Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασε στα… ψιλά νέο χαράτσι στα αυθαίρετα

Με υπουργική απόφαση, που δεν ανακοινώθηκε, αυξάνεται κατακόρυφα η επιβάρυνση για την τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων, που είναι βοηθητικοί.Δεν έφταναν οι διαρκείς εκπλήξεις, που βιώνουν οι φορολογούμενοι από την εφορία, με τις συνεχείς αλλαγές σε πρόστιμα και συντελεστές, πλέον και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καλούνται να αντιμετωπίσουν τους αιφνιδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με μια απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, που επιχειρήθηκε να περάσει στα… ψιλά, το ΥΠΕΚΑ διπλασίασε μέσα σε μια νύχτα το πρόστιμο, που επιβάλλεται στους βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι είναι αυθαίρετοι και επιχειρείται να τακτοποιηθούν.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο τελευταίος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι τα πρόστιμα υπολογίζονται επί τετραγωνικών, με μειωτικό συντελεστή 50% όταν πρόκειται για συγκεκριμένους χώρους, τους λεγόμενους βοηθητικούς.
Δηλαδή, υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, που έχουν χτιστεί αυθαίρετα, επιβαρύνονται με πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται στο μισό της επιφάνειάς τους.

Ξαφνικά, την προηγούμενη Τρίτη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του Σταύρου Καλαφάτη, σύμφωνα με την οποία η παραπάνω ρύθμιση περιορίζεται στους χώρους με επιφάνεια μέχρι 50 τμ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλοι οι βοηθητικοί χώροι με επιφάνεια άνω των 50 τετραγωνικών, θα υπολογίζονται ως κύριοι – δηλαδή το πρόστιμο θα επιβάλλεται για όλα τα τετραγωνικά και όχι μειωμένα στο μισό. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η έκπτωση χάνεται για το σύνολο της επιφάνειας και όχι μόνο για το τμήμα του εμβαδού από τα 51 τετραγωνικά και πάνω ! Πολύ απλά, σε πολλές περιπτώσεις κτισμάτων, το τελικό πρόστιμο των βοηθητικών χώρων διπλασιάζεται, αφού λογίζονται ως κύριοι !

Τα παραδείγματα, που ακολουθούν, είναι χαρακτηριστικά και αφορούν ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές της ιδίας βαρύτητας :

Αυθαίρετο κτίσμα με κύριους χώρους 100 τ.μ. και βοηθητικούς 50 τ.μ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ :

ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ : Επί κυρίων χώρων 125 τ.μ.
ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ : Επί κυρίων χώρων 125 τ,μ,
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Αυθαίρετο κτίσμα με κύριους χώρους 100 τ.μ. και βοηθητικούς 100 τ.μ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ :

ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ : Επί κύριων χώρων 150 τ.μ.
ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ : Επί κύριων χώρων 200 τ.μ.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 33%

Αυθαίρετο κτίσμα με κύριους χώρους 100 τ.μ. και βοηθητικούς 200 τ.μ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ :

ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ : Επί κύριων χώρων 200 τ.μ.
ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ : Επί κύριων χώρων 300 τ.μ.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 50%

Είναι προφανές ότι – με το νέο τρόπο υπολογισμού – παγιδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα. Την επιβάρυνση δεν θα γλυτώσουν και όσοι έχουν υποβάλλει δηλώσεις με τον Ν. 4014/2011 και επιθυμούν να μεταφέρουν την δήλωσή τους στον Ν. 4178/2013. Μάλιστα, για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυτή την ξαφνική απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε φροντίσει στο κείμενο του νόμου να περιλάβει ότι ο αναπληρωτής υπουργός μπορεί – με απόφασή του – να αλλάξει τους συντελεστές και οποιοδήποτε άλλο κριτήριο υπολογισμού.

Μπορεί, βέβαια, το Υπουργείο να διευκρινίσει ότι το μέτρο αφορά μόνο στους ισόγειους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ.), αλλά και στην περίπτωση αυτή η αναστάτωση των πολιτών είναι δικαιολογημένη.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα

Ημερίδα εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρψί του Σαββάτου25 Μαϊου στην πόλη της Καβάλας, όπου παρόντες ήταν αρκετοί επιχειρημαατίες και επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φορείς της Περιφέρειας αλλα και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι παρόντες είχαν την ευκααίρια να ακούσουν απο επίσημα προσκεκλημένους ανάλυσεις που αφορούν την την ανάπτυξη της επιχερηματικότητας.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ Καβάλας : «Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα για τις αποζημιώσεις»

Στις 17/07/2022 κατέπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ένα (1) αεροπλάνο τύπου ADONOV, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί από τον ελληνικό στρατό μία περιοχή περίπου 500 στρεμμάτων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης του αγροκτήματος, ενώ λόγω της φύλαξής του από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική αστυνομία δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ζημίας.

Η παραπάνω περιοχή λόγω της μη άρδευσης υπέστη απώλεια παραγωγής της τάξεως του 70%. Σε ένα μέρος της περιοχής αυτής (33 στρέμματα) προκλήθηκε ολική καταστροφή και στο σημείο εκείνο απαγορεύτηκε η συγκομιδή της παραγωγής.

Παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις των Βουλευτών της ΝΔ και των λοιπών κομματικών κυβερνητικών παραγόντων προς τους αγρότες της περιοχής και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετικά άμεση καταβολή αποζημιώσεων, στην περίπτωση του αγροκτήματος Αντιφιλίππων δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα, μολονότι μεσολάβησαν δύο (2) ολόκληρα χρόνια.

Οι αγρότες του αγροκτήματος Αντιφιλίππων ζητούν όλο αυτό το διάστημα, όπως δικαιούνται, να αποζημιωθούν σε τιμές πώλησης του έτους 2022 και βάσει της μέσης παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν στήριξη και αξιοπρέπεια και εισπράττουν κοροϊδία και εμπαιγμό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθειά τους και θα φέρει άμεσα το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις 2024 | “Μαχαίρι” τουλάχιστον 100 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους

Στα 100 ευρώ φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση για το ποσό το οποίο θα παρακρατείται από τις συντάξεις των αγροτών που χρωστούν από 6.000 έως 10.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ, ώστε να μπορούν να πάρουν το πράσινο φως για να βγουν στη σύνταξη.

Αναμένεται ότι με τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ από τα υπουργεία θα αποσαφηνίζονται – διαδικαστικά και όχι μόνο – ζητήματα για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Συντάξεις 2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας περί τα μέσα Ιουνίου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΕΦΚΑ και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα επιτρέψουν τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις των ενδιαφερομένων.

Συντάξεις 2024: Ποια η απαραίτητη προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας αγρότης με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ (σ.σ.: για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αντίστοιχο εύρος είναι από 20.000 έως 30.000 ευρώ) είναι οι καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ (ή τις 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Το όριο αυτό αφορά αποκλειστικά οφειλές στον π. ΟΓΑ και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τον υπολογισμό του θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό καταθέσεων στο όνομα του οφειλέτη τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης, καθώς και ο μέσος όρος του προηγούμενου δωδεκάμηνου.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης (σ.σ.: δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κάποια ξεχωριστή πλατφόρμα) και με αυτήν ο ασφαλισμένος θα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει λογαριασμό ή κάποιο επενδυτικό προϊόν στο όνομά του.

Πέρα από καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει, επίσης, να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Εφόσον πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, οι συντάξεις θα εκδίδονται κανονικά, αλλά οι οφειλέτες θα λαμβάνουν το 40%, αφού το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται μέχρι η οφειλή να πέσει στις 6.000 ευρώ (ή στις 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Συντάξεις 2024: Παρακράτηση τουλάχιστον 100 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση στις συντάξεις δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ (ή των 333,3 ευρώ, εφόσον πρόκειται για χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ). Όταν η οφειλή πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ θα τίθεται σε εφαρμογή το ισχύον σήμερα σύστημα του αυτόματου συμψηφισμού σε 60 μηνιαίες δόσεις, το κατώτερο όριο για τις οποίες είναι τα 50 ευρώ.

Παράδειγμα Με βάση τα παραπάνω, επομένως, ένας αγρότης που έχει οφειλές 8.000 ευρώ στον π. ΟΓΑ και δικαιούται σύνταξη 390 ευρώ θα λαμβάνει για εννέα μήνες σύνταξη 156 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 234 ευρώ θα χρησιμοποιούνται για να συμψηφιστεί το χρέος των 2.000 ευρώ που υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ.

Μετά το πέρας των εννέα μηνών θα τίθεται σε εφαρμογή ο αυτόματος συμψηφισμός και η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε (6.000 : 60 =) 100 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για πέντε χρόνια θα λαμβάνει 290 ευρώ.

Τέλος, στην περίπτωση που τα χρέη του αγρότη – οφειλέτη ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες), τότε θα καλείται από τον ΕΦΚΑ να καταβάλει εντός διμήνου το υπερβάλλον ποσό προκειμένου να κάνει χρήση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en