Connect with us

VIDEOS

Πάνω απο 120 εκατ ευρώ προσέφερε η Ενεργειακή στα επτά έτη του Πρίνου

Σημαντικά οικονομικά οφέλη είχαν τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και η τοπική κοινωνία της Καβάλας στην διάρκεια των επτά ετών λειτουργίας της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου από την Energean Oil & Gas. Όπως τόνισε, στη διάρκεια ομιλίας του στο Athens Energy Forum 2014 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας, η Energean Oil & Gas έχει καταβάλει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, μέσω της πληρωμής φόρων και ΦΠΑ και μέσω της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία. Ανάλογα, έχουν ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ οι εισφορές στην τοπική οικονομία, ποσό που αντανακλά στις καταβολές μισθών στο προσωπικό καθώς και στις πληρωμές εργολάβων, προμηθευτών, μεταφορέων, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων κλπ.
Μιλώντας στο Athens Energy Forum, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 ως σήμερα στον κόλπο της Καβάλας και οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιήθηκαν τέσσερα γεωτρύπανα (jack ups) και πραγματοποιήθηκαν δέκα γεωτρήσεις με τις οποίες επιτεύχθηκε η αναβίωση της πετρελαϊκής παραγωγής και η αύξηση των απολήψιμων αποθεμάτων πετρελαίου από τα 2 στα 27 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, διασφαλίσθηκαν οι 300 θέσεις εργασίας στις θαλάσσιες εξέδρες του Πρίνου, στο χερσαίο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης και στην Αθήνα, ενώ αποδείχθηκε ότι η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να είναι απολύτως συμβατή τόσο με την υψηλότερη περιβαλλοντική μέριμνα και τις συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους όσο και με την τουριστική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Θάσος.

Αναφερόμενος στα βασικά σημεία του επενδυτικού προγράμματος της Energean Oil & Gas τόσο για τον Κόλπο της Καβάλας, όσο και για τις νέες περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι:
-Για την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο καθώς και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον πρόκειται να επενδυθούν 160 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της διετίας 2014-2015, με την πραγματοποίηση πέντε παραγωγικών γεωτρήσεων και με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 4.500 βαρέλια ημερησίως.
-Για το ερευνητικό στάδιο στα Ιωάννινα, θα επενδυθούν 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της διενέργειας σεισμικών ερευνών καθώς και δύο γεωτρήσεων.
-Για την ανάπτυξη του διαπιστωμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο, τα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται μεταξύ 3 και 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, θα επενδυθούν 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας σεισμικών ερευνών και της πρώτης γεώτρησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas τόνισε, πάντως, ότι οι επενδύσεις στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ενέχουν σημαντικό ρίσκο και όσοι επενδύουν γνωρίζουν ότι καταρχήν χάνουν χρήματα. “Η μέση πιθανότητα επιτυχίας μίας γεώτρησης δεν ξεπερνά το 20%”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τα αντικίνητρα για να επενδύσει κανείς στον τομέα είναι ακόμη πιο ισχυρά, καθώς την χώρα μας χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων:
-Η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
-Η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών, με εξαίρεση τον Πρίνο.
-Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη των απαιτούμενων αδειών και η αδυναμία της κρατικής μηχανής να τηρήσει στοιχειωδώς τα χρονοδιαγράμματα.
-Το ρίσκο των συνεχών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο και στο φορολογικό καθεστώς.
-Η δημιουργία υπέρμετρων προσδοκιών από πολιτικούς, καθηγητές και ΜΜΕ στην κοινή γνώμη.
“To βέβαιο είναι ότι η αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ανοίγει, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλείσει ξανά στο μέλλον, όπως είχε συμβεί επί δεκαπέντε χρόνια. Οι απαιτούμενες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα με βάση τον προγραμματισμό, η στελέχωση της ΕΔΕΥ θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ η χώρα θα πρέπει να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές, καθώς ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες είναι μεγάλος. Και, βεβαίως, η κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να γνωρίζουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακαλύπτονται μόνο μέσα από συστηματική έρευνα και με μεγάλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου”, κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Click to comment

Απάντηση

VIDEOS

Μποτιλιάρισμα στον Ειρηνικό: Δεκάδες πετρελαιοφόρα ακινητοποιημένα (video)

Εικόνες που εντυπωσιάζουν και θυμίζουν ταινία, αν και τα πλάνα επισημαίνουν την εν εξελίξει οικονομική κρίση.

Ένας στόλος περίπου 24 πετρελαιοφόρων περιμένει να εκφορτώσει αργό πετρέλαιο στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες πετρελαίου έχουν εξαντλήσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τόσο στην Αμερική, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα δεκάδες δεξαμενόπλοια στον Ειρηνικό Ωκεανό θυμίζουν κάτι από “μποτιλιάρισμα” περιμένοντας να ξεφορτώσουν το πετρέλαιο στο λιμάνι.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατρακύλησαν σε πρωτοφανή επίπεδα, εν μέσω της κάθετης πτώσης της ζήτησης και της μεγάλης προσφοράς που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Continue Reading

VIDEOS

Μία μεγάλη αποκάλυψη κρύβει το νέο trailer του Resident Evil 3

Στο επίκεντρο η Jill Valentine

Ένα νέο trailer για το νέο Resident Evil δημοσιοποίησε η Capcom, με την πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, Jill Valentine, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Στο trailer εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς στον χώρο των video games.

Όπως γνωρίζουμε ήδη, το timeline του Resident Evil 3 τοποθετείται 24 ώρες πριν και 24 ώρες μετά τα γεγονότα του Resident Evil 2, με την Capcom να μην αποκλείεται να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις, εκτός από τη μεγάλη αλλαγή του Nemesis, όπως φαίνεται στο τελευταίο καρέ του trailer.

Ένα επίσης νέο στοιχείο που αποκάλυψε η Capcom είναι πως η Jill θα είναι playable χαρακτήρας στο multiplayer mode του παιχνιδιού, Resident Evil Resistance.

Το Resident Evil 3: Nemesis θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου για PS4, Xbox One και PC.

Continue Reading

MEDIA

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ Ευλαλο – Εκπομπή (TEASER) FHD

To IMAM ΜΠΑΙΛΝΤΙ βρέθηκε στο χωρίο ευλαλο και στο παζάρι όπου γίνετε στην περιοχή , μίλησε με τον κόσμο τους παραγωγούς άλλα και τους επαγγελματίες

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: