Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Οι 4 παράγοντες που θα οδηγήσουν σε γενικό lockdown την Αττική

Η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή γενικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω ραγδαίας και εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, φέρνει ολοένα και πιο κοντά την επιβολή μιας γενικευμένης καραντίνας και για την Αττική.

Και μπορεί οι αριθμοί των μολύνσεων να είναι σταθερά ανοδικοί για την πρωτεύουσα, ωστόσο δεν έχει σημάνει ακόμα «κόκκινο καμπανάκι» για τους ειδικούς, οι οποίοι καθημερινά μελετούν τα στατιστικά δεδομένα και εφαρμόζοντας προβλεπτικά μοντέλα επιχειρούν να δουν την εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στο έσχατο μέσο;

  1. Ο πρώτος είναι το RT δηλαδή ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού που στην Αττική βρίσκεται γύρω στο 1,2. Εάν ανέβει απότομα, δηλαδή εάν ένας θετικός μολύνει πολλοί περισσότερους, τότε οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα μέτρα.
  2. Δεύτερος παράγοντας είναι ο δείκτης θετικότητας, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό. Ήδη στην Αττική βρίσκεται στο 5.7%.  Επισημαίνεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
  3. Η έκθεση του ΕΚΠΑ που αφορά στην περιεκτικότητα σε κορονοϊό στα λύματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη τα λύματα της Αττικής στην Ψυττάλεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν έως 40.000 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.
  4. Το εύρος των πιέσεων που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ.  Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί».

Το σίγουρο είναι, ότι οι προβλέψεις για τη διασπορά του ιού στη χώρα δεν είναι αισιόδοξες σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των επιδημιολόγων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εξαιρετικά δύσκολη. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με την Αθήνα να προηγείται και πάλι με 362 νέες μολύνσεις έναντι της Θεσσαλονίκης.

Έμφαση στην ιχνηλάτηση

Στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας προχωρούν σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση νέων ιχνηλατών, οι οποίοι προστίθενται ως εφεδρείες στη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Συνολικά 190 άτομα, στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού μοιρασμένα σε βάρδιες, προσπαθούν καθημερινά να εντοπίσουν και να ενημερώσουν τις στενές επαφές θετικών κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια. Το επόμενο διάστημα, όσο εξαπλώνεται ο ιός, αναμένονται και άλλες ενισχύσεις. Σημειώνεται, ότι η ιχνηλάτηση διεθνώς έχει αξιοποιηθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τον περιορισμό διασποράς του νέου κορονοϊού, αλλά και για την αποφυγή λήψης οριζόντιων μέτρων απομόνωσης και των δραματικών οικονομικών συνεπειών που αυτά συνεπάγονται.

Γώγος: Είμαστε κοντά σε lockdown – Πιθανή παράταση των μέτρων

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά για την Αττική ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει lockdown, όπως ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.» Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες. «Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης» είπε.

Ο κ. Γώγος επισήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων με στόχο να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ» τόνισε. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.

«Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε. Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας» ανέφερε.

Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων και πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

«Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα» είπε κλείνοντας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Την Δευτέρα συζητούν για την χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας

Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκλήθηκαν να βρίσκονται οι 4 βουλευτές του Ν. Καβάλας, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Θα συζητήσουν με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τις λεπτομέρειες του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται κάποια ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως η χάραξη που έχει προβλεφθεί θα περνά πάρα πολύ κοντά από το εργοστάσιο Λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα από εγκαταστάσεις που πρέπει να ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη χάραξη φαίνεται πως θα περνά ακόμα και μέσα από το ΒΙΟ.ΠΑ Καβάλας κάτι που θα επιφέρει ζημίες στην βιομηχανική ζώνη καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις εκεί.

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ) στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως σημειώνουν «αποτελεί πρόκληση για όλους μας να διαλέγουν για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Αλεξανδρούπολη για να μας διαφημίσουν την υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΔΠΘ».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων

Με τη συμμετοχή περίπου 250 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη οι τριήμερες εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, που φιλοξενεί στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σκοπός της συνόδου είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή της για την επίτευξη μεταξύ άλλων της:

– Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής.
  • Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
  • Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής.

  • Προώθησης με κάθε πρόσφορο μέσο των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.

  • Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής.

  • Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιμέρους συναντήσεις: η 85η των προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι, η 6η των στελεχών Ε.Α.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., η 5η των προέδρων ΠΑ.Κ.Ε.Κ. των Α.Ε.Ι. και η 1η των προέδρων Ε.Η.Δ.Ε. των Α.Ε.Ι.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με τη διεξαγωγή συνόδων των αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι.:

  • Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
  • Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης.
  • Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.

  • Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

  • voria.gr

    https://youtu.be/QQOpxnozhR4

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    blue circle with steel construction
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en