Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Οι νυχτερινές βάρδιες αποδιοργανώνουν τον οργανισμό

Τα προβλήματα υγείας λόγω της συχνής εργασίας τις νύχτες και το τζετ-λαγκ από τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια, έχουν τις ρίζες τους στην αποδιοργάνωση που επιφέρει στα γονίδια των ανθρώπων ο αποσυντονισμός του “ρολογιού» τους, κάθε φορά που διαταράσσεται ο ανθρώπινος ύπνος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την έκταση, την ταχύτητα και τη σοβαρότητα της ζημιάς στο βαθύ μοριακό επίπεδο, η οποία, όπως προειδοποίησαν, ρίχνει το σώμα “σε χάος», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία σε βάθος χρόνου. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, εμφραγμάτων και καρκίνου, καθώς το ανθρώπινο σώμα χάνει τον φυσικό ρυθμό του (να κοιμάται τα βράδια και να είναι ενεργό τις ημέρες), με συνέπεια οι εργαζόμενοι να κοιμούνται λιγότερο και σε λάθος ώρες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου το 6% των ανθρωπίνων γονιδίων (γύρω στα 1.400) εμφανίζουν μια ρυθμική περιοδικότητα στην έκφρασή τους, δηλαδή ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με το αν είναι ημέρα ή νύχτα. Όμως οι βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου το 97% αυτών των “ρυθμικών» γονιδίων του ανθρωπίνου σώματος (πάνω από 1.350 συνολικά) αποσυγχρονίζονται λόγω του ακανόνιστου ύπνου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντερκ-Γιαν Ντικ του Κέντρου Ερευνών Ύπνου και τον ειδικό στη χρονοβιολογία Σάιμον Άρτσερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική “Γκάρντιαν», διαπίστωσαν ότι οι καθημερινοί ρυθμοί των γονιδίων μας διαταράσσονται σοβαρά, όταν δεν κοιμόμαστε τις κανονικές ώρες για τις οποίες το βιολογικό μας “ρολόι» έχει προγραμματιστεί.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με 22 εθελοντές ηλικίας 22 έως 29 ετών, τους οποίους υπέβαλαν σε μια παρατεταμένη “ημέρα» διάρκειας 28 ωρών, σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, όπου δεν υπήρχε ο φυσιολογικός 24ωρος κύκλος φωτός-σκοταδιού. Καθώς κάθε μέρα ο κύκλος ύπνου – αφύπνισης παρατεινόταν κατά τέσσερις ώρες, μετά από τρεις τέτοιες τεχνητές “ημέρες» ο ύπνος συνέβη 12 ώρες αργότερα από το φυσιολογικό και στο μέσον μιας κανονικής 24ωρης ημέρας.

Τότε, οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγματα αίματος και ανέλυσαν την έκφραση των γονιδίων των 22 ατόμων. Όπως διαπιστώθηκε, λόγω της διαταραχής του ρυθμού του ύπνου και του βιολογικιού ρολογιού, υπήρχε μια μείωση κατά έξι φορές στον αριθμό των γονιδίων που εμφάνιζαν κανονικό 24ωρο κιρκαδιανό ρυθμό (δηλαδή με 24ωρη περιοδικότητα).

Με άλλα λόγια, το “ρολόι» των περισσότερων γονιδίων είχε απορρυθμιστεί, με συνέπεια τη διαταραχή πολλών αντίστοιχων βιολογικών λειτουργιών, που ελέγχονταν από αυτά τα γονίδια, καθώς ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά και άλλα όργανα αναγκάζονταν να “τρέχουν» αποσυντονισμένα, με διαφορετικά εσωτερικά ρολόγια.

“Δημιουργείται ένα χρονο-χάος. Είναι σαν να ζει κανείς σε ένα σπίτι, όπου σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ένα ρολόι, το οποίο μετράει διαφορετικά το χρόνο, πράγμα που φυσικά οδηγεί όλο το νοικοκυριό σε χάος» ανέφερε ο Ντερκ-Γιαν Ντικ. Αυτό εξηγεί γιατί όσοι πάσχουν από τζετ-λαγκ, νιώθουν ναυτία, άγχος, στομαχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης και διάφορα άλλα συμπτώματα, όλα ενδεικτικά μιας γενικότερης απορρύθμισης της ισορροπίας του σώματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, η απορρύθμιση του “ρολογιού» των γονιδίων έχει ανάλογες επιπτώσεις με εκείνες της γήρανσης. Δηλαδή η νυχτερινή εργασία και το τζετ-λαγκ έχουν την ίδια γονιδιακή επίδραση με το πραγματικό πέρασμα του χρόνου, όταν κανείς γερνάει.

Μια άλλη παραγνωρισμένη συνέπεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν διαταράσσεται το βιολογικό – γονιδιακό ρολόι, είναι ότι ορισμένα φάρμακα παύουν να είναι εξίσου αποτελεσματικά, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Μόνο ένα απογευματινό χειρουργείο έχει γίνει στο Νοσοκομείο Δράμας

ΧΩΡΙΣ ζήτηση φαίνεται ότι είναι η κατάσταση των απογευματινών χειρουργείων στη Δράμα.

Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Απρίλιο, μετά από σχετική απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας δόθηκε η άδεια να προχωρήσουν στα απογευματινά χειρουργεία με σχετικό αντίτιμο που είχε οριστεί από το Υπουργείο Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ζήτηση, καθώς όλο αυτό το διάστημα, μόνο ένα χειρουργείο έγινε ως απογευματινό. Να υπενθυμίσουμε ότι, τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται μόνο εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς και επιθυμούν να πληρώσουν.

Το θέμα είναι ότι στο Νοσοκομείο της Δράμας και γενικά στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, δεν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα το πολύ να υπάρχει αναμονή για ένα ή δύο μήνες, για χειρουργεία που δεν είναι κατεπείγοντα, οπότε ο ασθενής δεν μπαίνει στη διαδικασία να πληρώσει.

Και βέβαια, τα κατεπείγοντα χειρουργεία διεξάγονται άμεσα στην κανονική τους ώρα. Στην ίδια λογική για τη Δράμα τουλάχιστον, δεν αναμένεται να υπάρξει και δωρεάν χειρουργείο από τη λίστα που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος των απογευματινών πληρωμένων χειρουργείων, αλλά και των δωρεάν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι να μειωθούν οι λίστες αναμονής κυρίως στα μεγάλα Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Προς το παρόν πάντως, και μετά από τα νέα θεσμικά κίνητρα που πέρασαν από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, το Νοσοκομείο Δράμας αναμένει την επόμενη προκήρυξη στα μέσα Δεκεμβρίου, για την πρόσληψη Παθολόγων στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Δράμα περιμένει επίσης να ψηφιστούν και τα θεσμικά κίνητρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δήμους να επιδοτούν τα ενοίκια των ειδικών ιατρών που θα προσλαμβάνονται στο Νοσοκομείο Δράμας για παράδειγμα. Μέχρι σήμερα, οι Δήμοι μπορούν να επιδοτούν τα ενοίκια κατοικιών των επικουρικών ιατρών και όχι των ειδικών ιατρών.

Το μέτρο της επιδότησης ενοικίου ισχύει σήμερα και οι Δήμοι του Νομού Δράμας επιδοτούν ενοίκια επικουρικών γιατρών στο Νοσοκομείο της Δράμας και στα Κέντρα Υγείας Δράμας, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης.

Πηγή: proinos-typos

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θεμιστοκλέους: Στόχος οι 4 μήνες αναμονής για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 οι περισσότερες αναμονές για χειρουργεία στη χώρα να μειωθούν στους 4 μήνες, αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία.

Ο υφυπουργός μιλώντας για την παιδική παχυσαρκία ανέφερε: «Το πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο εντάσσεται στο συνολικότερο πρόγραμμα «Δοξιάδης» με τα προληπτικά προγράμματα που πλέον είμαστε Υπουργείο Υγείας και όχι ασθένειας, να προσπαθούμε να το προλαμβάνουμε σωστά, έτσι ώστε να μπορέσει και η χώρα μας να έχει οργανωμένα προγράμματα πρόληψης. Έχει γίνει μια πολύ ωραία δουλειά και από τον Υπουργό και από την κυρία Αγαπηδάκη».

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε: «Έχει πάει πολύ καλά, έχουν προγραμματιστεί για τις δύο πρώτες εβδομάδες 1.500 επεμβάσεις είχαν γίνει και το Σάββατο επεμβάσεις, είναι η τρίτη μέρα.

Να το πάρουμε από την αρχή. Στη χώρα μας η λίστα χειρουργείου δημιουργήθηκε το 2017, εκεί δεν υπήρχε ένας οργανωμένος τρόπος, δεν μπορούσε να παρακολουθηθεί.

Δημιουργήσαμε την ενιαία λίστα χειρουργείου που είναι ένα ψηφιακό σύστημα και έχουμε δει και πόσες είναι οι αναμονές στη χώρα. Οι αναμονές δεν είναι ομοιόμορφες στη χώρα».

Ποιες επεμβάσεις αφορούν

«Τα ογκολογικά περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και έτσι γίνεται και το παρακολουθούμε. Το ίδιο ισχύει και για τα βαριά περιστατικά.

Εκεί που έχουμε αναμονή είναι στα λεγόμεναψυχρά περιστατικά και μάλιστα το 70% είναι 5 επεμβάσεις. Είναι καταρράκτης, ομφαλοκήλη, χολοκυστεκτομή, αρθροπλαστική ισχύος και γονάτου, αυτές οι 5 επεμβάσεις αφορούν το 70% των ανθρώπων που είναι σε λίστα αναμονής.

Εκεί έχουμε μια αναμονή όμως διαφορετική στα νοσοκομεία της χώρας που ξεπερνάει τους τέσσερις μήνες, που είναι και ο στόχος το οποίο δεν θεωρούμε λογικό κάποιος ακόμη και να περιμένει για μια ομφαλοκήλη που είναι ένα ψυχρό περιστατικό, να περιμένει πάνω από 4 μήνες».

Για τον αριθμό των αναμονών ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: « Δεν υπάρχει συνολική πρόσθεση, γιατί για παράδειγμα η Αττική έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα από ό, τι η Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο και οφείλεται κυρίως στην πανδημία, γιατί αυτά τα νοσοκομεία έμειναν κλειστά, που είναι μεγάλα νοσοκομεία με πολύ μεγάλους χειρουργικής τομής, έμειναν κλειστά για περίπου 12 μήνες χωρίς να μπαίνει κανένα χειρουργείο από αυτά τα ψυχρά χειρουργεία.

Ξεκινήσαμε καταρχήν το στήσιμο για να γίνει επιχειρησιακά τα απογευματινά χειρουργεία και αυτή τη στιγμή ξεκινάνε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025, όλες σχεδόν οι αναμονές στη χώρα να είναι στους τέσσερις μήνες.

Αυτό θα μας φέρει σε ένα πολύ καλό χρόνο αναμονής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να πούμε δηλαδή ότι έχουμε συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι καλύτερα από το δικό μας, στις Σκανδιναβικές χώρες και έχει και άλλα συστήματα υγείας τα οποία έχουν μεγάλες αναμονές.

Στη Βρετανία για παράδειγμα, έχουμε 7,6 εκατομμύρια πολίτες να είναι σε λίστα αναμονής και ξεπερνάει τα δύο χρόνια η αναμονή σε τέτοιου είδους περιστατικά».

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

«Να δώσουμε και κάποιες χρηστικές πληροφορίες, γιατί ρωτάνε οι πολίτες αν πρέπει να κάνουν κάτι. Οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν κάτι, το νοσοκομείο, ο γιατρός συνήθως επικοινωνεί με τον ασθενή που είναι στη λίστα χειρουργείου και τον καλεί για την επέμβαση.

Το σύστημα πλέον επειδή έχουμε πλήρη καταγραφή ξεκινάμε από το παλαιότερο περιστατικό προς το νεότερο περιστατικό. Άρα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υπερπηδηθούν η σειρά ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτή τη στιγμή μιλάμε για περιστατικά που όλα είναι ψυχρά περιστατικά. Άρα αυτό που μπορεί να γίνει είναι ο γιατρός να κρίνει αν ένα περιστατικό είναι επείγον και να φύγει από τη λίστα, δεν ισχύει γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Όλα είναι ψυχρά περιστατικά, άρα το απόλυτο κριτήριο είναι η σειρά εγγραφής στη λίστα και το οποίο εμείς το παρακολουθούμε» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

«Οποιοδήποτε περιστατικό επισκεφθεί ένα γιατρό στη χώρα και ο γιατρός τον καταγράψει στη λίστα χειρουργείου, υπάρχει εκεί η εγγραφή και φαίνεται πότε εξετάστηκε και του δίνει και μια πιθανή ημερομηνία χειρουργείου.

Θα φτάσουμε σε ένα σημείο στους επόμενους μήνες που ο πολίτης θα λαμβάνει και sms με το που τελειώσει το ραντεβού από τον γιατρό με την πιθανή ημερομηνία χειρουργείου δηλαδή, επισκέφθηκα σήμερα τον γιατρό.

Αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, όπως και οι πολίτες με το που αρχίσει να κυλάει το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα θα μπορούν να βλέπουν ενδεικτικούς χρόνους ανά κλινική σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Δηλαδή η χειρουργική κλινική στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έχει αναμονή 5 μήνες έχει αναμονή 4 μήνες για τα μη επείγοντα περιστατικά».

Οι πόροι

Σχετικά με το γιατί οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης που είναι 70 εκατ. επιλέχθηκε να δοθούν στα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Θεμιστοκλέους απαντά: « Πρώτον, αυτά τα χρήματα δίνονται στα απογευματινά χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν αυτό που έφερε η πανδημία, που έφερε μια πολύ μεγάλη αύξηση των αναμονών στις χειρουργικές λίστες, το οποίο συνέβη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο σκέλος είναι ότι δίνουμε πολλαπλάσια από αυτά τα χρήματα στις υποδομές. Αυτή τη στιγμή ανακαινίζουν τμήματα στα 96 νοσοκομεία της χώρας, που κάποια έχουν ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Δημιουργούμε κατ’ αρχήν τρία πολύ μεγάλα συγκροτήματα εντός νοσοκομείων.

Δημιουργούμε το Ογκολογικό στο νοσοκομείο Σωτηρία, το Ογκολογικό στο Νοσοκομείο της Λαμίας, την Αιματολογική Κλινική Γενετικών Παθήσεων Παπανικολάου, το οποίο ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια και έχουμε άλλα 80 εκατομμύρια ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία που ο διαγωνισμός θα είναι στον αέρα τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος του 2025 θα έχουμε ό, τι πιο σύγχρονο από τεχνολογία στα νοσοκομεία.

Άρα υπάρχουν πέρα από αυτά τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και πάρα πολλοί πόροι που δίνονται στην υγεία».

protothema.gr

 

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς του Άγονου Νοσοκομείο Δράμας

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ γνωστό, το Νοσοκομείο της Δράμας, έχει ενταχθεί στα Άγονα Α΄ Τύπου, όπως μαζί και τα Κέντρα Υγείας Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου, ενώ το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης στα Άγονα Β΄ κατηγορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Νοσοκομείο Δράμας ως Άγονο Α’, παίρνει κάποια κίνητρα τα οποία βοηθούν γενικά στην πρόσληψη ιατρών, ενώ όσον αφορά στους μισθούς, αυτά εμφανίζονται να είναι κατά 7.200 ευρώ το χρόνο αυξημένοι (για τους ιατρούς).

Παρ’ όλα και η πρώτη προκήρυξη για Παθολόγους που έγινε απέβη άγονη καθώς κανένας δεν δήλωσε ενδιαφέρον, ενώ αντίθετα ενδιαφέρον υπήρξε για τη ΜΕΘ Δράμας.

Στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε προχθές, υπήρξαν και ορισμένα θεσμικά κίνητρα τα οποία δεν είχαν ενταθεί στο πρώτο νομοσχέδιο. Παρ’ όλα αυτά, η Δράμα περιμένει επίσης να δει και τα θεσμικά κίνητρα τα οποία θα παρέχονται προς τους Δήμου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιδοτούν χρηματικά την στέγη γιατρών που θα έρθουν στη Δράμα.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα νέα θεσμικά κίνητρα από το μόλις ψηφισθέν σχέδιο νόμου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριαζίδης, αναφέρεται σ’ αυτά επισημαίνοντας ότι γίνεται επικαιροποίηση της διάταξης περί δυνατότητας μετάθεσης: Δίδεται η δυνατότητα στους ειδικευμένους γιατρούς και οδοντίατρους του ΕΣΥ που είτε έχουν συμπληρώσει 3 έτη πραγματικής υπηρεσίας σε υγειονομικές δομές σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, είτε έχουν συμπληρώσει 5 έτη σε περιοχές κατηγορίας Β’, να μετατίθενται ταχύτερα, εντός 6 μηνών, αντί ενός έτους, σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προσφέροντας τους ευελιξία στην επιλογή του τόπου συνέχισης της επαγγελματικής τους καριέρα

Επίσης, απλούστευση της κινητικότητας: Διευκολύνονται οι μετακινήσεις γιατρών από και προς άγονες περιοχές, ενισχύοντας τη στελέχωση των υγειονομικών δομών.

Ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη: Αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού υπηρεσίας σε 1,3 για όσους εργάζονται σε περιοχές κατηγορίας Α’, επιταχύνοντας την ανέλιξή τους στον επόμενο βαθμό.

Επιπλέον εκπαιδευτική άδεια: Παρέχεται 1 επιπλέον μήνας άδειας για συνεχιζόμενη επιστημονική εξέλιξη, ενισχύοντας τη δια βίου μάθηση.

Διεύρυνση του μέτρου της συνυπηρέτησης: Επεκτείνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης για τους συζύγους και συμβιούντες των γιατρών του ΕΣΥ, προωθώντας τη στήριξη των οικογενειών τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Κυριαζίδης, «η συνδυαστική εφαρμογή οικονομικών και μη κινήτρων στοχεύει στην προσέλκυση και παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στις προβληματικές και άγονες περιοχές. Επιπρόσθετα, η ένταξη της Δράμας στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’ αποτελεί κομβική εξέλιξη, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας».

Πηγή: proinos-typos

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en