Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Τα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναμένεται να καταγραφεί την Τρίτη η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων – ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ. Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.

Στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφθασε νωρίτερα σήμερα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή του φυσικού αερίου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Στο τραπέζι» ξανά αγωγός πετρελαίου… Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη!

Η κατασκευή αγωγού πετρελαίου από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη, – αποτέλεσε στο παρελθόν εμβληματικό πρότζεκτ μέχρι τη στιγμή που… ακυρώθηκε – ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αιτία τα υψηλά τέλη διέλευσης της Τουρκίας, που κάνουν εξαιρετικά κοστοβόρα τη χρήση των Στενών από τάνκερ, ενώ την ίδια στιγμή ένας αγωγός θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική και συγχρόνως πιο οικονομική λύση.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χτες Τρίτη στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας από υπουργούς Ενέργειας των γειτονικών κρατών.

Ο Βούλγαρος Υπουργός Rosen Hristov επισήμανε πως έχει επανέλθει η συζήτηση για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παράλληλα με τη διασύνδεση ελληνικών λιμανιών με βουλγαρικά λιμάνια. Οπως είπε ένας αγωγός από την Αλεξανδρούπολη στο Μπουργκάς, πέραν του by pass στα Στενά του Βοσπόρου, έχει μεγάλη σημασία για το ΝΑΤΟ.

Το θέμα ετέθη από τον Βούλγαρο υπουργό και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προηγηθεί, δεδομένου ότι η Βουλγαρία επείγεται να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο (έχει ήδη απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο).

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανοιχτή στο να συζητήσει περαιτέρω για πλευρές του συγκεκριμένου project, θεωρώντας μάλιστα ότι θα αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, δεδομένου ότι ο αγωγός έχει νόημα ως «αντίστροφης ροής» σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Δηλαδή να μεταφέρει πετρέλαιο και από την Αλεξανδρούπολη προς το Μπουργκάς και όχι από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

Οι υπουργοί των χωρών των δυτικών Βαλκανίων πραγματοποίησαν χθες στην Αθήνα την πρώτη Διυπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια (1st Athens Ministerial Energy Dialogue) που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-QMzo6.jpg

Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης ήταν σχεδιαζόμενος διαβαλκανικός τεχνητός αγωγός μεταφοράς αργού πετρελαίου από το βουλγαρικό λιμένα Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, στον ελληνικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Το 1993, ο Έλληνας επιχειρηματίας Νίκος Γρηγοριάδης πρότεινε τη δημιουργία του πετρελαιαγωγού και η πρότασή του υποστηρίχθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ξεκινώντας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στη συνέχεια από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή.

Τον Ιούνιο του 1994, ο Έλληνας υπουργός Κάρολος Παπούλιας (μετέπειτα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας) και ο Βούλγαρος Χρίστο Τοτέφ υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού. Τον Δεκέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Ρώσος αντιπρόεδρος Όλεγκ Ντάβιντοφ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Έξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1995, συναντήθηκαν εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου.

Τον Ιανουάριο του 1997, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, η Υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Πετρ Ροντιόνοβ συναντήθηκαν στην Αθήνα και ανακοίνωσαν ότι Ρωσία και Ελλάδα θα υπογράψουν πρωτόκολλο ενεργειακής συνεργασίας που προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Το Φεβρουάριο του 1998 ιδρύθηκε η ελληνική κοινοπραξία (DEP-Θράκη). Τον Μάιο του 1998 υπογράφηκε μνημόνιο για την ίδρυση της εταιρείας Transbalkan Oil Pipeline. Το 2000, η γερμανική εταιρεία ILF συνέταξε τεχνικές προδιαγραφές και οικονομική αξιολόγηση του σχεδίου.Τον Ιανουάριο του 2002 αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν τα τελικά συμπεράσματα των μελετών που διεξήχθησαν.

Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία δια των αντίστοιχων υπουργών οικονομίας υπέγραψαν την τελική συμφωνία κατασκευής στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 2007.

Ο αγωγός μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010. Ο αγωγός ως ιδέα διαμορφώθηκε το 1993, αλλά η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας έγινε μετά από 12 χρόνια, τον Απρίλιο του 2005 στη Σόφια, με τη συνάντηση κορυφής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Βούλγαρου ομολόγου του Γκεόργκι Παρβάνοφ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Ακολούθησε η μονογραφή του κειμένου της Διακρατικής Συμφωνίας, στο Μπουργκάς, στις 7 Φεβρουαρίου 2007 και η τελική συμφωνία για την έναρξη του έργου.

Όμως στις 11 Ιουνίου 2010 η βουλγαρική πλευρά ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού, καθώς εξέφρασε αντιρρήσεις για τη δυνατότητα αποδοχής της περιβαλλοντικής μελέτης. Την εν λόγω μελέτη έκανε δεκτή η ελληνική πλευρά στις 27 Ιουλίου 2010.

Η ματαίωση του έργου φάνηκε να αποφεύγεται όταν στις 5 Νοεμβρίου 2011 δόθηκε θετική αξιολόγηση από το βουλγαρικό υπουργείο περιβάλλοντος σε νέα περιβαλλοντική μελέτη, για το τμήμα που αφορούσε το λιμάνι του Μπουργκάς.

Τελικά όμως στις 7 Δεκεμβρίου 2011 η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή της από το σχέδιο, προτείνοντας αμοιβαία υποχώρηση όλων των εταίρων (Βουλγαρίας, Ρωσίας, Ελλάδας).

makthes.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Gazprom | Απειλές για μείωση της ροής αερίου προς την Ευρώπη

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η Gazprom εντείνει τις απειλές μείωσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη. 

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ποσότητες που προορίζονται για τη Μολδαβια παρακρατούνται από την Ουκρανία και από την επόμενη εβδομάδα θα εφαρμόσει ισόποσες περικοπές.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η Gazprom παρατήρησε ότι το ρωσικό αέριο που προορίζεται για παράδοση σε μολδαβούς καταναλωτές σύμφωνα με τη σύμβαση με τη Moldovagaz εγκαθίσταται στην Ουκρανία. Ο όγκος του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Gazprom στον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha για διαμετακόμιση στη Μολδαβία μέσω του εδάφους της Ουκρανίας υπερβαίνει τον φυσικό όγκο που μεταφέρεται στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Η Moldovagaz πλήρωσε για ένα μέρος των παραδόσεων του Νοεμβρίου στη Gazprom σύμφωνα με τη σύμβαση στις 21 Νοεμβρίου. Ο πραγματικός όγκος του παρεχόμενου ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνοντας υπόψη την παραβιασμένη πληρωμή για τις τρέχουσες παραδόσεις τον Νοέμβριο είναι 24,945 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο συνολικός όγκος που απομένει στο έδαφος της Ουκρανίας είναι 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα», αναφέρει η Gazprom.

«Εάν η ανισορροπία διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας παραμείνει για τους Μολδαβούς καταναλωτές, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha στις 28 Νοεμβρίου, ξεκινώντας στις 10:00 π.μ. στον όγκο της καθημερινής έλλειψης», προσθέτει η εταιρεία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αντέδρασαν ήπια ανοδικά φτάνοντας έως τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αισιόδοξα σενάρια από την Energean για το κοίτασμα Έψιλον στον Πρίνο

Κινητικότητα παρατηρείται στον Πρίνο, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει σταματήσει να λειτουργεί κατόπιν σφοδρής αντιπαράθεσης της εταιρείας με το σωματείο εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που παρουσίασε πέρσι το Φθινόπωρο η εταιρεία και ακολούθησε η κατάληψη της εγκατάστασης, η αστυνομική παρέμβαση για τη λήξη της, η άρνηση μεγάλου μέρους των εργαζομένων να επανέλθουν στη δουλειά και η πρόσληψη νέων.

Τώρα, αναμένεται η επαναλειτουργία του κοιτάσματος που πρόσφατα επιθεώρησε η διοίκηση της ΕΔΕΥ και ο νηογνώμονας.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα γίνει τέλος του 2023, όπου αναμένεται να μπει σε λειτουργία το κοίτασμα Έψιλον, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο για την χώρα μας μετά τον Πρίνο και τον Β. Πρίνο, το οποίο δίνει ήδη κάποιες εκατοντάδες βαρέλια την ημέρα από την Άνοιξη του 2019 όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της, η οριζόντια γεώτρηση από τις εξέδρες Α και Β του Πρίνου.

Ωστόσο, η παραγωγή του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τις 5.000 βαρέλια την ημέρα με τη λειτουργία της νέας εξέδρας Λάμδα που παραμένει υπό κατασκευή στα ναυπηγεία της Κωστάντσα. Συνολικά τα βεβαιωμένα 2P αποθέματα στο κοίτασμα Έψιλον υπολογίζονται στα 20 εκατ. βαρέλια.

newmoney.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: