Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Οι παιδίατροι μπορούν πλέον να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες

Δυνατότητα σε όλους τους παιδιάτρους να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες, όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία κτλ., δίνει πλέον ο ΕΟΠΥΥ. 

Πρόσφατη αλλαγή στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, δίνει τη δυνατότητα στους παιδιάτρους να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, ειδική διαπαιδαγώγηση) σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων χαιρετίζει την απόφαση αυτή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για την οποία σημειώνει ότι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών στις θεραπείες τους, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους αναμονής.

Η Ομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή στην διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στην οποία αναλυτικά αναφέρει:

«Αξιότιμη Διοικήτρια κ. Καρποδίνη

Με την παρούσα επιστολή θα θελαμε να χαιρετίσουμε την πρόσφατη αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Παιδιάτρους να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, ειδική διαπαιδαγώγηση) σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Η αλλαγή αυτή εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση αυτών των παιδιών στις θεραπείες τους, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους αναμονής που ίσχυαν μέχρι σήμερα και έφταναν εώς τα τρία έτη στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι δε γνωστό πως η καθυστέρηση στην πρόσβαση των εν λόγω θεραπειών μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά αυτά να χάσουν την ευκαιρία της έγκαιρης παρέμβασης με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους αλλά και την ακαδημαϊκή τους πορεία.

Η αλλαγή αυτή, που αποτελούσε αίτημα χρόνων των γονέων παιδιών που υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες, εναρμονίζει την πρακτική της χώρας μας με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πρόεδρος Κώστας Νταλούκας, ο Γραμματέας Γιάννης Ρίτσας».

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Τα προειδοποιητικά σημάδια πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική περίπτωση

Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος εμποδίζεται ή διακόπτεται σε μέρος του εγκεφάλου. Αυτό εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να λάβουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Παρόλο που τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου φαίνεται να συμβαίνουν από το πουθενά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν πιθανά προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Ο ρόλος του πονοκεφάλου

Δεν είναι πάντα δυνατό να προβλεφθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν προειδοποιητικά σημάδια που χρήζουν προσοχής. Αυτό δεν ισχύει για όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλου μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 σε 550 ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι ένα συγκεκριμένο είδος πονοκεφαλου προηγήθηκε ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού στο 15% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Αυτός ο πονοκέφαλος εμφανίζεται περίπου 1 εβδομάδα πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι ήταν είτε σοβαροί από τη φύση τους, είτε διαφορετικοί από κάθε προηγούμενο πονοκέφαλο.

Επιπλέον, αυτοί οι πονοκέφαλοι άρχισαν εντός 7 ημερών από το εγκεφαλικό επεισόδιο και συχνά διαρκούσαν μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες που βίωσαν έναν τέτοιο πονοκέφαλο πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα της έρευνας, που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένας τέτοιος πονοκέφαλος θεωρείται, επίσης, σημάδι επικείμενης ρήξης ανευρύσματος. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη κάθε ασυνήθιστο ή σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί προγνωστικό ενός πιο σοβαρού συμβάντος.

Το «μικροεγκεφαλικό επεισόδιο»

Ένα άλλο πιθανό προειδοποιητικό σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου είναι και το «μικροεγκεφαλικό επεισόδιο», όπως μεταδίδει το healthline.com.

Αυτό συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται για μικρό χρονικό διάστημα. Ενώ τα συμπτώματά του μπορεί να μιμούνται εκείνα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, συνήθως εξαφανίζονται εντός μιας ώρας και σπάνια προκαλούν μόνιμη βλάβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν έως και 24 ώρες.

Παρόλο που τα συμπτώματα ενός «μικροεγκεφαλικού επεισοδίου» συνήθως δεν διαρκούν πολύ, είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική φροντίδα, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ίσως, στην πορεία, συμβεί ένα πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν υποστεί ένα «μικροεγκεφαλικό», θα έχουν ένα πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε πως, ενώ η εμφάνιση ενός «μικροεγκεφαλικού επεισοδίου» μπορεί να είναι πρόδρομος για εγκεφαλικό επεισόδιο, ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 90 ημερών από αυτό, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι τα προληπτικά μέτρα μετά από ένα «μικροεγκεφαλικό» είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε περίπτωση οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, τα άτομα που είναι σε θέση να λάβουν θεραπεία εντός 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, έχουν καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας με λιγότερα μακροπρόθεσμα προβλήματα.

newsbomb.gr

 

 

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Αληθινός γιατρός ή Τεχνητή Nοημοσύνη: Ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο; Έρευνα αποκαλύπτει

Από το ιατρείο ενός πραγματικού γιατρού μέχρι τη διάγνωση ενός ψηφιακού γιατρού τεχνητής νοημοσύνης, ένα… κλικ δρόμος.

Πόσο, όμως, θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε μια τέτοια διάγνωση;

Από την πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέχρι την ακρίβεια σε διαφορετικές διαγνώσεις και τον εμπλουτισμό των θεραπευτικών επιλογών, έχουμε πλέον διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική κοινότητα. Πόσο, όμως, είμαστε τελικά πρόθυμοι να… χτυπήσουμε την πόρτα ενός ψηφιακού γιατρού, παρά ενός κανονικού γιατρού;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Digital Health, περίπου το 52% των συμμετεχόντων θα επέλεγαν έναν ανθρώπινο γιατρό αντί για την τεχνητή νοημοσύνη, για να λάβουν μια διάγνωση και θεραπεία.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν είναι ακόμα πεπεισμένοι για την αξιοπιστία των διαγνώσεων, έτσι ώστε να εμπιστευτούν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αν και πολλοί ασθενείς είναι διστακτικοί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η ακρίβεια των πληροφοριών και η εξοικείωση των ασθενών με τις διάφορες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της αποδοχής» ανέφερε σχετικά ο δρ. Marvin J. Slepian, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Αριζόνα.

Βοηθητικό και διαγνωστικό εργαλείο 

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε υποθετικά σενάρια, στα οποία ήταν εικονικοί ασθενείς και τους ρώτησαν εάν θα προτιμούσαν για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ή έναν φυσικό γιατρό και υπό ποιες συνθήκες.
Σε πρώτη φάση, οι επιστήμονες διεξήγαγαν δομημένες συνεντεύξεις με πραγματικούς ασθενείς, δοκιμάζοντας τις αντιδράσεις τους στις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Στη δεύτερη φάση, οι ερευνητές εξέτασαν 2.472 συμμετέχοντες από διάφορες εθνοτικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες, χρησιμοποιώντας μια τυφλή, τυχαιοποιημένη έρευνα που εξέτασε οκτώ μεταβλητές.

Συνολικά, οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες ανάμεσα στις δύο ομάδες: το 52% των συμμετεχόντων επέλεξε τα φυσικά πρόσωπα – γιατρούς, σε αντίθεση με περίπου το 47% που επέλεξε μια διαγνωστική μέθοδο που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως παρατήρησαν όμως, όταν οι συμμετέχοντες είχαν ενημερωθεί ότι οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης θεωρούσαν την τεχνητή νοημοσύνη ανώτερη και χρήσιμη ως συμπλήρωμα της διάγνωσης ή αν τους ωθούσαν με άλλο τρόπο να βλέπουν θετικά την τεχνητή νοημοσύνη, η αποδοχή της από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κατά την επανεξέταση αυξήθηκε. Αυτό σηματοδότησε τη σημασία του ανθρώπινου ιατρού στην καθοδήγηση της απόφασης του ασθενούς.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι η σοβαρότητα της υποτιθέμενης νόσου δεν επηρέασε την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως -μάλλον- ήταν αναμενόμενο, οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιλέξουν την τεχνητή νοημοσύνη, όπως και όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως πολιτικά συντηρητικοί ή θεωρούσαν τη θρησκεία σημαντική.

Εν τέλει, οι ερευνητές καταλήγουν στο γεγονός ότι η ανθρώπινη επαφή θα μπορούσε να βοηθήσει τις κλινικές πρακτικές να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελός τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ασθενών.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία: Απλήρωτες υπερωρίες για χιλιάδες εργαζόμενους του ΕΣΥ

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας παραμένουν απλήρωτοι για τακτικές εφημερίες και νυχτερινή, υπερωριακή εργασία (Κυριακές και αργίες)

Αιτία, είναι η μη εκταμίευση των αναγκαίων κονδυλίων του 2ου τριμήνου του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες υπερωρίες είναι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, αλλά και οι γιατροί για τις πρόσθετες εφημερίες τους. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει «απαράδεκτα χαμηλή», όπως λένε οι ίδιοι οι υγειονομικοί, η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία – νυχτερινή, αργίες και Κυριακές – των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, οι οποίοι εργάζονται μέσα σε συνθήκες «αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών».

Επίσης, επισημαίνουν πως συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η πρόσφατη Κοινή υπουργική απόφαση για επανακαθορισμό του ύψους και των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αντίστοιχα, συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους με τη μη καταβολή επιδομάτων Χριστουγέννων 2022 και Πάσχα 2023, αν και ρητά προβλέπεται από τη σύμβαση τους, καθώς και τη μη καταβολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού.

Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας, γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι «μνημονιακές» περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας», καταλήγουν οι υγειονομικοί.

newsit.gr

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: