Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο γρίφος του Πάσχα και η νέα στρατηγική Μητσοτάκη

Μια ευέλικτη πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) προχωρώντας σε νέα ανάγνωση της επιδημιολογικής πραγματικότητας και αλλάζοντας στρατηγική με βάση τα εξής δεδομένα: α) επιθετική μετάλλαξη του ιού β) κόπωση της κοινωνίας μετά από ένα χρόνο περιορισμών και γ) πρόοδος της εμβολιαστικής κάλυψης σε συνδυασμό και με τη βελτίωση του καιρού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ακολουθώντας το μότο «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα» και σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό εργαλείο των self tests,  ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις – «αντίβαρα ελευθερίας» θα καταφέρει να πετύχει στο ισοζύγιο διαχείριση της πανδημίας – επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της οικονομίας, καθώς βρίσκονται στη φάση της μελέτης και της ετοιμασίας, ενώ εστιάζει στη δυναμική του Σχεδίου Ανθεκτικότητας κι Ανάκαμψης.

Ο γρίφος του Πάσχα

Διάχυτος προβληματισμός επικρατεί στο μέτωπο των ειδικών και της κυβέρνησης για το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες στις πρώτες «ανάσες» χαλάρωσης των μέτρων και πώς αυτό θα αποτυπωθεί αυτό επιδημιολογικά θα αποτελέσει σίγουρα τον «οδηγό» για τις όποιες αποφάσεις. Και αυτό γιατί, υπάρχει μεν η πρόθεση για μια χαλάρωση στις γιορτές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα ξεκινήσει η αργή μεν αλλά σταθερή πτώση όλων των επιδημιολογικών δεικτών ή θα υπάρξει «εκτόξευση» των κρουσμάτων. Ήδη παρά τις πρώτες διαρροές για άνοιγμα της εστίασης πριν το Πάσχαη επιστροφή των πολιτών στα τραπεζάκια των καφέ και των εστιατορίων μετατίθεται πλέον για μετά το Πάσχα, ενώ αυτό που απασχολεί τους περισσότερους είναι, αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, δηλαδή αν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Δεν είναι ωστόσο λίγοι οι ειδικοί που θέτουν το δίλημμα: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι. Συνεπώς, οι αποφάσεις είναι δύσκολες και θα αναμένεται να ληφθούν μετά τις 15 Απριλίου.

Το άνοιγμα του Τουρισμού και οι 5 «γραμμές άμυνας»

Στις 14 Μαΐου τοποθετείται το restart του ελληνικού τουρισμού, με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη να παρουσιάζει στη διεθνή κοινότητα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού, κάνοντας λόγο για πέντε «γραμμές άμυνας» και διαμηνύοντας πως «δεν θα υπάρξει κανενός είδους διάκριση έναντι όσων επισκεπτών δεν έχουν εμβολιαστεί». Συγκεκριμένα:

1.   Κάθε τουρίστας θα παρουσιάζει κατά την άφιξή του βεβαίωση, ότι έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει μετά από μόλυνση από τον ιό ή θα επιδεικνύει αρνητικό τεστ.

2.   Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη. Θα στρέφονται οι έλεγχοι προς τα εκεί όπου βρέθηκαν συγκεντρώσεις θετικών κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

3.   Θα μπαίνουν σε καραντίνα οι επισκέπτες σε περίπτωση θετικού τεστ και στη συνέχεια να υποβάλλονται εκ νέου σε πιο λεπτομερές τεστ PCR.

4.   Θα ισχύουν αυστηρά οι γενικοί κανόνες ασφαλείας, όπως η υποχρέωση μάσκας ή η τήρηση των αποστάσεων, οι περιορισμοί σε εστιατόρια, λεωφορεία, ξεναγήσεις.

5.   Όλοι οι τουρίστες θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες. Π.χ. Εάν υπάρχει υποχρέωση μάσκας για τους Έλληνες πολίτες, το ίδιο θα ισχύει για όλους, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλλογος Πνοή | “Δεν κάνουμε ποτέ Εράνους”

Ο Σύλλογος Πνοή για την οικογένεια και το παιδί και με στόχο την υποστήριξη θεμάτων υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους προχώρησε στην ανάρτηση των εκθεμάτων που δημιουργήθηκαν από τις κυρίες του εργαστηριου για το πασχαλινό Bazzar. Παράλληλα, η Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννα Χατζηβαρύτη ενημερώνει, πως, ο σύλλογος δεν διενεργεί  εράνους με βιβλία, πόρτα πόρτα, η στο δρόμo.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στο “βαθύ κόκκινο” Καβάλα και Θάσος

Όπως έκανε γνωστό ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στο “βαθύ κόκκινο” εντάσσεται πλέον από το πρωί του Σαββάτου 17 Απριλίου η Π.Ε Καβάλας αλλά και Θάσου.

Και για τις δύο περιπτώσεις ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για απότομη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υπουργός Μετανάστευσης | Περιμένουμε προτάσεις για την μετεγκατάσταση της δομής Ασμημακοπούλου

Πρόταση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου σε άλλο σημείο του νομού Καβάλας. Μάλιστα ο Υπουργός μετέφερε στην εκπομπη ΑΝΑΛΥΤΗΣ του ENA Channel ότι δεν έχει γίνει καμία πρόταση ενώ έαν γίνει ο ίδιος είναι θετικός σε κάθε συζήτηση για μετεγκατάσταση.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: