Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο αλαλούμ με τις αποδείξεις!

Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού βρίσκονται οι φορολογούμενοι με την αναποφασιστικότητα της πολιτείας να καταλήξει σε μια τελική μορφή για τη συλλογή των αποδείξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα ακόμα σχέδιο που θα ισχύσει φέτος, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη συλλογή αποδείξεων από τα super market, ενώ ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και τα πρατήρια καυσίμων.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρχικά είχε εξαιρέσει τα εν λόγω καταστήματα, με το σκεπτικό ότι τα super market εκδίδουν αποδείξεις, ενώ τα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών και πλέον δεν αποτελούν κλάδο με υψηλή παραβατικότητα φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι αποδείξεις από τα super market και τα καύσιμα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών ενός νοικοκυριού, πέρασε η άποψη να μπουν ξανά στο μέτρο, με τη διαφορά όμως ότι η εφορία δεν θα αγνωρίζει το σύνολο της αξίας, αλλά το 50% αυτής!

Για το 2014, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίση με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (από το 25% που ίσχυε μέχρι και σήμερα), ενώ αν δεν καταφέρουν να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 22% πάνω στη διαφορά.

Για παράδειγμα,

φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ:

συλλέγει αποδείξεις 500 ευρώ (αντί για 1.000)

έχει πρόστιμο 22% στη διαφορά ανάμεσα στα 500 ευρώ και τα 1.000 ευρώ=110 ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ρίχνει το βάρος σε κλάδους που εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για φοροδιαφυγή, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να πατάξει το φαινόμενο ασκώντας πιέσεις σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Η ένσταση όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετές ομάδες του πληθυσμού, με βάση τις νέες “τσεκουρωμένες» μισθολογικές απολαβές, θα πρέπει να αναζητήσει και άλλες αποδείξεις, αφού τα τρόφιμα αποτελούν την κυριότερη δαπάνη, τα οποία θα υπολογίζονται στο 50%.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, δεν θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για δαπάνες:

Λογαριασμοί ΔΕΚΟ,

Μεταφορικά εισιτήρια,

Διόδια,

Λογαριασμοί τηλεφωνίας

Ιατρικές δαπάνες,

Δωρεές

Και γενικά όσες δαπάνες οδηγούν απευθείας σε μείωση φόρου.

Όπως φαίνεται πάντως, το οικονομικό επιτελείο άφησε στην άκρη, τουλάχιστον για φέτος, το “πορτογαλικό μοντέλο», το οποίο προέβλεπε την ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων, αλλά και μπόνους σε ..είδος!

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τους αμβυχούχους του Παγγαίου η αύξηση των φόρων

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) φαίνεται πως οδηγεί στη μείωση της φετινής παραγωγής στο τσίπουρο.

Όπως εξηγεί ο εκτελωνιστής τσίπουρου Κομνηνός Τσουβαλτζίδης στο enanews.gr υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αμβυκούχων τονίζει ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα σημαντική αύξηση παρατηρείται φέτος και στην τιμή του τσίπουρου.

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσουβαλτζίδη , ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήστος Μέτιος | Σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών τα επόμενα χρόνια στην ΠΑΜΘ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: