Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος | Θα προμηθευτούμε 40 μαχητικά αεροσκάφη έως το 2025

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι υλοποιούνται με ταχύτητα 105 προγράμματα προμηθειών για όλα τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων 

Να διαμορφωθεί ευρύτατη συναίνεση για την σύμβαση προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

«Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν θετικά. Η προμήθεια θωρακίζει, ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι καλό να το αποδείξουμε και δια της ψήφου μας. Εναπόκειται σε μας να υπερψηφίσουμε το υπο κρίση νομοσχέδιο εκπέμποντας με όρους εθνικής συνεννόησης ένα θετικό μήνυμα για ακόμα καλύτερη θωράκιση της εθνικής κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σχολιάζοντας και την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, είπε «η διπλωματία συμβαδίζει με την αποτροπή».

Εκτός αυτών, ο υπουργός τόνισε ότι υλοποιούνται με ταχύτητα 105 προγράμματα προμηθειών για όλα τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ για τα Rafale είπε ότι η προμήθεια εντάσσεται στον συνολικό προγραμματισμό για παραλαβή 40 μαχητικών αεροσκαφών εως το 2025.

Πέραν αυτού, αίσθηση προκάλεσε η προσπάθεια του υπουργού να καταρρίψει με ποδοσφαιρικούς όρους την κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις σχετικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θυμήθηκε τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ολλανδίας – Γερμανίας στο Μουντιάλ του 1974 για να πει πως «όταν ακούω να μας κατηγορείτε για καθυστέρηση μου έρχεται στο μυαλό η Ολλανδία του Κρόιφ, η οποία στον τελικό του Μουντιάλ του ‘74 σκόραρε στο δεύτερο λεπτό αφού πρώτα είχε αλλάξει 16 πάσες χωρίς να ακουμπήσει την μπάλα Δυτικογερμανός παίκτης. Είναι σαν να μου λέτε ότι δεν έπρεπε να κάνουμε 16 πάσες αλλά να πάμε να βάλουμε γκολ αμέσως» είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει ότι η επιλογή του υπουργείου να απευθυνθεί πρώτα στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να υπάρχει προσυμβατικός έλεγχος της προμήθειας ενισχύει τους όρους διαφάνειας.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τάνια Ελευθεριάδου | Να μην ξεχάσουμε τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Αυτή τη μέρα έχει επιλέξει η διεθνής κοινότητα ως συμβολική ημέρα μνήμης των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ολοκαύτωμα του εβραϊκού λαού της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα της ανθρωπότητας. Ανάμεσά στους εκατομμύρια ανθρώπους που βίωσαν τη φρίκη των θαλάμων αερίου, των εκτελέσεων, των απαγχονισμών ήταν πάνω από 70.000 Έλληνες Εβραίοι, το 87% της εβραϊκής κοινότητας της χώρας και εκατοντάδες Καβαλιώτες της εβραϊκής κοινότητας. Οφείλουμε να θυμόμαστε τη φρίκη και τα πρωτοφανή εγκλήματα των Ναζί και των συνεργατώντους στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας. Οφείλουμε να απομονώσουμε τα ακροδεξιά μορφώματα, τους αρνητές του ολοκαυτώματος, τους ρατσιστές, τους νεοναζί, τους φασίστες. Η οικοδόμηση ενός προοδευτικού τόξου σε Ελλάδα και Ευρώπη και η διεκδίκηση μίας δημοκρατικής,
φιλειρηνικής Ευρώπης παραμένει στόχος των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος | Αν συνυπολογίζαμε το πολιτικό κόστος δεν θα παίρναμε απόφαση για αύξηση της θητείας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021 συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha. Η κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αύξησης της θητείας στον Στρατό Ξηράς, στην προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και στον -διπλωματικό και μη- τρόπο ανάσχεσης των τουρκικών προκλήσεων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Επιστρέφουμε στα Εθνικά μας θέματα, κυρίες και κύριοι, και τα θέματα των εξοπλισμών. Θα μιλήσουμε τώρα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο που είναι εδώ μαζί μας στο στούντιο. Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ για την παρουσία σας. Υποβληθήκατε και στα σχετικά τεστ, το rapid test, για να είστε εδώ μαζί μας σήμερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Έχετε κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την οποία βέβαια περιμένουμε να περάσουν οι μέρες για να αποκτήσουμε την σχετική ανοσία.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Και βεβαίως να τρέξει αυτή η διαδικασία γρήγορα να την αποκτήσουμε όλοι όσο το δυνατόν ταχύτερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς, για να επανέλθουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Λοιπόν, με την υπογραφή σας, μετά από πάρα πολύ καιρό η Ελλάδα προχώρησε σε ένα σημαντικό εξοπλιστικό βήμα. Απέκτησε τα αεροσκάφη “Rafale”. Διαβάζω, ακούω, το είδατε κι εσείς ότι υπάρχει η διάθεση από την Πολεμική Αεροπορία, εάν τα οικονομικά το επιτρέψουν να πάμε σε μία νέα παραγγελία κ. Υπουργέ και ήθελα να ρωτήσω αν είναι κάτι το οποίο είναι στο τραπέζι…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι όλα στο τραπέζι στο πλαίσιο ενός μεγάλου και οργανωμένου σχεδίου για τον επανεξοπλισμό των Ένοπλων Δυνάμεων. Εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο πολύ προσεκτικά, με προτεραιότητα, ιεράρχηση των αναγκών, υπό το συντονισμό του Α/ΓΕΕΘΑ πάνω στα υπόλοιπα Επιτελεία, με την συνεισφορά όμως την απαραίτητη και των Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού το συνθέσαμε, το φέραμε προς έγκριση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος το ενέκρινε και προχωρούμε τώρα στην υλοποίηση του. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο εκτείνεται σε βάθος χρόνου, άρα δεν πρόκειται για ένα ξαφνικό (να το πω έτσι) «εξοπλιστικό παροξυσμό» της χώρας σύντομα, εκτείνεται όμως σε βάθος χρόνου καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος των Ενόπλων Δυνάμεων  και τους τρεις Κλάδους ασφαλώς και περιλαμβάνει όχι μόνο την πρόσκτηση καινούριων συστημάτων, φερ’ ειπείν τα αεροπλάνα “Rafale”, αλλά και την αναβάθμιση των υφισταμένων συστημάτων κάτι το οποίο είναι άλλωστε και πάρα πολύ σημαντικό. Διότι αν αναβαθμίσουμε και επαναφέρουμε σε πλήρη λειτουργικότητα αυτά που ήδη έχουμε πάλι θα καλύψουμε σε μεγάλο μέρος τις ανάγκες, όμως χρειαζόμαστε και καινούργια.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, προχωρούμε και σε κάποιες προσκτήσεις, οι οποίες άλλωστε και δημιουργούν και τη μεγαλύτερη εντύπωση του κοινού όπως τα 18 “Rafale” που αποκτήσαμε, Χθες είχαμε τη μεγάλη χαρά, να υπογράψουμε με την Γαλλική πλευρά.

Για να σας πω την αλήθεια, χθες μόλις συνειδητοποίησα πόσο ευχαριστημένη, αλλά και έκπληκτη, ήταν η Γαλλική πλευρά διότι προχωρήσαμε σε χρόνο-ρεκόρ, σε τέσσερις μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτή τη σύμβαση, και σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάτι το οποίο επίσης είναι ασυνήθιστο, τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο, το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία  αυτό το καλοκαίρι.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Για να μας δώσετε και την είδηση αν υπάρχει; Μαθαίνω ότι ανάμεσα στα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, επειδή ψάχνω αυτό το περιβόητο ενδιάμεσο πλοίο μέχρι να παραλάβουν τις φρεγάτες, θα μιλήσουμε στη συνέχεια για τις φρεγάτες, ένα από τα σενάρια είναι αντί να παραλάβουμε ενδιάμεσο πλοίο, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Πολεμική μας Αεροπορία με περισσότερα αεροσκάφη “Rafale”, ώστε να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο αυτό το κενό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το μεγάλο σχέδιο της λεγόμενης «Δομής Δυνάμεων» προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε τα 18 “Rafale”. Το τι θα κάνουμε από δω και πέρα, προφανώς μπορούμε να πάρουμε κι άλλα, αλλά θα εξαρτηθεί από αυτό που θα μας πει η Πολεμική Αεροπορία, το Επιτελείο. Τις εισηγήσεις των ειδικών ακούμε κι αυτές προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ούτως ή άλλως ως Πολιτική Ηγεσία.

Αργά ή γρήγορα, θα μπει στο τραπέζι και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης αλλά αργά γρήγορα θα πάμε στο αεροσκάφος της πέμπτης γενιάς. Το βασικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σε επίπεδο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή είναι το F-35. Μπορεί να προκύψει θέμα και για περισσότερα “Rafale”, ασφαλώς.

Εξελίσσεται φέτος το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων F-16 στην εκδοχή “Viper”, την πιο προηγμένη εκδοχή F-16 στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Σε λίγες μέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο “Viper”, προκειμένου εκεί να υποστεί τις δομικές μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις μάλλον, που χρειάζεται να έρθει και να ενταχθεί στις διαθεσιμότητες και μετά θα μπούμε σε γραμμή παραγωγής πλέον για να βγάζουμε τα οκτώ με δώδεκα, βάσει του προγράμματος αυτού για τα επόμενα επτά χρόνια.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡΗ απάντηση των Τούρκων κύριε Υπουργέ σε όλα αυτά, είναι ότι, εντάξει εμείς δεν μπορούμε να παραγγείλουμε αεροσκάφη αυτήν τη στιγμή έχουμε το μπλόκο από τους Αμερικανούς, αλλά έχουμε τους S-400, είδαμε και τις δοκιμές που έκαναν πρόσφατα και η απάντηση είναι ότι με τους S-400 ότι και να πάρει η Ελλάδα το θέμα έχει τελειώσει στο Αιγαίο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΕντάξει, νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι στην οπτική γωνία των Τούρκων. Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα ενισχύεται και ενισχύεται γρήγορα και καταλυτικά. Θεωρώ ότι η πρόσκτηση των 18 “Rafale” θα επαναφέρει το ισοζύγιο, αν θέλετε, ισχύος προς την πλευρά την Ελληνική, θα γείρει την πλάστιγγα προς τα εμάς, διότι δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα αυτά καθ’ αυτά είναι και τα όπλα που φέρουν.

Όπλα τα οποία δεν διαθέτει η άλλη πλευρά, όπλα Στρατηγικά, όπλα ικανά να εξαπολύσουν πλήγματα, να το πω έτσι, καίρια στην αντίπαλη πλευρά, εάν χρειαστεί, ελπίζουμε όλοι ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά αν θέλετε η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προηγμένα οπλικά συστήματα, με πλατφόρμες, τα αεροπλάνα δηλαδή, αλλά και με όπλα και σε επίπεδο υποδομών υποστήριξης αυτών των αεροσκαφών, γιατί και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, τελικά ενισχύει το αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτροπή όπως καταλαβαίνετε είναι σπουδαία υπόθεση, συμβαδίζει με τη διπλωματία.

Δεν μπορεί η διπλωματία χωρίς την αποτροπή. Η αποτροπή παρακολουθεί τη διπλωματική προσπάθεια.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡΗ αποτροπή δημιουργεί και σεβασμό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει το άλλο μεγάλο θέμα που είναι ανοιχτό, αυτό της ενίσχυσης του Ναυτικού, να δούμε μαζί ένα βίντεο παρακαλώ που αφορά τις φρεγάτες και να το συζητήσουμε μαζί.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡΕπιστρέφω στον Υπουργό Άμυνας και τον ρωτώ πολύ απλά. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτές τις υπερσύγχρονες τελευταίας γενιάς φρεγάτες “Belharra” των Γάλλων. Τι περιμένουμε να αλλάξει στην πρότασή τους για να πούμε το «ναι».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΗ απόφαση θα ληφθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα ληφθεί μετά από μία συγκεκριμένη διαδικασία. Πάντα καλά ενημερωμένος ο κ. Σαρικάς, μάς είπε αυτά που όντως πιθανόν να δούμε τις επόμενες μέρες. Δεν ήρθε η Φλωράνς Παρλύ, η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, κομίζοντας την πρόταση για τις φρεγάτες χθες στην Αθήνα, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν αργεί αυτή η πρόταση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε το ευχάριστο αν θέλετε πρόβλημα, να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών ενδιαφερόντων προτάσεων. Έχουμε τέσσερις-πέντε: Είναι η Γαλλική που θα έρθει, η Αμερικανική, η Βρετανική, η Γερμανική, μεταξύ άλλων η Ισπανική, η Ολλανδική.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Λεφτά να έχει κανείς να αγοράζει, έτσι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς ξέρετε, είναι σπουδαίο ξέρετε και για την Αμυντική Βιομηχανία παγκοσμίως, μία χώρα να σπεύδει να ναυπηγήσει τέσσερα καινούργια πλοία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Από κει και πέρα όμως, για να το κλείσω, εμείς αναζητούμε περισσότερο μία πρόταση πακέτο, δηλαδή θέλουμε εκτός από την ναυπήγηση των τεσσάρων αυτών πλοίων, την απόκτηση εκ μέρους μας τεσσάρων φρεγατών νέου τύπου, να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά τα πλοία θα ναυπηγηθούν σε Ελληνικά ναυπηγεία, εγχώρια εμπλοκή λοιπόν της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, και μέχρι να ναυπηγηθούν, δηλαδή δεν θα τα χουμε σε οκτώ μήνες με δύο χρόνια όπως τα “Rafale”, θα χρειαστούν 6-7 χρόνια. Θα μας δώσουν αυτοί που θα πάρουν τη δουλειά τη λεγόμενη «ενδιάμεση λύση», δηλαδή δύο πλοία, μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα όπως ακούω για τη Γαλλική πρόταση που θα έρθει με τις φρεγάτες “Lafayette” παλαιότερου τύπου αλλά αναβαθμισμένες. Θα δούμε, αναμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡΠέρα από τα πλοία θα το πω γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε χρειάζεται και έμψυχο δυναμικό στο Στρατό για να μπορεί να χειρίζεται τα πλοία, να υποστηρίζει τα αεροσκάφη και να είναι στα σύνορα. Έγινε μία αύξηση της θητείας. Ακούω μία γκρίνια, ειδικά από το Στρατό, ότι αυτή η αύξηση ήταν μικρή γιατί συνυπολογίσατε και το πολιτικό κόστος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αν συνυπολογίζαμε το πολιτικό κόστος απλά δεν θα παίρναμε καμία απόφαση για αύξηση της θητείας. Αυτό που έχω να πω πρώτα από όλα, στο πολύ σωστό σημείο που επισημαίνετε, είναι ότι η ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρώτα δρομολογείται μέσω της πρόσληψης επαγγελματιών, είτε με την αύξηση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και των τριών κλάδων, αυτοί θα είναι οι αυριανοί πιλότοι των νέων αεροσκαφών, οι αυριανοί κυβερνήτες των νέων φρεγατών, το προσωπικό με τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Επίσης, έχουμε δρομολογήσει την πρόσληψη 15 χιλιάδων ΟΒΑ, Οπλιτών δηλαδή και ΕΠΟΠ, που κυρίως θα στελεχώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό και μικρότερο σε ηλικία οπωσδήποτε και φυσικά κάνουμε και την παρέμβαση στη θητεία. Κοιτάξτε πρέπει να πάμε θεωρώ σταδιακά, δεν μπορούσαμε να πάμε σε μία πολύ μεγάλη αύξηση. Υπάρχουν και άλλου τύπου υπολογισμοί που πρέπει να κάνουμε, όπως ας πούμε το κόστος, αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτή η ιδέα που έχουμε, αυτός ο σχεδιασμός, να πάμε δηλαδή σε μία τρίμηνη αύξηση, δίνοντας όμως την ευχέρεια επιλογής σε κάποιους που θέλουν να υπηρετήσουν σε κάποιες μονάδες παραμεθορίου να κάνουν επτά μήνες και οι υπόλοιποι δώδεκα, καταρχήν θα ενισχύσουν, αν θέλετε, την επάνδρωση των Μονάδων, ιδίως σε παραμεθόριες περιοχές, κάτι που είναι αυτή τη στιγμή το άμεσο ζητούμενο. Η αναβάθμιση όμως θα έρθει μέσα από τις προσλήψεις των επαγγελματιών και των ειδικών.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά απλά για την αποτροπή και μόνο. Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ και εγώ.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Ενώνω τη φωνή μου με την σιωπηρή κραυγή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα 6.000.000 μαρτύρων, διαπερνούν το χρόνο και φτάνουν στο σήμερα για να μας θυμίσουν ότι το Ολοκαύτωμα καθιστά ανυπόφορη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, την ιδέα κάθε τελικής λύσης, κάθε τσόχινου αστεριού, κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης. Σήμερα, ενώνω τη φωνή μου με την σιωπηρή κραυγή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος για να περάσουμε ηχηρά το μήνυμα ότι η σημερινή ημέρα, πέρα από ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας, είναι και ημέρα –
σύμβολο. Ένα σύμβολο που αντικατοπτρίζει τον αγώνα ενάντια στον κατατρεγμό, το διωγμό και την εξόντωση, που μαζί με τον Εβραϊκό λαό βίωσαν και οι Αρμένιοι, αλλά και ο Ποντιακός Ελληνισμός. Σήμερα είναι μια ημέρα σύμβολο, η οποία οφείλει να χαλυβδώσει την αντίθεσή μας απέναντι σε νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που πλήγωσαν το παρελθόν μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις αφήσουμε να αφορούν το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: