Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Πέθανε ο Αλέξανδρος Φανφάνης | Ήταν ο ιδρυτής του «Χρόνου» της Κομοτηνής

Ξεκίνησε για το μεγάλο «ταξίδι» ο ιδρυτής της εφημερίδας «Χρόνος» της Κομοτηνής και επί σειρά ετών εκδότης της, Αλέξανδρος Στ. Φανφάνης, που άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης 14 Μαρτίου 2023, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόλειο» σε ηλικία 83 ετών.

Η σορός του θα εκτεθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, στη γειτονιά που δραστηριοποιήθηκε, από τις 12:00 έως τις 12:30 την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, ενώ η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής. Θα ακολουθήσει καφές στην αίθουσα «Αλέκος».

Αντί στεφάνων, η οικογένεια επιθυμεί την ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Eurobank – IBAN 4402607360000190101900893.

Ιδρυτής του «Χ» το 1964

«Εφημεριδάς» δήλωνε με όλη τη σημασία της λέξης, περνώντας ατελείωτες ώρες στο τυπογραφείο. Στα πρώτα χρόνια, με πρωτόγονες μεθόδους του Γουτεμβέργιου, τα ρεπορτάζ γίνονταν γράμμα-γράμμα, η σελιδοποίηση στο μάρμαρο και μετά η εκτύπωση στο επίπεδο πιεστήριο της εποχής φύλλο-φύλλο με το χέρι.

Μόλις απολύθηκε από τον στρατό ο Αλέξανδρος Φανφάνης, που από μικρός δούλευε στο τυπογραφείο του πατέρα του Σταύρου στην Κομοτηνή και του θείου Κώστα Φανφάνη στην Αλεξανδρούπολη, αποφάσισε να τολμήσει την πρώτη ημερήσια εφημερίδα στην Κομοτηνή. Δημιούργησε μονόφυλλη έκδοση, σε μεγάλο μέγεθος, τον «Χρόνο» κι επέλεξε το όνομα της θαυμάζοντας τους Times της εποχής.

Ο «Χ» καθιερώνεται στις συνειδήσεις και στην κοινωνία

Το ξεκίνημα έγινε στο ισόγειο της οδού Καβείρων αλλά διατηρούσε γραφεία σε όροφο οικοδομής στην κεντρική πλατεία Ειρήνης, με δημοσιογραφική ομάδα νεαρούς φίλους του όπως τον Διονύσιο Δάρα που κάλυπταν τα αθλητικά κι άλλα γεγονότα της πόλης.

Από τους πρωτοπόρους της λινοτυπίας χρεώθηκε κι απέκτησε τις δύο πρώτες ρωσικής προέλευσης λινοτυπικές μηχανές. Η εφημερίδα γρήγορα έγινε στέκι των λογίων και διανοούμενων της εποχής. Καταλυτική η παρουσία του πρώην διευθυντή του Δήμου Κομοτηνής, προικισμένου αρθρογράφου Αθανασίου Αθανασιάδη που επηρέασε και τον εκδότη του «Χ» στην μαχητική, ασυμβίβαστη γραφή. Διετέλεσε ανταποκριτής εφημερίδων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Με αγάπη για τη Θράκη

Ο Αλέξανδρος Φανφάνης, εργασιομανής και παθιασμένος με το ρόλο του, με τη νεωτεριστική ματιά του, κόντρα στο κατεστημένο της εποχής, έγινε στόχος, κυνηγήθηκε δικαστικά, καταδικάστηκε για αλογόκριτη εφημερίδα στα μαύρα χρόνια της χούντας, δεν εξαργύρωσε την θέση και την επιρροή του με δημόσιους θώκους. Δεν εκμεταλλεύθηκε τη δύναμη του Μέσου για να χρηματοδοτηθεί μέσα από διάφορες πηγές και ό,τι δημιούργησε όπως τις ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις, το έκανε με σύνεση και την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, υπεραμυνόμενος πάντα τη Θράκη και τις ιδιαιτερότητές της.

Οι αγώνες του μαζί με τους ελάχιστους τοπικούς φορείς, απέδωσαν ώστε η Κομοτηνή να γίνει η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Εφετείου Θράκης, της Περιφέρειας και άλλων υπηρεσιών νευραλγικού χαρακτήρα.

Βραβευμένος για το έργο του

Η γραφή του, σκληρή όταν έπρεπε, κέρδισε τον αναγνώστη για δεκαετίες από την προσωπική του στήλη, τα «Μικροκομοτηναίικα» κι όχι μόνο.

Βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων λογοτεχνών, από συλλόγους Θρακών, από πολλές οργανώσεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού που έρχονταν να γνωρίσουν τη δημοσιογραφική οικογένεια του «Χ». Έκανε πράξη τη διαβαλκανική συνεργασία, την ανταλλαγή επισκέψεων με Βούλγαρους δημοσιογράφους, την οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων σε μια άνυδρη τότε Κομοτηνή. Ρεπορτάζ και προσεγγίσεις υπήρξαν σε επίπεδο Μακεδονίας Θράκης, αφιερώματα στον ελληνισμό όπου γης Αίγυπτο, Κύπρο, ΗΠΑ.

«Μαζί» με τους αείμνηστους φίλους του

Στο ταξίδι του στους ουρανούς θα συναντήσει τους αείμνηστους φίλους του συνεχίζοντας τις μαραθώνιες συζητήσεις με τον Αντώνιο Ρωσίδη, Σίμο Χατζησυμεών, Ιωάννη Ράπτη, Γιώργο Νεστωράκη, Θανάση Κεραμιτσή, Φαίδωνα Ζάμπογλου, Γιώργο Κεφαλίδη και τόσους άλλους που έφυγαν νωρίτερα…

Με τη συνταξιοδότησή του απολάμβανε το διάβασμα, τη συλλογή γραμματοσήμων, νομισμάτων και την θάλασσα και ως χειμερινός κολυμβητής. Ο Αλέξανδρος Φανφάνης έκανε δύο γάμους, απέκτησε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Την ιστορική εφημερίδα που αναπτύχθηκε και μετεξελίχθηκε εναρμονιζόμενη εγκαίρως στο πνεύμα της εποχής, παραμένοντας στην κορυφή του επαρχιακού Τύπου, συνεχίζουν οι γιοι του Σταύρος Φανφανης και Αθανάσιος Φανφανης.

Πηγή: xronos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en