Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Παρασκευάς Ατζεμιδάκης | Το δάσος ανήκει σε όλους μας

Συνέντευξη στην Ειρήνη Μυτιληναίου

Έχοντας 30 χρόνια εμπειρία στην δασοπυρόσβεση ως ενεργό μέλος οργανώσεων πυροπροστασίας και ως εθελοντής, ο Παρασκευάς Ατζεμιδάκης* μας μιλάει για τις καλοκαιρινές φωτιές στα δάση και στους τρόπους πρόληψής τους.

“Αρχικά, η φωτιά δεν πρέπει να μας προκαλεί τρόμο. Ο κόσμος ξεχνάει ότι η φωτιά είναι αυτό που μας έφερε κοντά στον πολιτισμό. Είναι από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που βοήθησε και ακόμα βοηθάει το ανθρώπινο είδος”, τονίζει ο Π. Ατζεμιδάκης και προσθέτει: Μετά το πέρας των χρόνων είναι πολύ φυσιολογικό να πιάνουν φωτιά με φυσικό τρόπο τα δάση, ειδικά τα πεύκα που ως δασοπονικό είδος είναι από τα πιο εύφλεκτα είδη. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον με την αστυφιλία εγκαταλείπονται τα δάση. Άρα, αν πιάσει φωτιά δεν υπάρχει κάποιος να τη σβήσει αρκετά γρήγορα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η δασικές πυρκαγιές αφορούν τη φύση και η καταστολή τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούν “ένα μικρό θαύμα”.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη για την επιβίωση των δασών, είναι η προστασία των δασών από τους πολίτες και η γενικότερη ενεργοποίηση τους. Ο καθαρισμός των δασών, η δεντροφύτευση και ο σεβασμός στις αντιπυρικές ζώνες είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης.

«Είναι σημαντικό να καταγγέλλουν οι πολίτες τις παράνομες καύσεις και τις εμπρηστικές κινήσεις ώστε να βοηθηθούν οι αρχές», τονίζει ο κ. Ατζεμιδάκης.

Προτάσεις πρόληψης

Ο ίδιος πρότεινε μια σειρά προληπτικών κινήσεων ώστε να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος:

  1. Ύπαρξη πυροφυλάκιου πολίτη
  2. Συντεταγμένες ομάδες πολιτών που βοηθούν στον καθαρισμό και την φύλαξη των δασικών περιοχών
  3. Καθημερινή τοποθέτηση πινακίδων στις εισόδους των υπεραστικών δασών για την επικινδυνότητα της φωτιάς (σύμφωνα με την κλίμακα επικινδυνότητας: 1 έως 5)
  4. Σωστή ενημέρωση από τα τοπικά ΜΜΕ
  5. Και τέλος, ο κάθε πολίτης να μην ρωτάει τι φταίει αλλά τι μπορεί να κάνει ο ίδιος γι’ αυτό. Αν δεν υπάρχει μαζικότητα, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Η φράση που τόνισε περισσότερο ήταν ότι «Το δάσος ανήκει σε όλους μας» άρα πρέπει να το προσέχουμε επιδεικνύοντας την αρμόζουσα υπευθυνότητα.

Με όλες αυτές τις εκκλήσεις για πρόληψη, εύχεται να σταματήσουν από εδώ και πέρα οι καλοκαιρινές φωτιές. Ο κος Ατζεμιδάκης δήλωσε: «Εμφανίζονται 370 φωτιές την εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τον δασικό πλούτο στοιχίζουν σε περιουσίες πολιτών και δυστυχώς σε ανθρώπινες ζωές».

*Ο Παρασκευάς Ατζεμιδάκης έχει τελειώσει τη σχολή Δασοκομάντος, ήταν 4 χρόνια σε ομάδες άμεσης επέμβασης με ελικόπτερο, σε πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστικής και είναι διπλωματούχος δασικής πυροπροστασίας, συνοδείας βουνού και διάσωσης, καθώς και διπλωματούχος αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος διασώστης. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καταδρομέων «Μέγας Αλέξανδρος».

kavalawebnews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ποταμιά Θάσου | Υπεράνθρωπες προσπάθειες από πυροσβέστες και εθελοντές

Ολονύχτια θα είναι η μάχη όσων επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο της Θάσου. Η εικόνα είναι βελτιωμένη και χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη.

Επί ποδός επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού και ομάδων εθελοντών, υπό τον φόβο νέων αναζοπυρώσεων.

Στην Ποταμιά, καλύτερη η εικόνα στην κορυφογραμμή. Παράλληλα δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες.

Σταμάτησαν λίγα λεπτά μετά τις 20:00 να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα στην περιοχή ενώ όλοι αναμένουν την αυριανή βροχή στην Θάσο που φαίνεται πως θα βοηθήσει την κατάσβεση.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε αναμονή για τις αποζημιώσεις οι αγρότες του Δ. Παγγαίου

Για τις τεράστιες ζημίες που προκάλες η τελευταία κακοκαιρία στις καλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου μιλάει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ena Channel, ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου του Δ. Παγγαίου, κ. Γρηγόρης Γρουζίδης.
Όπώς δηλώνει ο κ. Γρουζίδης, εχούν γίνει πολλές συναντησείς τόσο με τον Δήμο Παγγαίου όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο ακόμα όλοι βρίσκονται σε στάση αναμόνης για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, αποζημιώσεις που όπως δήλωσε ο ίδιος θα αργήσουν ακομα αρκετούς μήνες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αναζωπύρωση φωτίας στην Θάσο – Στο σημείο οι εναέριες δυνάμεις

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να τεθεί υπο έλεγχο η αναζώπυρωση της φωτιάς η οποία ξεκίνησε λίγο πρίν απο τα μεσάνυχτα της Παρασκεής 13 Αυγούστου.

Με το πρώτο φως της ημέρας στο σημείο της φωτιάς στην Σκάλα Ποταμιάς στην Θάσο επιχειρούν τόσο επίγειες όσο και πολλές εναέριες δυνάμεις, με την φωτιά πλεον να είναι πολύ κοντά σε οικισμό.
Πιο συγκεκριμέν, φωτιά έχει φτάσει εως και τον Προφήτη Ηλία, μια ακόμα δύσβτη περιοχή στα ορεινά της θάσου.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: