Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ερντογάν προκήρυξε επισήμως εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου

Ο κύβος ερρίφθη για τις κάλπες στην Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές για την 14η Μαΐου.

Η υπογραφή της σχετικής απόφασης έγινε κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.

«Κατά την προεκλογική περίοδο στην κορυφή της ατζέντας μας θα είναι η επούλωση των πληγών των σεισμοπαθών μας και η αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινά έτσι και επίσημα η προεκλογική περίοδος στη γειτονική χώρα, η οποία επλήγη κατά τη διάρκεια των ισχυρών σεισμών των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ.

Εάν οι εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο, η ημερομηνία θα είναι η 28η Μαΐου.

Στον δρόμο προς τις κάλπες, ο Ερντογάν θα αναμετρηθεί με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο υποψήφιος που ορίστηκε από την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην 20ετή θητεία του Τούρκου προέδρου.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από τις παραδοσιακές εθνικές κρατικές πολιτικές της και δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση ως προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο ίδιος.

Στη μάχη για να ενισχύσουν την αντιπολίτευση θα πέσουν επίσης οι μητροπολιτικοί δήμαρχοι Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς και Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η κυβέρνηση διεξάγει αυτή τη στιγμή μια μαζική επικοινωνιακή εκστρατεία, καλύπτοντας την Κωνσταντινούπολη με μηνύματα ενότητας και εθνικού πένθους σε διαφημιστικές πινακίδες, αφίσες και οθόνες.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι σεισμοί αναμένεται να παίξουν τεράστιο ρόλο στην εκλογική διαδικασία, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν, είτε θα εξασφαλίσουν την παράταση της θητείας του Ερντογάν στον «προεδρικό θώκο», είτε θα χρίσουν νέο πρόεδρο στη γειτονική χώρα επιλέγοντας από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις ανάκαμψης του προέδρου της Τουρκίας, με αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μάχη μέχρι τέλους.

Ο Οζέρ Σενκάρ, ιδρυτής της Metropoll, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, είπε ότι ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχασε έδαφος μετά τον σεισμό, αυτό έγινε σε πολύ μικρότερο βαθμό από το αναμενόμενο. Η έρευνα του Σενκάρ δείχνει ότι το AKP υποχώρησε 4 μονάδες τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στην πιστή βάση του 30%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης – έχασε επίσης την υποστήριξη, υποχωρώντας 2 μονάδες στο 20%.

Εν τω μεταξύ, η συμμαχία του Ερντογάν διατήρησε προβάδισμα περίπου 7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης – περισσότερο εάν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατανεμηθούν αναλογικά.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Metropoll, το 39% των υποστηρικτών του AKP κατηγορούν τις κατασκευαστικές εταιρείες και το 20% κατηγορούν τους δήμους για τον τρομερό απολογισμό των θυμάτων από τους σεισμούς. Μόλις το 11% κατηγορεί την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση χρηματοδότησης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του τρίτου σε δύναμη στο Κοινοβούλιο. Η στιγμή κομβική καθώς το HDP θεωρείται από τους ρυθμιστές στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν και δεν μετέχει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, οι ηγέτες του έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγγελική Δεληκάρη: “Τα χαστούκια δεν με τρομάζουν με κάνουν πιο δυνατή”

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το χαστούκι που δέχθηκε εντός ιερού ναού, η βουλευτής της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την τρομάζουν τα χαστούκια, αντιθέτως την κάνουν πιο δυνατή και υπογράμμισε ότι παρά τη βία που υπέστη θα συνεχίσει να πηγαίνει στην εκκλησία.

Επιτιθέμενη στη ΝΙΚΗ αλλά και προσωπικά στον Δημήτρη Νατσιό, είπε: «Όχι κ. Νατσιέ δεν θα επιτρέψουμε εσείς ή κανένας άλλος να μας απαγορεύσει την είσοδο στην εκκλησία- αυτή που θέλετε ως δεξαμενή ψήφων δεν μπορείτε να την στερήσετε από κανέναν». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν αλλά με κάνουν πιο δυνατή! Συνεχίστε να εκθειάζετε τη βία. Η βία από γυναίκα σε γυναίκα κ. Νατσιέ! Δεν έχετε σχέση με χριστιανισμό».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν συμμετέχει στην απεργία των δικαστικών υπαλλήλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας

Απεργούν πανελλαδικά οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο του νέου «δικαστικού χάρτη». Στην Καβάλα η απεργία έχει επιπλέον αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το δικαστήριο της Θάσου.

Η εβδομαδιαία αποχή των δικηγόρων που πρότεινε η Ολομέλεια των Προέδρων για το νέο «δικαστικό χάρτη», αποφασίστηκε να μην υλοποιηθεί στο Ν. Καβάλας. Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Μεγάλο είναι το διάστημα που οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν βρίσκουν μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους ιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε μεγάλη έλλειψη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en