι στις Κρηνίδες

Φωτιά είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε οικία στις Κρηνιδες Καβαλας.

Περισσοτερα σε λιγο.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτά καταστήματα σήμερα 27/11 | Το ωράριο λειτουργίας

α εμπορικά καταστήματα της χώρας θα είναι από τις 11:00 έως τις 20:00, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Επίπλέον τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου (Cyber Monday) τα καταστήματα θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στον καταναλωτή.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, είχε δηλώσει ότι η λειτουργία συγκεκριμένα αυτής της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, έχει ιδιαίτερη σημασία για το εμπόριο καθώς βρίσκεται μεταξύ Black Friday και Cyber Monday και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να κάνουν την έρευνά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022 είναι η Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 (η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα) και η Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 (η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγνατία Οδός: Υπεγράφη το έργο αναβάθμισης του οδικού άξονα Δράμα-Καβάλα

Υπεγράφη σύμφωνα με πληροφορίες το μεγάλο οδικό έργο αναβάθμισης του κάθετου άξονα Δράμα-Καβαλά, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ με ποσοστό έκπτωσης 14%. Η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εγνατία Οδός Α.Ε. στη Θέρμη στις 14 Νοεμβρίου. Είναι ακόμα ένα μεγάλο έργο που βάζει μπρος η εταιρεία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ από την δημοπράτηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός ξεκινήσε μόλις πριν από 5 μήνες, στις 23 Ιουνίου και οι προσφορές άνοιξαν στις 30 του ίδιου μήνα. Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. Να θυμίσουμε ότι αυτή την εποχή σε επίπεδο διαγωνισμών μεγάλων έργων τρέχει ακόμα ένα έργο για τμήμα στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα.

Φέτος η Εγνατία Οδός Α.Ε. “πάτησε γκάζι” καθώς μέσα στο καλοκαίρι παρέδωσε δυο έργα που αποτελούσαν χρόνιες εκκρεμότητες για τη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμαστε στο “ορφανό χιλιόμετρο” του άξονα Μουδανιά-Ποτίδαια ενώ ολοκληρώθηκε και ο άξονας Θέρμη-Γαλάτιστα. Παράλληλα ολοκλήρωσε τρεις σημαντικούς διαγωνισμούς, ο ένας για τη Σήραγγα Κλεισούρας και ο δεύτερος για το Δράμα-Καβάλα που αναφέρθηκε παραπάνω και ο τρίτος για την παράκαμψη Προβατώνα που ολοκληρώνει τον κάθετο άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο.

Σε επίπεδο μεγάλων οδικών έργων η Εγνατία Οδός τρέχει ακόμα την οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας. To έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Δράμα-Καβάλα: Το πρώτο τμήμα που αναβαθμίζεται

Στην συγκεκριμένη εργολαβία, αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του τμήματος Κρηνίδες-Σταυρός μήκους 8,2χλμ. Το τμήμα αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια – νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 60,76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 49 εκατ.). Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ποιος είναι ο κάθετος άξονας Δράμα-Καβάλα

Ο Κάθετος Άξονας «Σέρρες – Δράμα – Καβάλα» (Ε-61) αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου (Διευρωπαϊκός Άξονας 22 – Οδικό δίκτυο υπό σχεδίαση, Εκτεταμένο) και συνδέει τον Κάθετο Άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» με τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα και ευρύτερα με το Λιμάνι της Καβάλας, καταλήγοντας στον Α/Κ Αγ. Σύλλα στην Εγνατία Οδό. Το οδικό τμήμα του Ε-61 από Δράμα έως Καβάλα (τμήμα 61.5) αποτελεί στο μεγαλύτερο μήκος του νέα τετράιχνη οδό ταχείας κυκλοφορίας με διατομή 17,0μ, η οποία παρακάμπτει τους οικισμούς Χωριστή, Άγιος Αθανάσιος, Λυδία, Κρηνίδες, Πολύστυλο, Αμυγδαλεώνας και καταλήγει στον Α/Κ Αγ. Σύλλα της Εγνατίας οδού.

Τι θα κατασκευαστεί

Πιο αναλυτικά η κατασκευή αφορά το οδικό υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες» (61.5.2) από Χ.Θ. 5+879 έως Χ.Θ. 8+700,00 και το οδικό υποτμήμα «Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας» (61.5.3) από Χ.Θ. 0+000 (ταυτίζεται με την Χ.Θ. 8+700,00 του τμήματος 61.5.2) έως Χ.Θ. 5+440, περιλαμβάνοντας τους κλάδους εισόδου – εξόδου στην αρτηρία των κόμβων Κρηνίδων και Σταυρού έτσι, ώστε το τμήμα να είναι λειτουργικό μετά την περαίωσή του, συνδεόμενο με τις υφιστάμενες εθνικές οδούς «Δράμα – Καβάλα» και «Ελευθερούπολη – Καβάλα».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: