Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξανά στο προσκήνιο ο αγωγός East Med | Πρώτο “ναι” από το ΥΠΕΝ

Σε θετικό έδαφος φαίνεται να οδεύει ξανά ο αγωγός φυσικού αερίου East Med. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο την κατασκευή του αγωγού .

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά για το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) East Med, σύμφωνα με την προτεινόμενη λύση που περιγράφεται και αποτυπώνεται στον φάκελο ΠΠΠΑ.

Οι Μελέτες Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) μπορεί να ζητηθούν από το φορέα που σχεδιάζει ένα έργο , πριν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Σε αυτό το πλαίσιο ο φορέας έχει τη δυνατότητα να ανοίξει δημόσιο διάλογο για τις ενδεχόμενες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Ο East Med προωθείται από την IGI Poseidon, στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Πρόκειται για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-
Ελλάδα. Ο υποδομή του αγωγού έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ούριος άνεμος για τον αγωγό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του σχεδίου RePower EU, έχει θέσει στους κύριους άξονες την απεξάρτηση της Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια. Υπό αυτό το πρίσμα ο αγωγός αποτελεί μια υποδομή μέγιστης σημασίας για την επίτευξη του στόχου. Να σημειώσουμε πως στην υπόθεση του αγωγού έχουν εμπλακεί και οι ΗΠΑ, εκφράζοντας ανοικτά τις επιφυλάξεις-αντιρρήσεις τους για την  κατασκευή του έργου.

Ωστόσο, αυτή χρονική στιγμή φαίνεται πως τα δεδομένα για τον αγωγό είναι απόλυτα θετικά. Η ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει μια πολύτιμη ενεργειακή λύση στην Ευρώπη και σχετικά φθηνότερη , συγκριτικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), του οποίου οι ΗΠΑ αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές.

Την στήριξη του στο αγωγό  έδειξε  πριν από λίγες ημέρες και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας στην ερώτηση της αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή. Ο κύριος Μπορέλ είχε τονίσει πως η μελέτη του East Med, που έχει αναλάβει η ΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, παρά τις αντιρρήσεις της Αμερικής.

Την πεποίθηση του πως το έργο είναι βιώσιμο είχε εκφράσει προ δύο μηνών και ο διευθύνων σύμβουλος της Edison, Νίκολα Μόντι. Ο κύριος Μόντι είχε αναφέρει πως η υποδομή ήταν βιώσιμη πριν την κρίση , πόσο μάλλον τώρα με τα νέα δεδομένα και τον ενεργειακό πλουραλισμό να έχει στενέψει επικίνδυνα. Επίσης είχε υποστηρίξει πως ο East Med, αποτελεί τη μοναδική υποδομή που μπορεί να καταστήσει δυνατή την ενεργειακή διαφοροποίηση για την Ευρώπη.

Ταυτότητα έργου

Σύμφωνα με τα σχέδιο, ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια. Πρόκειται να συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα , καταλήγοντας στην Ιταλία. Στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να περάσει από την Κρήτη και Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, όπου στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 χλμ την ελληνική ηπειρωτική χώρα, για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 χλμ.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου περιλαμβάνει δύο αγωγούς με μέση απόσταση μεταξύ τους 100 μέτρα.
Ειδικότερα: Το τμήμα (Κύπρος – Κρήτη) θα έχει συνολικό μήκος περίπου 690 χλμ, εκ των οποίων περίπου 400 χλμ βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας, και μεταφορική ικανότητα 11 δισ κ.μ./έτος .

Το άλλο τμήμα (Κύπρος – Κρήτη) θα έχει συνολικό μήκος περίπου 740 χλμ, και μεταφορική ικανότητα 10 δισ κ.μ./έτος.

Η συνολική μεταφορική ικανότητα του αγωγού φυσικού αερίου, θα ανέρχεται σε 21 δισ κ.μ. ανά έτος.

RePower EU

Το σχέδιο της Κομισιόν, RePower EU, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έρχεται στην πλέον κατάλληλη συγκυρία για τον αγωγό και  κινείται σε τρεις άξονες.
Πρώτος άξονας η εξοικονόμηση ενέργειας, δεύτερος άξονας η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και τρίτος άξονας η διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στα πλαίσια του τρίτου άξονα η Κομισιόν προωθεί νέες συμφωνίες με χώρες προμηθευτές LNG, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Αλγερία, ενώ σχεδιάζει την κοινή αγορά φυσικού αερίου για όλη την Ένωση.
Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η διάθεση για χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ νέων υποδομών φυσικού αερίου,  όπως αγωγούς και μονάδες αποθήκευσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι συνθήκες που διαγράφονται για τον East Med είναι ιδιαίτερα θετικές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη γειτονική Ιταλία υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ζεστά το έργο , ενώ παράλληλα ζητούν την ενεργή εμπλοκή της χώρας στις διαδικασίες.

Η περάτωση μιας τέτοιας υποδομής θα παρείχε στην Ευρώπη μεγάλο ποσοστό ανεξαρτησίας, διότι διέρχεται ως επί το πλείστον από κράτη-μέλη της ένωσης με αποτέλεσμα οι γεωπολιτικοί παράγοντες αστάθειας να ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

ypodomes.com.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Ελληνικό και την Olympic Catering τα πρώτα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Στη mega επένδυση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η Lamda Development πραγματοποιεί αυτή την περίοδο επαφές με ξένο ίδρυμα για την παραχώρηση έκτασης για την ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, στη γειτονιά του Ελληνικού, στο πρώην κτίριο της Olympic Catering ήδη γίνονται επιτόπιες επισκέψεις για τη μετασκευή του ακινήτου που θα φιλοξενήσει την πρώτη μη κρατική Ιατρική Σχολή.

Εξάλλου, σε πιο πρώιμο στάδιο είναι οι επαφές που πραγματοποιεί και η Dimand για τμήμα του νέου συγκροτήματος που θα αναπτυχθεί στο πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό, στο πλαίσιο του μεγάλου project ανάπλασης που τρέχει η εταιρεία και θα μπορούσε να συνδυαστεί και με φοιτητικά σπίτια.

Το… εκπαιδευτικό real estate φέρνει ήδη και αναμένεται να φέρει και προσεχώς νέα deals στην εγχώρια αγορά ακινήτων, είτε πρόκειται για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που αναζητούν στέγη για μη κρατικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου, είτε για δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν βγει με διαγωνισμούς και ζητούν κτίρια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε ακόμη και για projects στο δύσκολο κομμάτι των φοιτητικών σπιτιών, όπου παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα εντός κι εκτός Αθηνών.

Με βάση τα αιτήματα που έχουν φτάσει στα γραφεία των μεγαλοσυμβούλων ακινήτων υπάρχουν δύο κατηγορίες ζητήσεων: η πρώτη για πιο μικρά σχετικά κτίρια, της τάξεως των 4.000-5.000 τ.μ., και η δεύτερη για μεγαλύτερα, πάνω από 7.000 τ.μ., με εστίαση κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Προτεραιότητα είναι οι γειτονιές του κέντρου, χωρίς πάντως αυτό να είναι και απαραίτητη προϋπόθεση, αρκεί να υπάρχει κοντά στάση μετρό ή πυκνή σύνδεση με λεωφορεία», σχολιάζει στο «business stories» κορυφαίο στέλεχος της εγχώριας αγοράς ακινήτων.

Το στίγμα για την αγορά και τις προοπτικές της έδωσε προ ημερών από το Φόρουμ των Δελφών και ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής διαχειριστής και μέτοχος της BC Partners, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 120 επενδύσεις σε 18 χώρες, ενώ μόνο στην Ελλάδα έχουν επενδυθεί τα τελευταία 18 χρόνια πάνω από 6 δισ. ευρώ σε 5 διαφορετικούς κλάδους.

Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου στη χώρα μας είναι, πέραν της Nova και της Pet City, από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της αγοράς των κατοικίδιων αντίστοιχα, και το Μητροπολιτικό Κολέγιο με τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στους Δελφούς ο ίδιος: «Οι κλάδοι που έχουν ενδιαφέρον επενδυτικά είναι αυτοί που έχουν ανθεκτικότητα, δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, εξαγωγικό προφίλ, αλλά και κλάδοι οι οποίοι -χωρίς να υπάρχει κάποιο δομικό αίτιο- είναι πίσω στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και έχουν πολύ μέλλον. Ενα τέτοιο ακριβώς παράδειγμα είναι aυτό της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

olympic__1_
Στη γειτονιά του Ελληνικού ήδη προετοιμάζεται η πρώτη μη κρατική Σχολή Ιατρικής από το Hellenic Healthcare Group (ΗΗG), μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners, σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Ηδη αγοράστηκε το πρώην ακίνητο της Olympic Catering, δομημένης επιφάνειας 8.000 τ.μ., το οποίο θα μετασκευαστεί πλήρως
olympic__2_

Οι συζητήσεις για τα πρώτα deals

Σε αυτή τη φάση, πάντως, ένα ενδιαφέρον νέο είναι ότι ήδη η Lamda Development, από την πλευρά του φορέα της επένδυσης για το mega project του Ελληνικού, πραγματοποιεί συζητήσεις με ενδιαφερόμενο ξένο «παίκτη» για τη δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου. Εχει προηγηθεί ήδη από τις αρχές του έτους η ξενάγηση εκπροσώπων διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο υπό ανάπτυξη έργο, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως εντός της έκτασης, με βάση το masterplan, περιλαμβάνονται χρήσεις Εκπαίδευσης και Ερευνας & Τεχνολογίας σε δύο επιμέρους περιοχές, προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης και κοντά στο μετρό.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς ένας άντρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Οι συνθήκες της πτώσης παραμένουν άγνωστες. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο άντρας  «πρώτα έπεσε σε δέντρο, έσπασε το κλαδί και προσγειώθηκε στο έδαφος. Εκείνη την ώρα υπήρχε κόσμος κοντά και το μόνο που ακούστηκε, ήταν ο θόρυβος της πτώσης. Δεν το βρίσκω λογικό να πέσει από εκεί, αν δεν ήθελε να αυτοκτονήσει. Η Αστυνομία έφτασε πολύ γρήγορα. Οι διασώστες προσπάθησαν να τον σώσουν».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., δεν προκύπτουν ίχνη εγκληματικής ενέργειας. Η έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικου συνεχίζεται, ενώ θα ληφθεί και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του Λευκού Πύργου.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που απέκλεισαν την περιοχή. Οι διασώστες προσπάθησαν να επαναφέρουν τον άντρα, ο οποίος ήταν χωρίς τις αισθήσεις του, ωστόσο δεν τα κατάφεραν, διαπιστώνοντας, τελικά, τον θάνατό του.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ολυμπιακή φλόγα στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων

Ξεκίνησε το πέρασμα της απο την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου βρέθηκε στο Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη διαδικασία και στην συνέχεια η φλόγα οδηγηθηκέ με τους λαμπαδηδρόμους στο κέντρο της Καβάλας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en