Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Οψόμεθα εις Φιλίππους” | Υλοποίηση του προγράμματος ενημέρωσης των αγροτών

Η Επιστημονική Ομάδα ΑΜΚΕ “Οψόμεθα εις Φιλίππους” βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι θα ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου “Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και τη Διαχείριση των Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου” το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER», Υπομέτρο 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την τοπική στρατηγική ανάπτυξης για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα» του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο υλοποιείται με την τεχνική υποστήριξη της ΠΥΘΙΑ Κοιν.Σ.Επ. και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Δοξάτου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου).

Η υλοποίηση του Προγράμματος αυτού έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης των αγροτών σχετικά με την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων γενικότερα και ιδιαιτέρως όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά την χρήση τους.  Δυστυχώς η κακή ή λανθασμένη χρήση και διαχείριση τους εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για το περιβάλλον, τον χρήστη των γεωργικών φαρμάκων και τον καταναλωτή των γεωργικών προϊόντων.

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους επιπρόσθετα θέτει σε κίνδυνο μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή και δημιουργεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε επισκέπτη. Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, σε αυτήν την ανάγκη οι “Οψόμεθα εις Φιλίππους” στα πλαίσια της υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος θα υλοποιήσουν 9 ενημερωτικές ημερίδες για τους αγρότες και όχι μόνο, στα χωριά του Δήμου Δοξάτου και μια ευρύτερη ενημερωτική εκδήλωση στην έδρα του Δήμου για κάθε ενδιαφερόμενο, μετά την οποία θα γίνει κι ένας εθελοντικός καθαρισμός ενός σημείου συγκέντρωσης κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών.

Η ενημέρωση των αγροτών θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης θα οργανωθούν και θα εκτελεστούν με τη μορφή ενός workshop. Επίσης θα δοθεί και σχετικό ενημερωτικό υλικό για τη θεματολογία των ενημερώσεων, έντυπα με οδηγίες σχετικά με τα αντικείμενα της εκπαίδευσης (ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, μέσα προστασίας, διαχείριση κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών κ.α.).

Το περιεχόμενο των εν λόγω ενημερώσεων – περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των αγροτών αναλυτικότερα θα περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια α) Περιβαλλοντική αξία και ιδιαιτερότητες της περιοχής, β) Πιέσεις στο περιβάλλον από την αγροτική δραστηριότητα, γ) Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και αποθήκευσή τους, δ) Ασφάλεια χρήσης και μέσα προστασίας γεωργικών φαρμάκων ε) Καινοτόμα συστήματα διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων (π.χ. HELIOSEC, ΚΤΕΟ ψεκαστικών κ.α.), στ) Ενημέρωση για την αποτροπή της καύσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, ζ) Σωστή διαχείριση των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τους αγρότες κ.α. σχετικά θέματα.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Η στήριξη της Κυβέρνησης στους αγρότες συνεχίζεται.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Μακάριου Λαζαρίδη :

Άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια σταφύλια της Π.Ε. Καβάλας.

Επίσης, σύντομα θα περάσει νομοθετική ρύθμιση για το 20% του ΕΛΓΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Παράλληλα, καταβάλλουμε προσπάθειες και για άλλες καλλιέργειες όπως τα σπαράγγια.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος | Νέα δέσμη ενισχύσεων de minimis, αποζημιώνονται και οι παραγωγοί σταφυλιών της Καβάλας

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ Νίκου Παναγιωτόπουλου :

Έφεραν αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου όσον αφορά την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους πραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών της ΠΕ Καβάλας.

Σήμερα ανακοινώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νέα δέσμη ενισχύσεων de minimis, σε καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, όπου εντάσσονται τα επιτραπέζια σταφύλια του νομού Καβάλας, και αφορά πάνω από 2000 παραγωγούς (ποικιλία Victoria, Μοσχάτο Αμβούργου, Italia, Red Globe και Σουλτανίνα).
Οι αμπελουργοί που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια στον νομό Καβάλας έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές και η καταβολή της ενίσχυσης deminimis αναμένεται να τους ανακουφίσει ως ένα βαθμό.

Ο Υπουργός κ. Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «η προσπάθεια συνεχίζεται προκειμένου να στηριχτούν ολοι οι παραγωγοί και όλες οι παραγωγικές διαδικασίες της ΠΕ Καβάλας τόσο από εμενα όσο και απο το σύνολο της κυβέρνησης».
Οι αποζημιώσεις προωθούνται μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οδοιπορικό του ENA Channel στα μπλόκα των αγροτών στο Παγγαίο (Φωτογραφίες-Video)

Ολόκληρη η εκπομπή θα προβληθεί στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2023 στο ENA Channel

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο δήμο Παγγαίου.

Το ENA Channel και η εκπομπή “ΕΝΑ Με την Γη” πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στα μπλόκα των αγροτών στα χωριά του Δήμου Παγγαίου.

Δείτε φωτογραφίες :

Ελαιοχώρι

Μυρτόφυτο

Φωλιά

Πλατανότοπος

Ακροπόταμος

Ποδοχώρι

Δείτε video :

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: