Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Ο Δήμαρχος Θάσου για το δημοσίευμα της εφημερίδα «Έθνος»

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014) ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014) έχουν πυροδοτηθεί συζητήσεις για τους 17 “κόκκινους» Δήμους της Χώρας. (Έτσι χαρακτηρίζονται όσοι Δήμοι δεν ισοσκέλισαν τον προϋπολογισμό τους ακολουθώντας τις οδηγίες του μνημονίου, όπως διατυπώθηκε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι οι Δήμοι ενημερώθηκαν από διαρροή στον τύπο και όχι επίσημα από το Υπουργείο και ενώ συνεχίζουν να αποστέλλουν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Την πολιτική και την πρακτική, τη διαχειριστική.

Η πολιτική διάσταση σηκώνει μεγάλη συζήτηση και πολλαπλές αναγνώσεις. Μπορούν να τεθούν ερωτήματα (κάποια από αυτά ρητορικά). Όλα όμως συγκλίνουν σε μια απάντηση, η κυβέρνηση των μνημονίων αναζητά άλλοθι για να περάσει αντιλαϊκά μέτρα.

Η άλλη όψη έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των Δήμων. Θα περιοριστώ στο Δήμο Θάσου, τον οποίο υπηρετώ από τη θέση του Δημάρχου από το 2011.

Το 2010 ο ισολογισμός έδειξε έλλειμμα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο έτος (2010) το ετήσιο έλλειμμα ήταν 2.217.000 €. Τα χρέη που δεν είχαν τιμολογηθεί ακόμη ανέβαζαν το έλλειμμα πάνω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια μικροπολιτική αντίληψη οδηγούσε την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου σε εισπρακτική απροθυμία.

Το 2011, πρώτη χρονιά της δικής μου θητείας, το ετήσιο έλλειμμα μειώνεται κατακόρυφα στο ποσό των 907.000 €, και αν εδώ λάβουμε υπόψη μας τις περικοπές των επιχορηγήσεων του κράτους προς τους Δήμους κατά 60% περίπου, μπορούμε να μιλάμε ότι για πρώτη φορά, κάτω από συνθήκες παλαιότερων ετών, ο Δήμος Θάσου θα παρουσίαζε ετήσιο πλεόνασμα της τάξης των 2.100.000 € περίπου. Το 2010 καταγράφονται συνολικές εισπράξεις 6.260.000€, ενώ αντίστοιχα το 2012 9.420.000€. Το 2013 τα εισπραχθέντα προς βεβαιωθέντα είναι της τάξης του 80%.

Η δημοτική αρχή μετά από επίπονες προσπάθειες και διεκδικήσεις κατορθώνει να πάρει το Λιμενικό Ταμείο Θάσου και να το κάνει Δημοτικό, αλλά και να δημιουργήσει Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, δύο αναπτυξιακούς πυλώνες για το νησί με σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο.

Ο Δήμος Θάσου αυτά τα τρία χρόνια διεκδίκησε δυναμικά χρηματοδοτήσεις από εθνικά ευρωπαϊκά κονδύλια και κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη σειρά των Δήμων πανελλαδικά, σε ένταξη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Αυτή η εξαιρετική ανοδική πορεία του Δήμου της Θάσου σε χρόνους ζοφερούς, κοινωνικά και οικονομικά για τη χώρα μας, εκ διαμέτρου αντίθετη με την εικόνα και την πορεία που παρουσίαζε για πολλά χρόνια, καταξιώνει την τιτάνια προσπάθεια μας και καταγγέλλει νοοτροπίες και τρόπους διοίκησης του παρελθόντος. Ο Δήμος της Θάσου είναι ένας απόλυτα βιώσιμος δήμος, μια συνεχώς ανερχόμενη τουριστική δύναμη, πλούσιος σε φυσικό και ορυκτό πλούτο και ευρισκόμενος σε τροχιά αυτοεξυγίανσης».

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου για το ΕΠΑΛ Καλλιράχης

Σχετικά με την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων εξέδωσε Δελτίο Τύπου η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου και συγκεκριμένα  σχετικά με το ΕΠΑΛ Καλλιράχης και την κατάσταση που επικρατεί. 

 

Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

 

ΘΕΜΑ : ΕΠΑΛ ΚΑΛΛΙΡΑΧΗΣ

Η υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων είναι διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις. Η αδιαμαρτύρητη αποδοχή εκ μέρους της τοπικής διοίκησης της ευθύνης για τις κτηριακές ανάγκες των σχολείων έχουν φέρει σε σοβαρό αδιέξοδο και τα σχολεία της Θάσου, όπου η πλειοψηφία τους στεγάζεται σε υπέργηρα κτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΕΠΑΛ της Καλλιράχης, όπου στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό της σκάλας, με την προσθήκη δύο κοντέινερ.

Στο σχολείο φοιτούν 44 παιδιά, ενώ άλλα 28 με 29 πηγαίνουν στο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης, διότι δεν υπάρχουν οι τομείς και οι κατευθύνσεις για να καλύψουν τις επαγγελματικές ανάγκες των μαθητών. Αυτήν την στιγμή λειτουργεί μόνο η κατεύθυνση οικονομίας και διοίκησης ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί και ο τομέας Γεωπονίας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από 11 καθηγητές από τους οποίους οι δύο απασχολούνται εξολοκλήρου στο ΕΠΑΛ ενώ οι 9 είναι αναπληρωτές. Παρά τις δυσκολίες, τα ποσοστά επιτυχίας είναι αξιοζήλευτα.

Ζητάμε από την Δημοτική αρχή
1) Να διαμορφωθούν τα ταβάνια σε χαμηλότερο ύψος στο κτίριο του πρώην
Δημοτικού, καθώς ο αντίλαλος δεν βοηθάει καθόλου την διδασκαλία και καθιστά
δύσκολη την θέρμανση του κτιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες.
2) Να αλλάξουν όλα τα Νότια κουφώματα, καθώς λόγω παλαιότητας δεν μονώνουν
τους χώρους του σχολείου.
3) Να αλλαχτεί η κεντρική πόρτα του κτιρίου για την ασφάλεια του κτηρίου.
4) Να συντηρηθεί η περίφραξη από τη μεριά του περιφερειακού δρόμου.
5) Να κατασκευαστεί πάγκος για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
6) Να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας κυλικείου.
7) Και το κυριότερο και ουσιαστικότερο, να προχωρήσει σε επέκταση των
δυνατοτήτων του σχολείου σε τομείς και κατευθύνσεις, με παρέμβαση στην
κυβέρνηση και υπουργείο για καινούργιες αίθουσες και εργαστήρια.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Νίκος Χρυσάφης
Χαρίκλεια Κυριατζίδου

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Σκάλας Καλλιράχης και Σκάλας Σωτήρος

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, υπογράφηκε από το Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ κ. Κωνσταντίνο Μανίτσα και τον κ. Ιωάννη Χατζηιωάννου, εκπρόσωπο της Εταιρίας «ΜΕΓΚΛΗΣ ΚΟΝΣΤΡΑΞΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ
ΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΜΕ.ΚΟΝ Α.Ε.», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Σκάλας Καλλιράχης, Σκάλας Σωτήρος», συνολικής δαπάνης 4.598.539€.

Φορέας Κατασκευής του έργου είναι ο Δήμος Θάσου και Κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑΘ.

Η ολική προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι δέκα οκτώ (18) μήνες και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το παρόν έργο αφορά στην κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Σκάλας Καλλιράχης και Σκάλας Σωτήρος και στην κατασκευή αντλιοστασίων και εξωτερικών καταθλιπτικών αγωγών για τη μεταφορά των λυμάτων των δύο οικισμών στην Ε.Ε.Λ., που έχει ήδη έχει κατασκευασθεί.

Επιπλέον, με το παρόν έργο θα κατασκευασθούν οι αγωγοί ύδρευσης εντός της Επαρχιακής Οδού Ε069 στα όρια του οικισμού Σκάλας Καλλιράχης, όπως αυτοί προβλέπονται στην μελέτη «Δίκτυο ύδρευσης οικισμού Σκάλας Καλλιράχης» που έχει εγκριθεί προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Τέλος, με το παρόν έργο προβλέπεται η αποκατάσταση της ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας σε όλο το πλάτος της Επαρχιακής Οδού Ε069 των δύο οικισμών, όπου θα κατασκευαστούν αγωγοί αποχέτευσης ή ύδρευσης.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Με μεθοδικότητα, προγραμματισμό και σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΥΑΘ εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου υποδομής προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Για πρώτη φορά η υλοποίηση ενός έργου (αποχέτευσης) περιλαμβάνει και την υλοποίηση ενός άλλου έργου (ύδρευσης), προκειμένου αφενός να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή όχληση των κατοίκων και των διερχομένων από την περιοχή, αφετέρου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αποκατάσταση του καταστρώματος της Επαρχιακής Οδού.

Συνεχίζουμε με έργα την οικοδόμηση της Θάσου που μας αξίζει αλλάζοντας την εικόνα του τόπου μας όπως μας κληροδοτήθηκε από το απώτερο και το απώτατο παρελθόν!!

Η Θάσος προχωράει μπροστά και μόνο μπροστά!!!».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Διευθέτηση τμήματος κεντρικού χειμάρρου στην Κοινότητα Λιμεναρίων Δήμου Θάσου

Σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, υπογράφηκε από το Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη και τον κ. Ιωάννη Χατζηιωάννου, εκπρόσωπο της Εταιρίας «ΜΕΓΚΛΗΣ ΚΟΝΣΤΡΑΞΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΜΕ.ΚΟΝ Α.Ε.», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Διευθέτηση τμήματος κεντρικού χειμάρρου στην Κοινότητα Λιμεναρίων Δήμου Θάσου», συνολικής δαπάνης 2.722.948,20€.

Η ολική προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι δεκαπέντε (15) μήνες και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» Άξονας Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το παρόν έργο αφορά στην διευθέτηση του κεντρικού ρέματος Λιμεναρίων Θάσου στο τμήμα που διαρρέει τον οικισμό των Λιμεναρίων του Δήμου Θάσου. Το ρέμα διευθετείται με ανοικτή διατομή που αποτελείται από πέντε (5) τμήματα με
συνολικό μήκος 554 μέτρων περίπου και τέσσερις γέφυρες από οπλισμένο σκυρόδεμα μήκους περίπου 60,85 μέτρων.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θα θωρακίσει ουσιαστικά τον οικισμό των Λιμεναρίων.

Με την εκτέλεση του έργου αυτού επιλύεται ακόμη ένα χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό των Λιμεναρίων.

Η Διοίκηση του Δήμου Θάσου, με σχέδιο, αγώνα και προσήλωση εργάζεται αποκλειστικά προς όφελος των κατοίκων της Θάσου, επιλύοντας στην πράξη προβλήματα δεκαετιών.

Μόνο έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μια ισχυρή Θάσο».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: