Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομοσχέδιο σκούπα για τους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέσα στο 2021 θα γίνουν και οι 40.000 δίκες που εκκρεμούσαν. «Ξεκαθάρισμα» μέσα από ειδική πλατφόρμα.

ο μεγάλο ξεκαθάρισμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη δρομολογεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, και προβλέπει εκδίκαση – εξπρές περίπου 40.000 υποθέσεων μέσα στο 2021, ενώ αυτές είχαν πάρει δικασίμους ακόμη και για το 2027. Πριν τις δίκες, όμως, θα προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ενδιάμεση διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων σε ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι χάσουν την προστασία του νόμου Κατσέλη ίσως και χιλιάδες δανειολήπτες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση,

  • Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση, επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021.
  • Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν -προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021- περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της Χώρας.
  • Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη συζήτηση.
  • Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας, καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα φθάσουν όλοι οι δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις στο στάδιο της συζήτησης της αίτησής τους στο Ειρηνοδικείο. Η κυβέρνηση θα καθιερώσει μια διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων των οφειλετών που έχουν υποβάλει αιτήσεις με βάση το νόμο Κατσέλη στα δικαστήρια. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να «πετάξει» αρκετούς εκτός διαδικασίας πριν φθάσουν στο δικαστήριο, καθώς:

  • Θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αίτησης σε ειδική πλατφόρμα, διασυνδεδεμένη με το Taxisnet, όπου ο δανειολήπτης θα υποβάλει εκ νέου τα στοιχεία του, γιατί μπορεί να έχουν μεσολαβήσει ακόμη και αρκετά χρόνια από την αρχική υποβολή της αίτησής του και να έχει μεταβληθεί η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
  • Όποιος δανειολήπτης δεν υποβάλει τα στοιχεία του στην πλατφόρμα, θα θεωρείται ότι έχει αποσύρει την αίτησή του και θα περνά η υπόθεσή του στη δικαιοδοσία των τραπεζών (βλ. πλειστηριασμοί).
  • Η επικαιροποίηση στοιχείων ενδέχεται να αναδείξει περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν εμπίπτουν καν στην προστασία του νόμου επειδή, για παράδειγμα, έχουν εμπορική δραστηριότητα, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Ενδεχομένως να αναδείξει και περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πλέον αρκετά υψηλά εισοδήματα, άρα επίσης εξαιρούνται από το νόμο Κατσέλη.

Πάντως, νομικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αν γίνει ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα» αιτήσεων με αυτό τον τρόπο, ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για ολοκλήρωση των δικών μέσα στο 2021 παραμένει εξαιρετικά φιλόδοξος και πιθανότατα έχει τεθεί για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τις πιέσεις που ασκούν εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εκκρεμούσαν 86.174 υποθέσεις, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μειωθούν σε 61.910. Πάνω από 40% αυτών των υποθέσεων έχουν δικασίμους από το 2021 και μετά.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αύριο, Τρίτη, τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

8 οι νεκροί από την φονική πλημμύρα στην Εύβοια | Καθαρισμός ρεμάτων στην Π.Ε. Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Οκτώ νεκρούς, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα και μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Θάλεια» στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, με τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα να είναι δύσκολη για τους κατοίκους, καθώς οι περισσότεροι από τους πληγέντες την πέρασαν είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων είτε σε χώρους που είχε ετοιμάσει ο Δήμος.

Περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Κ Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσωπική του στήριξη στον Νίκο Χαρδαλιά μετά και τα πυρά που δέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για τις δηλώσεις του σχετικά με τη μη ενεργοποίηση του 112.

 

Η περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται σε εγρήγορση ενώ προχωράνε οι καθαρισμοί ρεμμάτων για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θετικός στον Κορωνοϊό ηλικιωμένος σε γηροκομείο της Καβάλας |Την Τρίτη τα αποτελέσματα των υπόλοιπων

Δημοσιεύτηκε

στις

Κρούσμα θετικό στον covid 19 στο Πουλίδειο Γηροκομείο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ΕΟΔΥ βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο γηροκομείο όπου και πραγματοποίησε τεστ covid σε όλους τους τρόφιμους που είναι περίπου 100 τα αποτελέσματα αναμένονται Τρίτη πρωί.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mεσαίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π Ε Σε συνεχή ετοιμότητα οι αρμόδιοι φορείς

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς  που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο, Τρίτη 11-08-2020, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Αττική, Εύβοια, Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Σύμφωνα με τον χάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ο κίνδυνος είναι μεσαίος ωστόσο οι φορείς βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και δεν εφησυχάζουν. Όπως τονίζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας μετά τα μέσα του Αυγούστου αρχίζουν οι δυσκολίες στην περιοχή.

Ύστερα από την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η οποία ελλόχευε κίνδυνο πυρκαγιάς  ο καιρός φαίνεται να ομαλοποιείται ίσως εκδηλωθούν νέα καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 22

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ