Quantcast
Connect with us

ΠΑΙΔΙ

Παγκόσμιος Μήνα Πρόληψης Φυγής Ανήλικων από το Σπίτι

Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι κάνουν παγκόσμια εκστρατεία τον Νοέμβριο για να ρίξουν φως στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Η φυγή συχνά θεωρείται ως «προβληματική συμπεριφορά», αλλά «αν ακούγατε και τη δική μας άποψη, θα γνωρίζατε ότι είναι μία λύση για να τα καταφέρουμε με σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 25χρονος που το «έσκασε» από το σπίτι για πρώτη φορά στα 10 του χρόνια.

 

Φέτος το Νοέμβριο –  «Παγκόσμιος Μήνα Πρόληψης Φυγής Ανήλικων από το Σπίτι» – το  Missing Children Europe (MCE), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και μέλη του προγράμματος RADAR, ενώνουν δυνάμεις και πραγματοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με σκοπό να αναδείξουν τα ζητήματα των ανήλικων φυγάδων με αντίστοιχες εμπειρίες.

 

Τα παιδιά και οι νέοι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είναι η μεγαλύτερη ομάδα αγνοουμένων παιδιών σε όλη την Ευρώπη. Το 2019, οι νέοι που έφυγαν από το σπίτι αποτέλεσαν το 54,5% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή  Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, εκ των οποίων το 14% δεν βρέθηκαν.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Missing Children Europe και τα μέλη του απευθύνθηκαν σε νέους σε όλη την Ευρώπη που έχουν αντίστοιχη εμπειρία για να ακούσουν τις ιστορίες τους. Η καμπάνια “Άκουσε. Άλλαξε. Προστάτευσε.” – “Listen. Change. Protect.” – δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη ομάδα νέων με στόχο να συμβάλλει στην αλλαγή της αντίληψης ότι το πρόβλημα είναι των παιδιών και όχι του περιβάλλοντός τους, και να ενισχύσει την υποστήριξη που αξίζουν και πρέπει να έχουν.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η καμπάνια #ListenChangeProtect θα αναδεικνύει όσα τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι που έχουν σχετικά βιώματα τόνισαν στις συναντήσεις τους. Τα παιδιά θέλουν να καταλάβουν οι μεγάλοι ότι

:
● Οι λόγοι που ωθούν ένα παιδί να φύγει δεν είναι προφανείς, ούτε και αποκλειστικά δικοί του. Μία φυγή από το σπίτι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Χρειάζεται ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση απ’ όσους θα ασχοληθούν με τα παιδιά για να διαγνώσουν την κατάσταση και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν το πραγματικό πρόβλημα.
● Οι αρνητικές αντιλήψεις είναι απαραίτητο να αλλάξουν. Το παιδί που φεύγει δεν είναι προβληματικό. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι προβληματική, είτε λόγω δικής του ερμηνείας είτε επειδή συντρέχουν πραγματικές προϋποθέσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και τα παιδιά να ενθαρρύνονται να επικοινωνούν πώς νιώθουν για να ζητούν βοήθεια, αντί να φεύγουν.   
● Μετά την επιστροφή τους στο περιβάλλον από το οποίο έφυγαν, οι νεαροί φυγάδες χρειάζονται καθοδήγηση. Για να λάβουν ουσιαστική υποστήριξη θα πρέπει να εμπιστευθούν από την αρχή τους ενήλικες του περιβάλλοντός τους και τους πιθανούς ειδικούς που θα τους βοηθήσουν.
● Για να αλλάξουν οι πεποιθήσεις της κοινωνίας θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση με στόχο την άρση της προκατάληψης και μία διαφορετική προσέγγιση των παιδιών που φεύγουν, ερμηνεύοντας την πραγματικότητά τους μέσα από τα δικά τους μάτια.
 
Η Aagje Leven, Γενική Γραμματέας του Missing Children Europe (MCE) δήλωσε:  “Συχνά επικρατούν παρανοήσεις ως προς  τους λόγους που παιδιά και νέοι αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι και τους αντιμετωπίζουμε με προκαταλήψεις. Οι νέοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε και έχουν τέτοιες εμπειρίες, μας ζητούν να ακούμε τις ανησυχίες και τα βιώματά τους και να τους παίρνουμε στα σοβαρά γιατί εκείνοι ξέρουν καλύτερα τι πραγματικά έχει συμβεί που τους οδήγησε να φύγουν. Η φυγή είναι η απάντησή τους σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, και που πιθανότατα εμείς δεν βλέπουμε. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούσουμε. Μόνο τότε μπορούμε να αναπτύξουμε μία σχέση εμπιστοσύνης για να διερευνήσουμε τι έγινε και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να τους παρέχουμε το ασφαλές περιβάλλον και την προστασία που τους αξίζει.”

 

Ο κος. Γιαννόπουλος δήλωσε:
“Κάθε παιδί που φεύγει από το σπίτι, είναι παιδί σε κίνδυνο και εκτίθεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις που ξεφεύγουν από τη φαντασία και τον έλεγχό του. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να φθάνουν στο σημείο να σκεφθούν να φύγουν για να λύσουν τα προβλήματά τους. Στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι μεγάλη ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα τους και να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους για να έχουμε ουσιαστική σχέση μαζί τους. Η αποξένωση είναι ύπουλη και πολλές φορές δεν θέλουμε ούτε εμείς οι ίδιοι οι γονείς να την αναγνωρίσουμε. Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με ενδοοικογενειακά προβλήματα και έλλειψη επικοινωνίας.

 

Και στην περίπτωση που το περιβάλλον είναι κακοποιητικό, έχουμε μεγάλη ευθύνη ως κοινωνία να φροντίσουμε να γνωρίζουν τα παιδιά μας ότι υπάρχουν θεσμοί που τα προστατεύουν, για να απευθύνονται σε αυτούς και να λαμβάνουν ουσιαστική βοήθεια χωρίς να ρισκάρουν τη ζωή τους σε απρόβλεπτα μονοπάτια. Να μιλάμε οι γονείς με τα παιδιά μας, πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας! Μιλήστε τους και για την Εθνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, να γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της γραμμής υπάρχει ένας ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που μπορεί να τα ακούσει και να δώσει λύση, κάθε στιγμή, κάθε μέρα, όλο το χρόνο, δωρεάν και ανώνυμα. Τώρα και μέσα από την εφαρμογή Chat 1056 μπορούν να ζητούν βοήθεια με γραπτό μήνυμα και να συζητούν με ειδικούς για όσα τα απασχολούν, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η επικοινωνία από το περιβάλλον τους.”


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 από το 2007 κατόπιν αριθμοδότησης από την ΕΕΤΤ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) Το 2016 στο πλαίσιο αξιολόγησης όλων των Γραμμών 116000 πανευρωπαϊκά, η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 στην Ελλάδα πιστοποιήθηκε συγκεντρώνοντας τη μέγιστη βαθμολογία 100%. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 λειτουργεί πανευρωπαϊκά την καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο στην διαδικασία παροχής υποστήριξης και σε παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η ανάγκη οδήγησε τον Οργανισμό να συγκροτήσει ομάδα εθελοντών διερμηνέων/διαμεσολαβητών Αραβικών και Φαρσί. Παράλληλα η Γραμμή 116000 και οι υπηρεσίες που παρέχει επικοινωνήθηκαν μέσω ειδικών φυλλαδίων στα σημεία εισόδου και παραμονής παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Η ενημερωτική καμπάνια #ListenChangeProtect πραγματοποιείται σε Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Πορτογαλία.  Μείνετε συντονισμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».Σχετικά με το project RADAR
Το έργο RADAR στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της κοινής γνώμης ως προς τη συμπεριφορά  των νεαρών φυγάδων και να αναδείξει ότι η φυγή αποτελεί ισχυρή ένδειξη υποκείμενων δυσμενών παιδικών βιωμάτων, όπως κακοποίηση, παραμέληση, προβλήματα ψυχικής υγείας ή διαβίωση με ένα μέλος της οικογένειας με προβλήματα ψυχικής υγείας ή/και εθισμό. Το έργο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα των δραπέτων παιδιών μέσω της έρευνας με την παροχή εργαλείων υπεράσπισης, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και εργαλειοθηκών καθώς και ένα μαζικό ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα για επαγγελματίες σε σχετικούς τομείς.

 

Σχετικά με το Missing Children Europe – ΜCE
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe – ΜCE), με έδρα στις Βρυξέλλες, η οποία αριθμεί 31 μέλη από 26 χώρες της Ευρώπης. Μέσω της συμμετοχής του, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς με στόχο την εξάλειψη της σεξουαλικής και ψυχολογικής εκμετάλλευσης των παιδιών, αλλά και τον εντοπισμό παιδιών που έχουν εξαφανισθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ο κοινός ευρωπαϊκός αριθμός 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά έχει εκχωρηθεί στον Οργανισμό και λειτουργεί από το 2008 αποτελώντας την Ευρωπαϊκή Γραμμή έκτακτης ανάγκης για παιδιά που αγνοούνται.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 2310 250 160
E-mail: thesspress@hamogelo.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εκστρατεία Αγάπης

«Εκστρατεία Αγάπης» για το Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός Θεσσαλονίκης.

‘Όλοι μαζί μια αγκαλιά για τα παιδιά: Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για το βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός»

Εννέα ορφανά βρέφη έχουν την ανάγκη όλων μας, δεν είναι ζήτημα ποιότητας ζωής είναι ΖΗΤΗΜΑ ζωής!

Το news.makedonias.gr,το Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης & Αλληλεγγύης HELPHELLAS,το Ελληνικό Κολλέγιο, ο Παιδότοπος Αστεράκια, η Θεατρική ομάδα «Γεια Χαρά» του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσσαλονίκης, και ο Σύλλογος «Ενσυναίσθηση» ,όλοι μαζί μια αγκαλιά για τα παιδιά,  ενώνονται και συνδιοργανώνουν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης & τροφίμων με σκοπό την στήριξη του  Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός».

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και να φέρετε κάποια από τα παρακάτω είδη:

Τρόφιμα Μακράς Διάρκειας

Μωρομάντηλα

Φυσιολογικοί οροί μιας χρήσεως (αμπούλες)

Σφουγγάρια μπάνιου βρεφικά

Απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων – σόδα πλυντηρίου

Κρεμοσάπουνο χεριών

Γάντια latex M

Απορρυπαντικό επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων (AXION professional)

Σφουγγάρια – σύρμα πιάτων

Απορρυπαντικό πιάτων

Απορρυπαντικό πατώματος  γενικής χρήσεως

Χαρτί Κουζίνας – Βαμβάκι

Αλουμινόχαρτο – μεμβράνη – περιτυλίγματος τροφίμων- αντικολλητικό χαρτί  ψησίματος

Πάνες Νο 4 & Νο 5

Σημεία συγκέντρωσης των παραπάνω:

Για την περιοχή του Ευόσμου: Αστεράκια Παιδότοπος : Αγίου Δημητρίου 25 Εύοσμος

Για την περιοχή του Κορδελιού: Δαβάκη με 25ης Μαρτίου Ελευθέριο Κορδελιό (6ο Πειραματικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού)

Για την Περιοχή της Χαλκιδικής: Κοινοτικό Κατάστημα Στανού Χαλκιδικής (Σύλλογος “Ενσυναίσθηση” τηλ. επικοινωνίας 6943172444)

Για το κέντρο της Θεσσαλονίκης: Βασιλέως Ηρακλείου 47 5ος όροφος γραφείο 505 (Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης & Αλληλεγγύης HELPHELLAS τηλ. επικοινωνίας 694 474 4151)

Διάρκεια Δράσης από Δευτέρα 11 Μαρτίου έως Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Περισσότερες Πληροφορίες: 6987566958 Γωγώ Καρανίκα Απόχα

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Χαράς Κεφαλίδου | «Κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα»

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς τους Υπουργούς Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές του νομού Δράμας, ο Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας, Δρ. Γεώργιος Αλβανόπουλος, καθώς και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, όπου τονίζεται η ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα με παιδοψυχίατρο. Ο νομός Δράμας, στον τομέα της ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία, αποδεικνύεται ως ο “φτωχός συγγενής” για άλλη μία φορά και οι ευάλωτες οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να μετακινούνται σε κοντινούς νομούς, με χρονοβόρες και οικονομικά δυσβάσταχτες διαδικασίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη
Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα με παιδοψυχίατρο»

Με επιστολή του στους βουλευτές του νομού Δράμας και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο Δρ. Γεώργιος Αλβανόπουλος, Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας, η οποία είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πρόοδο των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης στελέχωσης με παιδοψυχίατρο της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα, για την εξυπηρέτηση παιδιών που κακοποιούνται, παιδιών που αντιμετωπίζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής κ.ο.κ.

Τονίζεται ότι οι πλησιέστερες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, χωροταξικά, είναι εκείνες που εδρεύουν στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη και οι γονείς από την Δράμα αναγκάζονται να μετακινούνται προς αυτές, με πολύ κόπο και οικονομική τους επιβάρυνση, που είναι δυσβάσταχτα κάτω και υπό τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και εν μέσω της πανδημίας του covid 19 και επίσης, γιατί ως επί το πλείστον οι γονείς που ταλαιπωρούνται είναι από ευάλωτες ομάδες και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους.

Ο κ. Αλβανόπουλος διερωτάται πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος νόμος να μην μπορεί τόσα χρόνια να στελεχώσει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με έναν παιδοψυχίατρο. Η Δράμα στον τομέα της ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία, αποδεικνύεται ως ο “φτωχός συγγενής” για άλλη μία φορά, σε σχέση και με τους όμορους νομούς, όπως Σέρρες, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, που, μέχρι πρόσφατα, είχαν τέτοιες δομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις πλέον ευάλωτες οικογένειες μαθητών σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία.

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας, Δρ. Γεωργίου Αλβανόπουλου, καθώς και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για άμεση στελέχωση με παιδοψυχίατρο της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα.

Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Καμπανάκι» παιδιάτρων | Πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών

Πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες των παιδιών, κυρίως όμως άνω των 5 ετών και των εφήβων, διαπιστώνουν οι παιδίατροι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η μεγάλη μείωση της τάξης του 70% που παρατηρήθηκε την άνοιξη του 2020, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων, δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρούν εκ νέου μείωση της τάξης του 30%-40% στους εμβολιασμούς των εφήβων σε όλα τα εμβόλια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αναφέρει ότι η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, είχε απασχολήσει ως πρόβλημα από το πρώτο lockdown το 2020 και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, είχε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τη συνέχιση του προγράμματος, χωρίς τον περιορισμό μόνο με τα βασικά εμβόλια. Η Επιτροπή είχε ανταποκριθεί άμεσα και είχε συστήσει τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος με όλα τα εμβόλια.

Όπως, όμως, αναφέρει η Ομοσπονδία, οι γονείς δεν έφεραν και δεν φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν στο ποσοστό που θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολίων και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι παιδίατροι απευθύνουν έκκληση στους γονείς να ανοίξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους, όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια και σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί, να φροντίσουν άμεσα να τα εμβολιάσουν.

Υπογραμμίζουν ότι το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προστατεύει τα παιδιά ώστε να μη νοσήσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. «Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από κάποιο ποσοστό, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που χάρις στους εμβολιασμούς έχουν από πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ανησυχητικά τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη. Τα δεδομένα όμως από άλλες χώρες όπου γίνεται συστηματική καταγραφή, είναι ανησυχητικά. Ερευνητές από τις ΗΠΑ υπολόγισαν μείωση των εμβολιασμών κατά 82% στις ηλικίες 10-17 ετών, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη του 2020. Στις ηλικίες 0-2 ετών η αντίστοιχη μείωση ήταν 31% και για τα παιδιά 3-9 ετών η μείωση ήταν 78%. Σε μεταγενέστερη μελέτη από τη Νέα Υόρκη, παρά τη διενέργεια εκστρατείας για την αναπλήρωση των χαμένων δόσεων, μερικούς μήνες μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, οι χαμένοι εμβολιασμοί δεν είχαν αναπληρωθεί ενώ οι νέοι εμβολιασμοί δεν είχαν φτάσει σε συγκρίσιμα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχα δεδομένα έχουν δημοσιευτεί και από ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en