Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μ. Λαζαρίδης | Οι αδικίες σε βάρος των ομογενών μας αποκαθίστανται

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των ομογενών μας από την πρώην
Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία, έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε στη διόρθωση δύο μεγάλων αδικιών σε βάρος των Ελλήνων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία.

Η πρώτη αφορά το δικαίωμά τους στη σύνταξη, το οποίο τους είχε στερήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο “Κατρούγκαλου”. Σύμφωνα με εκείνον, το
ασφαλιστικό σύστημα έθετε ως προϋπόθεση για πλήρη εθνική σύνταξη στους συγκεκριμένους ομογενείς μας τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Μια προϋπόθεση που δεν μπορούσε να εκπληρωθεί στην πράξη, αφού τα σύνορα άνοιξαν μετά το 1990 και οι πολίτες αυτοί έλαβαν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας
Ομογενούς το 1998.
Την εν λόγω ρύθμιση άλλαξε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τροπολογία που ψηφίστηκε σε τελευταίο νομοσχέδιο, ορίζοντας ότι ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στην Ελλάδα θα είναι τα 30 χρόνια. Για το θέμα αυτό είχα καταθέσει και σχετική ερώτηση στις 6 Δεκεμβρίου 2021 προς τους αρμοδίους Υπουργούς, ζητώντας τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να διορθωθεί η αδικία σε βάρος Ελλήνων ομογενών για τη θεμελίωση του δικαιώματός τους για εθνική σύνταξη και να τηρηθεί η σχετική, προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης.

Η δεύτερη αδικία που τακτοποιείται σχετίζεται με την απειλή πλειστηριασμού ακόμα και της πρώτης κατοικίας κάποιων εκ των Ποντίων, οι οποίοι αδυνατούσαν
μετά το 2010 λόγω ανεργίας και ανέχειας να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο, αν και αυτό είχε ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού
Δημοσίου.

Είχα θέσει το ζήτημα το καλοκαίρι του 2021, με επιστολή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος τελικά αποφάσισε τη δημιουργία
ειδικής υπηρεσίας που διαχωρίζει τα συγκεκριμένα δάνεια από τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια στη χώρα. Πλέον οι φάκελοι θα εκκαθαρίζονται άμεσα και το Δημόσιο, ως εγγυητής, θα αποπληρώνει τις τράπεζες και στη συνέχεια θα ρυθμίζει το δάνειο σε 120, 240 ή περισσότερες δόσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή στις Τράπεζες να σταματήσουν κάθε είδους όχληση προς τους ομογενείς μας.

Ήταν δεσμεύσεις μας και τις υλοποιήσαμε.

Οι ομογενείς μας δικαιούνται της αλληλεγγύης και της δίκαιης αντιμετώπισης απ’ όλους μας. Κάτι που επιδεικνύεται έμπρακτα, μέσα από τις δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κ. Καραμανλής | Η επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων θα αναδείξει το ρόλο των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας

Τη συμβολή του συζητούμενου νομοσχεδίου στην επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων και στην ανάδειξη των λιμένων της βόρειας Ελλάδας σε κόμβους μεταφορών και υποδομών στη βαλκανική χερσόνησο, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές, και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν στον διαχωρισμό της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ.

«Με την παρούσα κατάσταση, χρειαζόμασταν σχεδόν 16 χρόνια για ένα σιδηροδρομικό έργο, και μετά λέγαμε, γιατί η χώρα δεν έπαιξε το ρόλο της στη βιομηχανία των συνδυασμένων μεταφορών…» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίσαμε εξ αρχής ότι η κατάσταση δεν προχωρά άλλο: εάν θέλουμε να δούμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να συνδέεται σιδηροδρομικά, ώστε να γίνει λιμάνι εξόδου όλων των προϊόντων από την βαλκανική, δηλαδή να γίνει ένα getaway port, πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο. Τη σιδηροδρομική σύνδεση του. Αλλά όχι σε 15 χρόνια» τόνισε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημοπρατήσει το έργο, και έως το τέλος του 2028 θα είναι έτοιμο, επειδή ερχόμαστε με τη διαδικασία τη μελετοκατασκευής. «Με το κλειδί στο χέρι» δηλαδή, ώστε το έργο να τελειώσει με ένα κοινοπρακτικό σχήμα, και όχι με κατακερματισμό των εργολαβιών, για να γίνονται τα έργα στην ώρα τους, με βάση τους προϋπολογισμούς και με βάση τους διαγωνισμούς, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Επισήμανε μάλιστα ότι η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας». Εάν αυτά τα έργα δεν γίνουν στα επόμενα 6 χρόνια, η χώρα θα χάσει το πολύ σημαντικό «τρένο», να παίξει ρόλο σοβαρού κέντρου υποδομών και μεταφορών της περιοχής, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πώς θα συνδέσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, έργα που έχουν δημοπρατηθεί -την πεδινή σιδηροδρομική Εγνατία- και μετά με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας; Πώς θα γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι κόμβος μεταφορών και υποδομών, και άρα κόμβος ενεργειακός για τη ευρύτερη περιοχή; Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καταφέρνουμε να «μπαϊπασάρουμε» (παρακάμψουμε) τα στενά. Επομένως δίνουμε εναλλακτική δίοδο για πολλά προϊόντα, να βρουν είσοδο και έξοδο από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Καραμανλής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Προειδοποίηση Εριφυλλίδη για αντιπυρική προστασία στο Δημαρχείο Καβάλας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του ομίλου “Η Καβάλα Μπροστά” Γιάννης Εριφυλλίδης σχετικά με την αντιπυρική προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς του Δημαρχείου Καβάλας.

Με αφορμή πρόσφατη μεγάλη φωτιά στο παλιό Δημαρχείο Σερβίων Κοζάνης ο κ. Εριφυλλίδης ανέφερε τα παρακάτω :

“Ξυπνήστε στον Δήμο Καβάλας προτού να είναι πολύ αργά! Το κτίριο του Δημαρχείου μας είναι πολύ πιο επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς από το Δημαρχείο των Σερβίων. Ήδη πριν από λίγο καιρό είχαμε μικρής έκτασης φωτιά στο Δημαρχείο Καβάλας και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην ψύχραιμη επέμβαση του φωτογράφου Tsoutsas Laskaris. Τι έκανε από το τότε ο Δήμαρχος Καβάλας; Την φαντάζεστε την απάντηση, αλλά ας τη δείτε και γραπτώς: ΤΙΠΟΤΕ.
Καλό θα ήταν να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, γιατί δυστυχώς από τον νυν Δήμαρχο δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έγκλημα στην Καβάλα | Ξεσπά η μητέρα της 31χρονης – «Τον τάιζε, του δάνειζε και την σκότωσε»

Η γυναίκα που έχασε την κόρη και το εγγόνι της, Ελισάβετ Δημητριάδου, μιλάει για τη διπλή δολοφονία και το έγκλημα που έχει συνταράξει την Καβάλα και ολόκληρη τη χώρα.

«Πήγαινε στο μαντρί και τον βοηθούσε και εκείνος δεν της είχε δώσει ποτέ ένα μεροκάματο», είπε η μητέρα της, μιλώντας στον Alpha. «Η κόρη μου πλήρωνε και τον τάιζε», λέει σοκαρισμένη.

Παράλληλα σοκάρει η έκθεση του ιατροδικαστή Νίκου Κιφνίδη (δείτε εδώ)

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: