Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι επτά «χρυσοί» κανόνες για να βάλετε τέλος στην κατακράτηση υγρών

Αντιμετωπίστε την κατακράτηση υγρών με τους επτά βασικούς κανόνες. Δείτε τι να κάνετε εάν πάσχετε από κατακράτηση υγρών.

1. Stop στο αλάτι
Εάν πάσχετε από κατακράτηση υγρών πρέπει να περιορίσετε δραστικά μάλιστα, την κατανάλωση αλατιού. Το νάτριο αυξάνει την κατακράτηση, γι” αυτό καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Επιπλέον, σε συνταγές που απαιτούν αλάτι, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό για να ενισχύσετε τη γεύση του. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι, ότι θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων φαγητών, που «ξεχειλίζουν» από αλάτι.

2. Φάτε μπανάνες
Προσθέστε την στα δημητριακά σας, φτιάξτε ένα smoothie ή απλά ξεφλουδίστε την και φάτε την. Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε, η μπανάνα περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών. Εναλλακτικά, αν βαρεθείτε να τρώτε μπανάνες, δοκιμάστε μία χούφτα σταφίδες.

3. Παγάκια για την ανακούφιση
Συνήθως, η κατακράτηση υγρών είναι «ορατή» στους αστραγάλους. Για να απαλλαγείτε, πάρτε μία παγοκύστη (ή παγάκια σε μία πλαστική σακούλα), τυλίξτε την σε μία πετσέτα και αφήστε την επάνω στους αστραγάλους σας για πέντε με δέκα λεπτά. Μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

4. Γιαούρτι
Αν αισθάνεσθε φούσκωμα, λόγω της κατακράτησης υγρών, επιλέξτε να φάτε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία πέψης και θα συμβάλλουν στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.

5. Φυσικά διουρητικά
Τα φυσικά διουρητικά είναι μία ακόμη καλή επιλογή, αν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών. Το λάχανο, ο χυμός από βατόμουρα, το τσάι είναι μερικές μόνο από τις γευστικές επιλογές που υπάρχουν.

6. Πίνετε νερό
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν αισθάνεστε, ότι έχετε κατακράτηση υγρών, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Λογικά, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά η αλήθεια είναι, ότι το νερό ξεπλένει τον οργανισμό καλύτερα από οτιδήποτε άλλο και μπορεί να μειώσει το φούσκωμα.
Στις περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ενδείκνυνται 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα και περισσότερα εάν ασκείστε. Ωστόσο, αν η κατακράτηση υγρών προκαλείται από οποιαδήποτε άλλη πάθηση, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν μπορείτε να πίνετε τόσο νερό.

7. Βιταμίνες
Όταν αισθάνεστε σα… μπαλόνι, καλό θα ήταν να αυξήσετε τις ποσότητες των βιταμινών Α και D, που λαμβάνετε. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βοηθούν να μειωθεί η ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και η κατακράτηση των υγρών.

Τα «πρέπει» και… τα «μη»
• Κινήστε τα πόδια σας. Οι αστράγαλοι μπορεί να πρηστούν, λόγω της κατακράτησης υγρών. Για να το αποφύγετε, αρκούν μικρές κινήσεις, όπως οι ασκήσεις, που λειτουργούν για τους μυς της γάμπας. Με τον τρόπο αυτό το αίμα και το περιττό υγρό από την περιοχή του αστραγάλου, μετακινούνται και δε συσσωρεύονται στα κάτω άκρα. Καλές τακτικές είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η αεροβική και ο χορός. Αν ωστόσο, οι αστράγαλοί σας διογκώνονται, ενώ κάθεστε στο γραφείο σας, για παράδειγμα, δοκιμάστε να σηκώνετε τα πόδια σας επάνω παράλληλα με το πάτωμα κάθε λίγα λεπτά.
• Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά. Την ώρα που είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή παρακολουθείτε τηλεόραση, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι και ακουμπήστε τα πόδια σας, ώστε να είναι ψηλά. Η τακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποστράγγιση υγρών από τα πρησμένα άκρα.
• Πετάξτε τα στενά ρούχα. Η πίεση που ασκούν τα στενά ρούχα και υφάσματα στο πάνω μέρος των μηρών και τη μέση σας, περιορίζουν την απομάκρυνση των υγρών από τα κάτω άκρα.
• Μείνετε μακριά από το πρόχειρο φαγητό. Το επιπλέον αλάτι, που περιέχει, είναι κακό συστατικό για την καταράτηση υγρών αλλά και πολλές ασθένειες.
• Καταναλώστε 6 μικρά γεύματα την ημέρα, αντί για 3 μεγάλα.
• Μην καπνίζετε.
• Μην πίνετε (ή τουλάχιστον περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ).
• Μην κάθεστε σταυροπόδι. Όταν κάθεστε έτσι, περιορίζετε τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών του μηρού, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

FoodΕducators | Νέες Ευκαιρίες Εκπαίδευσης στα Τρόφιμα

Eκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση τροφίμων που προσφέρει ο νέος Κόμβος FoodEducators στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στις 19 και 26 Ιουνίου, εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FoodΕducators του EIT Food, το οποίο συντονίζεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) για τα έτη 2024-2025 και υλοποιείται σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα webinars συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τα Δωδεκάνησα, την Αθήνα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία και φυσικά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το πρόγραμμα FoodEducators πραγματοποιείται στο πλαίσιο του EIT Food, του μεγαλύτερου οργανισμού καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων στην ΕΕ. Ο νέος Κόμβος EIT Food στην Ελλάδα συντονίζεται από το ΔΠΘ και υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Το EIT Food αποτελεί την ηγετική πρωτοβουλία στον τομέα των τροφίμων, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός συστήματος τροφίμων πιο βιώσιμου, πιο υγιεινού και πιο αξιόπιστου. Ένα βασικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της διατροφής είναι η εκπαίδευση και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος FoodEducators, το οποίο βοηθάει τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους μαθητές τους για τον τομέα των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των webinars, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τους στόχους του προγράμματος, τα εύχρηστα σχέδια μαθημάτων, τα οποία περιστρέφονται γύρω από την υγεία, τη βιωσιμότητα, τα τρόφιμα και τα συστήματα τροφίμων, καθώς και τις καριέρες στον αγροδιατροφικό τομέα, και τη διαδικασία απόκτησης των πιστοποιητικών.

Μπορείτε να παρακολουθήστε το webinar στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=MktMwvLhVfU

Οι εισηγητές των ενημερώσεων ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη του EIT Food Hub στην Ελλάδα, Καθηγήτρια και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Συντονιστής του FoodEducators Hub στην Ελλάδα, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ, Αθανάσιος Μόγιας, η Διαχειρίστρια του EIT Food Hub στην Ελλάδα, PhD(c) στο ΔΠΘ, Παρασκευή Σώμαλου, η Αγγελική Λιάπη, μέλος του Teachers Advisory Board του FoodEducators και ο Συντονιστής του Europe Direct ΑΜ-Θ, Παναγιώτης Μπαρδάκης.

Η αρχή έγινε με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα του FoodEducators και μείνετε συντονισμένοι για επόμενες διαδικτυακές ενημερώσεις, καθώς και διά ζώσης εκπαιδεύσεις κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τεράστια οφέλη από μια κουταλιά ελαιόλαδο κάθε πρωί | Ένα εμβόλιο ευεξίας

Κάποιοι το αποκαλούν «υγρό χρυσό». Το ελαιόλαδο αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, καθώς δεν δίνει απλώς καλύτερη γεύση στα τρόφιμα, αλλά βοηθάει ενεργά στην καλύτερη λειτουργία του σώματος.

Πριν από μερικούς μήνες, η συντάκτρια της «Vogue», Veronica Cristino, άρχισε να πίνει μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι. «Ξέρω, ακούγεται λίγο έντονο, αλλά, αφού άκουσα όλα τα οφέλη του, το ενέταξα στο καθημερινό μου πρόγραμμα το πρωί» αναφέρει η ίδια. Μέσα σε λίγες μέρες, η καθημερινή κατανάλωση μιας κουταλιάς ελαιολάδου τής έγινε συνήθεια, που συνεχίστηκε χάρη σε όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που είδε στον οργανισμό της.

Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από την άλεση της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια από το στράγγισμα του υγρού που βγαίνει. Το ελαιόλαδο:

  • καταπολεμά τον διαβήτη,
  • κάνει καλό στην καρδιά,
  • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • διατηρεί τη χοληστερόλη υπό έλεγχο,
  • είναι αντιφλεγμονώδες,
  • ενισχύει τα οστά,
  • μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • συμβάλλει στην υγεία του εντέρου,
  • αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας την κατάθλιψη.

Κανονικό ελαιόλαδο έναντι παρθένου ελαιόλαδου: Ποιο είναι καλύτερο;

Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ωφέλιμη κουταλιά, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι συνήθεις παραλλαγές ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα, για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τον καρπό. Το παρθένο ελαιόλαδο, όμως, παραμένει ανεπεξέργαστο, γεγονός που το βοηθά στο να διατηρήσει όλα τα ευεργετικά του μόρια ανέπαφα.

Γιατί να πιείτε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί

Εκτός από τα οφέλη που δίνει η κατανάλωση ελαιολάδου μέσα στα γεύματα, η κατανάλωση μιας ή δύο κουταλιών της σούπας με άδειο στομάχι το πρωί έχει ιδιαίτερα οφέλη:

  • βοηθά στην πέψη,
  • βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου,
  • ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα,
  • αποτελεί μια καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών.

«Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνήθεια ευεξίας, επειδή έχω πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλείται από το άγχος και τις όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες. Μέσα σε λίγες μέρες, ένιωσα πως το λάδι δημιουργούσε ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι μου. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, μετρούσα όλο και λιγότερα επεισόδια παλινδρόμησης και λιγότερες δυσκολίες στην πέψη», αναφέρει η ίδια.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ | Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στο γιορτινό τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνει γεύματα για την πραγματοποίηση των οποίων δημιουργείται αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης πολλών ειδών τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και παραδοσιακά γλυκίσματα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σχετική του ανακοίνωση ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν στις αγορές τροφίμων την περίοδο των γιορτών.

Αγορά και αποθήκευση τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο

Κατά την προμήθεια τροφίμων από σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται οι εξής πρακτικές:

Αγοράζουμε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφεύγουμε τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Δίνουμε  επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό των σημείων πώλησης, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου.

Εξετάζουμε προσεκτικά την ένδειξη ημερομηνίας/κατανάλωσης στην ετικέτα, γνωρίζοντας ότι:

  • Η ένδειξη ανάλωση κατά προτίμηση πριν από (best before) αφορά την ποιότητα: το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία αυτής της ένδειξης, αλλά ενδεχομένως να μη διατηρεί την αρχική του ποιότητα.
  • Η ένδειξη ανάλωση έως (use by) αφορά την ασφάλεια: το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, αφού ενδέχεται να μην είναι ασφαλές.
  • Τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος) από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.
  • Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.
  • Κατά την αποθήκευση στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, ψάρι κ.λ.π.) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους θήκες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).

Αυτό αποκλείει την πιθανότητα να διαφύγουν υγρά (λόγω απόψυξης) από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο, ότι η θερμοκρασία του ψυγείου μας δεν ξεπερνά τους 5 °C, είναι δηλαδή σε θερμοκρασία που κρατάει τα τρόφιμά μας ασφαλή μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα τους.

Χειρισμός τροφίμων για το γιορτινό τραπέζι

Πραγματοποιούμε πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το στη συντήρηση του οικιακού ψυγείου, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη.

  • Για το χρόνο πλήρους απόψυξης, ανάλογα με το βάρος του προϊόντος, υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι από τους προμηθευτές.
  • Τηρούμε τον χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος της γαλοπούλας που προτείνεται στη συσκευασία, όταν πρόκειται για συσκευασμένες γαλοπούλες.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, προσαρμόζουμε τους χρόνους μας ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του προϊόντος.
  • Προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα.

Προμήθεια κρέατος βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών

Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).
  • Τα σφάγια των ζώων πρέπει να έχουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα) που τοποθετείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων

  • Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα.
  • Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα), ενώ τα τυποποιημένα (εισαγόμενα ή εγχώρια) πρέπει να έχουν σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής π.χ. για την Ελλάδα GR ή EL) και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

  • Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη.
  • Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής, π.χ. GR ή EL για την Ελλάδα), καθώς και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας πάνω στη συσκευασία.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Προμήθεια και συντήρηση αυγών

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές) πρέπει να έχουν στο κέλυφός τους ένδειξη με τον κωδικό παραγωγού με ευδιάκριτα γράμματα/αριθμούς (μέθοδος εκτροφής, χώρα προέλευσης, Περιφερειακή Ενότητα, ταυτοποίηση μονάδας).

Επιπλέον, στις συσκευασίες των τυποποιημένων αυγών (εκτός από τις ενδείξεις που υπάρχουν στο κέλυφος), πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους καθώς και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Για την καλύτερη συντήρηση των αυγών είναι αναγκαίο να διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό χώρο ενώ σε περίπτωση που φυλάσσονται στο ψυγείο, η αλυσίδα ψύξης πρέπει να διατηρείται μέχρι την κατανάλωσή τους.

Ακόμη, είναι καλό να θυμόμαστε πως:

  • Δεν πλένουμε τα αυγά.
  • Δεν επιλέγουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και γενικά μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Δεν καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με θολό ή χρωματισμένο ασπράδι, ή με ασπράδι ανακατεμένο με τον κρόκο ή αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Δεν καταναλώνουμε τα αυγά ωμά.

Αλλεργιογόνα – Προφυλάξεις

Αν κάποιος από εμάς ή κάποιος γνωστός μας υποφέρει από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνουμε ασφαλείς επιλογές στο γιορτινό τραπέζι.

Όταν τρώμε σε καταστήματα μαζικής εστίασης ή παραγγέλνουμε φαγητό για το σπίτι ή αγοράζουμε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα από φούρνους, κρεοπωλεία, παντοπωλεία κ.α., οι πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες/προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στον τελικό καταναλωτή.

Αν κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δεν ξεχνάμε ότι στο γιορτινό τραπέζι 

  • Η διατροφή μας,πρέπει να διακρίνεται από ποικιλία και στο μέτρο.
  • Μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας με διαφορετικούς τρόπους.
  • Σκεπάζουμε τα περισσεύματα και τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών.
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en