Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέες προκλήσεις απο Ακάρ: «Έχουμε δίκιο ένα εκατομμύριο φορές στο Αιγαίο» – «Η Ελλάδα εξοπλίζει νησιά ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης»

Στο Αιγαίο αναφέρθηκε σε νέες του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προς την εφημερίδα «Milliyet», υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία έχει δίκιο 1 εκατομμύριο φορές».

«Έχουμε δίκιο ένα εκατομμύριο φορές στο Αιγαίο»

«Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Θέλουμε να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται διερευνητικές επαφές, συζητήσεις αποκλιμάκωσης έντασης και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Λέμε ας το κάνουμε αυτό μέσω τριών καναλιών. Δεν προχωράει όμως. Έχουμε δίκιο 1 εκατομμύριο φορές όσον αφορά τα προβλήματα με την Ελλάδα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. 16 νησιά εξοπλίστηκαν ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της, η οποία αυξάνεται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές».

«Η ελληνική πλευρά αποφεύγει το τραπέζι του διαλόγου»
Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «παραβιάσεις» της Ελλάδας, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία. «Αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο στις παραβιάσεις της Ελλάδας. Λέμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, αλλά τονίζουμε πάντα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα τα δικά μας ή των Κυπρίων αδελφών μας. Είμαστε αποφασισμένοι, με πείσμα και ικανοί να το αποτρέψουμε αυτό. Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια η Ελλάδα υφίσταται σοβαρό βάρος. Η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη γνωστή. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δουν ότι η οικονομική επιβάρυνση και η ζημιά που θα επιφέρει μια τέτοια υπερβολική εξοπλιστική κούρσα θα πέσει πάνω στην πλάτη του λαού της γειτονικής Ελλάδας. Αν το κάνουν αυτό για την Τουρκία είναι λίγο, αν το κάνουν για την άμυνά τους είναι πολύ. Λέμε κρατήστε το χέρι φιλίας που τείνουμε, αλλά επειδή ξέρουν ότι έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι, τρέχουν μακριά. Η φιλία της Τουρκίας είναι σημαντική».

«Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το ‘74»
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι η τουρκικός στρατός είναι εγγυητής στην Κύπρο και ότι οι ευθύνες του είναι ίδιες όπως και κατά τη διάρκεια της εισβολής το ’74.

«Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αντιθέτως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Έχουμε δικαιώματα εγγυητή βάσει συμφωνιών στην Κύπρο. Το τι θα κάνουν οι άλλες εγγυήτριες χώρες, εκείνες γνωρίζουν, αλλά εμείς δεν εφησυχάζουμε ως προς αυτό. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευθύνες μας, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Κυπρίων αδελφών μας. Η δράση των Κυπρίων αδελφών μας σε συντονισμό με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική».

«Θα ανακουφιστούμε αν αγοράσουμε F-16»
Σε δηλώσεις του αντίστοιχα στην εφημερίδα «Σοζτζού», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο θέμα της αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν θετική έκβαση, γεγονός που θα ανακουφίσει την Άγκυρα. «Εάν αγοράσουμε F-16, η πολεμική μας αεροπορία θα ανακουφιστεί σοβαρά μέχρι να παραχθεί το δικό μας εθνικό μαχητικό», δήλωσε.

 

Πηγή:ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εστία μόλυνσης αποτελούν για τα κουνούπια τα ακαθάριστα οικόπεδα

Η έξαρση των κουνουπιών κατά τους θερινούς μήνες αποτελεί φλέγον ζήτημα τα τελευταία χρόνια για τους κατοίκους της Καβάλας κι όχι μόνο με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή καθότι δεν ήταν λίγα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έκαναν την εμφάνισή τους στην περυσινή χρονιά.

Ο Νομίατρος Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, εφιστά την προσοχή ενώ δηλώνει πως μεγάλος παράγοντας πρόληψης είναι η αποψίλωση των χόρτων και η αποφυγή προσέλευσης σε χώρους με στάσιμα ύδατα όπου γεννούν τα κουνούπια τους θερινούς μήνες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Από την 1η Μαϊου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος

Από την 1/05 η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπαίνει σε επιφυλακή επίσημα, με την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ωστόσο ήδη στην Καβάλα έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται τα αντιπυρικά μέτρα για την αποφυγή των πυρκαγιών με τον Διοικητή της Π.Υ Καβάλας κ. Κυρικάκο Μανδρανή να καλεί τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι.

Ο ίδιος εύχεται ένα ασφαλές και ήρεμο καλοκαίρι.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκινά η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας – Παρών και ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου παρουσιάζει στις 18.30 ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά 42 πρόσωπα θα συνθέσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Στο Ωδείο Αθηνών όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση έχουν φθάσει οι πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en