Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξάνθη | 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Σε συνέχεια του 8ου πανελληνίου συνεδρίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας με θέμα το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ Προϋποθέσεις και προτεραιότητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του συστήματος τροφίμων το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 30 Ιουνίου και μία Ιουλίου για το επιχειρείν με την υποστήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος διοργανώνει εντός του Ιουλίου περιφερειακές εκδηλώσεις για την ενημέρωση των παραγωγών της χώρας.

Η πρώτη Εκδήλωση διοργανώνεται σε ξενοδοχείο στην Ξάνθη παρουσία αρκετών παραγωγών από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι πληρωμές του Fuel Pass 2 | Tι πρέπει να ξέρετε

Λίγες ώρες έμειναν για την καταβολή των χρημάτων για το Fuel Pass 2 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA είπε ότι τα ποσά έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο αρμόδιο υπουργείο. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν πιστωθεί κάποια ποσά στην ψηφιακή κάρτα και εκτίμησε πως σήμερα ή αύριο θα πιστωθούν και κάποια ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η νέα επιδότηση καυσίμων αφορά στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση δε της ψηφιακής κάρτας το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 29 Αυγούστου μπορούν οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα Vouchers.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση κάθε πολίτη μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 1. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ
 2. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ
 3. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ
 4. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
 5. ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
 6. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ

Τα ποσά

Τα ποσά της επιδότησης ανάλογα με τον τόπο κύριας κατοικίας διαμορφώνονται ως εξής:

 •  100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 85 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
 •  80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ποσό αυτό περιορίζεται στα 65 ευρώ, αν ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
 •  70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
 •  60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ποσό αυτό «πέφτει» στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Βήμα- βήμα η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία είναι ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στην πρώτη φάση του Fuel Pass. Αναλυτικά:

 1. Ο δικαιούχος εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/ με τους κωδικούς Taxisnet.

 2. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και ανανεώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ώστε να είναι έγκυρα και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

 3. Επιλέγει αν επιθυμεί την έκδοση voucher ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό συμπληρώνοντας το iban που θέλει να του πιστωθεί το ποσό.

 4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.

 5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του, στην οποία πιστώνεται το ποσό επιδότησης καυσίμων.

 6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο έξι της κυπριακής ΑΟΖ

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις και για δεύτερη στήλη φυσικού αερίου, κοντά στο νέο κοίτασμα.

εγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου εντόπισε η κοινοπραξία Eni-Total , στο τεμάχιο έξι της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα «Αλήθεια» και αναδημοσιεύει το ΡΙΚ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στη συγκεκριμένη γεώτρηση. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, είχε αναφέρει ότι εντός των επόμενων ημερών θα είχε διαφανεί η προοπτική για κοίτασμα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Η εφημερίδα Αλήθεια σημειώνει ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις και για δεύτερη στήλη φυσικού αερίου, κοντά στο νέο κοίτασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive.com δεν πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα αλλά η τελική ποσότητα θα διαφανεί από τις ανακοινώσεις που θα κάνει η εταιρεία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητή μείωση στα καύσιμα από σήμερα

Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μετά από 16 μήνες συνεχούς ανόδου, ίσως μειωθεί οριακά, ενώ αναμένεται μείωση στα καύσιμα.

Βέβαια ακόμη και να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για τον πληθωρισμό αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στο ορατό μέλλον τουλάχιστον, και το μόνο ίσως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι τιμές των καυσίμων από σήμερα παρουσιάζουν αισθητή πτώση στην αντλία.

Ειδικά στην Αττική αρκετά είναι τα πρατήρια εκείνα που πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και υπάρχει η πεποίθηση ότι μέσα στην εβδομάδα θα πτώση θα ενταθεί.

Αυτή είναι η καλή πλευρά του νομίσματος, αφού φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις τους.

Η αιτία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Αναφορικά με τον πληθωρισμό βασική αιτία για την αποκλιμάκωση είναι ότι η βάση υπολογισμού είναι υψηλότερη τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Με βάση μάλιστα τους υπολογισμούς των οικονομολόγων η τάση αυτή ενδεχομένως να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και αυτό διότι από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και μετά ο πληθωρισμός ξεκίνησε την ανοδική πορεία.

Να σημειωθεί ότι ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχει διαμορφωθεί στο 12,1%, έναντι 11,3% τον Μάιο και 10,2% τον Απρίλιο.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 28 ετών, αφού ανάλογο ύψος συναντά κανείς στις αρχές του 1994 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονταν στο φυσικό αέριο με 117,7%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 70,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, στα καύσιμα με 45,6%, στα λαχανικά με 11,3% και έλαια – λίπη με 24,9%, γαλακτοκομικά – αυγά 15,5%. Σημαντική αύξηση παρουσίαζαν οι τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο και πλοίο που είναι πάνω 48,5% και 20,4% αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΣΛΤΑΤ ήταν στο 1,4%. Επίσης δύο ακόμη παράγοντες που ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα μετά το υψηλό που σημείωσαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος, εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση.

Για το τελευταίο πάντως, εκτιμάται ότι σοβαρή επίπτωση θα έχει στον πληθωρισμό του Αυγούστου, αφού από αυτόν τον μήνα θα εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο και μόνο από αυτή την παρέμβαση η θετική επίπτωση (μείωση) στον πληθωρισμό μπορεί να φτάσει και τις δύο μονάδες.

Η πορεία του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες

Πάντως την κατεύθυνση την έχει δώσει ήδη η Eurostat με την ανακοίνωσή της, όπου και εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος του περασμένου μήνα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 11,5% από 11,6% που ήταν Ιούνιο, ενώ ο μηνιαίος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,4%. Αντίθετα στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα συνέχισε την ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στο 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο.

Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ πλέον σχεδόν οι μισές χώρες έχουν διψήφιες αυξήσεις στις τιμές. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%, στη Γαλλία στο 6,8% και στην Ιταλία στο 8,4%. Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι οι Εσθονία (22,7%), Λετονία (21%) και Λιθουανία (20,8%).

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 39,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός κατά 9,8%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 4,5% και οι υπηρεσίες κατά 3,7%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός στη χώρα μας αναμένεται στο 8,9% για το σύνολο του 2022 και στο 3,5% για το 2023. Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: