Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ πτωχεύσεων εταιρειών στο Βέλγιο

Οι πτωχεύσεις στο Βέλγιο σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό το 2013, καθώς έκλεισαν 12.306 επιχειρήσεις και χάθηκαν 27.912 θέσεις εργασίας, γεγονός που μαρτυρά το πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη στη χώρα αυτή, υποστηρίζει μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.Η εταιρεία Graydon, που ειδικεύεται στις έρευνες αγοράς, προβλέπει ότι το 2014 οι χρεοκοπίες θα καταγράψουν νέο ρεκόρ, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τον τελευταίο μήνα του έτους: φέτος τον Δεκέμβριο έχουν κηρύξει πτώχευση τουλάχιστον 1.100 επιχειρήσεις, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012.

“Μπορούμε ήδη να πούμε ότι το φετινό ρεκόρ θα σπάσει το 2014», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Σύμφωνα με την Graydon, άλλες 57.000 επιχειρήσεις “αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες».

Το 2013 ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 11,3% σε σύγκριση με το 2012 και ο αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας κατά 5,6%. Μία στις 80 εταιρείες στο Βέλγιο κατέβασε ρολά.

Η κρίση πλήττει όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά κυρίως τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, όπου καταγράφηκαν 2.193 πτωχεύσεις (αύξηση 7,9%). Ακολουθεί ο κατασκευαστικός τομέας όπου έκλεισαν 2.121 εταιρείες, το λιανεμπόριο και οι μεταφορές.

Το 2012 το πρόβλημα επικεντρωνόταν κυρίως στη Φλάνδρα, στο βόρειο Βέλγιο, όμως φέτος αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των πτωχεύσεων και στις Βρυξέλλες και στη Βαλονία (17,7% και 13,9% αντίστοιχα).

Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2013 θα φτάσει το +0,2%. Ο διοικητής της, Λικ Κοέν, χαρακτήρισε πρόσφατα “διστακτική» την ανάκαμψη στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι “δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να είμαστε πολύ αισιόδοξοι».

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» | Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στα τέλη Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω–Νοικιάζω», με το οποίο επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση και στο οποίο συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας.

Επιδοτήσεις έως και 10.000 ευρώ ή έως και 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, θα μπορούν να πάρουν 20.000 νέοι, για να φτιάξουν το παλιό τους σπίτι και να μείνουν ή να το διαθέσουν προς ενοικίαση και να λάβουν υψηλότερο μίσθωμα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 20.000 κατοικίες νέων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ενότητες:

 • Tο «Εξοικονομώ για Νέους»
 • Tο «Ανακαινίζω για Νέους»

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι:

 • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
 • το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
 • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
 • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
 • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

 • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
 • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα νέα όπλα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.

Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

 • ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.
 • τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.
 • για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.
 • μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.
 • η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.
 • ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.
 • Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
 • θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
 • Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
 • Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι βελτιώσεις στο τεκμήριο των ελεύθερων επαγγελματιών

Οριακές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο παρά ένα της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στην προσθήκη μικρών επαγγελματικών κλάδων για τους οποίους θα ισχύσει η έκπτωση κατά 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Επισημαίνεται ότι με τις τελευταίες βελτιώσεις διευρύνθηκε η λίστα των εκπτώσεων και των απαλλαγών από την τεκμαρτή φορολόγηση ενώ μειώθηκαν οι συντελεστές προσαύξησης με βάση το τζίρο.

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο ορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την αμφισβήτηση του εκκαθαριστικού της εφορίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες που με προσφυγή τους στην ΑΑΕΕ θα ζητούν να ελεγχθούν για να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο που καθορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση η εφορία βεβαιώνει το ποσό του φόρου που καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και εφόσον μετά το φορολογικό έλεγχο αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία είναι μικρότερο από το τεκμαρτό τότε θα προβεί σε νέα εκκαθάριση του φόρου. Αναλυτικότερα ο έλεγχος στον επαγγελματία θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 23 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που προβλέπει τα εξής:

 • Η Φορολογική Διοίκηση επαληθεύει, ελέγχει και διασταυρώνει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους του φορολογούμενου, την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται σε αυτήν και επιβεβαιώνει τον υπολογισμό και την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, διενεργώντας έλεγχο σε έγγραφα, λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) και στοιχεία γνωστοποιήσεων και παρόμοιες πληροφορίες, θέτοντας ερωτήσεις στον φορολογούμενο και σε τρίτα πρόσωπα, ερευνώντας εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 • Ο έλεγχος μπορεί να έχει τη μορφή φορολογικού ελέγχου από τα γραφεία της Φορολογικής Διοίκησης ή επιτόπιου φορολογικού ελέγχου. Ο φορο-έλεγχος από το γραφείο γίνεται με βάση τις δηλώσεις και τα λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, καθώς και τα έγγραφα και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της ή με βάση τα λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο.
 • Η εντολή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, στην περίπτωση πλήρους επιτόπιου ελέγχου, κοινοποιείται στον φορολογούμενο με προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση. Κάθε άλλος επιτόπιος φορολογικός έλεγχος είναι δυνατόν να διενεργείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση
 • Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί, με απόφασή του, να ορίζει ειδικό τρόπο διενέργειας των ελέγχων, ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις, για ορισμένες ή και για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, ανάλογα και με το αντικείμενο δραστηριότητας και το ύψος των οικονομικών δεδομένων, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τον έλεγχο καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των παραπάνω οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) στρατιωτική θητεία,

β) φυλάκιση,

γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,

ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

η) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

θ) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για την εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: