Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα (25/10) και οι μαίες του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων Κοτσιφάκη Ευφροσύνη, Δουμένη Ευαγγελία και Ξοκώνη Αικατερίνη «πιστές στο μαιευτικό μας επάγγελμα, πιστές στο φύλο μας, πιστές στους φόβους και τις ανησυχίες μας, πιστές στο ραντεβού μας… από το βήμα που μας δίνεται δε θα παραλείψουμε κάθε Οκτώβρη έτσι και φέτος  να σας θυμίσουμε το δικό σας  ραντεβού με εμάς, με την πρόληψη, με τη ζωή». 

«Ας μιλήσουν οι αριθμοί… γιατί τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι μαίες του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων και προσθέτουν:

«Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.

Για την εμφάνισή του έχουν ενοχοποιηθεί περισσότεροι των 30 παραγόντων, αλλά μόνο στο 30% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού υπάρχει πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Πρέπει να τονισθεί ότι δεν έχει επαρκώς διευκρινισθεί ο τρόπος δράσης όλων των παραγόντων αυτών και δεν έχουν ακόμη απόλυτα τεκμηριωθεί.

 

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού φτάνει το 12-13%. Δηλαδή περίπου 1 στις 8-9 γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους θα προσβληθεί από καρκίνο μαστού.

Ωστόσο υπάρχουν και ευχάριστα νέα! Η πιθανότητα μία γυναίκα να πεθάνει από καρκίνο μαστού είναι μόλις 3% (1 στις 36). Αυτό το ποσοστό μειώνεται συνεχώς από το 1989, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η σημαντική μείωση της θνητότητας των γυναικών με καρκίνο μαστού σήμερα, οφείλεται αφενός στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αφετέρου στα νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.

Ο τακτικός έλεγχος των μαστών έχει αποδειχθεί  κυριολεκτικά σωτήριος, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός μιας κακοήθειας θα επιτρέψει την εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής σε ένα στάδιο, κατά το οποίο η ασθένεια είναι ακόμα διαχειρίσιμη και, τελικά, ιάσιμη.

Τα όπλα στη φαρέτρα για την πρόληψη του καρκίνου  του μαστού είναι η ψηφιακή μαστογραφία .το υπερηχογράφημα μαστών ,η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό και τέλος η σωστή αυτοεξέταση.

Γνωρίζοντας το σώµα μας και ιδιαίτερα το στήθος μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή και άμεσα να ενημερώσουμε το γιατρό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, απλώς να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στις προληπτικές εξετάσεις και να τις επαναλαμβάνουμε τακτικά, με βάση τις ιατρικές οδηγίες!

Βέβαια πριν μία γυναίκα φτάσει να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, υπάρχει μία σειρά στρατηγικών μείωσης του ατομικού της κινδύνου να νοσήσει, μέσω αλλαγής των καθημερινών της συνηθειών και της διατροφής. Είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής, επηρεάζουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Μείνετε ενημερωμένες …υπάρχουν πολλοί φορείς πρόθυμοι να σας παρέχουν συνεχή πληροφόρηση.

Μείνετε  χαρούμενες …το άγχος είναι εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας για κάθε νόσο.

Μείνετε δυναμικές και έξυπνες …χρησιμοποιήστε  όλα τα σύγχρονα μέσα πρόληψης που μας διαθέτει η εποχή μας.

Μείνετε « ρόζ» …γιατί είναι συγκλονιστικό να είσαι γυναίκα.

Μείνετε υγιείς …γιατί η ζωή είναι ωραία!».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πρώτο χωράφι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που ποτίζεται χωρίς κανένα κόστος

Στον κάμπο του Νέστου και πιο συγκεριμένα στο Χρυσοχώρι του Δήμου Νέστου, βρίσκεται το πρώτο χωράφι που πλέον ποτίζεται χωρίς κανένα κόστος.

Συμφωνά με τον κ. Λεωνίδα Γεωργόπουλο, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ιδιοκτήτης της εταιρείας ENFOS, στο συγκεκριμένο χωράφι έχει εγκαταστηθεί μια ηλιακή αντλία η οποία ποτίζει όλο το χρόνο δωρέαν 6 στρέμματα, χρισημοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια.

Το πρώτο χωράφι στο οποίο τοποθετήθηκε η εν λόγω αντλία, είναι χωράφι με ακτινίδια αλλά σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε παραγωγή ακόμα και σε πισίνες.

Ενω συμαντικό είναι το γεγονός οτι ο συγκεκριμένος μηχανισμός έκανε την πρεμιέρα του απο το συγκεκριμένο χωράφι, το οποίο είναι και το πρώτο στην Ελλάδα που ποτίζεται χωρίς κανένα κόστος και όπως δηλώνει ο κ. Γεωργόπουλος μετά την ανακοίνωση της προτότυπης αυτής ιδέας για τα Ελλήνικά δεδομένα, ο ίδιος δέχεται τηλεφωνήματα αλλά και παραγγελείες απο όλη την Ελλάδα.

Εξίσου σημαντική είναι και το πόσο απλή είναι η λειτουργία για τον μηχανισμό αυτό,  το οποίο με απλές κινήσης το ενεργοποιείς και ποτίζει στα στρέμματα χωρις να χρείαζεται, ουτε την παρουσία του παραγωγού. Μαλίστα συύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο ο παραγωγός μπορεί να συνδέσει τον μηχανισμό με το κίνητο του με blurtooth και να το διαχείριζεται ηλεκτρόνικα και να ρυθμίσει ο ίδιος πότε και για πόσο θέλει να ποτιστεί η παραγωγή του.

Ενώ τελός αξίζει να σημειωθεί οτι το μοναδικό κόστος που θα πληρώσει ο παραγωγός είναι μονό η τοποθέτηση του συστήματος και απο εκεί και πέρα τα κόστη του ποτίσματος είναι μηδενικά.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνσε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στην Λυδία

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες και ο στολισμός για τα χριστούγεννα στην Δημοτική Ενότητα της Λυδίας, όπου όπως κάθε χρόνο, η κεντρική πλατεία του χωριού φοράει τα γιορτινά της.
Ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι φέτος στην περιοχή της Λυδίας, θα υπάρχουν και αρκετοί επισκέπτες κατα την διάρκεια των γιοτών με την πληρότητα στις ξενοδοχιακές μονάδες να φτάνει το 100%.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Δημοτική Ενότητα των Κρηνίδων έχει φορέσει ήδη γιορτινά της

Η εμπορική αγορά των Κρηνίδων και γενικότερα της Δημοτικής Ενότητας των Φιλίππων όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα χριστούγεννα. Πιο συγκεκριμένα, τα εμπορικα καταστήματα έχουν ήδη φορέσει τα γιορτινά τους και συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την καλύτερη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα. Ενώ πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων πρόκειται να πραγματοποιήθουν στην περιοχή 15 και 16 Δεκεμβρίου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: