Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος | Η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή με την σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ακολουθεί συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ και βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα MANIFESTO :

– Εντέλει τι ισχύει με την αποστολή υλικού της Ελλάδας στην Ουκρανία και τι είδους υλικό ήταν αυτό;

Κατ’ αρχάς ισχύει μια διττής ανάγνωσης ηθική υποχρέωση.

Πρώτον, η Ελλάδα δεν πρέπει να διασπάσει την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία άρνησή μας να συμβάλλουμε όπως και τα άλλα κράτη-μέλη στην ενίσχυση της άμυνας μιας χώρας που ζητεί βοήθεια για να αποτρέψει έναν παράνομο εισβολέα.

Θέλω επίσης να καταστήσω σαφές, στο σημείο αυτό, ότι η Ελλάδα μετέχει της συμμαχίας των δυτικών δυνάμεων που χαρακτηρίζονται από τις αρχές της ελευθερίας και τους Θεσμούς της δημοκρατίας. Κατά συνέπειαν έπραξε το καθήκον της έναντι της Ιστορίας που υπαγορεύει την αποτροπή κάθε εν εξελίξει αναθεωρητισμού από αυταρχικά καθεστώτα. Ιδίως όταν αυτού του είδους οι αναθεωρητισμοί μπορεί να βρουν και άλλους μιμητές.

Δεύτερον, η άλλη ηθική υποχρέωση είναι η αυτονόητη στήριξη ενός αδύναμου έναντι ενός ισχυρού, όταν ο τελευταίος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία του πρώτου.

Στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή αποστείλαμε αμυντικό υλικό, από τα πλεονάζοντα αποθέματά μας και μόνον, έτσι ώστε να μην αποδυναμώσουμε κατ’ ελάχιστον την αμυντική μας ισχύ, κάτι βεβαίως που ουδέποτε θα επιχειρούσαμε. Θα ήταν αδιανόητο να αποδυναμώναμε οποιοδήποτε σημείο στην αμυντική μας διάταξη προκειμένου προκειμένου να ενισχύσουμε κάποιον τρίτον που θα είχε ανάγκη την ενίσχυση αυτή. Προέχει πάντα η πατριωτική αντίληψη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ακεραιότητας της χώρας.

Με απλά λόγια η Ελλάδα ενίσχυσε την Ουκρανία στον αγώνα της να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων με αμυντικό υλικό συνολικού βάρους 40 τόνων που αποτελείται από πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και τυφέκια. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε την αποστολή αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης με συμφωνημένη την αντικατάσταση αυτών από αντίστοιχο γερμανικό αμυντικό υλικό (οχήματα).

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Άμυνας εφήρμοσε την κυβερνητική γραμμή επί του θέματος. Από την πρώτη στιγμή χωρίς δισταγμό, διά στόματος του Πρωθυπουργού, η γραμμή αυτή ήταν να ταχθεί η χώρα μας με την σωστή πλευρά της Ιστορίας.

-Το «Μητσοτάκης τέλος για μένα» του Ερντογάν τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως το ερμηνεύετε;

Δεν είναι η πρώτη φορά στην μεταπολεμική πορεία των σχέσεων των δύο χωρών που χρησιμοποιείται από την τουρκική πολιτική ηγεσία ακραία ρητορική. Όμως ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι ούτε σε τέτοιας φύσεως λεκτικά παιχνίδια μετέχει ούτε πέφτει σε παγίδες. Στην πρόσφατη συνάντηση στο Νταβός, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ, έστειλε το δικό του σαφές μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο. Και το μήνυμα αυτό είναι ότι με την Τουρκία είμαστε γείτονες και επομένως πάντα θα πρέπει να κρατάμε ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, όταν μάλιστα, μιλάμε για δύο χώρες που αποτελούν μέλη της ίδιας Συμμαχίας. Επομένως δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τους διαύλους συνεννόησης. Ο διάλογος όμως δεν συμβαδίζει με επιθετική ρητορική και προκλητικές συμπεριφορές. Δεν έχει κανένα νόημα τότε κι αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, είναι ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεν κάνει όμως εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σφάλλει αν νομίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της. Ασφαλώς και δεν θα είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε οποιαδήποτε ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Όμως αποτελεί πλέον γνώριμη τακτική της άλλης πλευράς, ο Τούρκος Πρόεδρος κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα να προκαλεί εντάσεις. Να θυμίσω ότι το επιχείρησε με την υβριδικού τύπου επιχείρηση μέσω της εργαλειοποίησης μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και με τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου ή την αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις. Τις τελευταίες ημέρες έβγαλε στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής και το σκάφος Τσεσμέ για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου!!

Ασφαλώς και δεν επιτυγχάνει τίποτε με τις προκλήσεις του αυτές. Απλώς εκτίθεται στην διεθνή κοινότητα και ενισχύει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων, τα οποία άλλωστε εξετέθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αμερικανική ηγεσία και στο Κογκρέσο. Όμως με την ευκαιρία αυτή θα επιθυμούσα να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό να αισθάνεται απολύτως ασφαλής καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι παρούσες και σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.

-Προχωρά τελικά ο σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας για τα F-35; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Η έγκριση του Προέδρου Μπάιντεν για την απόκτηση F-35 στην Ελλάδα ήταν ένα ακόμα απτό κέρδος από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη Lockheed Martin, η οποία θέλει να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

Στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35. Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ήδη ετοιμάζεται από τους επιτελείς το σχετικό επίσημο αίτημα (LOR). Η διαδικασία μέχρι την πρόσκτηση αναμένεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια.

-Μετά την αγορά των 24 RAFALE υπάρχει τέτοια ανάγκη αλλά και αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα;

Πλην των έξι πρώτων Rafale, σε ανάπτυξη βρίσκεται στην Τανάγρα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραληφθεί και ενταχθεί στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας άλλα έξι καινούργια “Rafale” κι απομένουν άλλα δώδεκα.

Η προσπάθεια θωράκισης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης.

Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο, κοστολογημένο και σε απόλυτη προτεραιότητα που έχει υποβληθεί απευθείας στον Πρωθυπουργό κι έχει τύχει της εγκρίσεώς του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προμήθεια των “Rafale”, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδιασμού.

-Εντέλει τι ισχύει με την αναβάθμιση των Τουρκικών F-16 και τι περιθώρια αντίδρασης έχει η Ελληνική πλευρά;

Σας υπενθυμίζω ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή όταν επρόκειτο να ψηφιστεί η επέκταση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, είχα αναφέρει ότι ο δρόμος για την απόκτηση από την Τουρκία των F-16, είναι μακρύς και αβέβαιος. Η προεδρία Μπάιντεν τους προσέφερε την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων και την αναβάθμιση και αγορά 120 συνολικά F-16 στην εκδοχή viper. Αμφιβάλλω αν τελικά εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, Βουλή των αντιπροσώπων και Γερουσία. Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν την πώληση στην Τουρκία των F-35 όταν έχει προηγηθεί από τη Ρωσία η τουρκική αγορά των S-400. Είναι αυτονόητο ότι η όλη υπόθεση θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων. Η οποία θα αξιολογηθεί δεόντως από τις ΗΠΑ.

-Η πρόσφατη χαλαρή αντίδραση της Κομισιόν σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα σας προβληματίζει;

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες δηλώσεις ενός έμπειρου ευρωπαίου πολιτικού, του Ιταλού πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ερωτηθείς σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να νιώθει απόλυτα ήσυχη και ασφαλής. Αν υπήρξε ποτέ μια περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλής και ήσυχη, είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας».

Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν έχει πολλές φορές υποστηρίξει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά και έχει κρίνει επίσης πολλές φορές, ως αντιπαραγωγικά τα οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να προέρχονται από Τούρκους αξιωματούχους. Επομένως, ας μην υποτιμούμε τη στήριξη και την ασφάλεια που παρέχει η Ε.Ε. στην Ελλάδα. Κι ας αναρωτηθούμε πώς θα ήταν τα πράγματα εάν η Ελλάδα ήταν τώρα εκτός Ε.Ε.!

Σας υπενθυμίζω επίσης ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες -και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ- σε σημαντικό στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο και μάλιστα σε μία δυσμενή διεθνή συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άρα διαθέτουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή. Και για τον λόγο που προανέφερα έχουμε ως χώρα την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ, αφού έχουμε αναγνωριστεί ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

-Λένε κάποιοι πως παρά το πολύ ισχυρό αποτύπωμα του ταξιδιού και τα χειροκροτήματα όλου του Κογκρέσου στον κ. Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά είχαμε την απάντηση της Τουρκίας με τις υπερπτήσεις πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Πώς τα εκλάβατε όλα αυτά;

Αυτού του είδους «η απάντηση» της Τουρκίας, απλώς επιβεβαίωσε τα επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών θέσεων που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και στα μέλη του Κογκρέσου με την ιστορική ομιλία του. Αυτό που πέτυχε ο Πρωθυπουργός στο Κογκρέσο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Πρώτον, ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε ενώπιον και των δύο νομοθετικών Σωμάτων της ηγέτιδας δύναμης του δυτικού κόσμου, κατά δεύτερο λόγο εξίσου σπάνιο πολιτικό φαινόμενο ήταν να σηκώνονται από τα έδρανά τους οι βουλευτές και των δύο κομμάτων και να χειροκροτούν τον ομιλητή, κατ’ επανάληψιν. Αυτό συνιστά αναγνώριση στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού ενός παγκοσμίου κύρους ηγέτη που με τη συνεχή δουλειά, επιμονή και υπομονή, σε σημαντικά, στρατηγικής σημασίας θέματα κατορθώνει και περνά τις ελληνικές θέσεις. Όσον αφορά τις υπερπτήσεις, όπως σας ανέφερα και πιο πάνω αποτελεί πάγια τουρκική τακτική η εκδήλωση προκλητικότητας. Οι γείτονες κάθε φορά που νιώθουν να απειλούνται ή η διεθνής κοινότητα τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς, αντιδρούν διαταράσσοντας το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητας. Έτσι όμως επιτείνουν την αναξιοπιστία τους απέναντι στους συμμάχους τους. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και εταίροι στην περιοχή. Εμείς, ως χώρα προχωρούμε στο έργο που έχουμε αναλάβει να κάνουμε. Να συμβάλλουμε στην ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο νότιο άκρο της Ευρώπης και στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής συμμαχίας. Τούτων ούτως εχόντων, η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή και γι’ αυτόν τον λόγο δεν την πτοούν ούτε οι συνεχείς προκλήσεις ούτε οι ρητορικές υπερβολές.

-Ανησυχείτε μήπως έχουμε επανάληψη του φορτισμένου καλοκαιριού του 2020 με τις παραβιάσεις και τις οριακές καταστάσεις;

Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Όμως, νομίζω ότι η απέναντι πλευρά έχει λάβει το μήνυμα από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων μας Δυνάμεών μας και η άμεση αντίδρασή μας της κατέδειξε τις δυνατότητές μας για αποτελεσματική αποτροπή. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές.

-Θα στηρίξει η Ελλάδα κάθε διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Ορθώς προχωράει η διαδικασία με τη Φινλανδία και την Σουηδία;

Ασφαλώς και ναι. Πώς θα ήταν δυνατόν να υπάρχει προβληματισμός στο αυτονόητο δικαίωμα μιας χώρας να επιλέγει με δημοκρατικές διαδικασίες τους συμμάχους της; Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί βασικό και αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και αναγνωρισμένο πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας συμμετέχει σε κάθε ΝΑΤΟϊκή δομή και έτσι η Ελλάδα κινητοποιείται και συμμετέχει σε όλα τα δρώμενα. Υπό την έννοια αυτή, φυσικά και η όποια διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει την απόλυτη στήριξή μας. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν | Η Ελλάδα βγαίνει επίσημα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τις 20 Αυγούστου

Η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τις 20 Αυγούστου επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έπειτα από ανταλλαγές με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε στο Eurogroup κατά την έξοδό του από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει πετύχει αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και πιο πρόσφατα, από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα των ελληνικών προσπαθειών, η ανθεκτικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη επιτήρηση δεν δικαιολογείται πλέον.

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η παρακολούθηση των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τα επιτεύγματα της Ελλάδας και τη δέσμευσή της να συνεχίσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις πέρα από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, έχουν ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποκλοπές | Στο ναδίρ οι σχέσεις Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ

Παρεμβάσεις από Κομισιόν και ΠτΔ

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές και οι σχέσεις του μεγάρου Μαξίμου με την Χαριλάου Τρικούπη καθημερινά επιδεινώνονται. Οι χτεσινές εξηγήσεις του πρωθυπουργού έφεραν σήμερα νέες οργισμένες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον ότι αρνείται την ενημέρωση για την υπόθεσή του.

Επίθεση Οικονόμου σε Ανδρουλάκη

Χαρακτηριστικές όλου αυτού του κλίματος ήταν οι σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την Κυβέρνηση για όσα έγιναν. Στην ουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Στην κυβέρνηση σηκώνουν το γάντι στα πυρά της αντιπολίτευσης και επιμένουν στα περί «νομιμότητας» και «συνταγματικότητας» των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων. Μάλιστα φαίνεται να ανοίγει ένα ιδιαίτερο μέτωπο ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά την παρέμβαση με την οποία ζήτησε την ποινική δίωξη των υπηρεσιακών παραγόντων που επέτρεψαν και έκαναν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και τις αιχμές του τελευταίου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πατρίκιοι και πληβείοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην τυπική «νομιμότητα» της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη αλλά στο πολιτικά εσφαλμένο της ενέργειας αυτής και απάντησε στις ενστάσεις νομιμότητας και συνταγματικότητας που τίθενται λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα προτρέψω τον κ. Ανδρουλάκη και όλους όσους προσποιούνται ότι αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα να ανατρέξουν σε σειρά νομικών εγγράφων, αλλά και στο νόμο 2225/1994.

»Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, που δεν εξαιρούν κανένα πρόσωπο, κανένα υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Γιατί στη Δημοκρατία, όσον αφορά στο νόμο, δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι».

Απορίας άξιο

Αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την δική του πλευρά ανέλαβε με άρθρο του στο protagon να αποδομήσει την παρέμβαση Βενιζέλου ιδίως ως προς το σκέλος ότι είναι απόλυτο το απόρρητο των επικοινωνιών των βουλευτών με βάση το σύνταγμα.

«Ο εκτελεστικός νόμος 2225/1994 προβλέπει ειδικά στο άρθρο 3 τις εγγυήσεις για την άρση του απόρρητου των επικοινωνιών χωρίς να διαλαμβάνει καμία απολύτως εξαίρεση για οποιαδήποτε κατηγορία πολιτών. Ο νόμος αυτός, τον οποίο υπέγραψε ως συναρμόδιος υπουργός ο κ. Βενιζέλος, ισχύει περίπου με το ίδιο περιεχόμενο έως σήμερα. Ούτε, βεβαίως, στο σύγγραμμά του αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με την επέκταση της προστασίας των βουλευτών πέρα από την μη υποχρεωτική μαρτυρία. Εάν, όπως διατείνεται ο κ. Βενιζέλος, δεν υπάρχει καν νομιμοφάνεια στην άρση απορρήτου ενός βουλευτή επειδή αυτός αυτονοήτως προστατεύεται συνολικά, είναι απορίας άξιο πως δεν είχε μνημονευθεί η εξαίρεση αυτή στον νόμο και στο σύγγραμμα του» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

Μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη

Στον κ. Γεραπετρίτη απάντησε στον ίδιο ιστότοπο ο κ. Βενιζέλος με άρθρο του με τον τίτλο «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη η κυβερνητική γραμμή» επισημαίνοντας ότι «αυτή η κατάσταση απαιτεί ειλικρινή, θαρραλέα και ριζική αντιμετώπιση. Πραγματική ανάληψη ευθύνης χωρίς υπεκφυγές και αδιέξοδες διακρίσεις μεταξύ «τυπικά επαρκών» και «πολιτικά μη αποδεκτών» ενεργειών. Αυτό επαναφέρει την άτυχη διάκριση μεταξύ «νόμιμου» και «ηθικού» που δεν πήγε καθόλου καλά».

Ομοβροντία

Πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων κατά του πρωθυπουργού. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξαπολύουν πυρ ομαδόν ιδίως μετά τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και επιμένουν εμφατικά στο παράνομο και αντισυνταγματικό της παρακολούθησης ενώ ταυτόχρονα καθιστούν σαφές πως δεν πείθονται ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ γινόταν εν αγνοία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι «υπάρχει άμεση πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού» και μίλησε για εμπλοκή του Μαξίμου στις υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι «ανήμπορος» να διαχειριστεί αυτή την κρίση επισημαίνοντας ότι δεν έπεισε ότι είναι «ανήξερος». «Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης περίπου για έναν ανήξερο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος μέσα στο γραφείο του είχε φέρει την ΕΥΠ, είχε βάλει τον απολύτως αρεστό άνθρωπο ως επικεφαλής, είχε ζητήσει από το στενό συνεργάτη του και ανιψιό του, τον κ. Δημητριάδη να τον εποπτεύει και αυτοί οι δύο συνεργάτες, τους οποίους έσπευσε να καλύψει, δεν τον ενημέρωναν. Αυτό είπε ο κ. πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν έπεισε κανέναν».

Αδιανόητο να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, επεσήμανε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη και το επιχείρημα της κυβέρνησης πως όλα έγιναν νόμιμα αν και πολιτικά ήταν λάθος. «Είναι τεράστιο ολίσθημα αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός χθες» επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος.

Καφενείο και κρίση εμπιστοσύνης

Το βέβαιο είναι πάντως ότι πλέον υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκεί αποδίδεται το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται την κατ’ ιδίαν ενημέρωση για την υπόθεσή του ζητώντας επίσημη θεσμική ενημέρωση και κυρίως δημοσιοποίηση των λόγων για τους οποίους παρακολουθούνταν.

«Δεν είμαστε καφενείο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια θεσμικά» δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Παράνομη χαρακτηρίζει και το ΚΚΕ την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλία των κινήσεων

Την ίδια ώρα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ένα παιχνίδι γύρω από το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ότι αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών.

Μετά την εν μέρει ικανοποίηση του αιτήματος Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με την κατά ένα δεκαήμερο επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής τον Αύγουστο, τελικά το αίτημα που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε σύγκληση αυτή την εβδομάδα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για λόγους κατ’ επείγοντος απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής.

«Η καθυστέρηση δεν θα τους σώσει!» σχολίασε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν το αίτημα. Μάλιστα με τον ίδιο τρόπο σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Δημοκρατική νομιμοποίηση

Εκείνο ωστόσο στο οποίο επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέτουν όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το ερώτημα αν υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα που παρακολουθούνται, ενώ σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι πλέον ο πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσει να κυβερνάει.

Το θέμα πάντως των υποκλοπών έχει πάρει διαστάσεις που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα φύγει από την επικαιρότητα. Το θέμα έφτασε μέχρι την Κομισιόν η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών Ανίτα Χίπερ τόνισε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

Θέση πήρε μετά τα πυρά που δέχτηκε για «αφωνία» τις προηγούμενες μέρες η προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προχώρησε σε δήλωση – παρέμβαση, ζητώντας άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Πηγη: in.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ξεκινά έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν

Πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa στη νότια Τουρκία, βάζει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στον χώρο μπροστά από το γεωτρύπανο, όπου και έβγαλε την ομιλία του. Λίγο νωρίτερα, σε μια επίδειξη ισχύος, ο Ερντογάν πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο twitter.

Ο Τούρκος πρόεδρος  χαρακτήρισε το Αμπντουλχαμίντ Χαν σύμβολο της Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα. Η Τουρκία, σημείωσε, έχει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία Φατίχ, Κανουνί, Γιαβούζ και Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και γεώτρησης σε περιοχές «εντός της δικαιοδοσίας της». «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός γι’ αυτό» είπε.  Και συνέχισε τονίζοντας ότι «θα στείλουμε το πλοίο Αμντουλχαμίντ Χαν στο κοίτασμα Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά. Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθεώρησε το γεωτρύπανο κι αφού συζήτησε με αξιωματούχους, ξεκίνησε η φιέστα για τον απόπλου του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι πλέον μια από τις λίγες χώρες στον πλανήτη που μπορεί να κάνει με δικά της μέσα γεωτρήσεις: «έχουμε έναν μοναδικό στόλο και με τις κατάλληλες προετοιμασίες κάναμε γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κοιτάσματα, αλλά όσο περισσότερο αναζητούμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε. Τα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα τα παρουσιάσουμε μέχρι το 2023», πρόσθεσε.

Εξέδωσαν Navtex οι Τούρκοι

Μετά την τελετή, δημοσιεύτηκε οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για το Abdulhamid Khan. Το πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Τρία ακόμη πλοία θα συνοδεύσουν το πλοίο.

Η τουρκική Navtex

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 072059Z OCT 22.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: