Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε και το «κόκκινο σπίτι» της Θεσσαλονίκης για 4 εκατ. ευρώ

Στην ιδιοκτησία του ομογενούς επιχειρηματία και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, πέρασε εδώ και μερικές ημέρες, μετά τη βίλα Ζαρντινίδη, στην παραλία της πόλης, ακόμη ένα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης…

Πρόκειται για το περίφημο “Κόκκινο Σπίτι» της πλατείας Αγίας Σοφίας, ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία.
Το τίμημα το οποίο φέρεται να κατέβαλε ο ομογενής επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ ανέρχεται, σύμφωνα με πηγές του makthes.gr, σε 4 εκατ. ευρώ (τίμημα αρκετά χαμηλό για το συγκεκριμένο ακίνητο, παρότι, όπως σπεύδουν να σημειώσουν με νόημα παράγοντες της τοπικής κτηματαγοράς, στο ποσό αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν αρκετά εκατομμύρια επιπλέον για την αναστήλωση του κτιρίου, το οποίο -μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης- χρήζει εκτεταμένων επεμβάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, προκειμένου να μπορέσει να αναδείξει για άλλη μία φορά την ιδιαίτερη ομορφιά του).

ΚΤΙΡΙΟ-ΜΥΘΟΣ
Για τους εξοικειωμένους με τη νεότερη αρχιτεκτονική ιστορία της Θεσσαλονίκης, το “Κόκκινο Σπίτι» στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού (το οποίο πήρε το προσωνύμιό του από την εμφανή πλινθοδομή, που κυριαρχεί στην πρόσοψη) είναι το περίφημο “Μέγαρο Λόγγου», που άρχισε να κατασκευάζεται το 1926 (ολοκληρώθηκε εντός διετίας) από την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λ. Τζενάρι, με στόχο να στεγάσει την οικογένεια του ναουσαίου βιομηχάνου Γρηγόρη Λόγγου, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και εξαιρετικά εξελιγμένης για τα δεδομένα των τότε καιρών κλωστοϋφαντουργίας. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, το κτίριο παραχωρήθηκε στον αδελφό του, Ιωάννη -εξ ου και έμεινε γνωστό ως “Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου».
Οι παλαιότεροι Θεσσαλονικείς σίγουρα θυμούνται καλά το ακίνητο, καθώς στο ισόγειό του (στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το εστιατόριο “Κουρδιστό Γουρούνι») λειτουργούσε επί σειρά πολλών ετών ο “Ερμής», το κατ” εξοχήν καφενείο-τόπος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης (μάλιστα, η σχετική πινακίδα διακρίνεται ακόμη στην πρόσοψη του κτιρίου, για τους παρατηρητικούς διαβάτες).
Το “Κόκκινο Σπίτι» έχει μπει για τα καλά, ωστόσο, στους αστικούς μύθους και των νεότερων Θεσσαλονικέων, λόγω των δοξασιών που το συνοδεύουν -και οδηγούν ορισμένους στο να το χαρακτηρίζουν “στοιχειωμένο». Οι φήμες ξεκίνησαν ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του, καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του χρεοκόπησε ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου. Λίγο αργότερα, οι εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Λόγγου στη Νάουσα καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε… Προσθέστε σε όλα αυτά τις ιστορίες για φαντάσματα και βρικόλακες που ενοικούσαν στο “Κόκκινο Σπίτι» (ιστορίες που αποτέλεσαν αγαπημένο αφήγημα για γενιές νεαρών Θεσσαλονικέων) και έχετε έναν πρώτης τάξεως αστικό μύθο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Λόγγου αποτελούσε εδώ και δεκαετίες ένα από τα σημαντικότερα αναξιοποίητα “φιλέτα» της Θεσσαλονίκης. Όχι πλέον, όμως, καθώς μια νέα σελίδα γυρίζει στην ιστορία του, μετά την απόκτησή του από τον κ. Ιβάν Σαββίδη.

Δεύτερη αγορά, μετά τη βίλα Ζαρντινίδη
Η αγορά του “Κόκκινου Σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά την απόκτηση από τον ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ της περίφημης “βίλας Ζαρντινίδη», του εμβληματικού αρχοντικού της Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στο Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) που φιλοξένησε στο παρελθόν προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τζιάνι Ανιέλι (της FIAT). Το τίμημα που είχε καταβληθεί στην περίπτωση εκείνη στους κληρονόμους τής οικογένειας Ζαρντινίδη για την αγορά του ακινήτου (μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις μηνών με τον κ. Ιβάν Σαββίδη) κινήθηκε περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που από ανθρώπους της κτηματαγοράς θεωρείται χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία του οικήματος (η οποία τις καλές, προ κρίσης ημέρες υπολογιζόταν σε 4,5-5 εκατ. ευρώ).
Το διατηρητέο, το οποίο χτίστηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μορίς Μορπρούγκο, καλύπτει σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο, περιλαμβάνοντας μεγάλο κήπο με δέντρα και βοηθητικά κτίσματα. Την εποχή εκείνη, ως ιδιοκτήτριά του στο τουρκικό κτηματολόγιο φερόταν η ιταλικής υπηκοότητας σύζυγος του Μορπρούγκο, Φανή, η οποία πέθανε το 1948, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Μετά την απελευθέρωση, η βίλα τέθηκε από το ελληνικό κράτος “υπό μεσεγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ως εχθρική περιουσία», για να αποδοθεί εκ νέου στην οικογένεια Μορπρούγκο -και, συγκεκριμένα, στον νόμιμο κληρονόμο της, Γεώργιο Μορπρούγκο-, από τον οποίο πωλήθηκε μόλις δύο χρόνια αργότερα (το 1952) στον Γιώργο Ζαρντινίδη.
Πλέον, με δεδομένο ότι το άρτι αποκτηθέν “Κόκκινο Σπίτι» στην πλατεία Αγίας Σοφίας προορίζεται για “στρατηγείο» των επιχειρηματικών ενασχολήσεων του κ. Σαββίδη, εκτιμάται ότι η πάλαι ποτέ “βίλα Ζαρντινίδη» θα αποτελέσει (μετά την εκ βάθρων αναστήλωσή της) την κατοικία του ομογενή επιχειρηματία για τα διαστήματα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή thesout.gr

ivan2_0

ivan7

ivan9

 

Πηγή: arouraios.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εγκαίνια για την 29η Kavala Expo 2023 παρουσία της Υφυπουργού Ανάπτυξης

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Νέας Καρβάλης τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης KAVALA EXPO που διοργανώνει για 29η χρονιά το Επιμελητήριο Καβάλας.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στις 30 Σεπτεμβρίου η λήξη της λουτρικής περιόδου του Πηλοθεραπευτήριου Κρηνίδων για το 2023

Με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και η φετινή λουτρική περίοδος  για το Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων

Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, μεγάλος αριθμός ατόμων όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του δήμου Καβάλας προκειμένου να νιώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και την υγεία τους.

Στις μέρες μας,  οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων που λειτουργούν με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας  «Δημωφέλεια», αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας, υδροθεραπείας και ευεξίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Η Διοίκηση της «Δημωφέλεια» και το προσωπικό του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού -Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων  ευχαριστούν θερμά το σύνολο των επισκεπτών  κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου λειτουργίας  και εύχονται σε όλους ψυχική και σωματική υγεία, με δύναμη και αισιοδοξία.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπεύδουν για νέες ταυτότητες: Σχεδόν εξαντλήθηκαν τα ραντεβού για Οκτώβριο-Νοέμβριο, διπλασιάζονται από Δεκέμβριο

Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής εξελίσσεται ομαλά και στα 367 σημεία ανά την επικράτεια. Σε αυτά τα σημεία λειτουργούν 429 θέσεις εξυπηρέτησης πολιτών που μπορούν να φέρουν εις πέρας περίπου 50.000 αιτήσεις ανά μήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 98.241 ραντεβού έως τις 30/11/2023, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου 60.000 (61%), ενώ απομένουν προς χρήση για τους πολίτες περίπου 38.000 διαθέσιμα ραντεβού.

Ραντεβού για Δεκέμβριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε αστικές περιοχές (Αττική – Θεσσαλονίκη), καθώς και στα Τ.Α. των πρωτευουσών των νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κατόπιν τούτου, από αύριο η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ θα εκκινήσει τη διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ακόμα 49.335 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα, εξυπηρετεί αντίστοιχο αριθμό εκτάκτων ραντεβού για ειδικούς λόγους (απώλεια ή κλοπή) καθώς και ευάλωτους πολίτες ή πολίτες με αδυναμία μετακίνησης μέσω των 60 κινητών κλιμακίων.
Νέες ταυτότητες: 46.000 ραντεβού μέσω id.gov.gr από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας
Διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τις νέες ταυτότητες
Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σε διπλασιασμό των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών. Για την εν λόγω αύξηση θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση με στόχο να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας. Η διαθεσιμότητα ραντεβού αλλά και θέσεων εξυπηρέτησης ανά την επικράτεια θα μεταβάλλεται ανάλογα.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: