Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ΕΣΠΑ | Πληρωμές σε διάστημα μόλις 80 ημερών

Πιο εύκολη και σύντομη για τους δικαιούχους προσβλέπει να κάνει τη διαδικασία πληρωμών του νέου ΕΣΠΑ η κυβέρνηση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και το επόμενο διάστημα θα οδεύσει προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του θα τίθενται όρια αναφορικά με τα ποσά χρηματοδότησης για τα οποία θα απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένο αυστηρά χρονικό διάστημα 80 ημερών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων οι οποίες στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι συνολικού προϋπολογισμού 26,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικούς πόρους και 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας.

Ειδικότερα με το σχέδιο νόμου η διαχειριστική Αρχή εφόσον θα υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, θα πρέπει να καταβάλει στους δικαιούχους το πλήρες οφειλόμενο ποσό εντός ογδόντα ημερών μετά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης πληρωμής από τον δικαιούχο, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η προθεσμία αυτή θα μπορεί να διακοπεί εάν οι πληροφορίες που θα έχει υποβάλει ο δικαιούχος δεν θα επιτρέπουν στη διαχειριστική Αρχή να εξακριβώσει την εγκυρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Οι χρηματοδοτήσεις πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό και στο συνολικό ποσό της δημόσιας συνεισφοράς. Κανένα ποσό και για οποιαδήποτε αιτία δεν παρακρατείται, ούτε εισπράττεται οποιαδήποτε ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσών αυτών.

Σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι πληρωμές θα γίνονται μόνο με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης. Ομως δεν θα απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την πληρωμή πράξεων μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Με τη διάταξη αυτή διευκολύνονται οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις των οποίων οι επιδοτήσεις αφορούν μικρά ποσά  και μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν να λάβουν τα χρήματα λόγω της υποχρέωσης για προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε ό,τι αφορά τα ΣΔΙΤ, οι πληρωμές πραγματοποιούνται σε λογαριασμό υπό μεσεγγύηση που δημιουργείται ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό στο όνομα του δικαιούχου για χρήση σύμφωνα με τη συμφωνία ΣΔΙΤ. Το ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν θα υπόκειται σε αφαίρεση, ή παρακράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν θα εισπράττεται οποιαδήποτε άλλη ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους.

Να σημειωθεί ότι στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και συγκεκριμένα τα ακόλουθα: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 639 εκατ., Κεντρικής Μακεδονίας με 1,44 δισ., Θεσσαλίας με 554 εκατ., Ηπείρου με 426 εκατ., Δυτικής Ελλάδας με 628 εκατ., Δυτικής Μακεδονίας με 394 εκατ., Στερεάς Ελλάδας με 426 εκατ., Πελοποννήσου με 410 εκατ., Ιονίων Νήσων με 288 εκατ., Βορείου Αιγαίου με 394 εκατ., Κρήτης με 565 εκατ., Αττικής με 1,617 δισ. και Νοτίου Αιγαίου με 285 εκατ. ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Προέδρων Επιμελητηρίου Δράμας-ΕΒΕ Αθηνών

Μνημόνιο συνεργασίας των Δομών τους Στήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και Θερμοκοιτίδων, υπέγραψαν την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου το Επιμελητήριο Δράμας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το πρόγραμμα «Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας-ΘΕΑ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ήταν το πρώτο που λειτούργησε στη χώρα με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και να συμβάλει στη διασύνδεση αγοράς και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο επιχειρηματικός επιταχυντής Lab.40 του Επιμελητηρίου Δράμας, ο πρώτος που λειτούργησε στην περιφέρεια, απευθύνεται σε φιλόδοξα άτομα ή ομάδες που έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και θέλουν να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους σκεπτικό, διαμορφώνοντας μία επιτυχημένη εισαγωγή στην αγορά.

Μέσα από μια απαιτητική διαδικασία, οι μέντορες, οι εκπαιδευτές και οι σύμβουλοι της Δομής υποστηρίζουν τις ομάδες, μειώνοντας τόσο το χρόνο, όσο και τις πιθανότητες λάθους, προφυλάσσοντας τους από μια μελλοντική αποτυχία και διευκολύνοντάς τους σε πιθανή εκθετική ανάπτυξη.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος ΕΒΕ Αθηνών, Ιωάννης Μπρατάκος και Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, στον χώρο της Δομής Στήριξης Ωφελουμένων LAB40, στον ισόγειο χώρο του Επιμελητηρίου Δράμας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρεια ΑΜ-Θ | Καταστήματα εστίασης κατεβάζουν προσωρινά λουκέτο!

Πολλά είναι τα παραδείγματα επιχειρήσεων εστίασης στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όπου οι επαγγελματίες αυτών προτίμησαν να βάλουν προσωρινά λουκέτο από το να τα έχουν ανοιχτά και να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα και να πληρώνουν εισφορές.

Πρόκειται για μία κίνηση απόγνωσης ενώ όπως μεταφέρουν εκπρόσωποι της εστίασης στο enanews.gr οι επαγγελματίες περιμένουν την καλυτέρευση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα τους και στον εξωτερικό χώρο.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ | Νέοι συντελεστές και εκπτώσεις παρά τις αυξήσεις αντικειμενικών

Λιγότερο φόρο έως και 30% για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και αύξηση φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήρωναν ελάχιστα ως τώρα για ΕΝΦΙΑ, θα δείξουν τα φετινά εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Την εβδομάδα του έρχεται θα καθοριστούν όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες, αλλά στο οικονομικό επιτελείο κλίνουν στις εξής αποφάσεις:

· κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ βασικού και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

· αντικατάσταση του βασικού και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από μία και ενιαία κλίμακα υπολογισμού ΕΝΦΙΑ ανά ακίνητο και όχι για το σύνολο της περιουσίας

· αλλαγή συντελεστών και εκπτώσεων, για να απορροφήσουν τις αυξήσεις φόρου που προκαλεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών από 1.1.2022

· τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν νωρίτερα από ποτέ, για να πληρωθούν σε 10 δόσεις από Μάρτιο έως Δεκέμβριο (και με δυνατότητα για 12 δόσεις και εξόφληση έως Φεβρουάριο 2023 αν κριθεί αναγκαίο ή σκόπιμο λόγω πανδημίας κλπ)

Πιο συγκεκριμένα:

· Στόχος είναι από τα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙA να εισπραχθούν 60 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Η μείωση αυτή ανέρχεται σε 3,5% σε σχέση με το 2021

· Παρά τη μεσοσταθμική μείωση κατά 3,5% στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας θα παρατηρηθεί αύξηση φόρου, λόγω της ένταξης νέων περιοχών για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών. Σχεδιάζεται μάλιστα να μπει «κόφτης» (πχ έως 40%) για να αποτραπούν ακραίες αυξήσεις φόρου

· Μείωση φόρου θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες , ιδίως σε αστικά κέντρα. Περιουσίες 250 – 400 χιλιάδων ευρώ που πλήρωναν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να έχουν αισθητή ελάφρυνση που μπορεί να φτάσει και στο 30% ανάλογα με την περιοχή. Σε χιλιάδες περιοχές οι τιμές ζώνης μειώθηκαν αντί να αυξηθούν, αλλά και σε περιοχές όπου εφέτος αυξήθηκε, οι νέοι συντελεστές και εκπτώσεις θα απορροφήσουν τις επιβαρύνσεις ή και θα μειώσουν ελαφρώς τον φόρο στους ιδιοκτήτες με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια ενώ αλλάζουν και οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Πιθανότατα όμως δεν θα προλάβουν να αλλάξουν εφέτος οι συντελεστές εμπορικότητας οδών και περιοχών.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: