Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Ο Δήμαρχος Θάσου για το δημοσίευμα της εφημερίδα «Έθνος»

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014) ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014) έχουν πυροδοτηθεί συζητήσεις για τους 17 “κόκκινους» Δήμους της Χώρας. (Έτσι χαρακτηρίζονται όσοι Δήμοι δεν ισοσκέλισαν τον προϋπολογισμό τους ακολουθώντας τις οδηγίες του μνημονίου, όπως διατυπώθηκε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι οι Δήμοι ενημερώθηκαν από διαρροή στον τύπο και όχι επίσημα από το Υπουργείο και ενώ συνεχίζουν να αποστέλλουν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Την πολιτική και την πρακτική, τη διαχειριστική.

Η πολιτική διάσταση σηκώνει μεγάλη συζήτηση και πολλαπλές αναγνώσεις. Μπορούν να τεθούν ερωτήματα (κάποια από αυτά ρητορικά). Όλα όμως συγκλίνουν σε μια απάντηση, η κυβέρνηση των μνημονίων αναζητά άλλοθι για να περάσει αντιλαϊκά μέτρα.

Η άλλη όψη έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των Δήμων. Θα περιοριστώ στο Δήμο Θάσου, τον οποίο υπηρετώ από τη θέση του Δημάρχου από το 2011.

Το 2010 ο ισολογισμός έδειξε έλλειμμα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο έτος (2010) το ετήσιο έλλειμμα ήταν 2.217.000 €. Τα χρέη που δεν είχαν τιμολογηθεί ακόμη ανέβαζαν το έλλειμμα πάνω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια μικροπολιτική αντίληψη οδηγούσε την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου σε εισπρακτική απροθυμία.

Το 2011, πρώτη χρονιά της δικής μου θητείας, το ετήσιο έλλειμμα μειώνεται κατακόρυφα στο ποσό των 907.000 €, και αν εδώ λάβουμε υπόψη μας τις περικοπές των επιχορηγήσεων του κράτους προς τους Δήμους κατά 60% περίπου, μπορούμε να μιλάμε ότι για πρώτη φορά, κάτω από συνθήκες παλαιότερων ετών, ο Δήμος Θάσου θα παρουσίαζε ετήσιο πλεόνασμα της τάξης των 2.100.000 € περίπου. Το 2010 καταγράφονται συνολικές εισπράξεις 6.260.000€, ενώ αντίστοιχα το 2012 9.420.000€. Το 2013 τα εισπραχθέντα προς βεβαιωθέντα είναι της τάξης του 80%.

Η δημοτική αρχή μετά από επίπονες προσπάθειες και διεκδικήσεις κατορθώνει να πάρει το Λιμενικό Ταμείο Θάσου και να το κάνει Δημοτικό, αλλά και να δημιουργήσει Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, δύο αναπτυξιακούς πυλώνες για το νησί με σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο.

Ο Δήμος Θάσου αυτά τα τρία χρόνια διεκδίκησε δυναμικά χρηματοδοτήσεις από εθνικά ευρωπαϊκά κονδύλια και κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη σειρά των Δήμων πανελλαδικά, σε ένταξη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Αυτή η εξαιρετική ανοδική πορεία του Δήμου της Θάσου σε χρόνους ζοφερούς, κοινωνικά και οικονομικά για τη χώρα μας, εκ διαμέτρου αντίθετη με την εικόνα και την πορεία που παρουσίαζε για πολλά χρόνια, καταξιώνει την τιτάνια προσπάθεια μας και καταγγέλλει νοοτροπίες και τρόπους διοίκησης του παρελθόντος. Ο Δήμος της Θάσου είναι ένας απόλυτα βιώσιμος δήμος, μια συνεχώς ανερχόμενη τουριστική δύναμη, πλούσιος σε φυσικό και ορυκτό πλούτο και ευρισκόμενος σε τροχιά αυτοεξυγίανσης».

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με την Αντιπεριφερειάρχη Μαρία Πολυμέρου

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου μεταξύ του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη και της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ κας. Μαρίας Πολυμέρου.

Στη συνάντηση η κα. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Δήμαρχο για τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του έτους 2023 και αφορούν τη Θάσο.

Ειδικότερα πρόκειται για τις δράσεις:

α). Ταξιδεύοντας στο Πράσινο: Εαρινό festival γεύσεων και ποδηλατικού τουρισμού Θάσου. Στα πλαίσια της εν λόγω δράσης, προγραμματίζεται η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Θάσου μέσω δρώμενων πολιτισμού και γαστρονομίας, συνδυαστικά με αθλητικές ποδηλατικές δραστηριότητες (διαδρομές σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, καταβάσεις με mountain bikes κλπ). Στόχος η προσέλκυση κοινού όλων των ηλικιών και όλων των βαθμών
εξοικείωσης με την ποδηλασία. Προϋπολογισμός δράσης 2023: 10.000€

β). 1° Φεστιβάλ αντισφαίρισης Θάσου για όλες τις ηλικίες. Η δράση αφορά την διοργάνωση φεστιβάλ tennis στο οποίο αφενός θα κληθούν σημαντικές προσωπικότητες της αντισφαίρισης μεταδίδοντας τις γνώσεις τους στο ευρύτερο κοινό και αφετέρου νέοι και βετεράνοι αθλητές, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε φιλικό τουρνουά με συμμετοχή από Ελλάδα και γείτονες χώρες. Προϋπολογισμός δράσης 2023: 10.000€

γ). Βαλκανική σύμπραξη πολιτισμού: Τα Ήθη και τα Έθιμα. Δράση η οποία αφορά την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των Βαλκανικών λαών με έμφαση στις μουσικές και χορευτικές παραδόσεις. Προϋπολογισμός δράσης 2023: 15.000€

Οι ανωτέρω δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 35.000€, θα υλοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας το έτος 2023.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με την κα. Αντιπεριφερειάρχη είναι συνεχής για όλα τα θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά έτη, κατόπιν κοινής μας προσπάθειας και με την σύμφωνη γνώμη του κ. Περιφερειάρχη, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του έτους 2023 που αφορούν τη Θάσο».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου στο Καλογερικό της Θάσου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θάσου «Ο Γλαύκος» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή φιλοξένησε τη Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέα, με σκοπό να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ο κόσμος, τα Βαλκάνια και η Ελλάδα στις παραμονές του Μικρασιατικού εγχειρήματος».

Η ανταπόκριση των πολιτών της Θασου για την ομιλία της ιστορικού και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θάσου “Ο Γλαύκος” με την σειρα του ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Δήμος Θάσου | Υπογραφή Σύμβασης του έργου: “Βελτίωση βατότητας δημοτικού δασικού οδικού δικτύου”

Σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, υπογράφηκε από το Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη και την κα. Τσιμπώνη Χρυσούλα, εκπρόσωπο του Οικονομικού φορέα «ΤΣΙΜΠΩΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. με δ.τ. BIODASOS»», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Βελτίωση βατότητας δημοτικού δασικού οδικού δικτύου Ν. Θάσου», συνολικού ποσού 410.400,01€ με Φ.Π.Α..

Η πίστωση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» (Π.Α.Α. 2014 – 2020) με συγχρηματοδότηση από το
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη.

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου σύμφωνα και με τους όρους της διακήρυξης του έργου είναι 12 μήνες. Το έργο αφορά την συντήρηση και βελτίωση του δημοτικού δασικού οδικού δικτύου της Θάσου, που αποτελείται από 80 δασικούς δρόμους Α΄, Β΄, και Γ΄ κατηγορίας, συνολικού μήκους 201,239 χλμ.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
«Πριν λίγες ημέρες υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Συντήρηση και Καθαρισμός του δικτύου αντιπυρικών ζωνών των Δημοτικών Δασών του Δήμου Θάσου», συνολικού ποσού 865.800,00€ με Φ.Π.Α. Με την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, που αφορά την συντήρηση και βελτίωση του συνόλου του δημοτικού δασικού οδικού δικτύου της Θάσου, ολοκληρώνεται η προσπάθεια του Δήμου Θάσου, που ξεκίνησε το 2020, για την χρηματοδότηση και την έναρξη εκτέλεσης δύο πολύ σημαντικών και συμπληρωματικών έργων για την αντιπυρική προστασία της Θάσου μετά από πολλά έτη.

Από την αρχή της ανάληψης της Διοίκησης του Δήμου, υπήρξε σταθερή επιδίωξή μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας με την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας αυτού του μεγέθους. Έργα που θα επιλύουν προβλήματα προηγούμενων ετών, θα έχουν αποτελέσματα
σε βάθος χρόνου και η υλοποίησή τους δεν θα επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο και κατ’ επέκταση τους κατοίκους της Θάσου».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: